Hoe cryptomunten kopen? Online, via een ATM of ze verdienen

Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Er zijn verschillende manieren hoe je crypto kan kopen. In dit artikel bespreken we de drie voornaamste methodes, zijnde ze kopen via een online platform, een crypto ATM of ze zelf gaan verdienen.

Er is nog een vierde methode en dat is om je cryptomunten zelf te gaan minen. Hiervoor heb je enerzijds specifieke apparatuur nodig en anderzijds heel wat technische kennis. Om deze reden hebben we deze methode buiten beschouwing gelaten.

Daarnaast bespreken we ook nog enkele interessante cryptomunten om in te investeren en hoe je die veilig kan bewaren.

Cryptomunten kopen online

De snelste manier om cryptomunten te kopen is door ze aan te schaffen via een online platform. Dit is ongetwijfeld ook de meest gebruiksvriendelijke methode. Bij de meerderheid van deze platformen heb je al een account aangemaakt en cryptomunten gekocht in minder dan 10 minuten.

Wat is een exchange?

Dergelijke online platformen noemen we een exchange. Dat is een website waar je een account op kunt aanmaken en vervolgens geld naar kan overschrijven. Je kan het wat vergelijken met het openen van een zichtrekening bij een bank.

Eenmaal het geld is aangekomen op je nieuwe ‘crypto-rekening’ zeg maar, heb je vervolgens de keuze om cryptomunten te kopen. Belangrijk om te weten is dus dat je ook euro’s kan bewaren op een exchange.

Een exchange is dus een online wisselkantoor die kopers en verkopers met elkaar in contact brengt. Dat doen ze doormiddel van een orderboek waar alle koop en verkooporders in worden geplaatst. Wanneer je dus een cryptomunt zoals Bitcoin gaat kopen zal er een kooporder in het orderboek van die exchange geplaatst worden. Bijvoorbeeld je wilt 0,25 bitcoins kopen aan een koers van €25.000.

De exchange gaat vervolgens in het orderboek op zoek naar een verkoper die jou 0,25 Bitcoins wenst te verkopen aan de opgegeven prijs. Het kan perfect voorkomen dat er niet één maar twee of meerdere verkopers zijn. Bijvoorbeeld iemand die jou 0,15 wenst te verkopen en nog iemand die jou 0,10 verkoopt.

Eigenlijk hoef je hier niet wakker van te liggen want dit is wat er achter de schermen gebeurt bij een exchange. Wat wel belangrijk is om te weten is dat er naast exchanges ook brokers zijn. Dat zijn websites die fungeren als tussenpersonen en de aankoop of verkoop van cryptomunten in jouw plaats gaan doen. Hiervoor rekenen zijn een extra commissie aan. Daardoor zijn brokers veelal duurder dan exchanges.

Wat zijn veilige websites?

Enkele veilige websites zijn Bitvavo, Kraken en Coinbase. Elk van deze platformen zijn streng gereglementeerd en hebben de laatste jaren een stevige reputatie opgebouwd.

Voor België en Nederland is Bitvavo beslist de eenvoudigste en snelste manier om cryptomunten te kopen. Via hun app kan je er heel eenvoudig crypto zoals Bitcoin kopen of verkopen. Daarnaast bieden ze ook Nederlandse ondersteuning aangezien ze gevestigd zijn in Amsterdam. En tenslotte kan je geld overschrijven met zowel Bancontact als iDeal waardoor het geld direct op je rekening staat.

Kraken en Coinbase zijn Amerikaanse platformen die gevestigd zijn in San Francisco. Ze behoren tot de oudste in de cryptowereld en zijn net zoals Bitvavo nog nooit gehackt geweest. Beide exchanges bieden ook een handige applicaties aan maar geen Nederlandstalige ondersteuning of Bancontact voor je overschrijvingen. Wat deze platformen onderscheidt is hun grootte. 

Zowel Kraken als Coinbase hebben miljoenen gebruikers overal ter wereld. Coinbase heeft bijvoorbeeld meer dan 56 miljoen gebruikers en is sinds 16 april 2021 een beursgenoteerd bedrijf. Kraken biedt daarnaast ook futures waardoor je met hefbomen kan gaan handelen.

Welk platform je uiteindelijk kiest is volledig jouw keuze. We raden je wel aan om voor een platform te gaan die reeds meerdere jaren bestaat, goede reviews heeft en alle nodige licenties bezit.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Bitvavo logo

Bitvavo

Kosten: 0,25%

Kraken logo

Kraken

Kosten: 1,5%

Beste exchange voor leverage is binance

Coinbase

Kosten: 0,1%

Cryptomunten kopen via een ATM

Naast een exchange kan je ook stappen naar een crypto ATM, zeg maar een crypto geld automaat. Net zoals een gewone geld automaat schuif je hier je bankbiljetten in en ontvang je Bitcoins. De transactiekosten die ATM’s aanrekenen liggen wel significant hoger dan exchanges. Gemiddeld betaal je 7%  of meer transactiekosten.

Het grote voordeel van een ATM is dat je geen omslachtige verificatie moet doorlopen zoals bij een exchange. Echter is de wetgeving steeds strenger aan het worden en zijn er al heel wat ATM’s waar je nu wel je identiteitskaart zal moeten scannen vooraleer je virtuele munten kan kopen.

De meeste ATM’s bieden beide opties aan om zowel te kopen als verkopen. Een uitgebreid aanbod aan cryptomunten zal je hier wel niet vinden zoals bij een exchange, enkel de meest gekende zoals Bitcoin, Litecoin en Ethereum.

Wat heb je nodig?

Vooraleer je een crypto ATM kan gebruiken heb je eerst een wallet nodig.  Er bestaan verschillende types van wallets, elk met hun eigen voor- en nadelen. Dit komt ondermeer aan bod tijdens de Bitcoin Masterclass.

Voor het gebruik van een ATM raden we aan om een hot wallet te gebruiken. Dat is een mobiele applicatie die je gratis kan downloaden op je smartphone. Onze favoriete wallet voor Bitcoin is Bluewallet. Wil je een wallet die meerdere cryptomunten ondersteunt? Dan raden we Trust wallet aan. Beide applicaties zijn beschikbaar op zowel IOS and Android.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Waar kan je een Bitcoin ATM vinden?

Veelvoorkomende locaties waar je deze kan vinden zijn winkelcentra, restaurants, bars en luchthavens. Plaatsen waar overdag heel wat mensen passeren. België telt ongeveer 21 locaties. In Nederland zijn dat er slechts 19. 

Cryptomunten verdienen

Als laatste optie kan je ook cryptomunten verdienen door ze te gaan aanvaarden als betaalmiddel in je zaak of voor je diensten als freelancer. Er zijn al heel wat handige applicaties beschikbaar op de markt zoals Opennode die alles voor jou regelen van facturatie tot templates en het bewaren van je crypto.

Je hebt ook de keuze om de ontvangsten rechtstreeks om te wisselen naar euro’s zodat je het wisselkoersrisico niet hoeft te lopen. Per verrichting die je doet rekenen zij 1% transactiekosten aan.

Daarnaast kan je ook cryptomunten verdienen doormiddel van cashbacks al moeten we toegeven dat de meeste applicaties hier wel steeds op Bitcoin focussen. Enkele zeer gekende zijn Fold, Lolli en BlockFi

Bij Fold ontvang je mogelijks een cashback tot 25% wanneer je een betaling doet met hun Visa kaart. Lolli is een browser extensie die je automatisch een cashback stuurt in Bitcoin wanneer je online shopt. Op dit zijn er al meer dan 1000 winkels aangesloten bij hen.

En slotte heb je nog BlockFi waar je interesten kan verdienen op je cryptomunten, dit tot wel 8% op jaarbasis. Hiervoor zal je uiteraard eerst cryptomunten moeten kopen. Dit kan je doen op het platform zelf of een andere exchange en ze vervolgens overschrijven.

Welke cryptomunten moet je kopen?

Net zoals bij elke investering doe je beter eerst je huiswerk. Cryptomunten zijn een volatiele investering en als je niet goed weet wat je koopt loop je het risico om de verkeerde beslissingen te maken.

Eenmaal je vertrouwt bent met de markt en je op de hoogte bent van de gevaren kan je beginnen met investeren. Ben je er nog niet uit als je eerst Bitcoins wil kopen of niet? Lees dan hier de mening van drie experten.

In een ander artikel hebben we een uitgebreide analyse gemaakt van de vijf beste cryptomunten voor 2021 en waar je die kan kopen.

Waar moet je cryptomunten bewaren?

Deze vraag werd eigenlijk al eerder beantwoord bij het stuk over Bitcoin ATM’s en komt uitgebreider aan bod in de Bitcoin Masterclass. In essentie heb je drie types van wallets. 

Allereerst heb je een webwallet. Zoals de naam al doet vermoeden is dat een website waar je ook je cryptomunten kan bewaren. Voorbeelden hiervan zijn exchanges zoals Bitvavo, Kraken en Coinbase.

Als tweede type van wallets heb je hot wallets. Dat zijn mobiele applicaties die je gratis kan downloaden op je smartphone. Voorbeelden hiervan zijn Bluewallet en Trustwallet. Het verschil met een webwallet is dat je met een hot wallet wel in volledige controle bent over je eigen geld terwijl bij een webwallet zoals Bitvavo niet het geval is. Daar zal een exchange in jouw naam je geld beheren. Met de meeste hot wallets kan je ook steeds cryptomunten kopen in de app.

En als laatste type van wallets heb je nog cold  wallets. Dat zijn fysieke apparaten, ook wel hardware wallets genoemd. Dit type van bewaring wordt aanschouwd als de veiligste manier om je cryptomunten te bewaren. De kostprijs voor een hardware wallet varieert van €50 tot €300 en meer. Voorbeelden hiervan zijn Ledger, Trezor en NGRAVE.

3 handige tips voor beginners

  1. Stop nooit al jouw geld in één cryptomunt: het is goed om net zoals bij andere investeringen ook te diversifiëren. De cryptomunt waar je het meest vertrouwd mee bent kan je een groter deel toekennen. Wanneer we historisch terugkijken naar hoe Bitcoin presteert versus andere cryptomunten kunnen we stellen dat Bitcoin over het algemeen beter presteert en ook minder volatiel is. Neem dit zeker mee in rekening bij je beslissing.
  2. Beveilig je account steeds met 2FA: naast een sterk wachtwoord is het ook belangrijk om je account goed te beveiligen. Dat doe je doormiddel van 2 Factor Authentication. Dat is een extra beveiliging voor je account. De beste mannier is om de app Google Authenticator te downloaden op je smartphone. Elke keer je inlogt word je gevraagd om een extra code in te vullen. Deze wordt gegeneerd op je smartphone en wijzigt elke 30 seconden.
  3. Doe je eigen onderzoek (DYOR): geloof niet zomaar wat anderen zeggen op het internet. Het is algemeen geweten dat heel wat influencers ook worden betaald om een bepaalde nieuwe cryptomunt te promoten. Vergelijk daarom verschillende bronnen. Een andere goede tip is om boeken te lezen of een cursus aan te schaffen.

Alle inhoud op Start2Bitcoin is geen financieel advies maar dient louter voor educatieve doeleinden. Doe daarom steeds je eigen onderzoek en besteed niet meer geld aan cryptomunten dan je bereid bent te verliezen.

Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Ik ben auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners' en gaf wereldwijd verschillende presentaties en workshops over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?