Alles wat je moet weten over Bitcoin ETF’s

wat is een bitcoin etf?
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Een bitcoin exchange-traded fund (ETF) maakt het veilig en gereguleerd investeren in Bitcoin mogelijk dit zonder zelf bitcoins te moeten beheren. Ze bestaan eigenlijk al een tijdje in zowel Canada als Europa.

Sinds 2021 kunnen Amerikaanse investeerders ook al Future ETF’s kopen die de prijs van Bitcoin volgen. Echter een gereguleerde ETF in de VS met “echte” bitcoins als onderpand, ook wel een spot ETF genoemd, betekent een grote verandering.

De laatste maanden zijn er recent heel wat positieve ontwikkelingen geweest die beleggers optimistisch hebben gemaakt. In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten als cryptobelegger.

Wat is een Bitcoin ETF?

Een ETF is een financieel product dat de prijs van een specifiek actief of index volgt en verhandeld wordt op de beurs. Ze bieden een manier om in diverse activa te investeren met de flexibiliteit van beurshandel, wat handig is voor marktdiversificatie.

Er zijn twee soorten BTC ETF’s: futures en spot.

  • Futures bitcoin ETF’s beleggen in contracten die speculeren op de toekomstige prijs van BTC, zonder de cryptomunt zelf te houden.
  • Spot bitcoin ETF’s houden daadwerkelijk BTC aan, wat hun aandelen meer vergelijkbaar maakt met het bezit van BTC.

Tot slot zijn er ook nog Bitcoin trusts, die zijn vergelijkbaar maar verschillen louter in structuur. Ze houden echt BTC aan, en beleggers bezitten aandelen die een deel van dit digitale vermogen vertegenwoordigen. In tegenstelling tot ETF’s zijn de beheerskosten bij een trust vaak duurder dan die van een ETF.

De Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) was in 2015 het eerste openbaar verhandelde bitcoinfonds in de VS. Grayscale’s aanvraag om GBTC om te zetten in een spot ETF werd meerdere malen afgewezen door de SEC (hieronder meer). De eerste bitcoin futures ETF startte in oktober 2021 op de New York Stock Exchange. Nu zijn er meerdere dergelijke producten beschikbaar in de VS en sinds 10 januari 2024 zijn de spot bitcoin ETF’s ook beschikbaar.

Goedkeuring van de SEC

De eerste aanvraag voor een spot BTC ETF bij de SEC was in 2013, gevolgd door vele anderen. De SEC (Securities and Exchange Commission) stelde aanvankelijk voorwaarden voor goedkeuring, waaronder goed gereguleerde bitcoinmarkten en afspraken tegen fraude en marktmanipulatie. In de daaropvolgende jaren dienden verschillende bedrijven herziene aanvragen in, die echter vaak werden afgewezen of ingetrokken.

In 2023 veranderde het toneel. Er was verwarring over de SEC’s beslissingen, vooral waarom futures bitcoin ETF’s wel, maar spot ETF’s niet werden toegestaan. In augustus steunde een Amerikaanse rechter Grayscale in hun zaak tegen de SEC, waardoor de SEC hun afwijzing van de omzetting van GBTC naar een spot ETF moest heroverwegen.

In juni diende BlackRock, ‘s werelds grootste vermogensbeheerder, een aanvraag in voor een spot bitcoin ETF, inclusief afspraken om fraude te voorkomen. Dit gaf andere bedrijven hoop.

Deze ontwikkelingen zorgden in de herfst van 2023 voor marktoptimisme, met veel bedrijven die eerder afgewezen aanvragen opnieuw indienden. De verwachte deflatiedruk door de halvering in 2024 versterkte dit positieve vooruitzicht. De markt volgt deze gebeurtenissen nu nauwlettend.

Wat zijn de lange termijn gevolgen van een Bitcoin ETF?

Beleggers zijn benieuwd naar de impact van een Amerikaanse spot bitcoin ETF op zowel de traditionele- als cryptomarkten. Hoewel moeilijk te voorspellen, kan zo’n ETF een aanzienlijke invloed hebben op de bitcoinprijs door de alsmaar toenemende vraag, de beperkte liquiditeit en de algemene adoptie.

De historie van goud-ETF’s is relevant, hoewel de effecten van een spot BTC ETF anders kunnen zijn. De lancering van SPDR Gold Shares (GLD), de grootste goud-ETF, in 2004 trok snel meer dan $1 miljard aan en groeide tot meer dan $50 miljard in 2010.

ETF’s vergemakkelijken de toegankelijkheid voor een breder publiek, wat leidt tot een toename in vraag en liquiditeit van het onderliggende actief. Dit was het geval bij goud-ETF’s, wat leidde tot veranderde handelsdynamiek en grotere marktvolumes.

gold etf vs bitcoin etf

Een Amerikaanse spot bitcoin ETF zou vergelijkbare voordelen kunnen bieden en een nieuw tijdperk van adoptie en innovatie inluiden. Hoewel bitcoin vaak als “digitaal goud” wordt gezien, kunnen we de geschiedenis van het ene actief niet gebruiken om de toekomst van het andere te voorspellen, maar er zijn parallellen.

  • Zo’n ETF zou de toegankelijkheid kunnen vergroten, leidend tot meer adoptie, hogere bitcoinprijzen en verbeterde liquiditeit. Ook kan het de prijsvolatiliteit van bitcoin stabiliseren, wat leidt tot meer marktvloeibaarheid en voorspelbaarheid.
  • De goedkeuring van een Amerikaanse spot bitcoin ETF zou ook een teken van legitimiteit voor de crypto-industrie kunnen zijn, met nieuwe niveaus van acceptatie en volwassenheid die verdere innovatie en adoptie kunnen stimuleren.
  • Een spot ETF zou ook zorgen voor meer regelgeving en transparantie, met gestandaardiseerde rapportages, wat de veiligheid verhoogt en het risico op fraude of diefstal vermindert. Dit versterkt de geloofwaardigheid van de cryptomarkt in het bredere financi√ęle landschap.

Welke prijs mogen we verwachten na een goedkeuring?

Historische data suggereert dat de prijsstijgingen voor Bitcoin sneller kunnen gaan dan die voor goud. Volgens een rapport van de Engelse bank, Standard Chartered, wordt een instroom voorspelt van maar liefst 50 tot 100 miljard dollar in de nieuwe bitcoin spot ETF’s. Mocht dit het geval zijn dan kan de prijs stijgen naar $120.000 tegen eind 2024 en $200.000 in 2025.

bitcoin etf koersverwachting

Zijn er risico's verbonden aan een Bitcoin ETF?

Ondanks de positieve verwachtingen zijn er ook risico’s om in de gaten te houden.

  1. Ten eerste zullen er minder beleggers zelf eigen bitcoins in hun beheer hebben en dus niet deelnemen aan het bitcoin ecosysteem. Dit houdt in dat er gevaar bestaat dat we het gedecentraliseerde karakter, waar bitcoin voor staat, zouden kunnen verliezen.

  2. Bovendien kunnen ETF’s extra kosten met zich meebrengen aangezien banken doorgaans een jaarlijkse beheerskost aanrekenen die hoger ligt dan het louter in eigen beheer houden. Desalniettemin zijn veel investeerders bereid om deze afweging te accepteren, gezien de gemoedsrust die ETF’s bieden.
  3. De prijs van een ETF kan afwijken van de onderliggende bitcoinprijs door marktsentiment of administratieve kwesties. Dit kan leiden tot een over- of onderwaardering ten opzichte van bitcoin.

  4. Tot slot kan een spot bitcoin ETF leiden tot nauwere banden met regelgeving waardoor de markt gevoeliger kan worden.¬†Nadelige regelgevende acties kunnen de waarde van de ETF negatief be√Įnvloeden, wat op zijn beurt de prijs van Bitcoin potentieel kan verlagen.

Wat zijn de handelskosten van een Bitcoin ETF?

Bitcoin ETF’s worden aangeboden met aanzienlijk lagere kosten. Bitwise heeft momenteel de laagste kosten met 0,24% (of 24 basispunten). De grote jongens zoals BlackRock, Franklin Templeton, VanEck, en een van Ark Invest, bevinden zich op een bijna een identiek niveau.

Er zijn zes partijen met kosten onder de 0,40% (of 40 basispunten) wat historisch gezien een belangrijke grens is. Niemand had durven voorspellen dat de kosten zo laag en competetief zouden zijn.

Het kost minder om een jaar lang een Bitcoin ETF te bezitten dan slechts één transactie op Coinbase te maken - 0,25% tegenover 0,60%.

kosten bitcoin ETF

Waar kan je Bitcoin ETF's kopen?

De Bitcoin ETF’s zullen enkel verhandelbaar zijn in Amerika en niet Europa. In Europa kan je wel investeren in Bitcoin ETN’s zoals deze van VanEck.¬†

ETN’s (Exchange Traded Notes) volgen de opbrengst van bepaalde marktindexen, maar zijn riskant omdat ze geen echt bezit als onderpand hebben (VanEck is hier een uitzondering op).

Als de bank die ze uitgeeft failliet gaat, kun je dus geld verliezen. Ze werken een beetje zoals obligaties en hun prijzen veranderen voortdurend op de beurs.

Wil je echter gewoon investeren in Bitcoin als belegger dan is het nog steeds aangeraden om dit te doen via een geregistreerde exchange zoals Bitvavo of Finst. 

Bitvavo review app uitleg

Wat is het verschil tussen de Amerikaanse en Europese?

De Amerikaanse Bitcoin ETF’s zullen in Europa niet op dezelfde manier beschikbaar zijn. Anders dan in Amerika, kunnen in Europa beleggingsfondsen niet worden gebruikt om alleen in √©√©n iets specifieks zoals bitcoin te investeren.

In Europa hebben we wel iets soortgelijks, namelijk ETP’s wat staat voor Exchange Traded Products. Voorbeelden daarvan zijn ETN’s (Exchange Traded Notes) en ETC’s (Exchange Traded Commodities), maar deze zijn vaak duurder en bieden niet dezelfde bescherming als de Amerikaanse ETF’s.

Amerikanen kunnen dus met andere woorden goedkoper in Bitcoin investeren dan Europeanen of andere landen waardoor dit opnieuw de populariteit kan doen toenemen.

Wat is de lange termijn prijsverwachting van Bitcoin?

Wereldwijd is er zo’n 500 biljoen dollar aan vermogen. Zou hiervan een klein deeltje, laat ons zeggen 0,5% aan bitcoin worden toegewezen, dan resulteert dit in een instroom van 2,5 biljoen dollar.

Bitcoin is een investering met een lange tijdshorizon en daarom mag je niet gaan denken in miljarden maar in biljoenen. Anders mis je het grotere plaatje. Centrale banken zullen blijven doorgaan met het drukken van geld, fiatvaluta’s zullen waarschijnlijk blijven verzwakken en activa zullen waarschijnlijk blijven stijgen.

De prijs van Bitcoin heeft geen limiet, net omdat de waarde van fiat geld (euro’s, dollars, …) geen bodem hebben. Uiteindelijk zullen ook banken, andere financi√ęle dienstverleners en zelfs landen zich richten tot Bitcoin net omwille van zijn schaarste en neutraliteit.

[Persoonlijke mening]

Vaak gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een ETF en ETN?

ETN’s (Exchange Traded Note) zijn beleggingsproducten vergelijkbaar met leningen, uitgegeven door banken. In tegenstelling tot ETF’s (Exchange Traded Fund), die een aandeel in een index of groep aandelen zijn, geven ETN’s je een schuldclaim op de bank die ze uitgeeft.

Het risico bij ETN’s is dat als de bank failliet gaat, je investering waardeloos kan worden. Ook kunnen ETN’s minder makkelijk verhandelbaar zijn door minder vraag en aanbod. Ze hebben vaak hogere kosten dan ETF’s, wat je rendement kan drukken.

Waarom bieden exchanges geen ETF's aan?

Zij kiezen bewust voor echte cryptocurrencies en laten Bitcoin ETF’s buiten hun aanbod. Dit vanwege de nadruk op direct bezit van digitale activa, wat ze zien als transparanter en veiliger voor beleggers. Ze streven naar eenvoud en duidelijkheid voor hun gebruikers, terwijl ETF’s als complex en riskant worden beschouwd.

Welke ETF koop je als beginner?

Als beginnende belegger hoef je geen ETF te kopen maar kan je ook rechtstreeks bitcoins kopen op een exchange zoals Bitvavo op Finst. De kosten liggen lager en je bezit de activa zelf.

Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network ‚Äď Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financi√ęle expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‚ÄėBank en Beurs‚Äô aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ‚Äč‚ÄčSecurity Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in Belgi√ę, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?