Hoe ziet een Bitcoin adres eruit?
Een Bitcoin adres is zoals een zichtrekening. Het is de rekening waar je geld op ontvangt en met iedereen mag delen zonder het gevaar te lopen dat anderen je bitcoins kunnen stelen.
Een Bitcoin adres ziet er wat cryptisch uit. Het begint steeds met de cijfers 1 of 3, of met de letters bc1. Het bestaat uit minimaal 26 en maximaal 36 tekens. Dit is een voorbeeld van een Bitcoin adres:
1L4RVR6BHXcEL3NNPcBdEcLHA1bn7yJhjM *
Veelal wordt een Bitcoin adres weergegeven in de vorm van een QR-code. Dit is eenvoudiger te scannen met je smartphone.
*Let op: dit is een voorbeeld adres. Stuur geen geld naar dit adres want dit zal resulteren in het verlies van bitcoins.
Wat is een Bitcoin wallet
Het aanmaken van een nieuw adres doe je altijd via een Bitcoin wallet. Een wallet bewaart jouw bitcoins en is altijd verbonden aan een eigen wachtwoord, ook wel Private Key. In tegenstelling tot een Bitcoin adres, moet je je Private Key geheim houden. Vandaar de naam Private. Dit geeft jou namelijk het recht om bitcoins te spenderen van een bepaald adres.
Hoewel het ook mogelijk is om een adres te genereren via bepaalde websites, raden we dit sterk af. Bij deze zogenaamde Bitcoin adres generators wordt zowel een Bitcoin adres als een Private Key gegenereerd. Echter weet je niet altijd wie de eigenaar is van die website en wat zijn of haar bedoelingen zijn. Het risico bestaat namelijk dat tijdens het genereren de Private Key gekopieerd wordt en nu ook een ongewenste partij toegang heeft tot jouw bitcoins.
Het verschil tussen een mobile en hardware wallet
Een veiligere oplossing is om een wallet op je smartphone te downloaden. In de meeste gevallen zijn deze open-source, wat wil zeggen dat iedereen de code kan inkijken en er meer controle is op wat voor software je installeert. Dit type van wallets worden ook wel hot wallets of mobile wallets genoemd omdat je Private Keys op je smartphone worden gegenereerd. Geen zorgen, deze worden versleuteld zodat enkel jij toegang hebt. Een Bitcoin wallet is dus geen account dat je aanmaakt op een website en waar je moet inloggen. Als dit het geval is, dan zijn de Private Keys niet in jouw handen maar in de handen van de website beheerder zoals een exchange, bijvoorbeeld Binance, Kraken of Coinbase.
Een hardware wallet, ook wel cold wallet genoemd, gaat nog een stukje verder. Dit is een fysiek apparaat dat je moet aankopen en waar de Private Keys nooit in contact komen met het internet. Voor grote bedragen en minder frequente betalingen is dit de beste oplossing om bitcoins te bewaren.
Afhankelijk van je noden kies je dus best voor een mobile of hard wallet. Hieronder bespreken we de voor- en nadelen van twee betrouwbare en gebruiksvriendelijke aanbieders per type van wallet.
Mobile wallet
Voordelen
+ Altijd op zak
+ Gratis
+ Geschikt voor frequente betalingen
Nadelen
– Niet geschikt voor grote bedragen
Hardware wallet
Voordelen
+ Veiligste optie om Bitcoins te bewaren
+ Geschikt voor grote bedragen
Nadelen
– Aanschaf vanaf €59 (Ledger)
Ook in België zullen we binnenkort een Bitcoin wallet van eigen bodem hebben. De startup NGRAVE, gesteund door het Leuvense Imec, heeft een hardware wallet gebouwd met als doel om de meest betrouwbare en veilige wallet op de markt te brenngen.
Hoe vraag ik mijn adres op?
Is Bitcoin anoniem?
Alle Bitcoin adressen zijn openbaar en kan je in de Blockchain terugvinden. Hiervoor bestaan er verschillende explorers om na te gaan welke transacties er plaatsvinden. Hoewel dit allemaal openbaar is, zijn er geen namen rechtstreeks verbonden aan een adres. Het netwerk is met andere woorden pseudoniem, maar niet anoniem.
Er bestaan wel heel wat technieken om de identiteit van een adres te achterhalen. Bij de registratie op een exchange moet je bijvoorbeeld je identiteit bekend maken. Haal je daarna bitcoins af naar een adres dat je zonet hebt aangemaakt, dan kunnen bevoegde instanties je identiteit aan een Bitcoin adres koppelen.
Echter is dit niet zo eenvoudig als het lijkt want instanties moeten in de eerste plaats ook al toegang hebben tot de databanken van exchanges die meestal in het buitenland zijn gevestigd. Er zijn ook een aantal technieken die je zelf kan toepassen om je anonimiteit te vergroten zoals voor elke betaling die je ontvangt een nieuw adres genereren. Dit is een techniek die al lang wordt toegepast en elke wallet al automatisch zal doen voor je.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken als er plots een ander Bitcoin adres op je smartphone verschijnt. Het is zo dat een Private Key miljarden verschillende Bitcoin adressen kan aanmaken. Alle oude adressen blijven steeds geldig. Het hergebruik van adressen wordt enkel maar afgeraden omwille van privacy redenen.
Hoe koop ik bitcoins?
Van zodra je een mobile of hardware wallet hebt geïnstalleerd en een Bitcoin adres hebt gegenereerd, ben je klaar om bitcoins te kopen. In dit artikel leggen we uit welke exchange je moet kiezen en waarom. Zo zijn er heel wat verschillen naargelang de noden. Ook de koers en kosten kunnen sterk verschillen van platform tot platform.
Heb je reeds Bitcoins en wil je deze verkopen?
Indien je al Bitcoins of andere cryptomunten hebt staan op je wallet en deze wilt verkopen naar euro’s zal je deze moeten versturen naar een exchange. Hoe de uitbetaling hiervan verloopt leggen we hier uit.