Ethereum koersverwachting 2021

Ethereum koers live

Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Wat is Ethereum?

Ethereum (ETH) is een vertrouwensplatform die net zoals Bitcoin ook gebaseerd is op blockchaintechnologie. De cryptomunt die gebruikt wordt op het Ethereum platform noemen we Ethers. De programmeertaal die ontwikkelaars gebruiken om nieuwe applicaties te bouwen binnen Ethereum is Solidity.

Met vertrouwensplatform wordt verwezen naar het open en gedecentraliseerde karakter die blockchaintechnologie met zich meebrengt. Elke transactie is traceerbaar, transparant en wordt geverifieerd door het volledige netwerk aan gebruikers.

De bezieler van Ethereum is Vitalik Buterin, een Russisch-Canadese programmeur, die voordien ook al Bitcoinmagazine.com had opgericht. In 2013 werkte hij aan een concept die gebaseerd was op dezelfde fundamenten van Bitcoin maar meer flexibiliteit bood aan ontwikkelaars voor het bouwen van applicaties.

In 2014 volgde een fondsenwerving voor de lancering van het project en in de zomer van 2015 was Ethereum live. De initiële koers waaraan het noteerde was $2,77, maar de dag nadien kelderde de koers al naar $0,81.

Sindsdien hebben de ontwikkelingen niet meer stilgestaan en groeide het uit tot een onmisbaar onderdeel van het crypto-ecosysteem. ICO’s, NFT’s en meer zouden ondenkbaar zijn zonder de komst van Ethereum. Dit allemaal heeft een belangrijke rol gespeeld in de recente koersstijging.

In de video hieronder van 2014 legt Vitalik Buterin nog eens uit wat Ethereum nu precies is en welke problemen het probeert op te lossen.

Hoe werkt Ethereum?

Net zoals bij een traditionele blockchain worden ook alle transacties opgeslagen in een soort van grootboek. Dit kan je vergelijken met een open boekhouding (of databank) die voor iedereen toegankelijk en zichtbaar is. Op die manier kan niemand in het netwerk valsspelen.

Ethereum werd in het leven geroepen om een breder scala aan applicaties te bouwen, deze noemen we ook wel ‘dApps’ of ‘Distributed Applications’ en maken gebruik van ‘Smart Contracts’, een term die vaak in de cryptowereld wordt gebruikt.

Dit zijn (digitale) contracten die onafhankelijk kunnen opereren van een derde partij aangezien ze gebouwd zijn op een gedistribueerd platform zoals Ethereum. Ze lopen geen risico van fraude, corruptie, technische onderbrekingen of andere risico’s die ervoor zouden kunnen zorgen dat het contract niet wordt nageleefd.

Ethereum omschrijft zichzelf daarom als “the world’s programmable blockchain”, ook wel “de wereldcomputer genoemd” aangezien je elk type van applicatie, contract of software op Ethereum kan bouwen. Zo kan het dienen als een marktplaats voor games, financiële diensten, applicaties en zoveel meer.

Toepassingen van Ethereum

Een eerste bekende toepassing van Ethereum waren ICO’s, wat staat voor Initial Coin Offering. In tegenstelling tot bij een traditionele IPO gaat een bedrijf geen aandelen uitgeven maar eigen tokens. Die tokens kunnen dan later gebruikt worden in de applicatie van dat bedrijf en weerspiegelt ook min of meer het succes van dat bedrijf.

In 2017 en 2018 waren ICO’s razend populair. Heel wat beleggers kochten zich in in verschillende ICO projecten waardoor de prijs van Ethereum, het onderliggende platform dus, ook razendsnel begon te stijgen. Sterker nog, het is sinds 2017 nog steeds de tweede grootste cryptomunt op de markt na Bitcoin.

Sinds vorig jaar zien we ook de opmars van NFT’s wat staat voor Non-Fungible-Tokens. Dit zijn tokens die eigenschap aantonen van een bepaald goed zoals muziek, kunst, een boek of zoveel meer. Ongeveer 90% van alle NFT’s in omloop zijn gecreëerd op het Ethereum netwerk. Dit zorgt er opnieuw voor dat de koers van Ethereum stijgt.

Tenslotte is er ook heel wat bezigheid in de bedrijfswereld. Zo werkt Microsoft samen met ConsenSys om de Ethereum Blockchain as a Service (EBaaS) aan te bieden via het Microsoft Azure Cloud systeem. Hierdoor zouden klanten snel en eenvoudig een cloudgebaseerde blockchain omgeving kunnen opzetten.

Bekijk hier live de Ethereum koers

Concurrenten van Ethereum

Omdat Ethereum een compleet andere richting inslaat dan dat van Bitcoin, namelijk het bouwen van dApps is het geen concurrentie met de oudste cryptomunt van allemaal. Bitcoin focust zich namelijk op het worden van een nieuw monetair systeem, het vervangen van de dollar.

Enkele andere projecten die wel concurrentie vormen zijn Cardano, NEO en Polkadot. Recent is de koers van Cardano nog heel hard gestegen wegens een nieuwe upgrade in het netwerk. Uiteraard hebben deze alternatieven nog niet dezelfde historie en zullen zij zich nog moeten bewijzen in de toekomst.

Ethereum koers verwachting voor 2021

De oprichters van Ethereum waren de eersten die het potentieel van blockchaintechnologie al zagen en hierdoor heeft het een stap vooruit op zijn concurrentie. In een markt die zo snel evolueert is first-mover advantage cruciaal. Ondertussen is Ethereum al zo ingebakken in de cryptowereld dat het niet meer weg te denken is. 

Sinds mei 2021 heeft de cryptomunt een van zijn grootste upgrades aller tijden achter de rug en evolueerde het naar Ethereum 2.0. Hierdoor is het niet meer afhankelijk van het energie intensieve mining proces PoW (Proof-Of-Work) zoals bij Bitcoin maar maakt het nu gebruik van een nieuw consensus algoritme namelijk PoS (Proof-Of-Stake).

Het grote verschil is dat er geen miners meer zijn maar ‘validators’ die hun Ethers gaan ‘Staken‘ of zeg maar vastzetten voor een bepaalde termijn en hier interesten mee verdienen. Dit kan je zelf ook doen via een exchange of jouw hardware wallet. Dit is positief voor de koers van Ethereum aangezien heel wat munten nu niet meer beschikbaar zijn op de markt om te verkopen.

Door de recente upgrade, wat positief is voor het beschikbare aanbod, de sterke verankering die het heeft in het ecosysteem zoals ICO’s, NFT’s, DEX’s en nieuwe dApps die aan een razendsnel tempo worden gebouwd heeft Ethereum nog heel wat potentieel op lange termijn. Volgens Coindesk zijn er naar schatting al meer dan 3000 dApps op het Ethereum platform actief en groeit dit aantal nog elke dag.

Gezien het netwerkeffect die het al heeft wordt voorspeld dat de huidige marktwaarde gemakkelijk nog eens kan verdrievoudigen en hierdoor zou stijgen naar $1 biljoen dollar. Hierdoor zou de koers van Ethereum op $10.000 staan. Volgens sommige analisten kan dit al tegen eind 2021 terwijl anderen dan weer spreken over een termijn van 3 jaar.

Als we zien naar hoe snel de uitdagers van Ethereum groeien zoals een Polkadot of Solana kunnen we stellen dat hier zeker een markt voor is.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?