3 verklaringen voor de recente terugval van bitcoin

3 oorzaken voor de recente koersdaling van bitcoin
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

De Bitcoin is in vrije val. Sinds zijn absolute hoogtepunt op 14 april van €53.900 zagen we een terugval van meer dan 25%, en dit in slechts één week tijd. Wat is de reden van deze sterke terugval en zal de prijs herstellen?

In dit artikel en video bespreek ik drie redenen die aan de basis liggen van deze val.

Oververhitte markt door de beursgang van Coinbase

14 april was ook de dag dat de grootste crypto exchange ter wereld naar de beurs trok. Coinbase is opgericht in 2012 en kende sindsdien een fenomenale groei. Ondertussen heeft hun platform meer dan 56 miljoen gebruikers, waarvan de laatste 10 miljoen nog maar gebruiker zijn sinds januari van dit jaar.

Toen Coinbase dit jaar hun cijfers publiceerde, bleek ook dat zij in de eerste drie maanden van dit jaar eventjes een omzet hadden van €1,5 miljard. Dit kwam als een verrassing voor velen aangezien zelfs de meest optimistische inschattingen lager lagen dan dit cijfer. Hun geschatte marktwaarde voor de beursgang werd initieel geschat op €90 miljard, wat nadien ook conservatief bleek te zijn gezien deze hallucinante winstcijfers.

Heel wat investeerders anticipeerden dan ook op het positieve nieuws dat de beursgang zou brengen en voor een nieuwe koersrally zou zorgen. Echter steeg de prijs wel naar aanloop van 14 april maar bleven de extreme winsten waar iedereen op had gehoopt uit. Een bezorgdheid die er heerste was onder meer dat institutioneel geld nu naar dit aandeel zou vloeien in plaats van naar Bitcoin zelf.

Maar waarom dan de forse koersdaling?

Heel wat beleggers gebruiken hefbomen om zo (hopelijk) meer winsten te kunnen pakken. In de volksmond noemen we dit ook wel “turbo’s” of “opties”. In essentie ga je met geleend geld gaan investeren. Bij een long positie speel je in op de stijging van het onderliggende goed, in dit geval Bitcoin. Bij een short positie doe je het omgekeerde en speel je in op een daling van de prijs.

Aangezien je met geleend geld gaat beleggen, of zeg maar speculeren, betaal je hier ook interesten op. Afhankelijk van de grootte van je positie kunnen die al snel aardig oplopen. Bij Kraken bijvoorbeeld betaal je 0,01% elke 4 uur om je positie open te houden, bij Binance loopt dit van 0,03% tot 0,02%.

Aangezien de forse koersstijging waar iedereen op hoopte uitbleef, zijn beleggers met optiecontracten hun posities gaan sluiten zodat zij geen blijvende kosten betalen voor het geleende geld. Het sluiten van die contracten houdt in dat de posities die ze hebben aangekocht moeten verkopen en dit duwt de prijs verder naar beneden. Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van de short squeeze die we recent zagen bij aandelen zoals GameStop.

Op zondag 18 april, hebben crypto exchanges die deze producten aanbieden voor zo’n €9 miljard aan liquidaties uitgevoerd. Het vorige record stond op €5 miljard, wat duidelijk aangeeft dat de markt oververhit was.

3 redenen voor de forse koersdaling van bitcoin

Sterke daling in de hashrate van Bitcoin

Een tweede belangrijke gebeurtenis die we onlangs zagen, was de forse daling van de hashrate van Bitcoin. Op 17 april 2021 zagen we de grootste daling sinds november 2018. Kort gezegd is dit de moeilijkheidsgraad voor miners om nieuwe bitcoins te vinden.

Wat je moet weten is dat de hashrate de veiligheid van het netwerk vertegenwoordigd. Hoe hoger de hashrate van Bitcoin, hoe beter bestand het netwerk is tegen aanvallen. Je zou kunnen stellen dat dit “de gezondheid” van het netwerk weergeeft. Zo’n daling zorgt uiteraard voor heel wat bezorgdheden, wat ook een ommekeer van het positieve sentiment kan teweegbrengen.

Wat is de oorzaak van de bitcoin prijsdaling?

De reden hiervoor was een stroomstoring in Xinjiang, een provincie in het noordwesten van China waar heel wat miners aanwezig zijn omwille van de goedkope elektriciteit. In deze nieuwsbrief ga ik niet dieper in op de dynamiek en werking van miners. Dit komt uitgebreid aan bod in de derde les van de Masterclass.

Kort daarvoor, op 16 april, zagen we dat een “whale”, dat is iemand die heel wat bitcoins in zijn of haar bezit heeft, 9.000 bitcoins naar Binance stuurde en die dus op de markt gooide om te verkopen. Aangezien Binance zijn grootste klantenbestand uit Azië komt, is de kans groot dat deze persoon al op de hoogte was van de stroomstoring en hiervan wou profiteren.

Ondertussen is de hashrate al bijna volledig hersteld. Dit kan je hier zien.

speculeren op een daling van crypto

Biden wil een hogere vermogensbelasting

Joe Biden wil de vermogensbelasting voor rijken een pak verhogen. Het zou gaan om quasi het dubbele dat rijken nu betalen. Dat zou betekenen dat beleggers die veel winsten hebben gemaakt in onder meer Bitcoin of aandelen plots een pak meer zouden moeten afstaan aan de fiscus, en dat zien velen natuurlijk niet zitten. Niet alleen Bitcoin kreeg hierdoor een tik, maar ook de aandelenbeurzen.

Op dit moment bedraagt de vermogenswinstbelasting 20% bij amerikanen met een vermogen van meer dan $1 miljoen. Dit wil Biden verhogen naar 39,6%. In 2013 werd door Obama reeds een extra belasting van 3,8% op beleggingswinsten ingevoerd, waardoor veel vermogende Amerikanen nu plots 43,4% belastingen zouden moeten betalen.

Deze ingrijpende belasting was ergens ook wel te verwachten. Regeringen zijn de laatste maanden wereldwijd enorme schulden aangegaan omwille van de pandemie en die moet nu betaald worden. Volgens velen is dit ook één van de manieren waarop regeringen Bitcoin de kop pogen in te drukken. 

Het verbieden is geen optie, dat is simpelweg onmogelijk omwille van economische, politieke en technische redenen die ik ook uitleg in de tweede les van de Masterclass. Maar wat als ze het niet in één keer willen stoppen, maar door verschillende kleine ingrepen – “death by a thousand cuts”. Bij onze noorderburen zien we bijvoorbeeld ook al een nieuwe regel waarbij exchanges je nu al vragen om aan te tonen dat jij eigenaar bent van een bepaald bitcoinadres waardoor afhalen naar je wallet een stuk stroever verloopt.

Het is best mogelijk dat we de komende maanden nog strengere regelgeving of hogere belastingen zien komen.

Joe Biden vermogensbelasting voor bitcoin in Amerika

Conclusie

Het was alweer eventjes geleden dat we negatief nieuws in de media zagen verschijnen. Het “bearish news” kende geen einde. Eerst hadden we MicroStrategy en de golf van instituties die aan boord kwamen, daarna PayPal en Visa en sinds dit jaar ook Tesla. De prijs schoot van €5.000 in maart vorig jaar naar €50.000 dit jaar.

Bij zo’n sterke prijsstijgingen is het maar gezond dat er een correctie komt. En dit is niet ongewoon, ook in 2017 hadden we meerdere hevige correcties vooraleer we de nieuwe piek bereikten. Er gaat namelijk niets in een rechte lijn omhoog.

Wat mij nog steeds optimistisch houdt, is dat de fundamenten er nog steeds zijn en dat dit een overreactie is van de markt op een aantal gebeurtenissen die samen vielen. We zien nog steeds de adoptie groeien bij zowel instituties als retail, we zien een verdere maturiteit en professionalisering van de markt wat voor meer vertrouwen zorgt en we zien dat de technologie  in een razendsnel tempo blijft evolueren, waarvan Lightning het meest recente voorbeeld is.

Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network – Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financiële expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‘Bank en Beurs’ aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ​​Security Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in België, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?