Hoe werkt cryptocurrency?

Hoe werken cryptocurrencies? In dit artikel leggen we zowel uit wat ze zijn als hoe dit technisch, economisch en vanuit een trading perspectief werkt.

Wat zijn cryptocurrencies?

Cryptocurrencies, ook wel cryptomunten, zijn digitaal geld maar in de volksmond ook vaak gebruikt als een verzamelnaam voor crypto assets, altcoins en tokens.

Voorbeelden van crypto assets zijn Bitcoin en Litecoin. Altcoins staat dan weer voor alternative coins, met andere woorden cryptomunten die niet Bitcoin zijn. Voorbeelden van altcoins zijn Ethereum, Monero maar ook Litecoin. En ten slotte heb je nog tokens. Voorbeelden hiervan zijn Binance Coin (BNB) en Basic Attention Token (BAT). 

Die laatste categorie van tokens kan je dan weer opdelen in verschillende types van tokens. Zo heb je ook nog utility en security tokens. Het grote verschil met tokens en altcoins is dat tokens geen eigen blockchain hebben maar worden gecreëerd op een bestaand platform zoals Ethereum.

Een crypto uitleg voor dummies

Eenvoudig uitgelegd wil dit zeggen dat tokens hun bestaan afhankelijk is van het onderliggende platform. Tokens zijn aan enorme populariteit gegroeid zijn de komst van ICO’s (Initial Coin Offerings). Ze zijn daarom veelal een middel voor start-ups om snel en eenvoudig geld op te halen.

Kleine bedrijven brengen een token uit en bieden deze aan op de markt. Wanneer de start-up het goed doet zal ook de waarde van de token stijgen aangezien de vraag ernaar stijgt. Beetje zoals een aandeel maar met dat verschil dat je in dit geval geen eigendom bezit van het bedrijf.

Op deze website kan je een oplijsting vinden van alle cryptocurrencies die momenteel beschikbaar zijn op de markt. Op dit moment zijn dat er al meer dan 11.000, inclusief alle tokens.

Cryptocurrencies zijn in tegenstelling tot het klassieke geld niet uitgegeven door een overheid of centrale bank. Hierdoor bestaan ze buiten het toezicht van financiële instellingen.

Zijn cryptocurrencies anoniem?

Een bezorgdheid die vaak wordt aangehaald is dat cryptomunten, ook wel virtuele munten, anoniem zijn en daardoor het voorkeursbetaalmiddel is voor criminelen. Echter zijn de meeste cryptocurrencies zoals Bitcoin helemaal niet anoniem. Elke transactie kan je precies volgen in het netwerk.

Je weet op elk moment van welk adres er verstuurd wordt en naar welke bestemming het gaat. Ook kan je bedrag in de transactie zien. Hoewel dit allemaal transparant is kan je daarom nog niet de identiteit van een transactie achterhalen. Politiediensten kunnen deze wel bekomen wanneer zij dit opvragen bij centrale instanties zoals een exchange waar je wel jouw identiteitsgegevens moet tonen bij het openen van een account.

Op die manier kunnen we zeggen dat cryptocurrencies niet anoniem, maar pseudoniem zijn. Eenmaal een verband is gelegd tussen een transactie en je identiteit kan men heel wat informatie over je ontfrutselen. Er zijn altcoins zoals Monero of Zcash die wel volledig anoniem zijn.

Zijn cryptocurrencies anoniem?

Hoe werken cryptocurrencies?

Hoe werkt cryptocurrency nu in de praktijk? Hieronder belichten we eerst het technische aspect van cryptocurrencies. Daarna bespreken we het praktische over hoe de koers wordt bepaald en hoe trading werkt.

Wat is een blockchain?

Een blockchain is in essentie niets meer dan een Excel sheet waarin alle transacties die hebben plaatsgevonden worden bijgehouden. Op die manier heb je een overzicht van hoeveel elke persoon in het netwerk bezit. Zeg maar de boekhouding.

Uiteraard is het iets gecompliceerder dan dat. Wat een blockchain uniek maakt versus een traditionele databank is dat er niet één versie is maar meerdere. Alle versies staan in verbinding met elkaar waardoor ze steeds op hetzelfde moment worden bijgewerkt met nieuwe transacties.

Iemand die zo’n versie heeft staan noemen we een node, ook wel gebruiker in het netwerk. Elke node heeft de volledige historie van transacties staan en kan hierdoor onafhankelijk van anderen controles doen. Bijvoorbeeld wanneer iemand meer cryptocurrencies probeert te versturen dan hij heeft, zal dit ook blijken uit de historie van transacties.

Elke node dient dus als een soort van controle agent voor het netwerk. Wanneer je probeert vals te spelen moet je dus niet één partij maar meerdere partijen (nodes) overtuigen om jouw transactie toe te voegen. De kenmerken van een blockchain zijn dus transparantie, niet-censureerbaar en gedecentraliseerd.

Hoe werkt een blockchain?

Wat is mining?

Nu we al een beter idee hebben van wat een blockchain is, laten we ook eens focussen op wat mining is. Zowat alle cryptocurrencies worden gemined, niet in de grond zoals goud maar wiskundige puzzels op te lossen. En waarom zou je dat doen vraag je je misschien af?

Wanneer je een blockchain hebt met kopiëen overal ter wereld is het belangrijk om op regelmatige basis een synchronisatiemoment te hebben waarbij alle nodes het eens zijn over de staat van het netwerk. 

Mining gaat opzettelijk het netwerk gaan afremmen zodat transacties gebundeld worden in een blok. Tijdens dit proces van mining gaan miners energie spenderen. Wanneer zij de oplossing van een wiskundige puzzel hebben gevonden die hoort aan een blok versturen zij deze naar alle nodes ter goedkeuring.

Nodes doen opnieuw een controle. Eenmaal goedgekeurd gaan zij die blok toevoegen aan de reeds bestaande keten van blokken, ook wel blockchain of ketting van blokken. Hoe meer energie gespendeerd wordt door miners, hoe moeilijker het wordt om het netwerk te hacken en dus hoe veiliger.

Hoe bewaar je cryptocurrencies?

Cryptocurrencies worden bewaard in wallets. In essentie heb je drie types van wallets. Je hebt web wallets, dat zijn exchanges zoals Coinbase en Bitvavo. Daarnaast heb je hot wallets, dat zijn gratis applicaties die je kan downloaden op je smartphone zoals Bluewallet. En ten slotte  heb je nog cold wallets. Dat zijn fysieke apparaten die er wat uitzien zoals een usb-stick, voorbeelden zijn Ledger en Trezor.

Wil je cryptocurrencies in eigen beheer houden dan zal je een hot of cold wallet moeten nemen. Het is enkel maar bij dit type van wallets dat je ook effectief de private keys bezit. Dat zijn wachtwoorden zeg maar die uniek zijn en jou toegang geven tot je cryptocurrencies.

Een private key wordt steeds weergegeven onder de vorm van 12 (of 24) woorden, zie voorbeeld hieronder. Bij een web wallet zoals een exchange krijg je dit niet aangezien zij jouw cryptomunten beheren. Daar log je louter in met een emailadres en wachtwoord.

crypto uitleg voor dummies wallets

Hoe komt de prijs tot stand?

Hoe wordt de koers van cryptocurrencies nu bepaald? Net zoals bij traditionele markten ontstaat die door vraag en aanbod.

Bij Bitcoin zijn er bijvoorbeeld slechts 21 miljoen munten in omloop, bij Litecoin is dat bijvoorbeeld 84 miljoen. Wanneer de vraag stijgt en het aanbod blijft gelijk, want deze ligt vast, dan gaat de prijs omhoog. Wanneer de vraagt daalt en er meer verkopers zijn op de markt dan zal de prijs dalen.

Op dit moment wordt de prijs nog voornamelijk bepaald door speculatie. Dat is ook een van de redenen waarom de koersen van cryptocurrencies zo volatiel zijn. Van zodra er positief of negatief nieuws uitkomt gaan handelaars daar snel op reageren.

Prijzen komen tot stand op exchanges. Dat zijn online marktplaatsen waar beleggers een prijs overeenkomen. Wanneer een koper en een verkoper een prijs overeenkomen ontstaat de prijs en dat noemen we “price discovery”. Dat gebeurt duizenden keren per seconde wereldwijd. De drie grootste exchanges zijn Coinbase, Binance en Kraken.

Via deze link kan je live het orderboek volgen van Binance. Dat is een lijst van alle openstaande koop- en verkoop orders. Je merkt dat deze constant wijzigen. Elke dat gebeurt is een nieuwe prijs vastgelegd. 

Investeren in cryptocurrency

Hoe koop je cryptocurrencies?

Gelukkig zijn de exchanges er de laatste jaren op vooruit gegaan en werkt het kopen van crypto heel eenvoudig. Op Bitvavo heb je een lijst van meer dan 70 verschillende cryptocurrencies en heb je al een account aangemaakt binnen enkele minuten:

  1. Maak een account aan op Bitvavo
  2. Schrijf geld over door op de groene knop “geld storten” te klikken.
  3. Kies het bedrag en betaalmethode. Dit kan zowel met Bancontact als iDeal.
  4. Wanneer je daarna terug naar je dashboard gaat zal je het geld al zien staan
  5. Zoek een cryptocurrency en klik op kopen.

Vergeet zeker niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren. We raden je ook aan om je account goed te beveiligen door 2FA te activeren. Deze optie vind je rechts bovenaan in je account wanneer je op jouw naam klikt.

Hoe ga je traden met cryptocurrencies?

Bij trading ge je gaan speculeren op koersbewegingen. Dit kan je enerzijds doen door de cryptocurrency zelf te gaan kopen en verkopen of door te gaan traden met CFD’s. Dat zijn derivaten of afgeleide producten.

Handelen met CFD's

CFD’s bied je de mogelijkheid om te gaan speculeren op de prijs zonder de onderliggende active in beheer te hebben. Je gaat in essentie een contract aan met de exchange. Wanneer je hoopt dat de koers gaat stijgen ga je “long”, wanneer je hoopt dat de koers gaat dalen ga je “short”.

CFD’s werken altijd met een hefboom. Dit betekent dat je slechts met een klein bedrag, ook wel marge genoemd, een groter order kan gaan plaatsen. Je winst of verliest wordt vervolgens berekend op de omvang van je positie, niet je marge. Een hefboom kan dus je winst of verlies vergroten.

Voorbeeld: Je plaatst een order van 10 Litecoins aan een prijs van €150 een een hefboom van 1:10. Dat wil zeggen dat je totale positie een waarde heeft van €1500. Omdat je hefboom 1:10 is hoef je maar €150 marge te hebben. Wanneer de prijs met 20% stijgt heb je nu een winst van €300. In het omgekeerde geval zou je positie automatisch gesloten worden bij een verlies van 10% omdat je marge ontoereikend is.

Wil je hiermee aan de slag gaan dan moet je een account openen op een gespecialiseerd platform zoals FTX. Weet dat hefbomen ook grotere risico’s met zich meebrengt.

Wat is de spread?

De spread is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs en ontstaat door vraag en aanbod op de markt. Wanneer een cryptocurrency staat genoteerd aan een prijs van €20 dan wil de koper idealiter iets minder betalen, bijvoorbeeld €19,95. De verkoper wil uiteraard iets meer ontvangen, bijvoorbeeld €20,05. Het verschil tussen beide noemen we de spread.

Wanneer de spread hoger is dan normaal kan dit een indicatie zijn voor een hoge volatiliteit van de prijs of lage liquiditeit. Beide geven meestal een stevige koersbeweging weer op korte termijn.

Welke indicatoren kan je volgen?

Wanneer je gaat beginnen met crypto trading is het belangrijk om een aantal parameters te volgen. Hieronder delen we een korte uitleg zodat je geen fout gaat maken als dummie. We hebben ze opgedeeld in korte termijn als lange termijn indicaties.

Korte termijn

Om te gaan daytraden of handelen op korte termijn zul je technische analyses (TA) moeten gaan doen zoals support en resistance levens herkennen. Wanneer een prijs meerdere keren daalt tot hetzelfde niveau noemen we dit een support level. Hoe meer deze wordt aangetikt en daarna terug hersteld,  hoe sterker het support niveau. Omgekeerd geldt ook voor een resistance niveau.

Daarnaast heb je ook heel wat gekende modellen en trends die je kan toepassen. Weet dat daytraden een groter risico inhoudt en je ook belastingen zal moeten betalen op de winsten. Er zijn verschillende gratis cursussen aanwezig zoals deze die je kan volgen op Youtube.

Hoe beginnen met crypto trading?

Lange termijn

Wanneer je op lange termijn gaat investeren in cryptocurrency is fundamentele kennis van uiterst belang. Je moet je namelijk comfortabel voelen om voor een lange periode geld in een bepaalde investering te stoppen. We noemen dit ook wel value investing.

Een andere parameter die je kan volgen zijn on-chain analytics. Zoals hierboven reeds gezegd is alles wat gebeurt in het netwerk openbaar. Dit geeft een unieke inkijk in waar de geldstromen zich bevinden. Zo  kan je bijvoorbeeld zien als er heel wat wordt gekocht door lange termijn investeerders of niet.

Alle verschillende parameters  en hoe je dit nu precies kan volgen leggen we uit in de Bitcoin Masterclass. Een online cursus met meer dan 7uur aan beeldmateriaal en een persoonlijke opvolging.

Wat brengt de toekomst?

Een ding is zeker, cryptocurrencies zoals Bitcoin zullen niet meer van het toneel verdwijnen. Terwijl Bitcoin aan het evolueren is naar een volledig nieuw geldsysteem met steeds meer interesse vanuit institutionele investeerders, zien we ook alternatieve cryptomunten enorm in waarde stijgen zoals Cardano en Ethereum. Deze laatste focussen zich meer op de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties.

Het is maar de vraag hoe banken en overheden hiermee zullen omgaan. Hoewel in landen zoals China een hevige anti-bitcoin campagne aan de gang is, zien we ook landen zoals El Salvador de digitale munt omarmen.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *