Wat is proof of stake?

Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

In dit artikel krijg je een antwoord op de verschillende vragen verbonden aan Proof of Stake. We gaan dieper in op wat consensusmechanismen zijn de verschillen met Proof of Work 

Wat is een consensusmechanisme?

Proof of stake (PoS) en proof of work (PoW) zijn beide consensusmechanismen. De miners in het blockchain netwerk, controleren de transacties op geldigheid, vooraleer ze in een blok gegroepeerd worden. Beide mechanismen zorgen dus voor de beveiliging van het netwerk. Ze verschillen van elkaar door hoe de miner gekozen wordt die het blok mag valideren en de opbrengsten opstrijkt die daarmee gepaard gaan.

Consesusmechanismen stellen de regels en systemen die de geldigheid van transacties en het beheer van de blockchain bepalen. Ze zorgen ervoor dat alle miners volgens dezelfde regels spelen en volgens diezelfde regels vergoed worden voor hun geleverde werk.

Een gekende regel binnen het Bitcoin mechanisme is dat er gestreefd wordt naar een nieuw blok elke 10 minuten. Een andere regel is dat de beloning die miners voor een gevalideerd blok krijgen, op dit moment, 6,25 BTC is. Daarbij aansluitend is de regel dat elke 210.000 blokken, deze beloning gehalveerd wordt. Deze regel is ook wel bekend als de halving en vindt ruwweg elke vier jaar plaats, de laatste keer op 11 mei 2020.

Proof of Stake vs Proof of Work: wat zijn de verschillen?

Miner nodes in een proof of work blockchain zoals Bitcoin, concurreren met alle andere miners. Ze gebruiken elektriciteit en de rekenkracht van hun machines om de eerste te zijn die de oplossing vindt op een cryptografische puzzel. De gelukkige eerste ontvangt de mining reward en een deel van de transactiekosten van alle transacties in het nieuwe blok.

In theorie kan iedereen een miner node draaiende houden. Omwille van de enorme concurrentie tussen de miners, is de kans dat je als kleine miner de race wint, echter erg klein.

Wat bij een PoW blockchain een miner heet, noemen we bij een PoS chain een validator. In een PoW blockchain zoals Bitcoin, kan iedereen miner worden. In een PoS systeem, zoals dat van het huidige Ethereum, moet je (op dit moment) een bepaalde hoeveelheid ETH’s, n.l. 32 ETH in een wallet vergrendelen. Vergelijk het met een waarborgsom die je op een geblokkeerde rekening moet storten.

proof of stake vs proof of work

Bij het nieuwe PoS mechanisme van Ethereum wordt er ongeveer elke 12 seconden een nieuwe blok gemaakt. Die worden gegroepeerd in 32 blokken die epochs genoemd worden en elk blok wordt aangeboden aan een committee van 128 validators. Uit die groep wordt willekeurig één validator node gekozen die de transacties binnen een blok moet groeperen en valideren. De andere validators beoordelen en valideren dat voorstel.


Daarna kan je op een computer de nodige validator node software installeren en maak je een deel uit van het netwerk van validator nodes. Klik hier voor een stap-voor-stap gids om je eigen validatornode te installeren.

Als het mechanisme jouw node uitkiest, wat overigens geheel willekeurig gebeurt, dan mag jouw node de transacties controleren en het nieuwe blok valideren. De beloning die je daarvoor krijgt, zijn ongeveer 5% van je gestakete ETH en een deel van de gas fees of transactiekosten.

Hieronder een voorbeeld van wat de opbrengsten van een eigen validatornode op dit moment gedurende een jaar zouden kunnen zijn. Belangrijk om weten is dat deze reward afhankelijk is van de totale hoeveelheid gestakete ETH in het netwerk. Hoe meer er gestakete is, hoe lager de reward dus zal zijn.

grafiek van proof of stake ethereum inkomsten

Wat heb je nodig voor een Ethereum node?

Concreet kan je dus een eigen Ethereum node worden op voorwaarde dat je 32 ETH stakete en een machine hebt die 24/7 online beschikbaar is. Want als jouw node offline is wanneer de keuze op jou valt, dan wordt hij daarvoor gestraft. Heb je jouw node verkeerd geconfigureerd en handelt hij niet volgens de regels opgelegd door het consensusmechanisme, dan wordt je gestraft.

Dat wordt slashing genoemd en betekent dat je een deel van je stake verliest. Dat verlies is afhankelijk van de hoeveelheid andere validators die op dat moment geslashed worden maar bedraagt minstens 1 ETH.

Een belangrijk verschil is dat voor PoS blockchains de hoeveelheid elektriciteit die nodig is, tot 99% minder is, zoals geclaimd door Ethereum onderzoeker Carl Beekhuizen. Ze worden daarom vaak groene alternatieven genoemd. Critici beweren echter dat PoS blockchains de neiging hebben om gecontroleerd te worden door diegene met de diepste zakken en dat ze niet of minder gedecentraliseerd zijn.

Want hoe meer validators met 32 ETH je kan staken, hoe meer kans je maakt om gekozen te worden en de rewards op te strijken. Zo stakete Ethereum-bedenker Vitalik Buterin minstens 3200 ETH.

Vitalik Buterin proof of stake ethereum

Hoe doen andere PoS blockchains het?

Naast Ethereum zijn er natuurlijk nog verschillende andere projecten die het PoS mechanisme toepassen. De meest bekenden zijn Cardano (ADA), Polkadot (DOT), Solana (SOL) en Avalanche (AVAX). Leuk om weten is dat zowel Cardano en Polkadot projecten zijn die opgestart zijn door ex-Ethereum founders Charles Hoskinson en Gavin Wood.

Er zijn weliswaar nog verschillen in PoS mechanismen. Zo gebruiken Cardano, EOS en Tron het Delegated Proof of Stake (DPoS) mechanisme. Daarbij kunnen nodes ervoor kiezen om het valideren van blokken te delegeren. Dit zorgt ervoor dat er sneller consensus gevonden wordt en de transactiesnelheid stijgt.

Kan je zelf ETH validator worden en is het aan te raden?

Op de Ethereum.org website staan de verschillende mogelijkheden duidelijk uitgelegd.

  • Solo mining, of het helemaal zelf doen, wordt beschreven als de goudstandaard. Je behoudt dan alle rewards zelf en zit zelf in de controlestoel. Daar horen natuurlijk wel “nadelen” bij. Je zal zelf alle nodige materiaal moeten aankopen, eigenhandig configureren en operationeel houden. Afhankelijk van je eigen kunde, kan dat eenvoudig of erg moeilijk zijn. Lees hier hoe je van start gaat.
  • Andere opties zijn dat je je aansluit bij een dienst die staking-as-a-service aanbiedt. Dan outsource je het operationeel brengen en houden van de validator node in ruil voor een deel van de gerealiseerde opbrengsten. Je moet wel de vereiste 32 ETH staken.
  • Pooled staking is de eenvoudigste, en wellicht ook snelste, manier om te beginnen staken. Dat kan al vanaf erg kleine bedragen (tot 0,01 ETH). De beloning die je daarvoor krijgt zijn dan ook het laagst en vaak ook in de vorm van een liquidity token, géén echte ETH’s dus. Voordeel daaraan is wel dat je daarmee onmiddellijk kan handelen.

Tenslotte is het de moeite te benadrukken dat er op dit moment nog geen mogelijkheid is om de gestakete ETH’s terug te vorderen. Daarop is het minstens nog wachten tot de volgende update, n.l. de Shanghai update.

Helaas is het recent nog moeten blijken dat ook bij deze upgrade het waarschijnlijk nog niet mogelijk zal zijn om je gestakete of verdiende coins uit te betalen. De onduidelijkheid hierover is wat ons betreft toch een rode vlag.

Picture of Nils

Nils

Sinds 2017 in de bitcoin- en blockchain-rabbit hole gedonderd en sindsdien enkel maar dieper gegraven. Schrijven en lesgeven over deze intrigerende nieuwe wereld is waar ik van hou, altijd kritisch en met een open vizier.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN 2024
UNLOCKING TOMORROW’S WEALTH
Oogt de toekomst van Bitcoin rooskleurig? Of zijn er limieten aan de groei? Ontdek het op 5 oktober in de Handelsbeurs in Antwerpen.

EARLY BIRD TICKETS TOT 30 JUNI

  • 00Dagen
  • 00Uren
  • 00Min.
  • 00Sec.
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network – Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financiële expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‘Bank en Beurs’ aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ​​Security Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in België, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?