Bitcoin kopen, of toch niet? De mening van 3 experten.

Bitcoin kopen of niet volgens drie experten
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Bitcoin kopen, of toch niet? In dit artikel bespreken we de meningen van drie financi√ęle experten. Hun meningen zijn erg uiteenlopend maar bevatten elk waarheden. Dit artikel is bedoeld om jou aan het denken te zetten en zelf tot een conclusie te komen. Dit is belangrijk omdat Bitcoin een volatiele investering is waarbij vaak verkeerde berichten in het nieuws komen. Een grondige kennis en overtuiging is daarom essentieel.

Het is niet ongewoon om de koers tientallen procenten te zien stijgen en dalen op dezelfde dag. Sta je niet stevig in je schoenen, dan loop je het risico om emotionele beslissingen te maken en dus geld te verliezen. Dit willen we uiteraard te allen tijde vermijden.

De mening van Raoul Pal

De eerste expert die we aan het woord laten is waarschijnlijk de minst gekende, maar zeker geen kleine vis in de financi√ęle wereld. Vijf jaar lang was hij Head of European Hedge Fund Sales bij Goldman Sachs, om daarna de fondsen van GLG Partners te beheren. Een Hedge Fund die fondsen ter waarde van zo’n $33 miljard beheert. Hij geloofde niet langer in hoe de financi√ęle wereld draait en besloot om op 36-jarige leeftijd met pensioen te gaan. Nu runt hij Real Vision, een bedrijf dat onderzoek doet naar de macro-economische verschuivingen en het geven van beleggingsadvies.¬†

Je kan het waarschijnlijk al raden, maar Raoul Pal is een grote voorstander van de digitale munt. Onlangs schreef hij nog deze tweet waarin hij dit bevestigt:

Raoul is een macro-investeerder wat wil zeggen dat hij zijn beslissingen maakt op basis van globale economische en politieke gebeurtenissen. Sinds de financi√ęle crisis in 2008 zijn er al heel wat verschuivingen geweest door het roekeloos printen van geld, met als gevolg dat overheden hun schulden onmogelijk nog kunnen terugbetalen. De stijgende balansen die centrale banken bijhouden, leggen dit bloot.

Zijn thesis is dan ook heel eenvoudig. Het massaal printen van geld moet vroeg of laat aan een einde komen. Waar de oudere generatie zoals de baby boomers zich wapende tegen inflatie met goud, vastgoed en andere investeringen, is de overgang volgens hem ingezet. De huidige generatie X (1960 – 1980) heeft al interesse getoond in digitale valuta’s zoals Bitcoin maar nog geen grote stappen ondernomen.¬†

Zijn stelling gaat er vanuit dat de instroom van nieuw kapitaal in een stroomversnelling zal komen wanneer inflatie begint aan te wakkeren en de nieuwe generatie Y de volledige switch zal maken naar digitale munten. Volgens een team van analisten bij JP Morgan blijkt dat millennials in 2020, tijdens de pandemie, hun weg naar Bitcoin vinden en aanzienlijke porties inkopen. Echter zijn zij nog niet zo kapitaalkrachtig als hun ouders die nog steeds de voorkeur aan goud geven.

Net omdat Bitcoin dezelfde eigenschappen heeft als goud (onafhankelijk, zonder tussenkomst van een staat) gelooft Raoul dat Bitcoin in een digitale wereld steeds meer aan terrein zal winnen. Een gediversifieerd portfolio tussen enerzijds goud en Bitcoin en anderzijds cash (contant of op een bankrekening), is in zijn ogen een solide belegging voor deze onzekere tijden.

De mening van Warren Buffett

Ongetwijfeld kent iedereen Warren Buffett. Een Amerikaanse investeerder en business tycoon. Hij is oprichter en CEO van Berkshire Hathaway. Een Hedge Fund dat maar liefst $700 miljard aan activa bezit. Hij wordt aanschouwd als één van de meest succesvolle investeerders en met zijn privé-vermogen van $70 miljard behoord hij tot de top tien rijkste personen op Aarde.

Iemand met dergelijke vermogen houdt er natuurlijk niet van dat de status-quo gewijzigd wordt. 

‚ÄúPeople get excited from big price movements, and Wall Street accommodates ‚Ķ You can‚Äôt value Bitcoin because it‚Äôs not a value-producing asset.‚ÄĚ It's a ‚Äúreal bubble.‚ÄĚ
Warren Buffett
Warren Buffet

Naast deze uitspraak heeft de investeerder ook nog tal van andere uitspraken gedaan. Zo noemde hij het rattenvergif en heeft het voor hem absoluut geen waarde. Zijn uitspraken zijn vooral gebaseerd op het feit dat je er volgens hem weinig mee kan doen, behalve doorverkopen aan de hoogste bieder.

Warren Buffet heeft zijn vermogen opgebouwd door het analyseren en beoordelen van balansen van bedrijven om daarna waardepalingen te kunnen maken. Dit liet hem toe om aandelen van bedrijven te kopen die volgens hem ondergewaardeerd waren. En het heeft hem zeker geen windeieren gelegd. Echter staat hij er ook om bekend om geen technologie-aandelen te kopen aangezien deze een andere groei kennen. Met alle gevolgen van dien:

Warren Buffett over bitcoin

In 2018 gaf hij nog toe op CNBC dat hij een verkeerde inschatting heeft gemaakt over Google en Amazon. Op het moment van zijn negatieve uitspraak stond de bitcoinkoers op $5.754. Ondertussen staat de prijs al enkele weken boven $10.000. Zou hij zich opnieuw vergist hebben?

De mening van Geert Noels

Wat denkt Geert Noels van Bitcoin? Geert is een gerenomeerd Belgisch econoom, opiniemaker en auteur. Hij is oprichter en hoofdeconoom bij Econopolis, een financieel-economisch advieshuis en vermogensbeheerder. Zijn laatste boek Gigantisme is een absolute aanrader om te lezen. Het legt uit hoe machtige topbedrijven gezonde concurrentie doodt, met alle gevolgen van dien.

In een aantal tweets liet Geert al duidelijk weten geen voorstander te zijn van Bitcoin. De reden is simpel, het is volgens hem moeilijk te waarderen waardoor het speculatie en een bubbel is.

Hoewel ik mezelf afvraag of een vergelijking met tulpen wel de juiste is. Tulpen zijn tenslotte niet hetzelfde als een digitale valuta. Ze zijn niet schaars, je kan ze niet verzenden naar de andere kant van de wereld en ze verwelken als je ze geen water heeft.

Naast tulpen zijn er ook nog heel wat andere bubbels geweest die wel hun economische waarde hebben bewezen.  Kijk maar naar bubbels zoals die van spoorwegen, het begin van kredieten in de jaren 20, internet en vastgoed. Aan de andere kant heb je ook een toenemende alertheid die groeit naar het monetaire beleid van centrale banken en frustratie naar banken toe. Ook is er een trend die neigt naar meer privacy van data waar Bitcoin mooi inpast.

Overtuigd of nog niet helemaal? Koop je bitcoins veilig.

Bitcoins kan je op verschillende manieren kopen en verkopen. Ben je van plan om te investeren, dan koop je er best op een online exchange. Maar welke zijn nu aan te raden? Enkele gekende zijn Coinbase, Kraken en Bitvavo. Wij raden vooral deze laatste aan omwille van hun lage kosten (0,25%), gebruiksvriendelijk platform en behulpzame klantendienst die ook in het Nederlands beschikbaar is. 

Daarnaast kan je ook geld overschrijven via Bancontact en iDeal, waardoor het geld nog dezelfde dag op je account staat. Via onderstaande link hoef je zelf geen kosten te betalen op de eerste ‚ā¨1.000 aan cryptomunten die je aanschaft.

Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN 2024

5 oktober  |  +40 sprekers  |  Handelsbeurs, Antwerpen

EARLY BIRD TICKETS TOT 30 JUNI

  • 00Dagen
  • 00Uren
  • 00Min.
  • 00Sec.
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network ‚Äď Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financi√ęle expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‚ÄėBank en Beurs‚Äô aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ‚Äč‚ÄčSecurity Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in Belgi√ę, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?