Staking: verdien interesten op je crypto. Hoe werkt het?

Staking crypto: hoe ga je van start

Wat is staking?

Staking is een goede methode om extra inkomsten te genereren bovenop je cryptocurrencies. Je laat met andere woorden je geld voor jouw werken. Je kan het vergelijken met interesten die je verdient op een traditionele spaarrekening. Echter liggen de staking interesten, of rewards zoals we die ook wel noemen, een stuk hoger.

Het interessante aspect aan staking is dat je rewards worden berekend op je totaal portfolio, inclusief je ontvangen rewards. Staking werkt dus met samengestelde interest of ook wel rente op rente.

On-chain vs. Off-chain staking

Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen on-chain en off-chain staking. Bij on-chain staking wordt je geld ingezet bij cryptomunten die gebruik maken Proof-of-Stake zoals Tezos, Ethereum of Cardano.

Gezien de aard van deze cryptocurrencies bieden zij standaard rewards aan als onderdeel van hun consensus algoritme. In het volgende deel gaan we iets dieper in op hoe dit nu werkt.

Bij off-chain staking gaat een exchange zoals Bitvavo zelf rewards gaan uitbetalen. Deze halen zij enerzijds uit hun eigen opbrengsten die ze genereren en anderzijds door cryptomunten zoals Bitcoin te gaan uitlenen aan een hogere interest net zoals een bank ook doet.  Voor het ter beschikking stellen van je crypto’s verdien je rewards.

Het uitlenen gebeurt eerder zelden gezien de volatiliteit van cryptocurrencies een hoog risico met zich meebrengt bij het lenen en uitlenen ervan. Rewards bij off-chain staking zoals Bitcoin zijn de rewards meestal ook lager. 

Proof-of-Stake

De meeste cryptomunten maken nog steeds gebruik van het consensus algoritme Proof-of-Work wat betekent dat nieuwe munten worden gegenereerd door computers complexe berekeningen te laten doen. Ze worden met andere woorden “gemined”. Het is dit proces die heel wat energie kost en vaak in de media naar verwezen wordt.

Proof-of-Stake (PoS) werkt anders door cryptomunten voor een bepaalde periode vast te zetten. In dit geval is er geen sprake van “miners” maar “validators”. In plaats van computerkracht te gebruiken om transacties te valideren worden cryptomunten ingezet om het beoogde resultaat te bekomen.

Het idee is simpel. Nieuwe transacties in het netwerk moeten gevalideerd worden om na te gaan dat niemand vals speelt. Bij PoS ga je als validator transacties valideren. Hoe meer coins jij hebt hoe meer kans je hebt om er meer te verifiëren. Verifieer je transacties foutief om te willen vals spelen dan verlies je je inzet.

Aangezien je cryptomunten voor een bepaalde periode vastzitten en je deze dus niet kan gebruiken, ontvang je een reward. In de video hieronder legt Andreas Antonopoulos, een zeer gekend figuur in de crypto wereld, uit wat het verschil is tussen beide.

Hoe start je met staking bij Bitvavo?

Hoewel dit allemaal heel technisch klikt is staking heel eenvoudig. Bitvavo is een Nederlandse exchange die zowel on-chain als off-chain staking diensten aanbiedt. Hieronder helpen we je stap-voor-stap op weg.

Wanneer je nog geen account hebt, zal je er eerst eentje moeten aanmaken. Dat kan via deze link. Bij het aanmelden krijg je de optie om staking te in te schakelen. Dat ziet er als. volgt uit:

Wanneer je reeds een account hebt op Bitvavo kan je staking ook nog steeds later inschakelen. Dat doe je door rechts bovenaan in je account op je naam te klikken. In de drop-down klik je vervolgens op staking.

Het enige wat je nog hoeft te doen is cryptomunten kopen en automatisch zal Bitvavo je staking rewards op een wekelijkse basis uitbetalen.

Waarom staken bij Bitvavo?

Bij Start2Bitcoin streven we ernaar om steeds zo neutraal mogelijk te zijn. En naar onze mening is Bitvavo het beste platform om te staking als je enerzijds nog nieuw bent en anderzijds in België of Nederland woont.

Bitvavo is namelijk een zeer gebruiksvriendelijk platform en bieden ook een handige applicatie aan. Daarnaast kan je geld overschrijven met Bancontact of Ideal waardoor overschrijvingen direct gebeuren.

Omdat Bitvavo een Nederlands bedrijf is met hoofdzetel in Amsterdam is ook hun klantendienst in het Nederlands. Heb je dus vragen over je account dan kan je steeds in het Nederlands communiceren met hen.

En ten slotte is Bitvavo erkend door de Nederlandse bank als aanbieder van cryptomunten en beschikken zij over alle nodige licenties. Reviews over het platform kan je hier vinden.

Voordelen

Nadelen

Bij welke exchanges kan je nog staken?

Bitvavo is uiteraard niet de enigste exchange waar je crypto kan staken. Enkele andere gekende en veilige platformen zijn Kraken en Binance. Bij elk van deze platformen kunnen de staking opbrengsten sterk verschillen. 

Zo zal je bij Kraken slechts 0,25% rewards verdienen bovenop je Bitcoins terwijl dit bij Bitvavo drie keer zoveel is, namelijk 0,77% op jaarbasis. Bij Binance zijn je opbrengsten dan weer 0%. Zij focussen voornamelijk op hun eigen coin, de Binance Coin (BNB), waar je opbrengsten 5,23% zijn op jaarbasis.

Bitvavo logo

Bitvavo

Kraken logo

Kraken

Beste exchange voor leverage is binance

Binance

Welke crypto kan je staken bij Bitvavo?

Op het moment van schrijven kan je zo’n 17 verschillende cryptomunten staken bij Bitvavo. Hieronder hebben we een opsomming gemaakt:

 • Bitcoin (BTC)
 • Ark (ARK)
 • Bitcoin Cash (BCH)
 • Cardano (ADA)
 • Chainlink (LINK)
 • Dai (DAI)
 • Ethereum (ETH)
 • ICON (ICX)
 • Litecoin (LTC)
 • NEO (NEO)
 • Ontology (ONT)
 • Tether (USDT)
 • Tezos (XTZ)
 • Tron (TRX)
 • USD Coin (USDC)
 • VeChainThor (VET)
 • Waves (WAVES)

Vaak gestelde vragen

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *