Top 5 Bitcoin aandelen van 2024

Top 5 Bitcoin aandelen om in te beleggen
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Als je in cryptomunten wilt beleggen maar toch in de traditionele markten wilt blijven zijn er gelukkig verschillende alternatieven. In dit artikel bespreek ik vijf beloftevolle Bitcoin aandelen voor 2024 waarvan de koers sterk gerelateerd is aan die van Bitcoin.

1. Microstrategy (MSTR)

Het Amerikaanse softwarebedrijf Microstrategy is je waarschijnlijk niet onbekend. Het is een van de grote believers in Bitcoin en kwam de laatste maanden geregeld in het nieuws. Het bedrijf kocht al voor €1,8 miljard bitcoins die aan de huidige prijs van net geen €50.000 al in waarde zijn verdubbeld.

Aangezien het bedrijf zowat al hun geld in de digitale munt heeft geïnvesteerd, zien veel beleggers Microstrategy dan ook als een sterk alternatief. Michael Saylor, de oprichter en CEO van Microstrategy, steekt zijn sterke voorkeur voor Bitcoin ook niet onder stoelen of banken.

Het bedrijf investeerde maar liefst op drie verschillende manieren. Allereerst kocht het bedrijf er met de overtollige cash reserves die ze op hun bankrekening hadden staan. Meer dan 90% van dat geld ging naar Bitcoin. Daarnaast leenden ze ook eens €500 miljoen bij de bank uitsluitend voor het kopen ervan en tenslotte zal het bedrijf ook hun toekomstige inkomsten omzetten in Bitcoin.

Hiermee heeft het bedrijf een stevige positie ingenomen en een sterk signaal uitgestuurd naar hun aandeelhouders wat hun lange termijnvisie is. Als dit nog niet genoeg was heeft Michael Saylor ook nog eens beslist om zijn raad van bestuur de optie te bieden om uitbetaald te worden in Bitcoin.

Hun eerste aankondiging dateert al van augustus vorig jaar. Toen liet het bedrijf weten dat ze voor de eerste keer €200 miljoen aan Bitcoins had aangeschaft. Het aandeel is sindsdien vervijfvoudigd.

2. Grayscale Investments (GBTC)

GBTC staat voor Grayscale Bitcoin Trust Investment wat een aandeel vertegenwoordigt van het Amerikaanse investeringsfonds Grayscale Investments. Op dit moment heeft het fonds zo’n 600.000 bitcoins in hun bezit en is daarmee het grootste Bitcoin-fonds ter wereld.

Het fonds is voornamelijk bedoeld voor instituties die ook wensen te investeren maar zich geen zorgen hoeven te maken over belastingen, bewaring, de wetgeving of andere technische aspecten. Als beursgenoteerd bedrijf ben je verplicht om dit aan te geven aan de US Securities and Exchange Commission (SEC). Grayscale zorgt ervoor dat je als CEO op je beide oren kan slapen.

Elk aandeel vertegenwoordigt een duizendste van een bitcoin, ook wel een milibit genoemd. Gezien de hoge vraag en dominante positie die Grayscale had noteerde de koers van het aandeel steeds met een premium. Echter is dit de laatste tijd niet meer het geval en is de premium zo goed als weggevallen. Op dit moment is er zelfs een korting van 10%.

Die leiderspositie van Grayscale komt onder vuur te liggen gezien de groeiende concurrentie die het eerder niet had, een Bitcoin-ETF. Hoewel die in de VS nog niet zijn goedgekeurd, zijn er wel al verschillende actief in Zwitserland en Canada. Hoewel de Amerikaanse markt 20x groter is dan die van Canada heeft die wel al in minder dan één maand tijd 16.000 bitcoins opgekocht.

De vraag naar bitcoins ontbreekt dus zeker niet bij instituties. Maar aangezien de managementkosten van een ETF een stuk goedkoper zijn dan een fonds zoals Grayscale Investments verkiezen steeds meer instituties de eerste optie.

Dat is waarom Grayscale Investments geen andere keus meer heeft dan om hun fonds om te zetten naar een ETF. Begin dit jaar hebben ze dit ook reeds aangekondigd. Volgens velen zal een ETF de prijs van Bitcoin opnieuw naar nieuwe hoogtes brengen.

3. Coinbase (COIN)

Met meer dan 56 miljoen gebruikers is Coinbase één van de grootste crypto exchanges ter wereld. Het is ook het platform waar bedrijven zoals Tesla en Microstrategy hun bitcoins kopen. Ze hebben dus niet enkel het grootste marktaandeel op vlak van retail beleggers maar ook bij grotere instituties. De Coinbase applicatie was afgelopen maand ook nog eens de meest gedownloade app in de App store.

Coinbase kwam in het verleden al meerdere malen onder vuur te liggen vanwege zijn orthodoxe beleidsvoering waar discussies over sociale kwesties niet op de bedrijfsvloer mogen worden gevoerd en beslissingen niet altijd werden gesmaakt door de crypto community. Een voorbeeld hiervan is de aankoop van het Italiaanse blockchain analyse bedrijf Neutrino. De oprichters verkochten in het verleden bewakingssoftware en data aan overheden wereldwijd. Als gebruiker ben je daar uiteraard niet tevreden om en dit leidde tot een groot protest onder de hashtag #DeleteCoinbase.

Het wist zijn public relations en betrouwbaar imago wel te behouden waardoor de toekomst van het bedrijf er nog steeds zeer rooskleurig uitziet. De laatste jaren deed Coinbase ook heel wat overnames waardoor het bedrijf minder afhankelijk is geworden van louter de handelsvolumes die het genereert.

4. RIOT Blockchain (RIOT)

Riot Blockchain is een Amerikaans bedrijf die gespecialiseerd is in het minen van Bitcoins, zeg maar een miner. Tot voor kort opereerden ze enkel vanuit de staat New York waar ze een oude aluminiumsmelterij hadden overgenomen en omgevormd tot een mining faciliteit van 435 megawatt.

In het eerste kwartaal van dit jaar kondigden ze een tweede faciliteit aan in Houston Texas. Daar zal eerst nog een proefproject lopen. De nieuwe locatie is schaalbaar tot een vermogen van 750 megawatt op jaarbasis.

De prijs van Bitcoin is de laatste maanden enorm gestegen terwijl de hashrate, dat is de moeilijkheidsgraad die miners hebben om nieuwe Bitcoins te vinden amper is verdubbeld. Dit wil zeggen dat het minen van Bitcoins nu enorm winstgevend is. Van zodra de hashrate die inhaalbeweging heeft gedaan zal de winstmarge wel weer gaan dalen.

Maar dit kan nog even duren. Het probleem situeert zich bij de productie van halfgeleiders, een essentieel onderdeel voor mining apparatuur maar ook voor chips. Op dit moment heerst er een enorme schaarste en heeft bijvoorbeeld Ford hun productie in Duitsland al noodgedwongen moeten stilleggen. Zolang het chiptekort blijft aanhouden zal het nog even duren vooraleer miners hun bestellingen in bulk opnieuw kunnen plaatsen bij chipfabrikanten.

Riot Blockchain heeft als ambitie om het grootste mining bedrijf ter wereld te worden. Naast het minen hebben ze de afgelopen maanden ook al heel wat strategische overnames gedaan om hun investeringen en inkomsten verder te spreiden.

Als belegger is een Bitcoin mining bedrijf is het dus verstandig om de elektriciteitskost, de hashrate én de Bitcoin prijs in de gaten te houden. Aangezien het nog steeds een Bitcoin bedrijf is houden zij ook de meerderheid van hun financiële middelen in de digitale munt wat hun cashpositie volatiel kan maken.

5. Galaxy Digital Holdings (GLXY)

Galaxy Digital Holdings is een Amerikaans beleggingsfonds dat opgericht werd door Mike Novogratz, een hedge fund manager en ex-partner bij Goldman Sachs. Het bedrijf investeert zowel in cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum als in verschillende Blockchain bedrijven. Begin mei nam het nog BitGo over voor €1 miljard. Eerder dit jaar hadden ze ook al een aanvraag ingediend bij de SEC voor de lancering van een Bitcoin-ETF. Niet onbelangrijk om te weten, op dit moment hebben ze zo’n 4.000 bitcoins op hun balans staan.

Het aandeel wordt beschouwd als een veiliger alternatief dan rechtstreeks Bitcoins te kopen. Zo daalde de koers van het aandeel slechts 19% in 2018 terwijl de volledige cryptomarkt zo’n 81% daalde. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat Mike Novogratz meerderheidsaandeelhouder is.

Investeren in Bitcoin

Naast aandelen die gelinkt zijn aan de koers van bitcoin kan je ook rechtstreeks in bitcoins beleggen door er te kopen op een exchange.

Hiervoor kies je best voor een platform die geregistreerd is in Europa en lage kosten hanteert. Bitvavo is hier zo’n voorbeeld van (0,15% kosten) maar er zijn er ook nog heel wat andere.

Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network – Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist voor Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Interview: Een korte geschiedenis van Bitcoin

11h50 - 12h15

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financiële expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‘Bank en Beurs’ aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ​​Security Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in België, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?