Wat zijn cryptomunten? Een beginnershandleiding

Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Wat zijn cryptomunten?

Cryptomunten of cryptocurrencies zijn een vorm van digitaal geld. Het woord crypto komt van het engelse woord ‘cryptography’ waarbij de technologie gebruik maakt van verschillende cryptografische innovaties.

Het woord munt of currency is misschien minder vanzelfsprekend aangezien je er nog maar op heel weinig plaatsen mee kan betalen. Een overzicht van waar je dit wel al kan vind je hier. Gezien de beperkte betalingsmogelijkheden en volatiliteit verwijzen velen ook naar de term crypto-assets.

De meest gekende en eerste cryptomunt in de markt was Bitcoin. In oktober 2008 publiceerde iemand onder de pseudoniem Satoshi Nakamoto een whitepaper met de titel “Bitcoin: a peer-to-peer electronic cash system”. Niet veel later, januari 2009, verscheen ook de software en was het project vertrokken.

Cryptomunten is de verzamelnaam voor allerlei virtuele munten die gebruik maken van een blockchain waaronder ook Bitcoin. Een complete uitleg over hoe dit werkt vind je hier. Deze zijn er gekomen om een waardig alternatief te bieden voor het huidige geldsysteem. Het is dan ook geen toeval dat Bitcoin werd gelanceerd tijdens de financi√ęle crisis van 2008.

Centrale bankieren hebben afgelopen decennia massaal geld geprint waardoor onze koopkracht is gaan dalen. Dit fenomeen noemen we inflatie.

Hoe werken cryptomunten?

Het grote verschil tussen cryptogeld en het klassieke geldsysteem is dat cryptomunten decentraal zijn. Dit wil zeggen dat er geen centraal aanspreekpunt of beslissingsbevoegdheid is zoals een overheid of bank.

De software draait op een netwerk van computers die constant met elkaar in verbinding staan. Elk van hen heeft exact hetzelfde programma staan. Je zou het kunnen vergelijken met het internet. Daar is ook niemand baas van.

Omdat elke computer, ook wel node genoemd, dezelfde software heeft staan is iedereen gelijk voor het netwerk. Er is met andere woorden geen hi√ęrarchie in dit systeem. Dit noemen we een peer-to-peer netwerk. Betalingen gaan rechtstreeks van de ene persoon naar de andere persoon zonder tussenkomt van een derde partij.

Bijvoorbeeld bij Bitcoin zijn er naar schatting 100.000 nodes verspreid over de hele wereld. Elke Bitcoin node heeft de software van Bitcoin draaien en kunnen hierdoor met elkaar communiceren en informatie uitwisselen.

Elke node heeft als taak om de transacties binnen het netwerk te verifi√ęren. Dit geldt niet alleen voor Bitcoin maar is ook van toepassing bij andere cryptomunten.

Zo zijn er een aantal regels afgesproken die door elke node gecontroleerd moeten worden. Een heel concreet voorbeeld is bijvoorbeeld het maximum aantal van 21 miljoen bitcoins die er in omloop zijn. 

Hoe werken cryptomunten nu precies?

Wat zijn de verschillende soorten?

Hoeveel soorten zijn er nu? Hieronder bespreken we de verschillende soorten van cryptomunten die in omloop zijn. Let er op dat de laatste categorie van NFT’s strikt genomen niet onder cryptomunten valt. Een volledige lijst van alle soorten kan je hier op Coinmarketcap.com vinden waar ze staan gerangschikt volgens hun marktwaarde.

1. Bitcoin

Bitcoin moeten we uiteraard als een aparte categorie zien. Initieel toen de white paper gelanceerd werd was er maar weinig interesse.

Het werd besproken op verschillende forums en chat groepen. Het project begon pas echt media aandacht te trekken toen het voor het eerste gebruikt werd op Silk Road, een online marktplaats waar je illegale goederen kon verhandelen.

Velen dachten toen dat Bitcoin namelijk anoniem was. Echter bleek dit niet het geval te zijn waardoor veel handelaars tegen de lamp liepen en later werden opgepakt. Het kwaad was echter geschied en sindsdien hebben cryptomunten af te rekenen men een slechte reputatie.

Bitcoin en veel andere cryptomunten zijn namelijk pseudoniem, niet anoniem. Dat wil zeggen dat hoewel je identiteit niet gekoppeld is aan een bitcoinadres, men wel kan achterhalen welk adres aan welke persoon toebehoort. Een beetje zoals een vingerafdruk op een bankbiljet.

Het is pas in 2017, toen de digitale munt voor het eerst $20.000 bereikte het nieuws bekend raakte bij het grote publiek. Ondertussen zien we naast kleine beleggers ook institutionele beleggers zoals bedrijven, pensioen- en verzekeringsfondsen instappen. Zij zien Bitcoin als een nieuwe activa klasse zoals goud, olie, aandelen of obligaties. Hierdoor biedt het nog heel wat potentieel op lange termijn.

Wat zijn de verschillende soorten van cryptomunten?

2. Altcoins

Wanneer we over cryptomunten spreken dan hebben we het eigenlijk over altcoins wat staat voor ‘Alternative Coins’. Alle cryptomunten die niet Bitcoin zijn, noemen we altcoins.

De allereerste altcoin ooit was Namecoin en werd gelanceerd in April 2011. Het nieuwe project was grotendeels gebaseerd op dezelfde code van Bitcoin. Dit geldt voor de meeste altcoins waarbij grote stukken code eigenlijk gekopieerd worden van Bitcoin en er slechts kleine aanpassingen aan worden gedaan.

Litecoin is daar zo’n voorbeeld van. Het heeft zichzelf in de markt gezet als het zilver voor Bitcoin. Zo zijn er meer in circulatie, 84 miljoen om exact te zijn en is ook de verwerkingscapaciteit voor transacties vier keer sneller als die van Bitcoin.

Daarnaast kunnen er ook nog andere zaken verschillen zoals het consensus algoritme. Bij Bitcoin en Litecoin is dat bijvoorbeeld Proof-of-Work terwijl bij andere cryptomunten Proof-of-Stake is zoals bij Ethereum of Cardano het geval is.

Het grote verschil is dat bij Proof-of-Stake gebruikers interesten verdienen wanneer ze hun cryptomunten ‘staken’ of vastzetten zeg maar. Op die mannier draag je bij tot het netwerk door transacties te valideren. Hoe dit precies werkt lees je hier.

Laten we nog even Ethereum als voorbeeld nemen. Naast het technische luik zoals de verwerkingscapaciteit, het aantal in circulatie en het consensusmechanisme zijn er ook nog andere verschillen op vlak van mogelijke toepassingen. Ethereum wordt ook wel het Zwitsers zakmes van de cryptomunten genoemd net omdat je er heel wat op kunt bouwen.

Waar Bitcoin het enkel mogelijk maakt om transacties uit te wisselen kan je bij Ethereum een hele waaier aan applicaties bouwen die veel verder rijken. Tokens en NFT’s zijn daar zo’n voorbeeld van.

Ethereum is net zoals Litecoin ook een altcoin.

3. Tokens

Het grote verschil met altcoins is dat tokens geen eigen blockchain hebben draaien. Ze worden gecre√ęerd op een bestaand platform zoals Ethereum. Hier is alle infrastructuur reeds aanwezig zodat het bedrijf die een token uitbrengt zich minder moet bezig houden met het schrijven van code.

De populariteit van tokens is de laatste jaren enorm gegroeid met de opkomst van ICO’s, wat staat voor Initial Coin Offering. Je kan het vergelijken met een IPO waarbij een bedrijf naar de beurs trekt om meer kapitaal op te halen. Bij een ICO geeft een bedrijf, in veel gevallen nog steeds een start-up, een eigen token uit die je dan kan kopen en verhandelen op exchanges. Op die manier kan het bedrijf heel snel en eenvoudig (lees: minder regelgeving) geld ophalen om zo hun ambities te bereiken.

Een succesvoorbeeld hiervan is BNB, dat is de token van Binance, en √©√©n van de grootste exchanges ter wereld. Tijdens de lancering in 2017 bedroeg de uitgifteprijs $0,1. Nu bedraagt de prijs zo’n $330. Echter zijn het niet allemaal succesverhalen en kunnen we stellen dat¬†99% van de ICO’s zijn uitgedraaid op een flop.

Wat kan je zoal doen met een token vraag je je misschien af? Naast het verhandelen ervan heeft de token ook steeds een functie in het bedrijf of applicatie die wordt gebouwd. Bij Binance ontvang je bijvoorbeeld 25% korting op je transactiekosten wanneer je BNB’s hebt staan in je account.

Naast Ethereum kunnen tokens ook worden gebouwd en uitgegeven worden op andere blockchains zoals Cardano, NEO, EOS en Waves. Tokens zijn eigenlijk niets meer dan een programmaatje die hierop draait. Alle transacties die zo plaatsvinden worden door het onderliggende netwerk geverifieerd. Net zoals bij altcoins betaal je dus ook nog steeds transactiekosten bij het versturen van een token.

Tokens zijn ook een vorm van cryptomunten

4. NFT's

Als laatste categorie hebben we nog NFT’s wat staat voor ‘Non-Fungible Tokens’. Hoewel dit ook een vorm van tokens zijn, is dit toch een aparte categorie. Non-Fungible verwijst naar het feit dat ze niet vervangbaar zijn terwijl dit bij andere tokens, cryptomunten of Bitcoin dit wel steeds het geval is.

Een cryptomunt heeft altijd dezelfde eigenschappen. Je kan bijvoorbeeld een Litecoin wisselen voor een andere Litecoin en beide zullen steeds dezelfde waarde blijven behouden. Bij een NFT is dat niet het geval. Elke NFT is met andere woorden uniek.

Een NFT vertegenwoordigd daarom iets unieks zoals een digitaal schilderij. Heb jij de NFT die toebehoort aan dat kunstwerk, dan ben jij de rechtmatige eigenaar. Je zou kunnen stellen dat een NFT een soort van digitaal certificaat voorstelt. Maar met dat verschil dat alles verifieerbaar is op de blockchain.

Een voorbeeld hiervan zijn cryptokitties. Dat is een spelletje waar je online digitale versies van katten kunt opvoeden. Je kunt ze eten geven, mee spelen en verhandelen. Verschrik niet, maar sommige werden verkocht voor $600.000 en meer.

Een tweede voorbeeld van een NFT is de allereerste tweet die de wereld werd in gestuurd. Deze was van Jack Dorsey, oprichter van  Twitter, en werd verkocht voor $2,5 miljoen. Als eigenaar bezit jij dan de NFT die kan aantonen dat jij de rechtmatige eigenaar bent. Op dit moment draait het nog veelal om speculatie.

Soorten cryptomunten - cryptokitties als NFT

Welke cryptomunten moet je nu kopen?

Dat is de vraag van één miljoen. In welke moet je nu gaan investeren? In een ander artikel hebben we al eens onze top 5 crypto voor 2021 besproken. Hieronder bespreken we nog eens kort de cryptomunten waarvan wij denken dat ze enorm veel potentieel bieden op lange termijn. Je vindt hier ook steeds hoeveel een bepaalde cryptomunt nu kost.

1. Bitcoin

Je kan er niet omheen maar Bitcoin blijft hoe dan ook de koning van de cryptomarkt. Hoewel de prijs voor velen al veel te duur lijkt heeft Bitcoin nog heel wat potentieel in zijn mars.

Dat komt omdat we de laatste maanden een trend zien van institutionele partijen zoals bedrijven, fondsen en banken die zich hierop richten. Zij investeren met miljoenen en zien Bitcoin dan ook als een plaatsvervanger voor het goud. Zou dit gebeuren dan zou de prijs moeten stijgen naar ‚ā¨500.000 per Bitcoin.

2. Ethereum

Naast Bitcoin behoort Ethereum ook tot één van de oudste cryptomunten op de markt. Waar Bitcoin stopt gaat Ethereum verder. Echter mag je het niet als concurrentie zien voor Bitcoin. Het platform biedt volledig andere toepassingen.

Een concreet voorbeeld zijn smart contracts. Dat zijn programmeerbare digitale contracten die leven op de blockchain. Hierdoor biedt Ethereum heel wat meer flexibiliteit voor het bouwen van nieuwe applicaties.

3. Mana

Met Mana gaan we al meer de exotische kant op van cryptomunten. Mana is de munteenheid die wordt gebruikt in Decentraland, een virtuele wereld waar je land kan kopen, een huis kan bouwen en zelf een inkomen verdienen.

Je zou het kunnen vergelijken met de Sims of Second Life maar dan op een gedecentraliseerde manier. Er is met andere woorden geen bedrijf die alle controle uitoefent. Het volledige spel leeft op het Ethereum netwerk.

4. Binance Coin (BNB)

Binance behoort tot een van de grootste exchanges ter wereld en is een absoluut succesverhaal in de cryptomarkt. Hoewel het geen publiek genoteerd bedrijf is zoals Coinbase waar je aandelen van kan kopen hebben ze wel een eigen cryptomunt die het succes min of meer weergeeft. 

Handelaars die BNB in hun bezit hebben ontvangen korting tijdens het handelen van cryptomunten. Hoe meer gebruikers, hoe hoger de vraag. Daarnaast wordt de munt ook schaarser aangezien er om het kwartaal een aantal vernietigd worden.

5. Polkadot

Polkadot is de jongste cryptomunt in dit rijtje en werd gelanceerd in mei 2020 door Gavin James Wood, mede-oprichter van Ethereum.

Polkadot wordt ook wel de Ethereum-killer genoemd hoewel dit volgens ons niet correct is. Polkadot streeft namelijk een andere visie na.

Dit nieuwe platform laat bedrijven toe om snel en eenvoudig hun eigen blockchain te ontwerpen en deze vervolgens met elkaar te koppelen.

Hoe cryptomunten kopen?

Cryptomunten kan je op verschillende manieren kopen. De meest eenvoudige en goedkope methode is via Bancontact. In Nederland is dat dan weer via iDeal.

Een tweede betaalmethode is via een traditionele overschrijving. Wanneer je deze optie kiest zal het geld wel iets langer onderweg zijn. Hieronder vergelijken we de verschillende exchanges waar je cryptomunten kan kopen.

Bitvavo logo

Bitvavo

Kosten: 0,25%

Kraken logo

Kraken

Kosten: 1,5%

Beste exchange voor leverage is binance

Binance

Kosten: 0,1%

Bitcoin kopen voor minderjarigen via een ATM.

Een derde betaalmethode is om deze te kopen via een ATM. Dat zijn geldautomaten waar je contant geld kan ingeven en Bitcoins of andere cryptomunten voor terugkrijgt.

Deze werken veelal ook in de omgekeerde richting. Het nadeel van deze automaten is dat ze enorm duur zijn. Gemiddeld betaal je 7% of meer aan transactiekosten. Een overzicht van alle automaten in Belgi√ę of Nederland vind je hier.

Hoe cryptomunten bewaren?

Natuurlijk zal je je cryptomunten ook ergens moeten bewaren. Dat doe je doormiddel van een wallet. Er bestaan verschillende types van wallets. Hieronder bespreken we de drie voornaamste, namelijk een webwallet, hotwallet en coldwallet. Wat we zeker niet aanraden is het gebruik van een paper wallet gezien.

1. Webwallet

Een webwallet hebben we eigenlijk hierboven al besproken. Zoals de naam het al zegt is dat een wallet op het internet waar je kan inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Voorbeelden hiervan zijn Coinbase, Kraken en Bitvavo. Zij beheren met andere woorden jouw cryptomunten.

Het nadeel hiervan is dat je ook afhankelijk bent van hun regels en beveiliging. In  het verleden zijn er  al verschillende voorbeelden van exchanges die gehackt zijn geweest. Het meest recente voorbeeld is Binance waar 5000 bitcoins werden gestolen. Daarom raden we je nooit aan om je beleggingen op een exchange te laten staan.

2. Hotwallet

Voor frequent gebruik zoals betalingen en het bewaren van kleinere bedragen is een hotwallet aangeraden. Dat is de verzamelnaam voor een applicatie die je gratis op je smartphone kan downloaden. Voorbeelden zijn Bluewallet of Trust wallet.

Bij dit type van wallet heb jij als gebruiker alle controle over je investering. Je beheert met andere woorden de private keys van je cryptomunten. Private keys zijn wachtwoorden die uniek zijn en enkel aan jou toebehoren. Bij de installatie van een hotwallet wordt dit weergegeven als 12 woorden. Schrijf deze op in de correcte volgorde en bewaar deze op een veilige plaats.

Iemand die toegang heeft tot jouw private keys of 12 woorden heeft ook toegang tot jouw cryptomunten. Het woord ‘hot’ verwijst hier naar het feit dat je private keys op je smartphone staan en dus nog steeds in contact staan met het internet.

Dit is veilig maar net zoals met het traditionele geld heb je ook niet altijd al je geld bij jou in je broekzak zitten. Daarvoor is er in de cryptowereld zoiets als een coldwallet.

Bluewallet is een app om je cryptomunten in te bewaren

3. Cold wallet

In tegengstelling tot een hotwallet gebruik je een coldwallet wel voor grote bedragen. Dit is een fysiek apparaat die in veel gevallen op een USB-stick lijkt. Het apparaat is nooit verbonden met het internet waardoor je private keys ook heel veilig staan. Voorbeelden hiervan zijn Ledger en Trezor.

Doordat het een fysiek apparaat is maakt dit het ook minder geschikt voor frequente betalingen. Je gaat namelijk niet overal dit apparaat meenemen. Een coldwallet wordt aanschouwd als de veiligste methode om je cryptomunten te bewaren.

Ledger is een voorbeeld van een cold wallet om je cryptomunten in te bewaren en kopen of verkopen

Wat kan je ermee doen?

Op dit moment kan je nog niet op heel veel plaatsen terecht met je cryptomunten. Dat komt omdat er nog maar weinig handelaars het ook effectief aanvaarden. In Gent hadden we tot kort 25 zaken waar je kon betalen maar door de steeds strengere regelgeving hebben de initiatiefnemers dit moeten stopzetten.

Wat de laatste jaren aan populariteit wint zijn crypto betaalkaarten. Exchanges zoals Binance en Coinbase hebben er al uitgebracht. Elk met hun eigen voordelen. Dit zijn eigenlijk prepaid kredietkaarten waar je cryptoportfolio als balans dient.

Bij Binance kan je tot 8% cashbacks ontvangen per verrichting. Als je met andere woorden ‚ā¨100 uitgeeft, ontvang je ‚ā¨8 terug. Daarnaast zijn er ook geen jaarlijkse kosten aan verbonden aan de kaart. Op die manier kan je ook iets verdienen aan je uitgaven. En omdat dit traditionele Visa kaarten zijn kan je hier quasi overal mee terecht.

Binance crypto krediet kaart

Het energieverbruik van cryptomunten

Hoe zit dat met het hoge energieverbruik waar je zoveel over leest in de media? Op dit moment verbruikt Bitcoin evenveel energie¬† als een land zoals Argentini√ę. Dat komt neer op een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 130 Twh. Hierdoor is Bitcoin in vergelijking met andere cryptomunten veruit de hoogste verbruiker.¬†

Dit hoge verbruik dient voor de beveiliging van het netwerk. Hoe¬† hoger dit verbruik, hoe veiliger het netwerk tegen aanvallen. Andere cryptomunten zoals Verge, Bitcoin SV, BitcoinCash, … hebben allemaal al geleden onder aanvallen waardoor dit ook¬† zijn impact heet op het vertrouwen en dus de prijs.¬†

Als je een wereldmunt wilt cre√ęren die onafhankelijk is van een land, staat of overheid¬† dan moet deze wat gewicht hebben. Zou je Bitcoin willen aanvallen dan moet je met andere woorden evenveel energie spenderen als een land zoals Argentini√ę.

Echter moet deze energie wel van  hernieuwbare bronnen komen. En hier knelt  het schoentje. Bij Bitcoin komt 60% van hernieuwbare bronnen en zien we dit wel in de positieve richting evolueren.

Cryptomunten zoals Ethereum en Cardano gooien het over een andere boeg en gebruiken een ander consensus algoritme, namelijk Proof-of-Stake. Hier moet je een bepaald bedrag gaan ‘staken’ of vastzetten. De beloning die je hiervoor ontvangt zijn interesten.

Wat is het energieverbruik van crypto?

De toekomst van cryptomunten

We zijn er allemaal nog heel vroeg bij. Volgens de laatste peilingen bezit nog maar slechts 130 miljoen mensen cryptomunten, dat is minder dan 1,5% van de wereldpopulatie. Wanneer je deze adoptiecurve vergelijkt met het internet bevinden we ons in 1997. Van Google was er toen nog geen sprake.

Echter zien we nu al dat Bitcoin, en dus ook de markt van cryptomunten,  sneller aan het groeien is dan het internet. Waar zal de prijs staan wanneer 1 miljard mensen cryptomunten bezitten? Volgens inschattingen zou dit in het jaar 2025 zijn.

Adoptiecurve cryptomunten toekomst
Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN 2024
UNLOCKING TOMORROW’S WEALTH
Oogt de toekomst van Bitcoin rooskleurig? Of zijn er limieten aan de groei? Ontdek het op 5 oktober in de Handelsbeurs in Antwerpen.

EARLY BIRD TICKETS TOT 30 JUNI

  • 00Dagen
  • 00Uren
  • 00Min.
  • 00Sec.
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network ‚Äď Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financi√ęle expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‚ÄėBank en Beurs‚Äô aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ‚Äč‚ÄčSecurity Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in Belgi√ę, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?