Satoshis: het kleingeld van Bitcoin

satoshis
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Sinds de komst van Bitcoin in 2008 heeft de term ‘satoshi’ een belangrijke plaats ingenomen in de wereld van digitale valuta. Maar wat betekent deze term precies en waarom is het van cruciaal belang in de wereld van Bitcoin? Dit artikel duikt diep in het concept van satoshis, de kleinst mogelijke eenheid van Bitcoin, en legt uit waarom het zo’n integraal onderdeel is van het Bitcoin-ecosysteem.

Wat zijn Satoshis?

Een satoshi, genoemd naar de mysterieuze bedenker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, is de kleinste rekeneenheid binnen de Bitcoin-valuta. Om het in perspectief te plaatsen: één bitcoin is op te delen in 100 miljoen satoshis. Deze indeling maakt Bitcoin uiterst deelbaar en aanpasbaar, waardoor gebruikers microtransacties kunnen uitvoeren, wat cruciaal is voor dagelijkse transacties en kleine aankopen. Tussen één volwaardige bitcoin en één satoshi heb je ook nog andere indelingen.

Eenheid Waarde Aantal
Bitcoin
1
100 000 000 satoshis
Millibit
0,001
100 000 satoshis
Bit
0,000001
1000 satoshis
Satoshi
0,00000001
1 satoshi

De oorsprong achter een Satoshi

“Satoshi Nakamoto” is meer dan een pseudoniem; het is de naam van de mysterieuze bedenker van Bitcoin. Deze naam leeft voort in de kleinste eenheid van Bitcoin, de satoshi. In 2008 publiceerde Nakamoto een invloedrijke whitepaper, die de basis legde voor Bitcoin en de hele cryptomarkt.

Deze whitepaper, getiteld “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System“, introduceerde een oplossing voor het “double-spending problem” van digitale valuta, door gebruik te maken van een peer-to-peer netwerk. Zo is de satoshi, vernoemd naar Nakamoto, een blijvend symbool van Bitcoin’s innovatie en impact op de financiële wereld.

satoshis kleinste eenheid bitcoin
Standbeeld van bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto in Boedapest

Wat is het double-spending problem?

Een traditioneel bankbiljet of muntstuk kan maar op één plek tegelijk zijn. Als het van hand verandert, kan de oorspronkelijke eigenaar het niet meer gebruiken. Bij cryptocurrency ligt dit anders: het is een digitale registratie van eigendom in een database. Zonder speciale maatregelen kan iemand hetzelfde digitale bezit meerdere keren overdragen, een fenomeen bekend als double-spending.

Dit risico maakt het mogelijk dat je een digitale valuta uitgeeft in ruil voor goederen of diensten, en hetzelfde digitale ‘geld’ daarna nog eens gebruikt. Dit probleem wordt opgelost met het peer-to-peer grootboek (blockchain) en het systeem voor transactieverificatie. Dit systeem zorgt ervoor dat digitale valuta slechts één keer uitgegeven kan worden, waardoor de betrouwbaarheid van transacties gewaarborgd blijft.

Het belang van een Satoshi

Met de stijgende waarde van Bitcoin wordt het steeds onpraktischer om prijzen in volledige bitcoins uit te drukken. Dit is waar satoshis een belangrijke rol spelen. Het maakt het mogelijk om met Bitcoin te betalen voor dagelijkse items zonder het ongemak van enorme getallen.

Maar er is ook een psychologisch aspect aan het gebruik van satoshis. Mensen vinden het prettiger om te denken in termen van duizenden of miljoenen satoshis in plaats van een fractie van een bitcoin.

Conclusie

De term ‘satoshi’ is veel meer dan een eenvoudig rekeneenheid binnen de Bitcoin-wereld. Het vertegenwoordigt de toegankelijkheid, deelbaarheid, en het democratische karakter van Bitcoin. Naarmate de wereld meer richting digitale valuta beweegt, zullen satoshis ongetwijfeld een steeds grotere rol spelen in ons dagelijks financieel leven. 

Wat is de waarde van 1 Satoshi?

Een satoshi vertegenwoordigt de allerkleinste deel van een bitcoin, waarbij één bitcoin is opgedeeld in 100 miljoen van deze satoshi’s. Deze kleinste eenheid is genoemd naar Satoshi Nakamoto, de raadselachtige schepper van Bitcoin. Daardoor kun je bedragen zo klein als 0,000000001 BTC versturen of ontvangen.

Wat is de waarde van 1 Bitcoin?
Wat betekent Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto, een pseudoniem voor een nog onbekende individu of groep, staat bekend als de ontwerper van de cryptocurrency Bitcoin en de oprichter van de allereerste blockchain. Dankzij Nakamoto’s oplossing voor het probleem van double-spending werd elektronisch geld zonder centrale autoriteit een realiteit.

Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

BlockBites

Blijf wekelijks op de hoogte van het laatste Bitcoin nieuws

Ontvang wekelijks een update over de markt in je mailbox! Zo ben je helemaal weer helemaal mee met al het belangrijkste nieuws op minder dan 5 minuten.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network – Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist voor Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Interview: Een korte geschiedenis van Bitcoin

11h50 - 12h15

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financiële expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‘Bank en Beurs’ aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ​​Security Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in België, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?