Is Bitcoin wel veilig en betrouwbaar? Dit is een vaak gestelde vraag. In dit artikel bespreken we drie tips zodat jij de gekende valkuilen kunt vermijden.
Koop bitcoin op een betrouwbare exchange
Een gouden regel is dat je cryptomunten altijd koopt op een betrouwbare exchange. Open geen accounts en schrijf zeker geen geld over naar dubieuze platformen. Maar wat is nu een betrouwbare exchange?
De meest betrouwbare exchanges die wij aanraden zijn Kraken, Coinbase en Bitvavo. De eerste twee zijn Amerikaanse exchanges die al actief zijn sinds de beginjaren van Bitcoin. Bitvavo is dan weer een Nederlandse exchange.
In de video hieronder leggen we jou stap voor stap uit hoe je aan de slag gaat bij Bitvavo.
Naast een betrouwbare exchange raden we jou ook steeds aan om 2FA te gebruiken. Dit is een bijkomend wachtwoord dat je instelt op je smartphone. Hoe je dit doet wordt ook uitgelegd in de video.
Wil je toch graag een account openen op een minder gekende exchange, dan geven we jou deze drie tips mee:
- Ga op zoek naar reviews. Zijn deze positief of eerder negatief?
- Hoe actief zijn de sociale media kanalen?
- Kan je geld storten in euro of enkel via bitcoins?
Gebruik van een hardware wallet
Het is niet aangeraden om een groot bedrag aan cryptomunten op een exchange te laten staan. Hoewel de veiligheid van exchanges de laatste jaren enorm verbeterd is, is het verstandig om nog steeds je geld in eigen beheer te houden. Dit doe je met een hardware wallet.
Een hardware wallet, ook wel een cold wallet genoemd, is een fysiek apparaat en lijkt op een USB-stick. Betrouwbare hardware wallets die wij aanraden zijn Ledger, Trezor en NGRAVE. Deze laatste is ook van Belgische oorsprong en ontwikkeld in samenwerking met het onderzoekscentrum Imec.
Deze manier van bewaring wordt beschouwd als de veiligste manier omdat je niet afhankelijk bent van derde partijen. Je zou het kunnen vergelijken met contant geld dat je onder jouw matras bewaart.
Het zijn fysieke apparaten net omdat de ‘sleutels’ die jou toegang bieden tot jouw bitcoins volledig offline staan. Ze staan niet in contact met het internet. Niemand met uitzondering van jezelf heeft toegang tot die sleutels.
Tijdens het installeren zal je gevraagd worden om een back-up te nemen. Dit is wanneer je toegang verliest tot je hardware wallet, bijvoorbeeld omdat je hem verloren bent. Dan heb je nog steeds een back-up.
Deze back-up bestaat uit 12 of 24 woorden die je moet noteren op een blad papier. Goed bewaren is de boodschap! Enkel in geval van verlies of diefstal heb je die nodig. Heb je geen back-up gemaakt, en ben je je hardware wallet verloren of is die gestolen, dan verlies je ook alle toegang tot jouw bitcoins.
Laat je niet verleiden door 'shitcoins'
Van zodra je een accont hebt geopend op een exchange zal je merken dat je keuze hebt uit tientallen of soms zelfs honderden verschillende cryptomunten.
Laat je echter niet verleiden door knap gedesignede websites of marketing praatjes. Veel van deze cryptomunten proberen zich te focussen op de pijnpunten van Bitcoin en beloven onrealistische opbrengsten.
Het is een nieuwe technologie en er is heel wat innovatie aan de gang. De meeste innovatie gebeurt echter nog steeds bij Bitcoin. Deze innovatie sijpelt nadien door naar andere cryptomunten die dit overnemen.
Bitcoin is al een risicovolle investering, investeren in andere cryptomunten houdt nóg meer risico in. Het is daarom verstandig om geleidelijk aan in te stappen naargelang de kennis die je opbouwt.