Wie wil investeren in cryptomunten weet soms niet goed waar te beginnen. Er circuleert heel wat info op het internet dat het moeilijk is om nog te achterhalen wat klopt en wat niet.
Met deze handleiding willen we jou veilig op weg helpen. In 7 stappen tonen we jou hoe je aan de slag gaat aangevuld met een aantal tips waar je zeker op moet letten.
Stap 1: Informeer jezelf over cryptomunten
Het klinkt volstrekt normaal maar er zijn nog teveel beleggers die cryptomunten kopen zonder enige basiskennis op zak te hebben. Informeer daarom jezelf vooraleer je gaat investeren in cryptomunten. In tegenstelling tot aandelen zijn cryptomunten zoals Bitcoin enorm volatiel. Het is niet ongewoon dat de prijs 30% of meer kan dalen in één dag. Bij heel wat andere cryptomunten die minder potentieel bieden, kan dit zelfs oplopen tot 70% en meer.
Als je niet goed op de hoogte bent van wat je hebt gekocht dan ga je vaak verkopen op een verkeerd moment. De prijs wordt namelijk heel sterk beïnvloed door het sentiment dat in de markt heerst. Sterker dan bij traditionele aandelen. Een negatief sentiment houdt in dat er over een lange periode negatief nieuws naar buiten komt en het positieve nieuws geen kans krijgt om opgepikt te worden in de media.
In de cryptomarkt hadden we bijvoorbeeld zo’n periode van begin 2018 tot eind 2019. Bitcoin en andere cryptomunten waren volgens velen ten dode opgeschreven. Als gevolg hadden heel wat beleggers hun geld vroegtijdig uit de markt gehaald, veelal met verlies. Ga dus niet op zoek naar de goedkoopste of beste cryptomunt op korte termijn. Dit zijn veelal hypes of om het in cryptotermen uit te drukken, pump-and-dump’s.
Hieronder bespreken we drie tips om je beter te informeren.
3 tips om je goed in te lezen:
1. Lees een boek over cryptomunten
Er zijn een aantal goede boeken beschikbaar die je kunnen helpen om cryptomunten beter te begrijpen:
- Bitcoin voor beginners van Levi Haegebaert
- The Internet of Money van Andreas M. Antonopoulos
- The Bitcoin Standard van Saifedean Ammous
2. Volg een aantal YouTube kanalen
De community van cryptocurrencies is voornamelijk actief op sociale media. De platformen waar de meeste gebruikers actief zijn YouTube en Twitter. Enkele goede YouTube kanalen zijn:
3. Schrijf je in voor een nieuwsbrief
Een nieuwsbrief is perfect om wekelijks of maandelijks op de hoogte te worden gehouden van de laatste trends in de cryptomarkt:
Stap 2: Kies een betrouwbaar platform
Nu je weet wat je gaat kopen, is het belangrijk om voor een veilig en betrouwbaar platform te kiezen. Te vaak zien we nog dat beleggers cryptomunten kopen op niet gereguleerde platformen met alle gevolgen van dien.
Ga daarom voor een platform met een bepaalde historie (trackrecord) en kijk ook zeker naar de reviews van dat platform. Die kan je vaak vinden op onafhankelijke websites zoals Trustpilot. Ga niet voor een platform die nog maar net bestaat maar eerder voor een platform die al verschillende jaren actief is. Een plaats waar we cryptomunten kunnen kopen noemen we ook wel een exchange.
Hieronder bespreken we drie betrouwbare exchanges waar je cryptomunten op kan kopen:
Kraken
- Transactiekosten: 1,49%
- Meer geschikt voor traders
- Minder gebruiksvriendelijk
Coinbase
- Transactiekosten: 1,50%
- Mogelijkheid om een kredietkaart aan te schaffen
- Niet de beste reputatie op vlak van privacy
De voorbeelden van hierboven zijn voorbeelden van exchanges. Daarnaast heb je ook brokers. Het verschil met een broker is dat een exchange hun eigen liquiditeit aanbiedt.
Met andere woorden een exchange heeft zowel kopers als verkopers waarbij gebruikers hun koop en verkooporders worden ingevuld. Als jij één bitcoin gaat kopen, dan is er iemand aan de andere kant die jou één bitcoin verkoopt. Of twee personen die jou elk een halve bitcoin verkopen.
Een broker daarentegen gaat in jouw plaats bitcoins kopen bij een exchange. Wil je bijvoorbeeld één bitcoin kopen, dan gaan zij naar een Kraken, Coinbase of een andere exchange en plaatsen deze kooporder voor jou. Hierbij nemen zij een commissie van gemiddeld 1 tot 2%. Het voordeel dat een broker biedt is dat zij de prijzen van verschillende exchanges met elkaar kunnen vergelijken en jou zo de beste prijs kunnen geven.
In de realiteit zien we dat de prijzen van exchanges zeer dicht bij elkaar liggen en is dit verschil in prijs minimaal.
3 tips voor het kiezen van een exchange
- Kijk hoe lang de exchange al operationeel is
- Vergelijk ook de kosten van verschillende exchanges
- Is de exchange geregistreerd en bezit deze alle nodige licenties
Stap 3: Maak een account aan op een exchange
Van zodra je een exchange of broker hebt gekozen maak je een account aan. Dit doe je steeds door op aanmelden te klikken.
Een account maak je eenvoudig aan door een e-mailadres en naam in te vullen. Je moet ook akkoord gaan met de privacy voorwaarden en aangeven dat je bewust bent van de risico’s die hiermee gepaard gaan.
Vervolgens zal jou ook gevraagd worden om een identiteitsbewijs op te geven. In sommige gevallen vraagt men ook enkele bijkomende vragen zoals de oorsprong van het geld.
Deze procedure noemen we KYC (Know Your Customer) en geldt voor elke gereguleerde exchange of broker wereldwijd. Hier zal je niet aan kunnen ontlopen.
De verificatie duurt normaal niet langer dan 5 minuten.
Stap 4: Schrijf geld over naar een exchange
Pas wanneer je account is geverifieerd kan je geld storten op je cryptorekening. Doe dit steeds met een rekening die op dezelfde naam staat als waarmee je het account hebt geopend.
Schrijf bijvoorbeeld geen geld over met een rekening die op jouw vriendin haar naam staat naar jouw crypto account. Het geld zal niet aankomen en zal automatisch teruggestort worden. Dit is ook één van de KYC regels waaraan exchanges moeten voldoen.
Je kan uiteraard wel met meerdere bankrekeningen geld overschrijven naar je crypto account als die rekeningen wel steeds op jouw naam staan. Hou hier dus rekening mee.
Geld storten kan je op een aantal manieren doen. Bij Coinbase is dat bijvoorbeeld met Paypal, SEPA overschrijving of met een kredietkaart. Bij Kraken kan je het enkel maar doen met een traditionele overschrijving.
En bij Bitvavo heb je heel wat opties. De meest toegankelijk is Bancontact in België of iDeal in Nederland. Hierdoor staat je geld al enkele seconden later op je account of als je wil afhalen terug op je bankrekening.
Stap 5: Kies een cryptomunt om in te beleggen
We zijn allemaal op zoek naar de beste cryptomunt om in te investeren. Welke cryptocurrency veelbelovend is of nu precies gaat stijgen in 2021 weet niemand. Elke analist of expert maakt assumpties. Echter heeft niemand een glazen bol.
Daarom is het belangrijk dat je zelf ook grondig je onderzoek gaat doen vooraleer je instapt. Wanneer de prijs dan een duik neemt ben je minder snel geneigd om paniekerig te gaan verkopen want je begrijpt wat je in handen hebt.
Over het algemeen kan je stellen dat cryptomunten zoals Ethereum, Litecoin of Chainlink sneller stijgen maar ook sneller dalen dan Bitcoin. Deze zijn namelijk nog meer volatiel. Zorg dat je je hiervan bewust bent en ga eens kijken naar historische prijsgrafieken.
Wat je moet weten is dat je geen volledige Bitcoin hoeft te kopen. Je kan bijvoorbeeld een halve of zelfs een duizendste kopen. Elke Bitcoin is namelijk opdeelbaar in honderd miljoen eenheden. De kleinste eenheid noemen we een satoshi.
Let er daarnaast ook op dat je niet de verkeerde cryptomunt koopt. Zo zijn er ook kopieën in omloop, bijvoorbeeld Bitcoin Cash of Bitcoin SV. Dat zijn niet de echte, dat zal je ook merken aan de prijs die een stuk lager is.
3 tips voor het opzetten van een crypto portefeuille
- Ga niet voor een “goedkope” munt maar doe een grondige analyse
- Volg niet zomaar de hype maar investeer in een cryptomunt waar je in gelooft
- Diversificatie in cryptomunten bestaat niet. Wanneer de markt zich in een negatief sentiment bevindt dalen alle cryptomunten
Stap 6: Verschillende aankoopstrategieën
Er zijn verschillende manieren om te investeren in cryptomunten. Je kan gespreid beleggen of in één keer een groot bedrag. Welke methode gebruik je nu wanneer? Hieronder bespreken we de twee verschillende instapmethodes:
Methode 1: Dollar-Cost-Average
Dollar-Cost-Average, ook wel DCA genoemd, is een strategie waarbij je gespreid gaat investeren in plaats van alles tegelijk. Het doel is om te profiteren van marktdalingen. Bijvoorbeeld elke maand €100. Het tijdsinterval, hoe lang je dit doet en het bedrag bepaal je volledig zelf.
DCA is ontworpen om in te stappen in een belegging die gekenmerkt wordt door sterke marktschommelingen. Doordat je gespreid gaat instappen koop je eens hoog en koop je eens laag.
Deze techniek bespaart je vooral heel wat tijd en moeite om steeds de markt correct te timen. Het is minder een emotionele rollercoaster en wordt over het algemeen aanschouwd als een goede-huisvader strategie voor de belastingdienst.
Het voorbeeld hieronder toont aan hoeveel bitcoins je zou hebben als je 3 jaar lang elke week €25 investeert in bijvoorbeeld Bitcoin. Het zou je bijna een halve Bitcoin opleveren. Je kan dit ook eens nagaan voor andere cryptomunten.
Het grootste nadeel dat je kunt hebben bij DCA is dat je niet genoeg hebt ingekocht wanneer de prijs hevig begint te stijgen. Deze aankoopstrategie is dus voornamelijk interessant wanneer de prijs zijdelings bewegingen doet, ook wel een berenmarkt of bear market genoemd.
Methode 2: Lump-sum
Het omgekeerde van DCA noemen we lump-sum. Bij deze aankoopstrategie ga je al je geld dat je wenst te investeren in één keer investeren en dus niet gespreid.
Deze methode pas je voornamelijk toe in een stierenmarkt. Dat is een markt die gekenmerkt wordt door steeds stijgende prijzen. Dan wil je uiteraard zo goedkoop en dus zo vroeg mogelijk kopen.
Stap 7: Hoe cryptomunten veilig bewaren?
Nadat je cryptomunten hebt gekocht heb je de keuze waar je die gaat bewaren. De veiligste optie is om die steeds in eigen beheer te houden. Dat doe je door een wallet aan te schaffen. Naast de exchange waar je je cryptomunten kan laten staan heb je twee types van wallets.
Een wallet is in essentie een applicatie die jouw wachtwoorden gaat bijhouden. Deze wachtwoorden noemen we ook wel private keys en geven je toegang tot je virtuele munten. Dit zijn, afhankelijk van de applicatie, 12 of 24 woorden die je steeds goed moet bijhouden en met niemand mag delen. Wanneer je een wallet installeert zal jou steeds gevraagd worden om die ergens op te schrijven.
Het is niet dat een exchange noodzakelijk onveilig is maar zij hebben wel alle controle over je geld. Van zodra er iets fout loopt of de exchange verdwijnt, kan het voorkomen dat je toegang tot je cryptomunten verliest. Een exchange waar dit gebeurd is, is Mt.Gox in 2014.
Hieronder bespreken we beide types van wallets en wat de voor- en nadelen zijn.
Hot wallet
- Altijd op zak
- Gratis applicatie
- Frequente betaligen
- Niet geschikt voor grote bedragen
Cold wallet
- Veiligste optie die er is
- Wel geschikt voor grote bedragen
- Aanschaf kost geld (vanaf €59)
Hot wallet (zichtrekening)
Wanneer je private keys op je smartphone, computer of tablet staan noemen we dit een hot wallet. Het woordje hot verwijst naar het feit dat je private keys dichter bij het internet staan en daardoor meer gevaar lopen.
Voorbeelden van hot wallets zijn BlueWallet, BRD en TrustWallet. De eerste is een Bitcoin-only wallet terwijl de laatste twee jou de mogelijkheid geven om tientallen verschillende cryptomunten te bewaren in één handige applicatie. Met één private key kan je dus toegang hebben tot meerdere cryptomunten.
Het voordeel van een hot wallet is dat deze gratis en gemakkelijk in gebruik zijn. Hierdoor zijn ze geschikt voor frequente betalingen.
Cold wallet (spaarrekening)
Wanneer je private keys op een afzonderlijk apparaat staan noemen we dit een cold wallet of hardware wallet (ook wel cold storage genoemd). Het woordje cold verwijst dus hier naar het feit dat je private keys ver verwijderd staan van het internet en dus minder gevoelig voor aanvallen.
Een cold of hardware wallet wordt aanschouwd als de veiligste optie om je cryptomunten te bewaren. Voorbeelden zijn Ledger, Trezor en NGRAVE. De laatste is trouwens van Belgische makelij.
Het nadeel van een cold wallet is dat deze niet gratis zijn en omdat het fysieke apparaten zijn ook minder geschikt voor frequente betalingen. Daarom verwijzen we in dit geval naar een spaarrekening.
Bijkomende tip: Verdien interesten met je cryptomunten (staking)
Op verschillende platformen kan je sinds kort ook interesten verdienen. Deze interesten ontvang je dan ook in de cryptomunt zelf. Afhankelijk van het platform en de cryptomunt die je kiest kunnen de interesten oplopen tot 5% en meer op jaarbasis.
Het ontvangen van interesten noemen we ook wel staking. Het meest gekende platformen hiervoor zijn Bitvavo of Binance. De procedure om een account aan te maken is gelijkaardig als die van hierboven uitgelegd. Er zijn ook andere opties waarbij je bijvoorbeeld gaat staken rechtstreeks vanuit je hardware wallet. Bij munten zoals Cardano of Tezos kan je dit bijvoorbeeld doen.
Bij cryptomunten zoals Bitcoin of Ethereum zal je hiervoor eerder naar een exchange moeten gaan. Het verschil bij dergelijk platform is dat jij dus geen controle hebt over de private keys.