Bitcoin kopen, of toch niet? In dit artikel bespreken we de meningen van drie financiële experten. Hun meningen zijn erg uiteenlopend maar bevatten elk waarheden. Dit artikel is bedoeld om jou aan het denken te zetten en zelf tot een conclusie te komen. Dit is belangrijk omdat Bitcoin een volatiele investering is waarbij vaak verkeerde berichten in het nieuws komen. Een grondige kennis en overtuiging is daarom essentieel.
Het is niet ongewoon om de koers tientallen procenten te zien stijgen en dalen op dezelfde dag. Sta je niet stevig in je schoenen, dan loop je het risico om emotionele beslissingen te maken en dus geld te verliezen. Dit willen we uiteraard te allen tijde vermijden.
De mening van Raoul Pal
De eerste expert die we aan het woord laten is waarschijnlijk de minst gekende, maar zeker geen kleine vis in de financiële wereld. Vijf jaar lang was hij Head of European Hedge Fund Sales bij Goldman Sachs, om daarna de fondsen van GLG Partners te beheren. Een Hedge Fund die fondsen ter waarde van zo’n $33 miljard beheert. Hij geloofde niet langer in hoe de financiële wereld draait en besloot om op 36-jarige leeftijd met pensioen te gaan. Nu runt hij Real Vision, een bedrijf dat onderzoek doet naar de macro-economische verschuivingen en het geven van beleggingsadvies.
Je kan het waarschijnlijk al raden, maar Raoul Pal is een grote voorstander van de digitale munt. Onlangs schreef hij nog deze tweet waarin hij dit bevestigt:
My conviction levels in bitcoin rise every day. Im already irresponsibly long. I am now thinking it may not be even worth owning any other asset as a long-term asset allocation, but that's a story for another day (I'm still thinking through this).
— Raoul Pal (@RaoulGMI) August 6, 2020
Raoul is een macro-investeerder wat wil zeggen dat hij zijn beslissingen maakt op basis van globale economische en politieke gebeurtenissen. Sinds de financiële crisis in 2008 zijn er al heel wat verschuivingen geweest door het roekeloos printen van geld, met als gevolg dat overheden hun schulden onmogelijk nog kunnen terugbetalen. De stijgende balansen die centrale banken bijhouden, leggen dit bloot.
Zijn thesis is dan ook heel eenvoudig. Het massaal printen van geld moet vroeg of laat aan een einde komen. Waar de oudere generatie zoals de baby boomers zich wapende tegen inflatie met goud, vastgoed en andere investeringen, is de overgang volgens hem ingezet. De huidige generatie X (1960 – 1980) heeft al interesse getoond in digitale valuta’s zoals Bitcoin maar nog geen grote stappen ondernomen.
Zijn stelling gaat er vanuit dat de instroom van nieuw kapitaal in een stroomversnelling zal komen wanneer inflatie begint aan te wakkeren en de nieuwe generatie Y de volledige switch zal maken naar digitale munten. Volgens een team van analisten bij JP Morgan blijkt dat millennials in 2020, tijdens de pandemie, hun weg naar Bitcoin vinden en aanzienlijke porties inkopen. Echter zijn zij nog niet zo kapitaalkrachtig als hun ouders die nog steeds de voorkeur aan goud geven.
Gold and bitcoin and cash should work just fine.
— Raoul Pal (@RaoulGMI) July 23, 2020
Net omdat Bitcoin dezelfde eigenschappen heeft als goud (onafhankelijk, zonder tussenkomst van een staat) gelooft Raoul dat Bitcoin in een digitale wereld steeds meer aan terrein zal winnen. Een gediversifieerd portfolio tussen enerzijds goud en Bitcoin en anderzijds cash (contant of op een bankrekening), is in zijn ogen een solide belegging voor deze onzekere tijden.
De mening van Warren Buffett
Ongetwijfeld kent iedereen Warren Buffett. Een Amerikaanse investeerder en business tycoon. Hij is oprichter en CEO van Berkshire Hathaway. Een Hedge Fund dat maar liefst $700 miljard aan activa bezit. Hij wordt aanschouwd als één van de meest succesvolle investeerders en met zijn privé-vermogen van $70 miljard behoord hij tot de top tien rijkste personen op Aarde.
Iemand met dergelijke vermogen houdt er natuurlijk niet van dat de status-quo gewijzigd wordt.
Naast deze uitspraak heeft de investeerder ook nog tal van andere uitspraken gedaan. Zo noemde hij het rattenvergif en heeft het voor hem absoluut geen waarde. Zijn uitspraken zijn vooral gebaseerd op het feit dat je er volgens hem weinig mee kan doen, behalve doorverkopen aan de hoogste bieder.
Warren Buffet heeft zijn vermogen opgebouwd door het analyseren en beoordelen van balansen van bedrijven om daarna waardepalingen te kunnen maken. Dit liet hem toe om aandelen van bedrijven te kopen die volgens hem ondergewaardeerd waren. En het heeft hem zeker geen windeieren gelegd. Echter staat hij er ook om bekend om geen technologie-aandelen te kopen aangezien deze een andere groei kennen. Met alle gevolgen van dien:
In 2018 gaf hij nog toe op CNBC dat hij een verkeerde inschatting heeft gemaakt over Google en Amazon. Op het moment van zijn negatieve uitspraak stond de bitcoinkoers op $5.754. Ondertussen staat de prijs al enkele weken boven $10.000. Zou hij zich opnieuw vergist hebben?
De mening van Geert Noels
Wat denkt Geert Noels van Bitcoin? Geert is een gerenomeerd Belgisch econoom, opiniemaker en auteur. Hij is oprichter en hoofdeconoom bij Econopolis, een financieel-economisch advieshuis en vermogensbeheerder. Zijn laatste boek Gigantisme is een absolute aanrader om te lezen. Het legt uit hoe machtige topbedrijven gezonde concurrentie doodt, met alle gevolgen van dien.
In een aantal tweets liet Geert al duidelijk weten geen voorstander te zijn van Bitcoin. De reden is simpel, het is volgens hem moeilijk te waarderen waardoor het speculatie en een bubbel is.
Bitcoin is onmogelijk te waarderen... Dus moeilijk voor mij.
— Geert Noels (@GeertNoels) June 4, 2020
#Bitcoin rising exponentially on a log scale...
— Geert Noels (@GeertNoels) December 11, 2017
When the cab driver and the barber ask you if they should buy,
and the newspapers talk about it every day.
Digital tulips. pic.twitter.com/TfEoxPC1tB
Hoewel ik mezelf afvraag of een vergelijking met tulpen wel de juiste is. Tulpen zijn tenslotte niet hetzelfde als een digitale valuta. Ze zijn niet schaars, je kan ze niet verzenden naar de andere kant van de wereld en ze verwelken als je ze geen water heeft.
Naast tulpen zijn er ook nog heel wat andere bubbels geweest die wel hun economische waarde hebben bewezen. Kijk maar naar bubbels zoals die van spoorwegen, het begin van kredieten in de jaren 20, internet en vastgoed. Aan de andere kant heb je ook een toenemende alertheid die groeit naar het monetaire beleid van centrale banken en frustratie naar banken toe. Ook is er een trend die neigt naar meer privacy van data waar Bitcoin mooi inpast.
Overtuigd of nog niet helemaal? Koop je bitcoins veilig.
Bitcoins kan je op verschillende manieren kopen en verkopen. Ben je van plan om te investeren, dan koop je er best op een online exchange. Maar welke zijn nu aan te raden? Enkele gekende zijn Coinbase, Kraken en Bitvavo. Wij raden vooral deze laatste aan omwille van hun lage kosten (0,25%), gebruiksvriendelijk platform en behulpzame klantendienst die ook in het Nederlands beschikbaar is.
Daarnaast kan je ook geld overschrijven via Bancontact en iDeal, waardoor het geld nog dezelfde dag op je account staat. Via onderstaande link hoef je zelf geen kosten te betalen op de eerste €1.000 aan cryptomunten die je aanschaft.