Hoe maak ik een Bitcoin adres aan?

In dit artikel lees je hoe je een bitcoin wallet installeert en bitcoin adres genereert.
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Hoe ziet een Bitcoin adres eruit?

Een Bitcoin adres is zoals een zichtrekening. Het is de rekening waar je geld op ontvangt en met iedereen mag delen zonder het gevaar te lopen dat anderen je bitcoins kunnen stelen. 

Een Bitcoin adres ziet er wat cryptisch uit. Het begint steeds met de cijfers 1 of 3, of met de letters bc1. Het bestaat uit minimaal 26 en maximaal 36 tekens. Dit is een voorbeeld van een Bitcoin adres:

1L4RVR6BHXcEL3NNPcBdEcLHA1bn7yJhjM *

Veelal wordt een Bitcoin adres weergegeven in de vorm van een QR-code. Dit is eenvoudiger te scannen met je smartphone.

*Let op: dit is een voorbeeld adres. Stuur geen geld naar dit adres want dit zal resulteren in het verlies van bitcoins.

Wat is een Bitcoin wallet

Het aanmaken van een nieuw adres doe je altijd via een Bitcoin wallet. Een wallet bewaart jouw bitcoins en is altijd verbonden aan een eigen wachtwoord, ook wel Private Key. In tegenstelling tot een Bitcoin adres, moet je je Private Key geheim houden. Vandaar de naam Private. Dit geeft jou namelijk het recht om bitcoins te spenderen van een bepaald adres. 

Hoewel het ook mogelijk is om een adres te genereren via bepaalde websites, raden we dit sterk af. Bij deze zogenaamde Bitcoin adres generators wordt zowel een Bitcoin adres als een Private Key gegenereerd. Echter weet je niet altijd wie de eigenaar is van die website en wat zijn of haar bedoelingen zijn. Het risico bestaat namelijk dat tijdens het genereren de Private Key gekopieerd wordt en nu ook een ongewenste partij toegang heeft tot jouw bitcoins.

Het verschil tussen een mobile en hardware wallet

Een veiligere oplossing is om een wallet op je smartphone te downloaden. In de meeste gevallen zijn deze open-source, wat wil zeggen dat iedereen de code kan inkijken en er meer controle is op wat voor software je installeert. Dit type van wallets worden ook wel hot wallets of mobile wallets genoemd omdat je Private Keys op je smartphone worden gegenereerd. Geen zorgen, deze worden versleuteld zodat enkel jij toegang hebt. Een Bitcoin wallet is dus geen account dat je aanmaakt op een website en waar je moet inloggen. Als dit het geval is, dan zijn de Private Keys niet in jouw handen maar in de handen van de website beheerder zoals een exchange, bijvoorbeeld Binance, Kraken of Coinbase.

Een hardware wallet, ook wel cold wallet genoemd, gaat nog een stukje verder. Dit is een fysiek apparaat dat je moet aankopen en waar de Private Keys nooit in contact komen met het internet. Voor grote bedragen en minder frequente betalingen is dit de beste oplossing om bitcoins te bewaren. 

Afhankelijk van je noden kies je dus best voor een mobile of hard wallet. Hieronder bespreken we de voor- en nadelen van twee betrouwbare en gebruiksvriendelijke aanbieders per type van wallet. 

Mobile wallet

Start2Bitcoin - een Bitcoin adres kan je genereren via een wallet zoals Bluewallet of Blockstream Green

Voordelen

+ Altijd op zak
+ Gratis
+ Geschikt voor frequente betalingen

Nadelen

– Niet geschikt voor grote bedragen

Hardware wallet

Start2Bitcoin - Een bitcoin adres kan je aanmaken op een veilige manier via een hardware wallet zoals Ledger of Trezor

Voordelen

+ Veiligste optie om Bitcoins te bewaren
+ Geschikt voor grote bedragen

Nadelen

– Aanschaf vanaf ‚ā¨59 (Ledger)

Ook in Belgi√ę zullen we binnenkort een Bitcoin wallet van eigen bodem hebben. De startup NGRAVE, gesteund door het Leuvense Imec, heeft een hardware wallet gebouwd met als doel om de meest betrouwbare en veilige wallet op de markt te brenngen.

Hoe vraag ik mijn adres op?

Een Bitcoin adres vind je simpelweg door in de wallet op “ontvangen” of “receive” te klikken.¬†Vooraleer je dit kan doen, zal je de wallet moeten installeren en dus ook een back-up nemen van je Private Key. Vergeet dit zeker niet! Verlies je je smartphone of wordt deze gestolen, dan heb je nog altijd de Private Key. Die wordt voorgesteld in 12 of 24 woorden die je kan opschrijven op een blad papier. Hieronder leggen we uit hoe je dit stap voor stap doet met de BlueWallet applicatie.¬†

Is Bitcoin anoniem?

In tegenstelling tot bij een exchange hoef je voor een wallet geen registratieproces te doorlopen aangezien er geen tussenpersonen nodig zijn. Enkel jij hebt toegang tot de bitcoins in je wallet. Zolang niemand jouw Private Key in handen heeft, mag je gerust zijn. Dit heeft als gevolg dat het ook zeer lastig is, maar niet onmogelijk, om te achterhalen wie eigenaar is van een bepaald adres.

Alle Bitcoin adressen zijn openbaar en kan je in de Blockchain terugvinden. Hiervoor bestaan er verschillende explorers om na te gaan welke transacties er plaatsvinden. Hoewel dit allemaal openbaar is, zijn er geen namen rechtstreeks verbonden aan een adres. Het netwerk is met andere woorden pseudoniem, maar niet anoniem. 

Er bestaan wel heel wat technieken om de identiteit van een adres te achterhalen. Bij de registratie op een exchange moet je bijvoorbeeld je identiteit bekend maken. Haal je daarna bitcoins af naar een adres dat je zonet hebt aangemaakt, dan kunnen bevoegde instanties je identiteit aan een Bitcoin adres koppelen.

Echter is dit niet zo eenvoudig als het lijkt want instanties moeten in de eerste plaats ook al toegang hebben tot de databanken van exchanges die meestal in het buitenland zijn gevestigd. Er zijn ook een aantal technieken die je zelf kan toepassen om je anonimiteit te vergroten zoals voor elke betaling die je ontvangt een nieuw adres genereren. Dit is een techniek die al lang wordt toegepast en elke wallet al automatisch zal doen voor je. 

Je hoeft je dus geen zorgen te maken als er plots een ander Bitcoin adres op je smartphone verschijnt. Het is zo dat een Private Key miljarden verschillende Bitcoin adressen kan aanmaken. Alle oude adressen blijven steeds geldig. Het hergebruik van adressen wordt enkel maar afgeraden omwille van privacy redenen.

Hoe koop ik bitcoins?

Van zodra je een mobile of hardware wallet hebt ge√Įnstalleerd en een Bitcoin adres hebt gegenereerd, ben je klaar om bitcoins te kopen. In dit artikel leggen we uit welke exchange je moet kiezen en waarom. Zo zijn er heel wat verschillen naargelang de noden. Ook de koers en kosten kunnen sterk verschillen van platform tot platform.

Heb je reeds Bitcoins en wil je deze verkopen?

Indien je al Bitcoins of andere cryptomunten hebt staan op je wallet en deze wilt verkopen naar euro’s zal je deze moeten versturen naar een exchange. Hoe de uitbetaling hiervan verloopt leggen we hier uit.

Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN 2024

5 oktober  |  +40 sprekers  |  Handelsbeurs, Antwerpen

EARLY BIRD TICKETS TOT 30 JUNI

  • 00Dagen
  • 00Uren
  • 00Min.
  • 00Sec.
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network ‚Äď Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financi√ęle expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‚ÄėBank en Beurs‚Äô aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ‚Äč‚ÄčSecurity Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in Belgi√ę, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?