Is Crypto Haram? Een beknopte gids van Islamitische perspectieven

is crypto haram, een diepgaande analyse
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

“Is crypto haram?” Dit is een vraag die steeds vaker opduikt in de financi√ęle wereld van de Islam. In dit artikel onderzoeken we de verschillende standpunten binnen de islamitische gemeenschap. We bespreken de argumenten voor √©n tegen het gebruik van crypto binnen de islamitische wetgeving (Sharia).

De islamitische wet, bekend als de Sharia, bepaalt wat halal (toegestaan) en haram (verboden) is. Dit geldt ook voor financi√ęle transacties en investeringen, waaronder de handel in cryptocurrencies.

Argumenten Tegen Cryptocurrency

Een deel van de islamitische geleerden beschouwt cryptocurrencies als haram. Hun voornaamste bezwaren zijn:

 1. Speculatief Karakter: Ze vergelijken de volatiliteit en onvoorspelbaarheid van cryptocurrencies met gokken, wat strikt verboden is in de islam.
 2. Gebrek aan Toezicht: De afwezigheid van een centrale autoriteit en het potentieel voor illegaal gebruik, zoals witwassen van geld, wordt gezien als problematisch.
 3. Onzekere Waarde: De twijfel over de intrinsieke waarde van digitale munten leidt tot vragen over hun legitimiteit als een vorm van geld.

Argumenten Voor Cryptocurrency

Aan de andere kant zijn er geleerden die cryptocurrency als halal beschouwen, met de volgende argumenten:

 1. Geen Rente (Riba): Cryptocurrencies vallen niet onder riba, aangezien er geen rente wordt gegenereerd. Er bestaan uitzondering waarin dit wel het geval is zoals bij proof-of-stake coins.
 2. Eigendom en Handel: Cryptocurrencies worden erkend als eigendom, wat handel in deze activa toelaat.
 3. Potentieel voor Islamitisch Bankieren: Sommigen zien cryptocurrencies als een manier om financi√ęle diensten te bieden die in overeenstemming zijn met de islamitische principes.

De Casus van Oman's Bitcoin Mining

Recentelijk heeft het Sultanaat Oman besloten om 1,1 miljard dollar te investeren in Bitcoin mining. Deze stap, significant gezien het BBP van het land (zo’n $88,19 miljard), markeert een opmerkelijke verschuiving in de perceptie van Bitcoin binnen de islamitische wereld.

De Omaanse regering heeft geconcludeerd dat Bitcoin in overeenstemming is met de islamitische wet, aangezien het geen rente genereert en beschouwd wordt als een ‘zuiver’ financieel systeem. Deze ontwikkeling kan een belangrijk precedent scheppen voor andere moslimlanden die overwegen om in cryptocurrencies te investeren.

is crypto haram in islam
Voorbeeld van een Bitcoin mining faciliteit

Is crypto haram of halal?

Het vraagstuk “Is crypto haram?” is een complex en dynamisch onderwerp binnen de islamitische gemeenschap, en de recente beslissing van Oman om te investeren in Bitcoin mining voegt een nieuwe dimensie toe aan dit debat.

Terwijl sommige geleerden cryptocurrencies als gokken beschouwen en dus als haram zien, interpreteren anderen het als een legitieme vorm van investeren die in overeenstemming kan zijn met de Sharia. Het is essentieel voor moslims die overwegen te investeren in crypto om zowel de religieuze als de financi√ęle aspecten zorgvuldig te overwegen en waar nodig deskundig advies in te winnen.

Vaakgestelde vragen

Wat zegt de islam over investeren in het algemeen?

De islam moedigt investeren aan, zolang het binnen de grenzen van de Sharia blijft. Dit betekent dat investeringen niet mogen bijdragen aan haram activiteiten, zoals gokken of handel in verboden goederen zoals alcohol.

Zijn alle cryptocurrencies hetzelfde vanuit islamitisch oogpunt?

Nee, elke cryptocurrency kan verschillend worden beoordeeld. Factoren zoals het doel van de munt, het gebruik ervan, en de onderliggende technologie kunnen invloed hebben op de halal-status.

Hoe zit het met het speculatieve aspect van crypto?

Speculatie, als het neigt naar gokken, is haram. Maar als investeren in crypto wordt gedaan met grondige kennis en niet als pure speculatie, kan het als halal worden beschouwd door sommige geleerden.

Is Bitcoin halal of haram?

Dit hangt af van de interpretatie van de individuele geleerde. Sommigen beschouwen Bitcoin als halal omdat het geen rente genereert en als een vorm van bezit kan worden beschouwd. Anderen zien het als haram vanwege de speculatieve aard en de onzekere waarde.

Zijn NFT's Halal of Haram?

De halal of haram status van NFT’s (Non-Fungible Tokens) hangt af van diverse factoren volgens de principes van de Islamitische Financi√ęn en de Fiqh (het begrip van de Shariah). Om te bepalen of een NFT halal is, moet het voldoen aan enkele belangrijke criteria:

 1. Shariah-compliance: De NFT moet iets vertegenwoordigen dat in overeenstemming is met de Shariah.
 2. Geen verspilling: De NFT mag niet extravagant of verspillend zijn.
 3. Echte Nut en Spirituele Waarde: Het moet een echte nut en spirituele waarde hebben voor de eigenaar.
 4. Inhoud: De NFT mag geen afbeeldingen bevatten die als haram worden beschouwd, zoals illegale substanties, afbeeldingen van profeten, of levende wezens die verboden zijn volgens de Shariah.

Elke NFT moet op individuele basis worden beoordeeld om te bepalen of deze halal of haram is. Als vuistregel geldt: doe altijd onderzoek vooraf om er zeker van te zijn dat de NFT’s halal zijn.

Disclaimer: Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een gekwalificeerde islamitische geleerde.

Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN 2024
UNLOCKING TOMORROW’S WEALTH
Oogt de toekomst van Bitcoin rooskleurig? Of zijn er limieten aan de groei? Ontdek het op 5 oktober in de Handelsbeurs in Antwerpen.

EARLY BIRD TICKETS TOT 30 JUNI

 • 00Dagen
 • 00Uren
 • 00Min.
 • 00Sec.
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network ‚Äď Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financi√ęle expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‚ÄėBank en Beurs‚Äô aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ‚Äč‚ÄčSecurity Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in Belgi√ę, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?