5 grafieken die meer inzicht geven in de koers van bitcoin

Vijf grafieken van de bitcoin koers
Deel dit bericht
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Wat mag je verwachten:

Onderstaande grafiek van de bitcoin koers kennen we allemaal. Eentje die de laatste maanden enkel maar omhoog ging. De verwachting is dat de prijs op lange termijn nog meer zal stijgen.

Maar is dat ook zo?

Een veelgestelde vraag die ik krijg, is “wanneer moet ik nu precies kopen?” Daarvoor moet je Bitcoin eerst beter begrijpen. Is Bitcoin nog nieuw voor je, dan raad ik je eerst en vooral aan om mijn boek ‘Bitcoin voor beginners‘ te lezen. 

In dit artikel wil ik vijf grafieken met je bespreken die aantonen waarom de prijs van Bitcoin op stevigere fundamenten is gebouwd dan in 2017 en dus minder waarschijnlijk zal crashen. Dit is niet om je te overtuigen maar om zelf betere inschattingen te kunnen maken.

Historische bitcoin prijs in euro

1. Bitcoinadressen waar meer dan $10 op staat

Het interessante aspect aan Bitcoin is dat het netwerk volledig transparant en openbaar is. Elke gebruiker kan transacties inkijken, nagaan hoeveel geld er wordt overgeschreven en hoeveel adressen er in omloop zijn.

Een bitcoinadres is zoals een rekeningnummer. Dit is het adres waarop je bitcoins ontvangt. Als investeerder is het interessant om statistieken te maken rond al deze data. Een gekende is het volgen van het aantal bitcoinadressen. Dit geeft tenslotte min of meer weer hoeveel gebruikers er zijn en of het netwerk groeit of net krimpt.

Omdat het netwerk openbaar is, kan je ook zien hoeveel bitcoins er op elk adres staan. Wat je niet kan zien, is de identiteit gekoppeld aan elk adres. Bitcoin is dus pseudoniem. Het enige wat je naast elk adres ziet staan is een balans. Hieronder heb je zo’n voorbeeld.

Dit is een voorbeeld van een bitcoin transactie

Om economische redenen is het enkel interessant om die adressen te volgen met een balans van minimum $10. Onderstaande grafiek geeft het aantal van die adressen weer. We zien dat het aantal gebruikers en dus de activiteit is blijven groeien sinds 2017 en op een recordhoogte staat.

Eenvoudig gezegd wil dit zeggen dat er nu meer mensen bitcoins bezitten dan een paar jaar geleden. Doe je hetzelfde voor adressen met meer dan $100, of meer dan $1.000, dan zie je dezelfde stijging.

Een grafiek van de actieve bitcoin adressen met meer dan $10.

Ik moet wel een belangrijke kanttekening bij deze grafiek maken. Een bitcoinadres wil niet noodzakelijk zeggen dat dit gekoppeld is aan één gebruiker. 

Als gebruiker kan je heel eenvoudig adressen genereren. Het is zelfs zo dat bij elke betaling die je ontvangt, je wallet automatisch een nieuw adres zal genereren. Men doet dit uit privacyoverwegingen.

Dit wil dus zeggen dat één persoon meerdere adressen kan beheren. Maar ook omgekeerd geldt hetzelfde. Eén adres kan beheerd worden door meerdere personen. Dit is het geval bij exchanges waar al het geld op één bitcoinadres staat.

We zitten dus met een foutmarge langs beide kanten. Maar zolang die ratio min of meer gelijk blijft, is deze grafiek wel correct en mogen we concluderen dat er een positief sentiment heerst.

2. Openstaande interesten van derivaten (termijncontracten)

In tegenstelling tot exchanges waar je naartoe surft om bitcoins te kopen, zijn er ook platformen die afgeleide financiële producten verhandelen. Dit zijn derivaten. Het zijn beleggingsproducten die hun waarde baseren op de onderliggende activa. Als investeerder heb je dus geen echte bitcoins in je bezit maar word je wel blootgesteld aan de prijs zodat je kan speculeren.

Waarom zou je dat nu doen, vraag je je misschien af? Er is ons toch altijd verteld dat je bitcoins op een hardware wallet moet bijhouden. Wel, instituties zoals private bankiers, hedge fondsen en verzekeringsfondsen moeten aan heel wat juridische voorschriften voldoen. Zij kunnen niet zomaar een account openen en bitcoins kopen.

Om de onnodige complexiteit van zowel de juridische als technische kant te vermijden, geven zij de voorkeur aan platformen waarmee ze reeds vertrouwd zijn. En dit zijn afgeleide producten, ook wel derivaten genoemd. 

Bij Bitcoin is die nood misschien minder hoog. Maar naast bitcoin investeren ze bijvoorbeeld ook in goud en olie. Deze zijn minder makkelijk op te slaan in fysieke vorm, vandaar deze derivaten. Het louter bezitten van bitcoins is voor hen niet van belang, het speculeren op prijsschommelingen wél.

Bij het kopen van derivaten betaal je interesten. De openstaande interesten verwijzen dus naar het aantal derivaten dat nu nog in omloop zijn, of dus nog niet vereffend (lees: verkocht) zijn. Hoe meer interesten er dagelijks betaald worden, hoe meer van dergelijke contracten er gekocht zijn en dus hoe positiever beleggers zijn.

De meeste derivaten worden beheerd door de CME. Zij zijn de grootste derivatenbeurs ter wereld met een totaal vermogen van $75 miljard, waar Bitcoin een onderdeel van uitmaakt. 

Onderstaande grafiek toont de interesten van Bitcoin derivaten die nog openstaan bij de CME. Zoals je kan zien staan die opnieuw op een recordhoogte. Dit is ook het geval voor andere (minder gereguleerde) platformen zoals Bitmex.

De openstaande future contracten van bitcoin in dollar op de CME.

3. De gerealiseerde marktkapitalisatie van Bitcoin

We kennen allemaal het begrip ‘marktwaarde’. De totale waarde van een bepaalde activa. Al het goud samen heeft bijvoorbeeld een totale waarde van €8 biljoen (€8.000 miljard). Apple heeft bijvoorbeeld een waarde van €1.8 biljoen (€1.800 miljard). 

De marktwaarde wordt berekend door het aantal te vermenigvuldigen met de huidige prijs. Zo heeft Bitcoin een marktwaarde van €350 miljard. Je merkt dus dat Bitcoin nog steeds relatief klein is.

De gerealiseerde marktkapitalisatie is een alternatief van deze gekende waardering. Het houdt geen rekening met de actuele prijs, maar met de prijs waarop een aandeel, of in dit geval een bitcoin, voor het laatst verhandeld werd. Je gaat dus gaan kijken naar het moment van aanschaf. Hebben investeerders over het algemeen winst of verlies? 

Onderstaande grafiek toont aan dat de gerealiseerde marktkapitalisatie van Bitcoin op €125 miljard staat. Dit vertelt ons dat de markt meer liquide is en dat de prijsstijging langer houdbaar is dan wat het geval was in 2017. 

De gemiddelde kostprijs waaraan een investeerder heeft ingestapt, lag toen een stuk lager waardoor de kans op verkopen veel hoger was. Voor veel investeerders ligt het verkoopdoel nu veel hoger. We wisten namelijk allemaal dat er een zware correctie zat aan te komen in 2017. De prijs kwam namelijk van €500. De rally was toen vooral gevoed door nieuwsgierigheid, FOMO en media-aandacht.

En toen iedereen besefte dat het einde nabij was, wou plots iedereen verkopen. De winstmarges waren voldoende hoog nadat het al 30x in waarde was gestegen. 

Vandaag zien we een heel ander verhaal. De vraag komt nu voornamelijk van instituties die een lange investeringshorizon hebben. De grote golf van retailbeleggers is er nog niet.

Let op! Een correctie is nog steeds mogelijk. Alleen ben ik ervan overtuigd dat deze niet zo hevig zal zijn als in 2017.

Deze grafiek toont de gerealiseerde marktkapitalisatie van bitcoin

4. De prijs van bitcoin uitgedrukt in Turkse lira of Argentijnse peso

Wij hebben het geluk om te wonen in Europa met een relatieve stabiele economie en munt. Jammer genoeg is dat in veel andere landen niet het geval.

Zo fluctueert de prijs van bitcoin vandaag rond de €18.500, wat een nieuw record is. Maar in veel andere landen was er al veel vroeger sprake van een nieuw prijsrecord. Hoe is dat mogelijk?

Miljoenen mensen dragen dagelijks de gevolgen van een corrupte overheid of centrale bank die simpelweg ongelimiteerd geld bijdrukt. Zoals we in het eerste hoofdstuk van de Masterclass zien, heeft dit quasi altijd al geleid tot inflatie of een daling van de koopkracht.

Om erger te voorkomen, verbiedt de overheid het om buitenlandse munten, zoals de dollar, te kopen. Voor die landen is het quasi onmogelijk geworden om te sparen. Buitenlandse rekeningen openen gaat zeer moeilijk, is duur en enorm tijdrovend. Velen zien jammer genoeg hun spaargeld smelten als sneeuw voor de zon.

Een alternatief voor dergelijke kapitaalbeperkingen is om bitcoin te kopen. In tegenstelling tot de Turkse lira en Argentijnse peso die te maken hebben met politieke instabiliteit en hoge inflatie van wel 20% (of meer!) per maand, staat bitcoin hier los van. Net zoals het internet is het een politiek neutrale technologie.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Bitcoin net in deze landen het populairst is. Althans volgens deze studie.

Dit is echter niet enkel het geval in Turkije en Argentinië. Ook in andere landen is er sprake van torenhoge inflatie. Met andere woorden, de waarde van de munt keldert. Druk je de koers van bitcoin vervolgens uit in die valuta, dan zien we record na record. Dit is het geval bij de Russische roebel, de Venezolaanse bolivar, Braziliaanse real, Colombiaanse peso en Libanese pond. Alles opgeteld tellen deze landen meer dan 500 miljoen mensen die op zoek zijn naar een uitweg.

Had je als Argentijn dus geïnvesteerd op het slechtst mogelijke moment in 2017, toen de prijs op zijn hoogtepunt stond, dan was je inleg al vertienvoudigd. En in Turkse lira is die verdubbeld. 

De bitcoin koers uitgedrukt in peso

5. Grayscale Investments

En tenslotte, onze laatste grafiek is die van Grayscale Investments. Eén die we absoluut niet mogen negeren. 

Grayscale is een Amerikaanse investeringsmaatschappij dat zich uitsluitend toelegt op de aankoop van cryptomunten zoals Bitcoin, Ethereum en Ripple. Op dit moment bezitten zij iets meer dan 500.000 bitcoins, of 2,5% van alle bitcoins in circulatie. Dat is een ongelofelijk aantal en hun ambitie is om richting de 5% te gaan.

Net zoals iedere vermogensbeheerder, beheren zij het vermogen van heel wat investeerders en kopen daarmee cryptocurrencies. In ruil voor je investering ontvang je aandelen van het bedrijf, dit zijn GBTC. Je hebt dus ‘echte bitcoins’ in je portfolio. Beetje vergelijkbaar met een derivaat van hierboven.

De sterke groei van hun fonds toont aan dat er een enorme appetijt is van grote beleggers die vaak minder technische kennis hebben over de digitale munt, maar toch willen instappen. Grayscale helpt hen hierbij. Het legt zich uitsluitend toe op investeerders met diepe zakken. 

Enkele minimum vereisten om in te stappen zijn: 

  • een inkomen van minimum $200.000 per jaar
  • een totaal vermogen van minimum $1 miljoen (eigen woning niet meegerekend)

De voornaamste voordelen die je hebt bij dergelijke investeringsfondsen is dat alles voor jou wordt geregeld. Geen gedoe met het openen van accounts of bewaring van bitcoins. Daarnaast biedt dit ook belastingvoordelen in Amerika aangezien je aandelen en geen bitcoins bezit.

Deze grafiek heeft de historie weer van Grayscale in bitcoin

Wat is mijn verwachting?

Zoals hierboven al gezegd, zien we een compleet andere markt dan in 2017. We spreken nu niet over de kleine belegger die instapt, maar over grote instituties die een langere investeringshorizon hebben. 

Het enige wat hen momenteel nog weerhoudt is regelgeving. Grayscale Investments en derivaten zijn de eerste opstapjes vooraleer het grote kapitaal zal binnenstromen. 

Aangezien de accumulatie al aan de gang is met instituties, we meer gebruikers hebben en de markt meer matuur wordt, wijst dit allemaal op een sterkere koers. 

Ik verwacht dan ook dat de correctie minder diep zal zijn als toen in 2017. We zullen volgend jaar de markt nog verder zien stijgen. Analisten spreken van een bitcoin koersverwachting van €100.000 en meer volgend jaar. Ik geloof ook wel dat dit mogelijk is. 

Maar zoals eerder al gezegd is bitcoin een investering op lange termijn. De markt is te volatiel om op korte termijn uitspraken te maken. Op een horizon van 10 jaar heeft bitcoin zeker het potentieel om goud van de troon te stoten als store-of-value.

Dat is een marktwaarde van €8.000 miljard. Om dit te evenaren, moet de koers van bitcoin ongeveer €400.000 zijn. Volgens dit model (zie grafiek) van planb zal het geen 10 jaar duren, maar slechts 5 jaar.

Deze nieuwsbrief werd verstuurd op 25 november 2020 naar alle leden van de start2bitcoin nieuwsbrief. Wil je ook graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan hieronder in.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over wallets, exchanges en betrouwbare informatiebronnen.

small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?