Hoe maak ik een Bitcoin adres aan?

In dit artikel lees je hoe je een bitcoin wallet installeert en bitcoin adres genereert.
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Hoe ziet een Bitcoin adres eruit?

Een Bitcoin adres is zoals een zichtrekening. Het is de rekening waar je geld op ontvangt en met iedereen mag delen zonder het gevaar te lopen dat anderen je bitcoins kunnen stelen. 

Een Bitcoin adres ziet er wat cryptisch uit. Het begint steeds met de cijfers 1 of 3, of met de letters bc1. Het bestaat uit minimaal 26 en maximaal 36 tekens. Dit is een voorbeeld van een Bitcoin adres:

1L4RVR6BHXcEL3NNPcBdEcLHA1bn7yJhjM *

Veelal wordt een Bitcoin adres weergegeven in de vorm van een QR-code. Dit is eenvoudiger te scannen met je smartphone.

*Let op: dit is een voorbeeld adres. Stuur geen geld naar dit adres want dit zal resulteren in het verlies van bitcoins.

Wat is een Bitcoin wallet

Het aanmaken van een nieuw adres doe je altijd via een Bitcoin wallet. Een wallet bewaart jouw bitcoins en is altijd verbonden aan een eigen wachtwoord, ook wel Private Key. In tegenstelling tot een Bitcoin adres, moet je je Private Key geheim houden. Vandaar de naam Private. Dit geeft jou namelijk het recht om bitcoins te spenderen van een bepaald adres. 

Hoewel het ook mogelijk is om een adres te genereren via bepaalde websites, raden we dit sterk af. Bij deze zogenaamde Bitcoin adres generators wordt zowel een Bitcoin adres als een Private Key gegenereerd. Echter weet je niet altijd wie de eigenaar is van die website en wat zijn of haar bedoelingen zijn. Het risico bestaat namelijk dat tijdens het genereren de Private Key gekopieerd wordt en nu ook een ongewenste partij toegang heeft tot jouw bitcoins.

Het verschil tussen een mobile en hardware wallet

Een veiligere oplossing is om een wallet op je smartphone te downloaden. In de meeste gevallen zijn deze open-source, wat wil zeggen dat iedereen de code kan inkijken en er meer controle is op wat voor software je installeert. Dit type van wallets worden ook wel hot wallets of mobile wallets genoemd omdat je Private Keys op je smartphone worden gegenereerd. Geen zorgen, deze worden versleuteld zodat enkel jij toegang hebt. Een Bitcoin wallet is dus geen account dat je aanmaakt op een website en waar je moet inloggen. Als dit het geval is, dan zijn de Private Keys niet in jouw handen maar in de handen van de website beheerder zoals een exchange, bijvoorbeeld Binance, Kraken of Coinbase.

Een hardware wallet, ook wel cold wallet genoemd, gaat nog een stukje verder. Dit is een fysiek apparaat dat je moet aankopen en waar de Private Keys nooit in contact komen met het internet. Voor grote bedragen en minder frequente betalingen is dit de beste oplossing om bitcoins te bewaren. 

Afhankelijk van je noden kies je dus best voor een mobile of hard wallet. Hieronder bespreken we de voor- en nadelen van twee betrouwbare en gebruiksvriendelijke aanbieders per type van wallet. 

Mobile wallet

Start2Bitcoin - een Bitcoin adres kan je genereren via een wallet zoals Bluewallet of Blockstream Green

Voordelen

+ Altijd op zak
+ Gratis
+ Geschikt voor frequente betalingen

Nadelen

– Niet geschikt voor grote bedragen

Hardware wallet

Start2Bitcoin - Een bitcoin adres kan je aanmaken op een veilige manier via een hardware wallet zoals Ledger of Trezor

Voordelen

+ Veiligste optie om Bitcoins te bewaren
+ Geschikt voor grote bedragen

Nadelen

– Aanschaf vanaf €59 (Ledger)

Ook in België zullen we binnenkort een Bitcoin wallet van eigen bodem hebben. De startup NGRAVE, gesteund door het Leuvense Imec, heeft een hardware wallet gebouwd met als doel om de meest betrouwbare en veilige wallet op de markt te brenngen.

Hoe vraag ik mijn adres op?

Een Bitcoin adres vind je simpelweg door in de wallet op “ontvangen” of “receive” te klikken. Vooraleer je dit kan doen, zal je de wallet moeten installeren en dus ook een back-up nemen van je Private Key. Vergeet dit zeker niet! Verlies je je smartphone of wordt deze gestolen, dan heb je nog altijd de Private Key. Die wordt voorgesteld in 12 of 24 woorden die je kan opschrijven op een blad papier. Hieronder leggen we uit hoe je dit stap voor stap doet met de BlueWallet applicatie. 

Is Bitcoin anoniem?

In tegenstelling tot bij een exchange hoef je voor een wallet geen registratieproces te doorlopen aangezien er geen tussenpersonen nodig zijn. Enkel jij hebt toegang tot de bitcoins in je wallet. Zolang niemand jouw Private Key in handen heeft, mag je gerust zijn. Dit heeft als gevolg dat het ook zeer lastig is, maar niet onmogelijk, om te achterhalen wie eigenaar is van een bepaald adres.

Alle Bitcoin adressen zijn openbaar en kan je in de Blockchain terugvinden. Hiervoor bestaan er verschillende explorers om na te gaan welke transacties er plaatsvinden. Hoewel dit allemaal openbaar is, zijn er geen namen rechtstreeks verbonden aan een adres. Het netwerk is met andere woorden pseudoniem, maar niet anoniem. 

Er bestaan wel heel wat technieken om de identiteit van een adres te achterhalen. Bij de registratie op een exchange moet je bijvoorbeeld je identiteit bekend maken. Haal je daarna bitcoins af naar een adres dat je zonet hebt aangemaakt, dan kunnen bevoegde instanties je identiteit aan een Bitcoin adres koppelen.

Echter is dit niet zo eenvoudig als het lijkt want instanties moeten in de eerste plaats ook al toegang hebben tot de databanken van exchanges die meestal in het buitenland zijn gevestigd. Er zijn ook een aantal technieken die je zelf kan toepassen om je anonimiteit te vergroten zoals voor elke betaling die je ontvangt een nieuw adres genereren. Dit is een techniek die al lang wordt toegepast en elke wallet al automatisch zal doen voor je. 

Je hoeft je dus geen zorgen te maken als er plots een ander Bitcoin adres op je smartphone verschijnt. Het is zo dat een Private Key miljarden verschillende Bitcoin adressen kan aanmaken. Alle oude adressen blijven steeds geldig. Het hergebruik van adressen wordt enkel maar afgeraden omwille van privacy redenen.

Hoe koop ik bitcoins?

Van zodra je een mobile of hardware wallet hebt geïnstalleerd en een Bitcoin adres hebt gegenereerd, ben je klaar om bitcoins te kopen. In dit artikel leggen we uit welke exchange je moet kiezen en waarom. Zo zijn er heel wat verschillen naargelang de noden. Ook de koers en kosten kunnen sterk verschillen van platform tot platform.

Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Ik ben auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners' en gaf wereldwijd verschillende presentaties en workshops over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?