Wat is staking?
Staking is een goede methode om extra inkomsten te genereren bovenop je cryptocurrencies. Je laat met andere woorden je geld voor jouw werken. Je kan het vergelijken met interesten die je verdient op een traditionele spaarrekening. Echter liggen de staking interesten, of rewards zoals we die ook wel noemen, een stuk hoger.
Het interessante aspect aan staking is dat je rewards worden berekend op je totaal portfolio, inclusief je ontvangen rewards. Staking werkt dus met samengestelde interest of ook wel rente op rente.
On-chain vs. Off-chain staking
Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen on-chain en off-chain staking. Bij on-chain staking wordt je geld ingezet bij cryptomunten die gebruik maken Proof-of-Stake zoals Tezos, Ethereum of Cardano.
Gezien de aard van deze cryptocurrencies bieden zij standaard rewards aan als onderdeel van hun consensus algoritme. In het volgende deel gaan we iets dieper in op hoe dit nu werkt.
Bij off-chain staking gaat een exchange zoals Bitvavo zelf rewards gaan uitbetalen. Deze halen zij enerzijds uit hun eigen opbrengsten die ze genereren en anderzijds door cryptomunten zoals Bitcoin te gaan uitlenen aan een hogere interest net zoals een bank ook doet. Voor het ter beschikking stellen van je crypto’s verdien je rewards.
Het uitlenen gebeurt eerder zelden gezien de volatiliteit van cryptocurrencies een hoog risico met zich meebrengt bij het lenen en uitlenen ervan. Rewards bij off-chain staking zoals Bitcoin zijn de rewards meestal ook lager.
Proof-of-Stake
De meeste cryptomunten maken nog steeds gebruik van het consensus algoritme Proof-of-Work wat betekent dat nieuwe munten worden gegenereerd door computers complexe berekeningen te laten doen. Ze worden met andere woorden “gemined”. Het is dit proces die heel wat energie kost en vaak in de media naar verwezen wordt.
Proof-of-Stake (PoS) werkt anders door cryptomunten voor een bepaalde periode vast te zetten. In dit geval is er geen sprake van “miners” maar “validators”. In plaats van computerkracht te gebruiken om transacties te valideren worden cryptomunten ingezet om het beoogde resultaat te bekomen.
Het idee is simpel. Nieuwe transacties in het netwerk moeten gevalideerd worden om na te gaan dat niemand vals speelt. Bij PoS ga je als validator transacties valideren. Hoe meer coins jij hebt hoe meer kans je hebt om er meer te verifiëren. Verifieer je transacties foutief om te willen vals spelen dan verlies je je inzet.
Aangezien je cryptomunten voor een bepaalde periode vastzitten en je deze dus niet kan gebruiken, ontvang je een reward. In de video hieronder legt Andreas Antonopoulos, een zeer gekend figuur in de crypto wereld, uit wat het verschil is tussen beide.
Hoe start je met staking bij Bitvavo?
Hoewel dit allemaal heel technisch klikt is staking heel eenvoudig. Bitvavo is een Nederlandse exchange die zowel on-chain als off-chain staking diensten aanbiedt. Hieronder helpen we je stap-voor-stap op weg.
Wanneer je nog geen account hebt, zal je er eerst eentje moeten aanmaken. Dat kan via deze link. Bij het aanmelden krijg je de optie om staking te in te schakelen. Dat ziet er als. volgt uit:
Wanneer je reeds een account hebt op Bitvavo kan je staking ook nog steeds later inschakelen. Dat doe je door rechts bovenaan in je account op je naam te klikken. In de drop-down klik je vervolgens op staking.
Het enige wat je nog hoeft te doen is cryptomunten kopen en automatisch zal Bitvavo je staking rewards op een wekelijkse basis uitbetalen.
Waarom staken bij Bitvavo?
Bij Start2Bitcoin streven we ernaar om steeds zo neutraal mogelijk te zijn. En naar onze mening is Bitvavo het beste platform om te staking als je enerzijds nog nieuw bent en anderzijds in België of Nederland woont.
Bitvavo is namelijk een zeer gebruiksvriendelijk platform en bieden ook een handige applicatie aan. Daarnaast kan je geld overschrijven met Bancontact of Ideal waardoor overschrijvingen direct gebeuren.
Omdat Bitvavo een Nederlands bedrijf is met hoofdzetel in Amsterdam is ook hun klantendienst in het Nederlands. Heb je dus vragen over je account dan kan je steeds in het Nederlands communiceren met hen.
En ten slotte is Bitvavo erkend door de Nederlandse bank als aanbieder van cryptomunten en beschikken zij over alle nodige licenties. Reviews over het platform kan je hier vinden.
Voordelen
- Geen technische kennis vereist
- Alles is eenvoudig te volgen met de app
- Extra winsten zonder er iets voor te doen
Nadelen
- Wil je ervan leven dan moet je al aardig wat crypto staken
- Je crypto staat niet op je eigen wallet maar die van Bitvavo
Bij welke exchanges kan je nog staken?
Bitvavo is uiteraard niet de enigste exchange waar je crypto kan staken. Enkele andere gekende en veilige platformen zijn Kraken en Binance. Bij elk van deze platformen kunnen de staking opbrengsten sterk verschillen.
Zo zal je bij Kraken slechts 0,25% rewards verdienen bovenop je Bitcoins terwijl dit bij Bitvavo drie keer zoveel is, namelijk 0,77% op jaarbasis. Bij Binance zijn je opbrengsten dan weer 0%. Zij focussen voornamelijk op hun eigen coin, de Binance Coin (BNB), waar je opbrengsten 5,23% zijn op jaarbasis.
Kraken
- Transactiekosten: 1,49%
- Meer geschikt voor traders
- Minder gebruiksvriendelijk
Binance
- Transactiekosten: 0%
- Mogelijkheid om een kredietkaart te koppelen aan je account
- Hoogste procenten op de markt voor Bitcoin
Welke crypto kan je staken bij Bitvavo?
Op het moment van schrijven kan je zo’n 17 verschillende cryptomunten staken bij Bitvavo. Hieronder hebben we een opsomming gemaakt:
- Bitcoin (BTC)
- Ark (ARK)
- Bitcoin Cash (BCH)
- Cardano (ADA)
- Chainlink (LINK)
- Dai (DAI)
- Ethereum (ETH)
- ICON (ICX)
- Litecoin (LTC)
- NEO (NEO)
- Ontology (ONT)
- Tether (USDT)
- Tezos (XTZ)
- Tron (TRX)
- USD Coin (USDC)
- VeChainThor (VET)
- Waves (WAVES)
Vaak gestelde vragen
Omdat je aan het staken bent via een centraal platform zoals Bitvavo kan je op elk moment je crypto’s verhandelen of overzetten naar een externe wallet. Ze staan dus niet vast voor een bepaalde periode zoals eerder uitgelegd in dit artikel.
Dit gebeurt enkel wanneer je rechtstreeks op het netwerk gaat staken. Echter is hiervoor enige technische kennis vereist en is het zeker niet voor iedereen weggelegd. Wil je dit bij Ethereum bijvoorbeeld doen heb je al een startkapitaal nodig van 32 Ethereums.
Rewards uit crypto lijken voor de fiscus ook op interesten wat leidt tot 30% roerende voorheffing (België). Niet-aangifte in je belasting kan leiden tot een zware overtreding. Dit geld ook als je rewards rechtstreeks in de cryptomunt zelf worden uitbetaald.
Je kan je op elk moment terug afmelden wil je deze niet meer ontvangen. Nadat je bent ingelogd kan je je staking uitschakelen door rechts bovenaan in je dashboard op je naam te klikken. In de drop-down krijg je hier de optie Staking. Wanneer je daar op klikt kan je staking voor jouw account uitschakelen.
Je rewards worden op dagelijkse basis berekend. De uitbetaling ervan gebeurt op wekelijkse basis. Bij andere platformen zoals Kraken of BlockFi worden deze dan weer maandelijks uitgekeerd.
De rewards die je ontvangt kunnen steeds gewijzigd worden op basis van verschillende factoren zoals wijzigingen in het consensus algoritme of wijzingen in de markt zoals meer of minder vraag naar leningen. Het correcte percentage vind je steeds in je account. Je wordt ook steeds op de hoogte gebracht.
Voor staking is er op Bitvavo geen minimumdrempel.