Ethereum koersverwachting 2021

Ethereum koers live

Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Wat is Ethereum?

Ethereum (ETH) is een vertrouwensplatform die net zoals Bitcoin ook gebaseerd is op blockchaintechnologie. De cryptomunt die gebruikt wordt op het Ethereum platform noemen we Ethers. De programmeertaal die ontwikkelaars gebruiken om nieuwe applicaties te bouwen binnen Ethereum is Solidity.

Met vertrouwensplatform wordt verwezen naar het open en gedecentraliseerde karakter die blockchaintechnologie met zich meebrengt. Elke transactie is traceerbaar, transparant en wordt geverifieerd door het volledige netwerk aan gebruikers.

De bezieler van Ethereum is Vitalik Buterin, een Russisch-Canadese programmeur, die voordien ook al Bitcoinmagazine.com had opgericht. In 2013 werkte hij aan een concept die gebaseerd was op dezelfde fundamenten van Bitcoin maar meer flexibiliteit bood aan ontwikkelaars voor het bouwen van applicaties.

In 2014 volgde een fondsenwerving voor de lancering van het project en in de zomer van 2015 was Ethereum live. De initi√ęle koers waaraan het noteerde was $2,77, maar de dag nadien kelderde de koers al naar $0,81.

Sindsdien hebben de ontwikkelingen niet meer stilgestaan en groeide het uit tot een onmisbaar onderdeel van het crypto-ecosysteem. ICO’s, NFT’s en meer zouden ondenkbaar zijn zonder de komst van Ethereum. Dit allemaal heeft een belangrijke rol gespeeld in de recente koersstijging.

In de video hieronder van 2014 legt Vitalik Buterin nog eens uit wat Ethereum nu precies is en welke problemen het probeert op te lossen.

Hoe werkt Ethereum?

Net zoals bij een traditionele blockchain worden ook alle transacties opgeslagen in een soort van grootboek. Dit kan je vergelijken met een open boekhouding (of databank) die voor iedereen toegankelijk en zichtbaar is. Op die manier kan niemand in het netwerk valsspelen.

Ethereum werd in het leven geroepen om een breder scala aan applicaties te bouwen, deze noemen we ook wel ‘dApps’ of ‘Distributed Applications’ en maken gebruik van ‘Smart Contracts‘, een term die vaak in de cryptowereld wordt gebruikt.

Dit zijn (digitale) contracten die onafhankelijk kunnen opereren van een derde partij aangezien ze gebouwd zijn op een gedistribueerd platform zoals Ethereum. Ze lopen geen risico van fraude, corruptie, technische onderbrekingen of andere risico’s die ervoor zouden kunnen zorgen dat het contract niet wordt nageleefd.

Ethereum omschrijft zichzelf daarom als “the world’s programmable blockchain”, ook wel “de wereldcomputer genoemd” aangezien je elk type van applicatie, contract of software op Ethereum kan bouwen. Zo kan het dienen als een marktplaats voor games, financi√ęle diensten, applicaties en zoveel meer.

Toepassingen van Ethereum

Een eerste bekende toepassing van Ethereum waren ICO’s, wat staat voor Initial Coin Offering. In tegenstelling tot bij een traditionele IPO gaat een bedrijf geen aandelen uitgeven maar eigen tokens. Die tokens kunnen dan later gebruikt worden in de applicatie van dat bedrijf en weerspiegelt ook min of meer het succes van dat bedrijf.

In 2017 en 2018 waren ICO’s razend populair. Heel wat beleggers kochten zich in in verschillende ICO projecten waardoor de prijs van Ethereum, het onderliggende platform dus, ook razendsnel begon te stijgen. Sterker nog, het is sinds 2017 nog steeds de tweede grootste cryptomunt op de markt na Bitcoin.

Sinds vorig jaar zien we ook de opmars van NFT’s wat staat voor Non-Fungible-Tokens. Dit zijn tokens die eigenschap aantonen van een bepaald goed zoals muziek, kunst, een boek of zoveel meer. Ongeveer 90% van alle NFT’s in omloop zijn gecre√ęerd op het Ethereum netwerk. Dit zorgt er opnieuw voor dat de koers van Ethereum stijgt.

Tenslotte is er ook heel wat bezigheid in de bedrijfswereld. Zo werkt Microsoft samen met ConsenSys om de Ethereum Blockchain as a Service (EBaaS) aan te bieden via het Microsoft Azure Cloud systeem. Hierdoor zouden klanten snel en eenvoudig een cloudgebaseerde blockchain omgeving kunnen opzetten.

Bekijk hier live de Ethereum koers

Concurrenten van Ethereum

Omdat Ethereum een compleet andere richting inslaat dan dat van Bitcoin, namelijk het bouwen van dApps is het geen concurrentie met de oudste cryptomunt van allemaal. Bitcoin focust zich namelijk op het worden van een nieuw monetair systeem, het vervangen van de dollar.

Enkele andere projecten die wel concurrentie vormen zijn Cardano, NEO en Polkadot. Recent is de koers van Cardano nog heel hard gestegen wegens een nieuwe upgrade in het netwerk. Uiteraard hebben deze alternatieven nog niet dezelfde historie en zullen zij zich nog moeten bewijzen in de toekomst.

Ethereum koers verwachting voor 2021

De oprichters van Ethereum waren de eersten die het potentieel van blockchaintechnologie al zagen en hierdoor heeft het een stap vooruit op zijn concurrentie. In een markt die zo snel evolueert is first-mover advantage cruciaal. Ondertussen is Ethereum al zo ingebakken in de cryptowereld dat het niet meer weg te denken is. 

Sinds mei 2021 heeft de cryptomunt een van zijn grootste upgrades aller tijden achter de rug en evolueerde het naar Ethereum 2.0. Hierdoor is het niet meer afhankelijk van het energie intensieve mining proces PoW (Proof-Of-Work) zoals bij Bitcoin maar maakt het nu gebruik van een nieuw consensus algoritme namelijk PoS (Proof-Of-Stake).

Het grote verschil is dat er geen miners meer zijn maar ‘validators’ die hun Ethers gaan ‘Staken‘ of zeg maar vastzetten voor een bepaalde termijn en hier interesten mee verdienen. Dit kan je zelf ook doen via een exchange of jouw hardware wallet. Dit is positief voor de koers van Ethereum aangezien heel wat munten nu niet meer beschikbaar zijn op de markt om te verkopen.

Door de recente upgrade, wat positief is voor het beschikbare aanbod, de sterke verankering die het heeft in het ecosysteem zoals ICO’s, NFT’s, DEX’s¬†en nieuwe dApps die aan een razendsnel tempo worden gebouwd heeft Ethereum nog heel wat potentieel op lange termijn. Volgens Coindesk zijn er naar schatting al meer dan 3000 dApps op het Ethereum platform actief en groeit dit aantal nog elke dag.

Gezien het netwerkeffect die het al heeft wordt voorspeld dat de huidige marktwaarde gemakkelijk nog eens kan verdrievoudigen en hierdoor zou stijgen naar $1 biljoen dollar. Hierdoor zou de koers van Ethereum op $10.000 staan. Volgens sommige analisten kan dit al tegen eind 2021 terwijl anderen dan weer spreken over een termijn van 3 jaar.

Als we zien naar hoe snel de uitdagers van Ethereum groeien zoals een Polkadot of Solana kunnen we stellen dat hier zeker een markt voor is.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN 2024
UNLOCKING TOMORROW’S WEALTH
Oogt de toekomst van Bitcoin rooskleurig? Of zijn er limieten aan de groei? Ontdek het op 5 oktober in de Handelsbeurs in Antwerpen.

EARLY BIRD TICKETS TOT 30 JUNI

  • 00Dagen
  • 00Uren
  • 00Min.
  • 00Sec.
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network ‚Äď Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financi√ęle expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‚ÄėBank en Beurs‚Äô aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ‚Äč‚ÄčSecurity Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in Belgi√ę, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?