Wat zijn virtuele munten en hoe koop je ze?

Beleggen in virtuele munten wordt steeds populairder. Dit heeft verschillende redenen. Zo willen mensen hun geld beschermen tegen inflatie door het te beleggen in een digitale munt, of willen ze juist een vermogen opbouwen waar ze later van kunnen leven. Wat je reden ook is: je zult eerst meer moeten weten over virtuele munten voordat je erin kunt beleggen.

In dit artikel leggen we je uit wat virtuele munten eigenlijk zijn, en hoe ze ooit zijn ontstaan. Vervolgens vertellen we je hoe je dit soort munten zelf kunt kopen, en hoe je bepaald wat de beste virtuele munten van 2022 zijn.

Wat zijn virtuele munten?

Virtuele munten zijn een vorm van geld waar online mee betaald kan worden, en waarvan geen fysieke versie bestaat. Er zijn verschillende soorten virtuele munten, al wordt tegenwoordig vrijwel altijd een cryptocurrency of cryptomunt bedoeld wanneer er over een virtuele munt wordt gesproken. De bekendste virtuele munt is Bitcoin. Dit is de eerste en nog steeds de grootste cryptocurrency van allemaal.

Je zou jezelf kunnen afvragen wat het nut is van een virtuele munt wanneer we deze niet fysiek kunnen uitgeven. Het is echter wel mogelijk om deze munten ook in de fysieke wereld uit te geven, al gebeurd dat op een virtuele manier.

Er zijn namelijk al winkels die betalingen met Bitcoin accepteren hoewel je die misschien nog op twee handen kan tellen in België. In de winkel kun je dan Bitcoin overmaken naar de wallet van de winkel, om zo af te rekenen voor je producten.

Een wallet is een plek waar je cryptocurrency kunt bewaren. Hierdoor is een wallet dus vergelijkbaar met een bankrekening waar jij jouw fiat valuta, zoals de euro, op bewaard. Echter heb je de mogelijkheid om zelf in controle te zijn over je cryptomunten (zie stap 2 hieronder). Wat we zeker niet aanraden is het gebruik van een paper wallet gezien het hoge risico dat hierbij komt kijken.

 Een alternatieve manier die vaak wordt gebruikt is om crypto kredietkaart aan te schaffen. Deze werkt net zoals een normale kredietkaart maar in plaats van euro’s, laad je deze eerst op met cryptomunten zoals Bitcoin.

Stap 1. Exchange

Bitvavo logo

Bitvavo

Kosten: 0,25%

Stap 2. Wallet

Bitcoin kopen app

Bluewallet

Gratis

Stap 3. Crypto kredietkaart

binance credit card

Binance

Ontvang tot 8% cashback

Op een exchange kan je virtuele munten kopen en bewaren. Dit werkt hetzelfde als bij een bank waarbij zij jouw geld in bewaring nemen.

Via een wallet kan je cryptomunten veilig bewaren. In tegenstelling tot een exchange ben jij volledig eigenaar van je geld.

Er zijn verschillende platformen die crypto kredietkaarten aanbieden. Met deze van Binance ontvang je tot 8% cashback per verrichting.

Hoe zijn virtuele munten ontstaan?

Het idee van een virtuele munt was al in de jaren 90 bedacht, tijdens de opkomst van het internet. Op dat moment was de technologie echter nog niet ver genoeg om ook daadwerkelijk zo’n virtuele munt te ontwikkelen.

Pas in 2009 werd de eerste cryptomunt, Bitcoin, bedacht door Satoshi Nakamoto. Hij (of zij) wilde een virtuele valuta ontwikkelen die niet gereguleerd en gecontroleerd zou worden door een centrale en autoritaire instelling, zoals een centrale bank. Volgens hem (of haar) zou geld door en voor iedereen moeten zijn.

Cryptomunten maken gebruik van de blockchain technologie. De blockchain bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn. Samen vormen ze een netwerk. Op iedere computer staat een kopie van de database. In deze database wordt allerlei informatie bewaard, zoals hoeveel cryptomunten iemand in zijn bezit heeft.

beleggen in virtuele munten

Wanneer je een transactie uitvoert op de blockchain, door bijvoorbeeld een cryptomunt naar iemand anders te sturen, zal het netwerk van de blockchain controleren of de transactie klopt. Ze kijken bijvoorbeeld of je wel genoeg cryptomunten in bezit hebt om een transactie uit te kunnen voeren.

Zodra de transactie is gecontroleerd en is goedgekeurd, wordt de database van de blockchain bijgewerkt, en zijn de cryptomunten succesvol verzonden. Er komt dus geen tussenpersoon kijken bij het verwerken van transacties. Alles wordt gedaan door computers die onafhankelijk van elkaar samenwerken.

Het ontstaan van altcoins?

Na het ontstaan van Bitcoin zijn er nog meer virtuele munten ontstaan, genaamd altcoins (dit staat voor ‘alternatieve coins’). Zij gebruiken dezelfde technologie als Bitcoin, maar doen dat op een iets andere manier. Hierdoor zijn alle cryptomunten van elkaar verschillend.

Er zijn ontzettend veel altcoins. De bekendste altcoins zijn Ethereum, Ripple, Cardano en Solana. Deze cryptomunten hebben een eigen blockchain, en zijn sinds het ontstaan ervan al flink in waarde gestegen. Dit biedt natuurlijk geen garantie voor toekomstige investeringen, maar het is zeker interessant om meer over deze altcoins te leren.

Hoe kun je virtuele munten kopen?

Steeds meer mensen gaan beleggen in virtuele munten. Niet gek, want dit is een manier om meer geld te verdienen met geld dat je normaal gesproken op een bankrekening zou laten staan. Het kopen van een virtuele munt is daarbij ook nog eens makkelijker dan je misschien zou denken.

Het kopen van een virtuele munt doe je op een zogeheten crypto exchange. Dit is een website die cryptomunten aanbiedt. Een van het meest gebruikte en veiligste platform hiervoor is Bitvavo. Dit is een Nederlandse crypto exchange die voldoet aan alle Nederlandse wet- en regelgeving.

  1. Eerst zul je een account moeten aanmaken bij Bitvavo en de registratie procedure moeten doorlopen.
  2. Zo moet je onder andere een kopie van je ID-kaart opsturen. Dit is verplicht gesteld door de Nederlandse overheid, om zo witwaspraktijken op te kunnen sporen. Je hoeft je hier dus geen zorgen over te maken.
  3. Wanneer je eenmaal een account hebt bij Bitvavo, kun je beginnen met de aankoop van cryptomunten.

Welke cryptomunten moet je kopen in 2022?

Het lastigste onderdeel binnen het kopen van virtuele munten is bepalen welke cryptomunten je het beste kunt kopen. Gelukkig hebben we een aantal tips om je op weg te helpen.

Voordat je weet wat de beste cryptomunt is om in te investeren, zul je een strategie moeten bepalen. Wil je een cryptomunt voor de lange termijn bewaren (enkele maanden tot jaren)? Dan volg je een lange termijn strategie. Je kunt cryptomunten ook voor korte tijd bewaren (enkele uren tot dagen). Dit wordt ook wel een korte termijn strategie of day trading genoemd.

Day trading is erg lastig, en vergt ontzettend veel oefening. Daarom kiezen veel beginnende crypto handelaren voor een lange termijn strategie. Deze strategie is makkelijker uitvoerbaar dan de korte termijn strategie.

Er zijn duizenden verschillende virtuele munten die je kunt kopen. Ook in 2022 zullen er nieuwe cryptomunten bijkomen. Het kan daarom verstandig zijn om het nieuws omtrent digitale munten in de gaten te houden. Zo ben je op de hoogte van wat er binnen de markt gebeurt.

beste cryptomunt om in te investeren

Tips voor het kiezen van de beste cryptomunt

Door het nieuws in de gaten te houden, steeds meer te leren over de werking van cryptomunten en te oefenenen in het beleggen hierin, zal het makkelijker worden om te bepalen welke cryptomunten je het beste kunt kopen als belegging.

We hebben een aantal handige tips voor je om je hierbij op weg te helpen:

  • Oefen met ‘paper money’. Dit is het kopen van virtuele munten met nep geld dat is te vergelijken met monopoly-geld. Zo kun je oefenen en je strategie steeds verder verbeteren, zonder dat je geld verliest.
  • Beleg nooit meer dan je kunt verliezen. Houdt er altijd rekening mee dat je geld kunt verliezen bij het kopen van een cryptomunt. Daarom is het belangrijk om alleen met geld te beleggen dat je zou kunnen missen, om niet in de problemen te komen.
  • Doe zelf onderzoek naar een virtuele munt. Veel beginnende crypto handelaren volgen zonder nadenken het advies van mensen die in hun ogen een professionele crypto handelaar zijn. Soms gaat dit goed, maar in veel gevallen gaat het fout. Het is beter om zelf onderzoek te doen naar een virtuele munt. Zo leer je ook wat je fout hebt gedaan wanneer je geld verliest, waardoor je dezelfde fout in de toekomst kunt vermijden.

Conclusie

Virtuele munten zijn een idee dat in de jaren 90 al is ontstaan, maar dit werd pas in 2009 werkelijkheid met het ontstaan van Bitcoin. Deze cryptomunt is sindsdien flink in waarde gestegen, en steeds meer mensen kiezen ervoor om hun geld in dit soort munten te beleggen.

Om cryptomunten te kopen, zul je een account moeten aanmaken bij een crypto exchange. Er zijn ontzettend veel verschillende crypto exchanges waar je uit zou kunnen kiezen. Bitvavo is hier één van die in onze ogen erg betrouwbaar en veilig is.

Het moeilijkste onderdeel van beleggen in virtuele munten is het kiezen van de beste cryptomunt. Er zijn veel cryptomunten, en in 2022 zullen er alleen nog maar meer nieuwe cryptomunten bijkomen.

In dit artikel hebben we je enkele tips gegeven die je zullen helpen bij het vinden van de beste cryptomunten voor de lange termijn.

Alle inhoud op Start2Bitcoin is geen financieel advies maar dient louter voor educatieve doeleinden. Doe daarom steeds je eigen onderzoek en besteed niet meer geld aan cryptomunten dan je bereid bent te verliezen.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *