Bitcoins minen in 2023 | Hoe ga je zelf aan de slag?

Hoe zelf bitcoins minen in 2023
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

In dit artikel willen we duidelijk maken wat bitcoin mining precies is. Maar ook hoe je zelf bitcoin kan minen. Als solo miner, of dus helemaal alleen, of op andere manieren. En natuurlijk ook hoeveel je met minen kan verdienen. We brengen een stap-voor-stap uitleg hoe met bitcoin mining te beginnen en waar je op moet letten of rekening houden.

Hoe zelf bitcoins minen?

Maar waarom zou je er überhaupt mee beginnen, denk je misschien? Als je een overtuigd bitcoiner bent, is bitcoin minen één van de manieren, naast op geregelde tijdstippen bitcoin aankopen, om meer bitcoin op te potten. Je draagt bovendien bij aan de veilige werking van het netwerk. Enkel dat is voor de echte bitcoiner al reden te meer om het te doen. Eens je de apparatuur in bezit hebt en een stabiele mining operatie draait, zullen de inkomsten, met de stijgende prijs in het achterhoofd, stilaan de onkosten (meer dan) vergoeden.

Een nadeel van zelf te minen is dat het een relatief grote initiële investering vraagt. Performante apparaten kosten behoorlijk wat en als je zelf je energie niet opwekt, is het belangrijk de elektriciteitsprijs goed in het oog te houden. Want hoe performanter het apparaat, hoe meer elektriciteit deze doorgaans zullen gebruiken.

Heb je zonnepanelen of wil je je verwarming op een alternatieve manier bekijken? Dan kan minen wel een interessante optie zijn. Zo besprak Bert de Groot van Bitcoin Brabant tijdens de Future of Bitcoin conferentie zijn alternatieve kijk op het minen. Hij heeft namelijk met zijn miners al verschillende bedrijven kunnen helpen onafhankelijk te worden van gas. Het bekendste voorbeeld is een bloemenkwekerij die nu niet meer door gasbranders maar door bitcoin miners verwarmd wordt.

Is het voordelig?

Kan je er ook effectief geld mee verdienen? Een belangrijke parameter waar je rekening moet mee houden is elektriciteitskost. Met onderstaande converter kan je de winstgevendheid berekenen.

Wat is een bitcoin miner?

Bitcoin miners zijn, meestal erg gespecialiseerde, machines die de mining node software geïnstalleerd hebben en draaiende houden. In theorie kan je elk toestel daarvoor gebruiken zolang het het hashing algoritme kan uitvoeren. Dus ook met ‘simpele’ laptop of desktop CPU’s of de GPU’s van een grafische kaart. In de praktijk is het echter zo dat je het meeste kans maakt om succesvol bitcoins te minen met gespecialiseerde apparaten.

Hoe werkt bitcoin mining?

Het proces van bitcoin minen kan eenvoudig uitgelegd worden, n.l. dat miners de ‘oplossing’ moeten zoeken voor een cryptografisch probleem en dat ze daarvoor elektriciteit omzetten naar rekenkracht. De miner die de eerste is om dat probleem op te lossen, wint de race en mag het nieuwe blok aan de chain hechten. De beloning die ze daarvoor krijgen, wordt de mining reward genoemd en bedraagt op dit moment 6,25 BTC. Dat blijft nog zo tot de volgende halving, die in 2024 plaats zal vinden.

Iets technischer uitgelegd gaat het minen van bitcoin zo in zijn werk:

wat is bitcoin minen

Elke miner begint met een nieuw blok voor te bereiden. Dit start met de block header. In de block header, zeg maar het label dat alle informatie bevat, moet bepaalde informatie vervat worden waaronder: de hash van de vorige blok, de betaling of transactie van de eventuele mining reward en de nonce die nodig is om de vereiste proof of work te leveren.

Vervolgens begint de miner zoveel mogelijk transacties te valideren en groeperen in de nieuwe blok. Eens deze gevuld is, wordt al die informatie gehashed. Hashing is het d.m.v. een cryptografische bewerking, willekeurig maken van een gegeven stuk informatie. Voor eender welke input, in dit geval alle transacties, de block header en de nonce, wordt een geheel willekeurige hash(-waarde) geproduceerd. De nonce is een willekeurige waarde die miners toevoegen om aan een nieuwe hash te komen. Deze waarde wordt dus, heel snel en heel veel, veranderd tot een geldige hash gevonden wordt.

De mining difficulty (hashrate)

De mining difficulty bepaalt hoe die aangeleverde waarde er moet uitzien. Die zal altijd 256 bits of 64 hexadecimale karakters zijn (vandaar ook de naam SHA-256) en moet ook kleiner zijn dan de mining difficulty bepaalt. In de praktijk wil dat zeggen dat de geleverde hash altijd met een gegeven aantal nullen zal beginnen, bijvoorbeeld 17 nullen.

Levert de hash een waarde met minder dan dat aantal, dan zal een nieuwe nonce geprobeerd worden en er opnieuw gehashed worden. Dit gaat door tot er een geldige hash gevonden wordt.

De eerste miner die hierin slaagt, zendt zijn geldig blok naar het netwerk uit ter validatie door de andere miners en nodes. In zijn blok zit de betaling van de mining reward verwerkt en na validatie door genoeg deelnemers in het netwerk, wordt deze, samen met de fees van de transacties, uitbetaald.

In tegenstelling tot wat er vaak wordt geclaimd is het dus geen complex wiskundig probleem dat er opgelost moet worden, maar eerder een soort loterij. De snelste, toevallige vinder van de juiste nonce die voor een geldige hash van zijn voorgestelde blok zorgt, wint de loterij. Natuurlijk is het wel zo, dat wie er de meeste of snelste miners heeft, het meeste kans maakt om de eerste te zijn.

Types van bitcoinminers

De technologische vooruitgang heeft ook in de Bitcoin wereld niet stilgestaan, integendeel. Bij het start van het Bitcoin netwerk was het mogelijk om met de CPU van je laptop of desktop de nodige mining software te gebruiken en succesvol (veel) bitcoin te minen. We spreken dan over 2009-2010.

Maar, zoals je misschien wel zult weten, wordt de moeilijkheidsgraad om bitcoin te minen, hoger naarmate er meer miners actief zijn. Dit mechanisme is er zodat er een quasi zekerheid is dat er elke 10 minuten een nieuw blok aan de Bitcoin blockchain wordt toegevoegd.

Onthoud vooral dat hoe meer miners er zijn, hoe hoger de hashrate, hoe hoger de moeilijkheidsgraad wordt. Een effectieve manier die de miners er toe aanzet om steeds op zoek te gaan naar efficiëntiewinst voor het omzetten van elektriciteit in rekenkracht naar bitcoin.

CPU mining

Bitcoin werd bekender en meer verspreid en sommigen begonnen meer en krachtigere toestellen te gebruiken. De rekenkracht of hashing power bleef verhogen en zodoende ook de moeilijkheidsgraad. Tussen 2010 en pakweg 2012 waren grafische kaarten het ‘weapon of choice’ om de rekenkracht te vergroten. De CPU’s van laptops of desktops bleken niet meer voldoende om genoeg kans te hebben de race naar de juiste oplossing te vinden en dus de mining reward te krijgen.

CPU crypto mining

GPU en ASIC mining

Maar ook het GPU verhaal eindigde nadat in 2012 de eerste application-specific integrated circuit (ASIC) miner op de markt kwam. Deze toestellen zijn ontwikkeld om maar één ding te doen en dat is cryptomunten minen. Die eerste ASIC miner was ongeveer 200 keer krachtiger dan de standaard GPU miner. Een enorme optimalisatie dus die er snel voor zorgde dat, toch zeker in het geval van bitcoin mining, GPU miners uit de markt werden gedreven.

Om het verschil in rekenkracht duidelijk te maken wordt de rekenkracht van CPU’s in kilohashes per seconde (KH/s), die van GPU’s in megahashes per seconde (MH/s) en die van ASIC’s in terahashes per seconde (TH/s). Elke stap vermenigvuldigt de vorige met factor 1000. De betere CPU miners komen nauwelijks boven 20 KH/s, de betere GPU miners behalen +/- 60 MH/s en de betere ASIC miners halen tegenwoordig tot wel 90-110 TH/s. Een enorm verschil dus dat de CPU’s en GPU’s geleidelijk aan de markt uitgeduwd hebben.

ASIC Bitcoin mining

Bovendien zijn Bitcoin ASIC miners ontwikkeld om één specifiek hashing algoritme uit te voeren. In het geval van Bitcoin is dat het SHA-256 algoritme.

Bepaalde coins, zoals Ethereum (voor The Merge) en Monero, hebben ASIC-bestendige aanpassingen op protocolniveau geïmplementeerd, waardoor het met deze gespecialiseerde machines niet mogelijk is ze te minen. Dit omwille van de overtuiging dat er zonder ASIC’s meer decentralisatie verzekerd kan worden omdat zo ook minder professionele miners kunnen blijven minen.

Met deze kennis in het achterhoofd, weet je vanaf nu wat je met de beloftes over bitcoin minen met je smartphone kan doen. Inderdaad, verticaal klasseren want het is volstrekt onmogelijk. De moderne smartphone is dan misschien wel een staaltje toptechnologie, het is totaal anders dan wat er op dit moment voor bitcoin mining gebruikt wordt.

De belangrijkste soorten ASIC miners

In dit overzicht beschrijven we kort de meest gebruikte bitcoin miners. De meest gekende producent van ASIC miners is Bitmain. Dit Chinese bedrijf verkoopt de populaire Antminers. Momenteel is het meest recente en meest performante exemplaar de Antminer S19 Pro, die maar liefst 110 TH/s kan verwerken.

De Bitmain Antminer S19 Pro

Bitmain-Antminer-S19-Pro-110Th bitcoin

Als je zo één machine tot je beschikking hebt, dan zou het op dit moment (3 november 2022) ongeveer 2092,7 dagen duren om één BTC te minen. Wil je weten hoeveel je zou verdienen met minen, dan kan je deze mining rekenmachine gebruiken.

Daarmee kan je uitrekenen wat je return-on-investment (ROI) is of wanneer je die zou bereiken . Je kan zelf instellen hoe hoog de elektriciteitsprijs, welk toestel je wil gebruiken of hoeveel energie je verbruikt. Wil je er zelf mee beginnen, dan is een voorafgaande analyse van die factoren van groot belang. Je krijg vooraf dan al een idee wat de bitcoin mining opbrengst zou kunnen zijn.

De MicroBT WhatsMiner M30S

De MicroBT WhatsMiner M30S crypto

Interessant om weten is dat sinds begin van dit jaar Intel het nieuws ook wereldkundig heeft gemaakt dat het zich op de minermarkt stort. Met de Intel Blockscale ASIC heeft Intel zijn jarenlange ervaring in cryptografie en hashingtechnieken aangewend om een energie-efficiënt alternatief uit te werken voor de tot op heden, door Chinese spelers gedomineerde markt.

Bitcoin minen in 2023

Zoals al eerder gezegd is het quasi onmogelijk om met je eigen machines thuis bitcoin te minen. En al zeker niet als je dit helemaal autonoom, dus zonder deel uit te maken van een mining pool, zou doen. Meer over mining in pools in een later artikel. De competitie en de moeilijkheidsgraad is daarvoor veel te hoog.

Maar aangezien het een loterij is, bestaan er nog wel voorbeelden van solo miners die er in slaagden. Op 24 januari 2022 slaagde een solo miner met één Antminer S9 er in om de eerste te zijn. Ongetwijfeld een héél zeldzame gebeurtenis, maar niettemin toont het aan dat het dus mogelijk is.

De hashrate van het totale Bitcoin netwerk is sinds het genesis block enorm gestegen. Onderstaande grafiek toont aan dat die op 31 oktober 2022 ongeveer 268 exahash/seconde of 268 miljoen terahash/seconde bedraagt.

bitcoin minen opbrengst 2023

De trend is duidelijk, die gaat, mits wat korte, kleine en iets grotere dalingen, op de lange termijn omhoog. De sterke daling tussen 2021 en 2022 is te wijten aan wanneer de Chinese overheid voet bij stuk hield en veel miners aan de deur zette.

Dat duurde maar enkele maanden, want de miners vonden een nieuw onderkomen in landen zoals Kazachstan en de VS. Tegelijkertijd bewijst het ook dat miners niet plaatsgebonden zijn en dat het netwerk “tegenslagen” kan verwerken.

Hoe begin je nu zelf met bitcoin minen?

Zoals eerder in het artikel beschreven is de allereerste stap die je moet zetten of bedenking die je moet maken, of het rendabel is om er aan te beginnen. In welke machine wil je investeren?

Hoeveel elektriciteit verbruikt die miner? En hoeveel bedraagt jouw elektriciteitsprijs? Als je bij een pool gaat minen, hoeveel procent willen zij voor hun diensten? Dankzij de mining calculator krijg je op al deze vragen een antwoord en een mooie berekening.

Nadat je een miner gekozen en gekocht hebt, kan je deze installeren. Belangrijk om op te letten bij de aankoop is of deze geleverd wordt met de nodige kabels en/of adaptors. Zo niet, dan zal je die dus nog extra moeten aankopen. Eens het toestel bij je thuis is kan het in werking worden gesteld. Voor een stap-voor-stap uitleg daarover kan je bij onderstaande video terecht.

Op zich is het niet erg ingewikkeld en vind je gemakkelijk kwaliteitsvolle info maar informeer je op voorhand. Veel hangt ook af van of je met een pool of als solo miner te werk wil gaan. Sluit je je aan bij een pool, dan zal je bijvoorbeeld op hun website alle nodige informatie terug kunnen vinden nadat je een account heb aangemaakt.

Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN 2024

5 oktober  |  +40 sprekers  |  Handelsbeurs, Antwerpen

EARLY BIRD TICKETS TOT 30 JUNI

  • 00Dagen
  • 00Uren
  • 00Min.
  • 00Sec.
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network – Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financiële expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‘Bank en Beurs’ aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ​​Security Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in België, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?