3 tips om veilig en betrouwbaar om te gaan met bitcoin

Is bitcoin betrouwbaar?
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Is Bitcoin wel veilig en betrouwbaar? Dit is een vaak gestelde vraag. In dit artikel bespreken we drie tips zodat jij de gekende valkuilen kunt vermijden. 

Koop bitcoin op een betrouwbare exchange

Een gouden regel is dat je cryptomunten altijd koopt op een betrouwbare exchange. Open geen accounts en schrijf zeker geen geld over naar dubieuze platformen. Maar wat is nu een betrouwbare exchange?

De meest betrouwbare exchanges die wij aanraden zijn Kraken, Coinbase en Bitvavo. De eerste twee zijn Amerikaanse exchanges die al actief zijn sinds de beginjaren van Bitcoin. Bitvavo is dan weer een Nederlandse exchange.

In de video hieronder leggen we jou stap voor stap uit hoe je aan de slag gaat bij Bitvavo.

Naast een betrouwbare exchange raden we jou ook steeds aan om 2FA te gebruiken. Dit is een bijkomend wachtwoord dat je instelt op je smartphone. Hoe je dit doet wordt ook uitgelegd in de video.

Wil je toch graag een account openen op een minder gekende exchange, dan geven we jou deze drie tips mee:

  1. Ga op zoek naar reviews. Zijn deze positief of eerder negatief?
  2. Hoe actief zijn de sociale media kanalen?
  3. Kan je geld storten in euro of enkel via bitcoins?

Gebruik van een hardware wallet

Het is niet aangeraden om een groot bedrag aan cryptomunten op een exchange te laten staan. Hoewel de veiligheid van exchanges de laatste jaren enorm verbeterd is, is het verstandig om nog steeds je geld in eigen beheer te houden. Dit doe je met een hardware wallet. 

Een hardware wallet, ook wel een cold wallet genoemd, is een fysiek apparaat en lijkt op een USB-stick. Betrouwbare hardware wallets die wij aanraden zijn Ledger, Trezor en NGRAVE. Deze laatste is ook van Belgische oorsprong en ontwikkeld in samenwerking met het onderzoekscentrum Imec.

Deze manier van bewaring wordt beschouwd als de veiligste manier omdat je niet afhankelijk bent van derde partijen. Je zou het kunnen vergelijken met contant geld dat je onder jouw matras bewaart. 

Het zijn fysieke apparaten net omdat de ‘sleutels’ die jou toegang bieden tot jouw bitcoins volledig offline staan. Ze staan niet in contact met het internet. Niemand met uitzondering van jezelf heeft toegang tot die sleutels.

Tijdens het installeren zal je gevraagd worden om een back-up te nemen. Dit is wanneer je toegang verliest tot je hardware wallet, bijvoorbeeld omdat je hem verloren bent. Dan heb je nog steeds een back-up.

Deze back-up bestaat uit 12 of 24 woorden die je moet noteren op een blad papier. Goed bewaren is de boodschap! Enkel in geval van verlies of diefstal heb je die nodig. Heb je geen back-up gemaakt, en ben je je hardware wallet verloren of is die gestolen, dan verlies je ook alle toegang tot jouw bitcoins.

Laat je niet verleiden door 'shitcoins'

Van zodra je een accont hebt geopend op een exchange zal je merken dat je keuze hebt uit tientallen of soms zelfs honderden verschillende cryptomunten.

Laat je echter niet verleiden door knap gedesignede websites of marketing praatjes. Veel van deze cryptomunten proberen zich te focussen op de pijnpunten van Bitcoin en beloven onrealistische opbrengsten. 

Het is een nieuwe technologie en er is heel wat innovatie aan de gang. De meeste innovatie gebeurt echter nog steeds bij Bitcoin. Deze innovatie sijpelt nadien door naar andere cryptomunten die dit overnemen. 

Bitcoin is al een risicovolle investering, investeren in andere cryptomunten houdt nóg meer risico in. Het is daarom verstandig om geleidelijk aan in te stappen naargelang de kennis die je opbouwt. 

Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN 2024

5 oktober  |  +40 sprekers  |  Handelsbeurs, Antwerpen

EARLY BIRD TICKETS TOT 30 JUNI

  • 00Dagen
  • 00Uren
  • 00Min.
  • 00Sec.
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network ‚Äď Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financi√ęle expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‚ÄėBank en Beurs‚Äô aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ‚Äč‚ÄčSecurity Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in Belgi√ę, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?