Investeren in cryptomunten: 7 stappen om van start te gaan

Start met investeren in cryptomunten
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Wie wil investeren in cryptomunten weet soms niet goed waar te beginnen. Er circuleert heel wat info op het internet dat het moeilijk is om nog te achterhalen wat klopt en wat niet.

Met deze handleiding willen we jou veilig op weg helpen. In 7 stappen tonen we jou hoe je aan de slag gaat aangevuld met een aantal tips waar je zeker op moet letten.

Stap 1: Informeer jezelf over cryptomunten

Het klinkt volstrekt normaal maar er zijn nog teveel beleggers die cryptomunten kopen zonder enige basiskennis op zak te hebben. Informeer daarom jezelf vooraleer je gaat investeren in cryptomunten. In tegenstelling tot aandelen zijn cryptomunten zoals Bitcoin enorm volatiel. Het is niet ongewoon dat de prijs 30% of meer kan dalen in één dag. Bij heel wat andere cryptomunten die minder potentieel bieden, kan dit zelfs oplopen tot 70% en meer.

Als je niet goed op de hoogte bent van wat je hebt gekocht dan ga je vaak verkopen op een verkeerd moment. De prijs wordt namelijk heel sterk be√Įnvloed door het sentiment dat in de markt heerst. Sterker dan bij traditionele aandelen. Een negatief sentiment houdt in dat er over een lange periode negatief nieuws naar buiten komt en het positieve nieuws geen kans krijgt om opgepikt te worden in de media.

In de cryptomarkt hadden we bijvoorbeeld zo’n periode van begin 2018 tot eind 2019. Bitcoin en andere cryptomunten waren volgens velen ten dode opgeschreven. Als gevolg hadden heel wat beleggers hun geld vroegtijdig uit de markt gehaald, veelal met verlies. Ga dus niet op zoek naar de goedkoopste of beste cryptomunt op korte termijn. Dit zijn veelal hypes of om het in cryptotermen uit te drukken, pump-and-dump’s.

Hieronder bespreken we drie tips om je beter te informeren.

3 tips om je goed in te lezen:

1. Lees een boek over cryptomunten

Er zijn een aantal goede boeken beschikbaar die je kunnen helpen om cryptomunten beter te begrijpen:

2. Volg een aantal YouTube kanalen

De community van cryptocurrencies is voornamelijk actief op sociale media. De platformen waar de meeste gebruikers actief zijn YouTube en Twitter. Enkele goede YouTube kanalen zijn:

Youtube kanaal cryptomunten
Nieuwsbrief

3. Schrijf je in voor een nieuwsbrief

Een nieuwsbrief is perfect om wekelijks of maandelijks op de hoogte te worden gehouden van de laatste trends in de cryptomarkt:

Stap 2: Kies een betrouwbaar platform

Nu je weet wat je gaat kopen, is het belangrijk om voor een veilig en betrouwbaar platform te kiezen. Te vaak zien we nog dat beleggers cryptomunten kopen op niet gereguleerde platformen met alle gevolgen van dien.

Ga daarom voor een platform met een bepaalde historie (trackrecord) en kijk ook zeker naar de reviews van dat platform. Die kan je vaak vinden op onafhankelijke websites zoals Trustpilot. Ga niet voor een platform die nog maar net bestaat maar eerder voor een platform die al verschillende jaren actief is. Een plaats waar we cryptomunten kunnen kopen noemen we ook wel een exchange.

Hieronder bespreken we drie betrouwbare exchanges waar je cryptomunten op kan kopen: 

Bitvavo logo

Bitvavo

Kraken logo

Kraken

Coinbase logo

Coinbase

De voorbeelden van hierboven zijn voorbeelden van exchanges. Daarnaast heb je ook brokers. Het verschil met een broker is dat een exchange hun eigen liquiditeit aanbiedt.

Met andere woorden een exchange heeft zowel kopers als verkopers waarbij gebruikers hun koop en verkooporders worden ingevuld. Als jij één bitcoin gaat kopen, dan is er iemand aan de andere kant die jou één bitcoin verkoopt. Of twee personen die jou elk een halve bitcoin verkopen.

Een broker daarentegen gaat in jouw plaats bitcoins kopen bij een exchange. Wil je bijvoorbeeld één bitcoin kopen, dan gaan zij naar een Kraken, Coinbase of een andere exchange en plaatsen deze kooporder voor jou. Hierbij nemen zij een commissie van gemiddeld 1 tot 2%. Het voordeel dat een broker biedt is dat zij de prijzen van verschillende exchanges met elkaar kunnen vergelijken en jou zo de beste prijs kunnen geven.

In de realiteit zien we dat de prijzen van exchanges zeer dicht bij elkaar liggen en is dit verschil in prijs minimaal.

3 tips voor het kiezen van een exchange

  1. Kijk hoe lang de exchange al operationeel is
  2. Vergelijk ook de kosten van verschillende exchanges
  3. Is de exchange geregistreerd en bezit deze alle nodige licenties

Stap 3: Maak een account aan op een exchange

Van zodra je een exchange of broker hebt gekozen maak je een account aan. Dit doe je steeds door op aanmelden te klikken.

Een account maak je eenvoudig aan door een e-mailadres en naam in te vullen. Je moet ook akkoord gaan met de privacy voorwaarden en aangeven dat je bewust bent van de risico’s die hiermee gepaard gaan.

Vervolgens zal jou ook gevraagd worden om een identiteitsbewijs op te geven. In sommige gevallen vraagt men ook enkele bijkomende vragen zoals de oorsprong van het geld.

Deze procedure noemen we KYC (Know Your Customer) en geldt voor elke gereguleerde exchange of broker wereldwijd. Hier zal je niet aan kunnen ontlopen.

De verificatie duurt normaal niet langer dan 5 minuten.

Stap 4: Schrijf geld over naar een exchange

Pas wanneer je account is geverifieerd kan je geld storten op je cryptorekening. Doe dit steeds met een rekening die op dezelfde naam staat als waarmee je het account hebt geopend.

Schrijf bijvoorbeeld geen geld over met een rekening die op jouw vriendin haar naam staat naar jouw crypto account. Het geld zal niet aankomen en zal automatisch teruggestort worden. Dit is ook één van de KYC regels waaraan exchanges moeten voldoen.

Je kan uiteraard wel met meerdere bankrekeningen geld overschrijven naar je crypto account als die rekeningen wel steeds op jouw naam staan. Hou hier dus rekening mee.

Geld storten kan je op een aantal manieren doen. Bij Coinbase is dat bijvoorbeeld met Paypal, SEPA overschrijving of met een kredietkaart. Bij Kraken kan je het enkel maar doen met een traditionele overschrijving.

En bij Bitvavo heb je heel wat opties. De meest toegankelijk is Bancontact in Belgi√ę of iDeal in Nederland. Hierdoor staat je geld al enkele seconden later op je account of als je wil afhalen terug op je bankrekening.

Geld storten voor cryptomunten

Stap 5: Kies een cryptomunt om in te beleggen

We zijn allemaal op zoek naar de beste cryptomunt om in te investeren. Welke cryptocurrency veelbelovend is of nu precies gaat stijgen in 2021 weet niemand. Elke analist of expert maakt assumpties. Echter heeft niemand een glazen bol.

Daarom is het belangrijk dat je zelf ook grondig je onderzoek gaat doen vooraleer je instapt. Wanneer de prijs dan een duik neemt ben je minder snel geneigd om paniekerig te gaan verkopen want je begrijpt wat je in handen hebt.

Over het algemeen kan je stellen dat cryptomunten zoals Ethereum, Litecoin of Chainlink sneller stijgen maar ook sneller dalen dan Bitcoin. Deze zijn namelijk nog meer volatiel. Zorg dat je je hiervan bewust bent en ga eens kijken naar historische prijsgrafieken.

Wat je moet weten is dat je geen volledige Bitcoin hoeft te kopen. Je kan bijvoorbeeld een halve of zelfs een duizendste kopen. Elke Bitcoin is namelijk opdeelbaar in honderd miljoen eenheden. De kleinste eenheid noemen we een satoshi.

Let er daarnaast ook op dat je niet de verkeerde cryptomunt koopt. Zo zijn er ook kopie√ęn in omloop, bijvoorbeeld Bitcoin Cash of Bitcoin SV. Dat zijn niet de echte, dat zal je ook merken aan de prijs die een stuk lager is.

3 tips voor het opzetten van een crypto portefeuille

  1. Ga niet voor een “goedkope” munt maar doe een grondige analyse
  2. Volg niet zomaar de hype maar investeer in een cryptomunt waar je in gelooft
  3. Diversificatie in cryptomunten bestaat niet. Wanneer de markt zich in een negatief sentiment bevindt dalen alle cryptomunten

Stap 6: Verschillende aankoopstrategie√ęn

Er zijn verschillende manieren om te investeren in cryptomunten. Je kan gespreid beleggen of in één keer een groot bedrag. Welke methode gebruik je nu wanneer? Hieronder bespreken we de twee verschillende instapmethodes:

Methode 1: Dollar-Cost-Average

Dollar-Cost-Average, ook wel DCA genoemd, is een strategie waarbij je gespreid gaat investeren in plaats van alles tegelijk. Het doel is om te profiteren van marktdalingen. Bijvoorbeeld elke maand ‚ā¨100. Het tijdsinterval, hoe lang je dit doet en het bedrag bepaal je volledig zelf.

DCA is ontworpen om in te stappen in een belegging die gekenmerkt wordt door sterke marktschommelingen. Doordat je gespreid gaat instappen koop je eens hoog en koop je eens laag. 

Deze techniek bespaart je vooral heel wat tijd en moeite om steeds de markt correct te timen. Het is minder een emotionele rollercoaster en wordt over het algemeen aanschouwd als een goede-huisvader strategie voor de belastingdienst.

Het voorbeeld hieronder toont aan hoeveel bitcoins je zou hebben als je 3 jaar lang elke week ‚ā¨25 investeert in bijvoorbeeld Bitcoin. Het zou je bijna een halve Bitcoin opleveren. Je kan dit ook eens nagaan voor andere cryptomunten.

Crypto beleggen advies DCA

Het grootste nadeel dat je kunt hebben bij DCA is dat je niet genoeg hebt ingekocht wanneer de prijs hevig begint te stijgen. Deze aankoopstrategie is dus voornamelijk interessant wanneer de prijs zijdelings bewegingen doet, ook wel een berenmarkt of bear market genoemd.

Methode 2: Lump-sum

Het omgekeerde van DCA noemen we lump-sum. Bij deze aankoopstrategie ga je al je geld dat je wenst te investeren in één keer investeren en dus niet gespreid. 

Deze methode pas je voornamelijk toe in een stierenmarkt. Dat is een markt die gekenmerkt wordt door steeds stijgende prijzen. Dan wil je uiteraard zo goedkoop en dus zo vroeg mogelijk kopen.

Stap 7: Hoe cryptomunten veilig bewaren?

Nadat je cryptomunten hebt gekocht heb je de keuze waar je die gaat bewaren. De veiligste optie is om die steeds in eigen beheer te houden. Dat doe je door een wallet aan te schaffen. Naast de exchange waar je je cryptomunten kan laten staan heb je twee types van wallets.

Een wallet is in essentie een applicatie die jouw wachtwoorden gaat bijhouden. Deze wachtwoorden noemen we ook wel private keys en geven je toegang tot je virtuele munten. Dit zijn, afhankelijk van de applicatie, 12 of 24 woorden die je steeds goed moet bijhouden en met niemand mag delen. Wanneer je een wallet installeert zal jou steeds gevraagd worden om die ergens op te schrijven.

Het is niet dat een exchange noodzakelijk onveilig is maar zij hebben wel alle controle over je geld. Van zodra er iets fout loopt of de exchange verdwijnt, kan het voorkomen dat je toegang tot je cryptomunten verliest. Een exchange waar dit gebeurd is, is Mt.Gox in 2014.

Hieronder bespreken we beide types van wallets en wat de voor- en nadelen zijn.

Start2Bitcoin - een Bitcoin adres kan je genereren via een wallet zoals Bluewallet of Blockstream Green
Een bitcoin adres kan je aanmaken op een veilige manier via een hardware wallet zoals Ledger of Trezor

Hot wallet

Cold wallet

Hot wallet (zichtrekening)

Wanneer je private keys op je smartphone, computer of tablet staan noemen we dit een hot wallet. Het woordje hot verwijst naar het feit dat je private keys dichter bij het internet staan en daardoor meer gevaar lopen.

Voorbeelden van hot wallets zijn BlueWallet, BRD en TrustWallet. De eerste is een Bitcoin-only wallet terwijl de laatste twee jou de mogelijkheid geven om tientallen verschillende cryptomunten te bewaren in één handige applicatie. Met één private key kan je dus toegang hebben tot meerdere cryptomunten.

Het voordeel van een hot wallet is dat deze gratis en gemakkelijk in gebruik zijn. Hierdoor zijn ze geschikt voor frequente betalingen.

Cold wallet (spaarrekening)

Wanneer je private keys op een afzonderlijk apparaat staan noemen we dit een cold wallet of hardware wallet (ook wel cold storage genoemd). Het woordje cold verwijst dus hier naar het feit dat je private keys ver verwijderd staan van het internet en dus minder gevoelig voor aanvallen.

Een cold of hardware wallet wordt aanschouwd als de veiligste optie om je cryptomunten te bewaren. Voorbeelden zijn Ledger, Trezor en NGRAVE. De laatste is trouwens van Belgische makelij.

Het nadeel van een cold wallet is dat deze niet gratis zijn en omdat het fysieke apparaten zijn ook minder geschikt voor frequente betalingen. Daarom verwijzen we in dit geval naar een spaarrekening. 

Bijkomende tip: Verdien interesten met je cryptomunten (staking)

Op verschillende platformen kan je sinds kort ook interesten verdienen. Deze interesten ontvang je dan ook in de cryptomunt zelf. Afhankelijk van het platform en de cryptomunt die je kiest kunnen de interesten oplopen tot 5% en meer op jaarbasis.

Het ontvangen van interesten noemen we ook wel staking. Het meest gekende platformen hiervoor zijn Bitvavo of Binance. De procedure om een account aan te maken is gelijkaardig als die van hierboven uitgelegd. Er zijn ook andere opties waarbij je bijvoorbeeld gaat staken rechtstreeks vanuit je hardware wallet. Bij munten zoals Cardano of Tezos kan je dit bijvoorbeeld doen.

Bij cryptomunten zoals Bitcoin of Ethereum zal je hiervoor eerder naar een exchange moeten gaan. Het verschil bij dergelijk platform is dat jij dus geen controle hebt over de private keys.

Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN 2024

5 oktober  |  +40 sprekers  |  Handelsbeurs, Antwerpen

EARLY BIRD TICKETS TOT 30 JUNI

  • 00Dagen
  • 00Uren
  • 00Min.
  • 00Sec.
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network ‚Äď Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financi√ęle expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‚ÄėBank en Beurs‚Äô aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ‚Äč‚ÄčSecurity Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in Belgi√ę, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?