Bitcoin wordt ook wel eens de digitale equivalent van goud genoemd. Hoewel iedereen zich iets kan voorstellen bij deze vergelijking, geeft dit niet het volledige plaatje weer.
In dit artikel bespreek ik zowel de gelijkenissen als de verschillen tussen bitcoin en goud. Dit zal ons leiden tot de conclusie en een mogelijke koersverwachting op lange termijn.
Is Bitcoin het digitale goud?
Het klopt dat bitcoins, net zoals goud, schaars zijn. Het aantal is gelimiteerd. Maar ook die gelijkenis is niet geheel correct. We kunnen bijvoorbeeld niet met absolute zekerheid zeggen hoeveel kilo’s goud er nog in de grond verstopt zitten en dus jaarlijks nog in circulatie zullen komen.
Stel dat we morgen een gigantische goudmijn ontdekken of dat Elon Musk goud gaat ontginnen op Mars. De kans dat het tweede zich voordoet is klein maar het eerste is zeker en vast iets waar je als belegger rekening mee moet houden.
De reden waarom goud een ijzersterke reputatie heeft, is omdat het verleden ons een hint geeft over wat de jaarlijkse productie van nieuw goud is. Dat is jaarlijks zo’n 2.500 kg of omgerekend 1,5% van wat er reeds in circulatie is.
Dit percentage is belangrijk om de inflatie te weten te komen. Hoe lager je inflatie, hoe schaarser het goed. En laat schaarste nu net het belangrijkste aspect zijn waar je als belegger in edelmetalen op zoek naar bent.
Door nieuwere machines en een professionelere mijnbouw is de jaarlijkse productie van goud aan het stijgen. Wist je dat ⅔ van al het goud in omloop ontgonnen is sinds de jaren 50? Dit terwijl het ontginnen en gebruik van goud al meer dan 5.000 jaar oud is.
Bitcoin onderscheidt zich van goud omdat we met absolute zekerheid kunnen zeggen dat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins in circulatie zullen zijn.
Niet meer en niet minder. Ook het tempo waaraan ze vrijkomen is vastgelegd en is onmogelijk te wijzigen. Op dit moment is de jaarlijkse inflatie van bitcoin 1,8%. Vanaf volgend jaar, dat is 2022, zal de jaarlijkse inflatie van bitcoin onder die van goud zakken.
En los van het feit dat het aantal nieuwe bitcoins jaar na jaar mindert, is bitcoin ook nog eens digitaal. En dat brengt heel wat voordelen met zich mee.
In wat moet je nu investeren?
Het grote verschil tussen beiden zit hem in speculatie. Met andere woorden, wat is de reden waarom je het koopt.
Bij goud speculeer je louter tegen de economie in. Je investeert in goud omdat je ervan uitgaat dat de economie het minder goed zal doen want in onzekere tijden presteert goud over het algemeen beter.
De vraag naar fysieke goederen stijgt dan, zoals contant geld en goud, aangezien we dan minder vertrouwen hebben in de banken. Dit hebben we duidelijk gezien in maart 2020 bij de eerste lockdown. Het is een ideaal beleggingsinstrument om je portfolio bij dalende aandelenkoersen te gaan diversifiëren.
En dat is nu net het risico dat je neemt bij goud.
The markets can remain irrational longer than you can remain solvent.
John Maynard Keynes
Het blinkende metaal waar we allemaal zo gek op zijn, is in de afgelopen duizenden jaren niet geëvolueerd. De eigenschappen zijn nog steeds als die van toen. Een edelmetaal dat de eigenschappen heeft om onmogelijk na te maken zijn en waarbij je heel wat energie moet spenderen om het te bekomen. En het zijn net die eigenschappen die het zijn waarde geven. Het feit dat er heel wat arbeid voor nodig is.
Maar is dit bij bitcoin dan niet hetzelfde?
Het gebruikt zeker en vast dezelfde insteek, maar dan in een modern jasje gestoken (lees: digitaal). Bitcoin is ontstaan in het midden van de financiële crisis in 2008. De digitale munt werd voor het eerst gelanceerd door de publicatie van een white paper onder het pseudoniem, Satoshi Nakamoto. Zeker een aanrader om eens te lezen.
Hij, of zij, lanceerde het project met de ambitie om een beter en transparanter alternatief te bieden voor het huidige monetaire systeem. Hij nam hier onder meer inspiratie uit de goudstandaard die tot 1971 van kracht was. Tot die tijd was elk bankbiljet gewaarborgd door goud dat centrale banken in hun kluizen hadden liggen.
Naast het aspect van schaarste, moet je bij bitcoin ook heel wat energie spenderen om ze te bekomen. En dat is een noodzakelijk aspect, anders zou iedereen zomaar bitcoins kunnen creëren wat de waarde weer teniet zou doen.
Op het eerste zicht is de reden van aankoop dus gelijk aan die van goud. Nood aan een schaars goed dat de overheid niet kan bijdrukken of controleren.
Maar wat is dan het verschil?
We leven in een digitaal tijdperk waar technologie evolueert en waar geld mee moet evolueren.
De geldsector is zowat de enige sector die de laatste decennia is blijven stilstaan. Het klopt dat we nu allemaal contactloos kunnen betalen maar heb je ooit al eens een internationale betaling uitgevoerd?
Waarom is het dat een betaling naar het buitenland meerdere dagen duurt en dat de transactiekosten soms wel kunnen oplopen tot 10% of meer?
Maar nu terug naar goud. Gelukkig hoeven we allemaal niet met goud te betalen. Het is simpelweg onmogelijk om je boodschappen met goud af te rekenen. Sterker nog, het is zelfs onmogelijk om een betaling in goud uit te voeren als beide partijen niet in dezelfde ruimte aanwezig zijn.
Dat is toch wat achterhaald als je het mij vraagt. En hoewel het blinkende metaal niet kan evolueren in een digitaal tijdperk, kan bitcoin dit wel.
Bitcoin is software die, net zoals alle andere applicaties die wij kennen, dagelijks wordt bijgewerkt. De bitcoin die we vandaag de dag kennen, is niet meer dezelfde als die van toen in 2008. En maar goed ook, werken op een computer van tien jaar geleden zou ook niet productief zijn, toch?
De code heeft al heel wat upgrades ondergaan en blijft uitbreiden. Met aanpassingen zoals Lightning evolueert het naar een betalingsplatform dat snellere en goedkopere transacties toelaat, met ook nog eens meer privacy voor zijn gebruikers.
Bitcoin is dus geen statisch gegeven zoals bij goud wel het geval is. Je speculeert niet enkel op een verzwakking van de economie, maar tevens op een nieuw financieel systeem dat gebouwd wordt en heel wat nieuwe mogelijkheden biedt.
Het is een beetje zoals investeren in het internet vs. een bibliotheek.
Wie koopt er goud?
Naast speculatieve doeleinden wordt goud natuurlijk ook gebruikt voor industriële toepassingen. Dus als de economie het goed doet, zal de vraag naar goud uit de industrie toch ook stijgen? Wel dat is niet langer het geval.
Om precies te zijn: 37% van de jaarlijkse goudproductie wordt gebruikt voor het fabriceren van elektronica en 50% voor juwelen. Het overige deel gebruiken we voor het maken van munten en andere toepassingen.
In de periode van 2010 tot 2017 is het gebruik van goud in elektronica met amper 4% gestegen, dit terwijl de markt van consumptiegoederen quasi verdubbeld is. Goud is simpelweg te duur en wordt daarom vervangen door goedkopere alternatieven.
Naast industriële toepassingen blijven de grootste kopers van goud nog steeds de centrale banken. Hoe ironisch, niet? Zij printen ons geld, maar houden nog steeds enorme goudvoorraden aan.
Met een voorraad van 8.100 ton goud steekt Amerika met kop en schouders boven de rest uit. Op de tweede plaats staat Duitsland met 3.300 ton en op de derde plaats staat Italië met 2.500 ton goud in hun kluizen.
Centrale banken, of beter gezegd overheden, vullen hun reserves aan om een buffer te creëren zou er zich een crisis voordoen. Zo hoeven ze geen torenhoge schulden aan te gaan, afhankelijk te worden van andere landen of strategische infrastructuur af te staan om een crisis te bestrijden.
Goud dient als een ideaal spaarpotje want er is een internationale markt voor die ook nog eens zeer liquide is. Met andere woorden, overheden kunnen heel snel hun voorraden aanspreken om zo het land uit de nood te helpen.
Wanneer zij stoppen met het opkopen van goud en een omgekeerde beweging maken zou dit wel eens een negatief effect kunnen hebben op de koers van goud.
Wat doen millennials?
Millennials, ook wel generatie Y genoemd, zijn jongeren zoals mezelf die geboren zijn tussen 1981 en 1996, en zijn de snelst groeiende demografische populatie. Volgens voorspellingen zal tegen het jaar 2029 hun besteedbaar inkomen hoger zijn dan dat van hun ouders.
Een belangrijke vraag die je dus jezelf moet stellen is waar zullen zij hun geld in investeren?
Millennials zijn opgegroeid met technologie, sociale netwerken, streamingdiensten, etc. Ze willen alles snel, gratis en ook nog eens op maat. In veel landen voldoen banken al langer niet meer aan deze noden.
Net om die redenen staan millennials meer open voor alternatieve beleggingen zoals cryptocurrencies. Facebook bevestigde dit tijdens een bevraging die zij hebben gedaan in 2016 onder millennials. Hieruit bleek dat 92% wantrouwen heeft in banken. Dit is ook één van de redenen waarom Facebook met een eigen munt op de markt komt, de Diem. De lancering staat gepland voor midden dit jaar.
Ook het enorme succes van Coinbase toont dit aan. Coinbase is de grootste cryptocurrency exchange ter wereld met meer dan 56 miljoen gebruikers die in april van dit jaar naar de beurs trekt.
Conclusie
Dan rest er ons nog één laatste puntje en dat is het potentieel van beide. Hiervoor moet je naar de huidige marktkapitalisatie kijken. Zeg maar de totale marktwaarde. Dit bekom je door de prijs te vermenigvuldigen met alle eenheden die er zijn.
De totale marktwaarde van goud stelt zo’n €10 biljoen voor. Bitcoin is nog steeds zeer klein als je dit met goud vergelijkt. De totale marktwaarde van de digitale munt stelt “nog maar” zo’n €1 biljoen voor.
Wanneer je beide vergelijkt met elkaar kom je al snel tot de conclusie dat bitcoin nog heel wat ruimte heeft om te groeien. Wil bitcoin dezelfde marktwaarde als goud nastreven, dan moet de prijs nog eens 10 keer in waarde stijgen.
Dit brengt ons op een bitcoin koers van ongeveer 500.000 euro per bitcoin. Volgens de verwachtingen van sommige analisten zou dit al kunnen gebeuren in 2025.
Dit gezegd zijnde, ik ben ervan overtuigd dat goud het nog steeds goed zal doen in tijden van crisis net omdat het de ongeëvenaarde reputatie heeft als “safe-haven asset”. Een stijging van het dubbele of misschien het driedubbele is dan ook niet uitgesloten.
Maar het zal zeker niet dezelfde opbrengsten genereren als bitcoin. Daar is het simpelweg te groot voor en biedt het te weinig economisch nut.
Wil je graag bitcoins kopen? In dit artikel leg ik uit hoe je er veilig en eenvoudig kan kopen.
Deze nieuwsbrief werd verstuurd naar alle leden van de start2bitcoin nieuwsbrief. Wil je ook graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan hieronder in.