DAO – Wat is het en hoe werkt het?

Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Het is voor jou waarschijnlijk geen geheim dat de blockchain ervoor heeft gezorgd dat het financiële systeem nu ook een decentrale variant heeft. Er zijn zelf volledig nieuwe sectoren en niches ontstaan door de blockchaintechnologie. Zo heeft deze technologie er ook voor gezorgd dat organisatiestructuren nu gedecentraliseerd worden middels zogeheten DAO’s. Laten we eens gaan kijken naar de betekenis van een DAO, hoe de DAO werkt en wat de bekendste DAO crypto’s zijn.

Wat is een DAO (Decentrale Autonome Organisatie)?

DAO staat officieel voor Decentralized Autonomous Organisation. in het Nederlands is de betekenis van DAO een Decentrale Autonome Organisatie. Uit de naam kun je misschien al een beetje opmaken wat een DAO is. Een DAO is namelijk een organisatie die volledig zelfstandig werkt. Dit betekent dat er geen bestuur of personeelsleden zijn. In plaats daarvan wordt de DAO op een decentrale en democratische manier bestuurd door iedereen die daar deel van wil uitmaken.

We vinden de DAO als smart contract op de blockchain. Dit betekent dat alles van te voren is geprogrammeerd en men niet kan afwijken van deze code. Wanneer een smart contract eenmaal draait, kan deze niet altijd zomaar aangepast worden door de ontwikkelaars. Daar moet de community achter de DAO eerst consensus over bereiken middels een stemronde.

Maar hoe werkt een DAO dan?

Zoals je misschien al door hebt, worden alle keuzes bij een DAO middels stemrondes gemaakt. Om mee te doen aan zo’n stemronde moet je in het bezit zijn van de juiste tokens, die in dit geval governance tokens worden genoemd. Deze tokens zijn van desbetreffende DAO en geven bezitters de mogelijkheid deel te nemen binnen het bestuur.

Als bezitter van de governance tokens kun je ook een voorstel voor een wijziging doen. Denk je bijvoorbeeld dat het bedrijf beter af is met een wijziging in het protocol? Dan kun jij tokens inzetten om het voorstel aan de community voor te leggen. De community moet vervolgens aangeven of ze het idee ondersteunen. Zodra genoeg mensen het ondersteunen, zal er een stemmingsronde plaatsvinden.

De tokens die hiervoor gebruikt worden zijn normale cryptocurrencies. Er zijn dan ook geen DAO NFT’s, omdat die verschil in macht zou geven. Het idee achter de DAO is dat iedereen gelijk is en evenveel stemrecht heeft.

Wat zijn de voordelen van een DAO?

 • Processen zijn efficiënter ingericht omdat alles automatisch door smart contracts wordt uitgevoerd;
 • Keuzes kunnen sneller gemaakt worden omdat stemmingsrondes en tellingen efficiënter uitgevoerd kunnen worden;
 • Een DAO zorgt voor een democratisch en decentraal bestuur van een bedrijf;
 • Er is geen hiërarchische structuur waardoor iedereen evenveel te zeggen heeft;
 • Het is voor de hele community mogelijk ideeën voor te stellen, waardoor het eindproduct van iedereen is;
 • De DAO crypto koers kan fluctueren waardoor het mogelijk is om te beleggen in DAO crypto coins;
 • DAO’s draaien op de blockchain en zijn hiermee volledig transparant.

Wat zijn de nadelen van een DAO?

 • Omdat een DAO op smart contracts draait, is de DAO kwetsbaar voor programmeerfouten en bugs van een smart contracts;
 • Mocht er iets fout gaan met het smart contract, kunnen tokens verloren gaan en is het in veel gevallen niet mogelijk om deze tokens nog terug te krijgen;
 • Om een aanpassing door te voeren, moet iedereen hiermee instemmen. Dit kan ervoor zorgen dat veranderingen langzaam worden uitgevoerd;
 • Een DAO wordt niet als een rechtsgeldige organisatie gezien, waardoor een DAO veelal nog niet in het officiële bedrijfsleven ingezet kan worden.

Bekende DAO projecten

Laten we eens gaan kijken naar een aantal voorbeelden van bekende DAO’s, zodat het functioneren en het nut van een DAO beter te begrijpen is.

Tezos

Tezos - voorbeeld dao

De eerste DAO blockchain waarbij het bestuur in handen van de community lag, was Tezos. Zij besloten in 2018 een blockchain op te zetten waar de Tezos DAO zorgde voor besluitvorming over de toekomst van de blockchain. Gebruikers kunnen hier de XTZ-cryptocurrency gebruiken om voorstellen in te dienen en te stemmen over ingediende voorstellen.

Cardano

Ook binnen Cardano kunnen ADA-tokenhouders voorstellen indienen en stemmen op bepaalde voorstellen, wat Cardano een DAO blockchain maakt. Toch verschil de vorm van deze DAO van die van veel andere. Zo bepalen IOHK (het bedrijf achter de ontwikkeling) en de Cardano Foundation voornamelijk de koers van het project en hebben zij de meeste inspraak. Wel wil Cardano in de toekomst naar een DAO-model gaan dat het bestuur steeds verder decentraliseert.

Ethereum

De Ethereum Governance is het proces waarmee de community wijzigingen in het protocol kan aanbrengen. Toch verschilt de Ethereum DAO van veel andere DAO’s. De governance vind namelijk off-chain plaats; daarom dient ETH niet als governance token. In plaats daarvan vindt er discussie buiten de blockchain plaats, zoals op fora en Ethereum platforms.

Uniswap

Misschien denk je niet meteen aan Uniswap, al is deze decentrale exchange toch echt een DAO. Uniswap heeft een eigen UNI token waarmee tokenhouders (die minimaal 1% van alle tokens in bezit moeten hebben) kunnen beslissen over de toekomst van het project. Aanpassingen binnen de DEX worden alleen uitgevoerd wanneer hier voldoende draagvlak voor is. Toch wordt er getwijfeld aan de decentralisatie van het project aangezien je een groot aantal tokens moet bezitten om aan de DAO deel te nemen.

MakerDAO

dao maker

Wanneer je DAO zegt, zeg je vrijwel direct MakerDAO (ook wel eens DAO Maker genoemd). Dit project is natuurlijk niet weg te denken uit een lijstje met bekende DAO’s. Het MakerDAO protocol draait achter de DAI stablecoin en draait op het netwerk van Ethereum. De organisatie achter de DAO heet de MakerDAO Foundation en wil zo decentraal mogelijk opereren. Wanneer je in bezit van de MKR crypto tokens bent kun je meebeslissen over het project.

Ethereum-Classic: de allereerste DAO

In 2016, vond er een DAO on-chain op Ethereum plaats. In het smart contract van de DAO stond 12,7 miljoen Ether, die een gezamenlijke waarde van 250 miljoen dollar had. Al in juni 2016 gaven verschillende onderzoeken gepubliceerd die hadden aangegeven dat er problemen in de DAO aanwezig waren. De mensen achter deze onderzoeken raadde anderen dan ook niet aan om in de DAO te investeren.

Op 17 juni 2016 ging het mis en vond een hacker de kwetsbaarheid in de code van het smart contract. De hacker was in staat om 3,6 miljoen Ether weg te sluizen, die een totale waarde van 70 miljoen dollar had.

Hoe deed hij dat? Door middel van een loophole. De hacker kon een groot aantal Ether versturen en het smart contract vragen om het terug te sturen. Doordat hij het verzoek meerdere keren herhaalde werden er meerdere keren tokens gestolen. We noemen deze kwetsbaarheid de ‘recursive call’.

De blockchain is decentraal, en daarom was het niet mogelijk om de gestolen terug te krijgen. Toch vond men een oplossing. Een regel in het smart contract gaf aan dat tokens, nadat ze uit het smart contract waren verzonden, eerst 28 dagen op een wallet adres moesten staan voordat men ze weer kon doorsturen. Daarom besloot men een hard fork te ontwikkelen die een aantal blokken vóór de hack terugging. Dit resulteerde in de geboorte van Ethereum Classic (ETC).

dao crypto - ethereum classic

Kan je zelf een DAO starten (en hoe doe je dat)?

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je zelf een DAO starten? Dat kan, en dan hoef je nog niet eens kunnen programmeren. Je moet daarvoor een DAO maker gebruiken. Dit zijn projecten die het makkelijk maken zelf een DAO op te richten zonder deze vanaf de basis op te bouwen.

Aragon DAO is een voorbeeld van zo’n project. Op het platform van Aragon kan iedereen een DAO oprichten. Het platform is gebruiksvriendelijk en dus makkelijk te gebruiken. Volgens Luis Cuende, projectleider van Aragon, moet het voor iedereen (of je nu wel of geen kennis over blockchain programmeren hebt) mogelijk zijn een DAO op te richten om zo meer vrijheid en gelijkheid te creëren.

Zelf investeren in een DAO?

Een DAO die op de blockchain draait heeft zijn eigen cryptocurrency, waardoor het mogelijk is om te investeren in een DAO coin. Wanneer je in een DAO crypto wilt beleggen, kun je dus de token van de DAO op een crypto exchange als Bitvavo of Binance kopen.

Zodra je de tokens bezit, krijg je ook meer te zeggen over de koers die de DAO vaart. In de meeste gevallen heb je meer te zeggen wanneer je meer tokens bezit.

Welke DAO’s kan je kopen?

Op de cryptomarkt vind je veel verschillende DAO cryptoprojecten. Een aantal bekende DAO coins die hiertoe behoren zijn:

 • Uniswap (UNI) – Dit is een DAO die als decentrale crypto exchange (DEX) op de blockchain van Ethereum draait.
 • Decentraland (LAND) – Decentraland is een DAO die als metaverse game op de blockchain van Ethereum draait.
 • Maker (MKR) – Dit is een DeFi-protocol dat zorgt voor de stabilisering van de DAI stablecoin.
 • Curve DAO (CRV) – Dit is een DAO die als trading platform voor stablecoins werkt.
 • Aave (AAVE) – Aave is een non-custodial decentrale exchange die als DAO op Ethereum draait.
 • Decred (DCR) – Dit is een DAO die een oplossing voor het schaalbaarheidsprobleem van de Bitcoin blockchain biedt.
 • 0X (ZRX) – 0X is een DAO die als DEX op de blockchain van Ethereum draait.
 • Compound (COMP) – Dit is een DAO die als lending and borrowing protocol op Ethereum draait.

Wat brengt de toekomst voor DAO’s?

DAO’s bieden tal van mogelijkheden en zijn zonder twijfel een interessant concept. Toch kunnen we niet ontkennen dat er nog een lange weg te gaan is voordat DAO’s op grote schaal ingezet kunnen worden.

Juridisch struikelblok

Als eerste is er een juridisch struikelblok. Op dit moment worden DAO’s binnen Nederland en België nog niet als rechtsgeldige organisatievorm gezien. Dit betekent dat wanneer een bedrijf wil opereren, deze zichzelf als BV, NV of eenmanszaak moet inschrijven bij bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel. Dit neemt natuurlijk het decentrale karakter van de DAO weg. Op dit gebied zal er dus nog ontwikkeling moeten plaatsvinden.

Veiligheid van smart contracts

Zoals we al hebben aangegeven bij de nadelen van DAO’s, kampen smart contracts nog met groeipijnen. De technologie staat nog in zijn kinderschoenen en in het verleden zijn verschillende decentrale applicaties (en zelfs DAO’s) al omgevallen door programmeerfouten en bugs. Voordat DAO’s wettelijk geaccepteerd worden zal de technologie achter de DAO zichzelf dus zonder twijfel moeten verbeteren.

Hoe duurzaam zijn DAO’s?

We zijn ons steeds meer gaan bezighouden met het klimaat. Daarom zullen we ook moeten nadenken over de duurzaamheid van DAO’s. Een DAO is op een blockchain met hoog energieverbruik draait is misschien een minder geschikte oplossing voor onze toekomst. De kans is groot dat er op het gebied van duurzaamheid nog veel gaat gebeuren voor DAO’s.

Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN 2024

5 oktober  |  +40 sprekers  |  Handelsbeurs, Antwerpen

EARLY BIRD TICKETS TOT 30 JUNI

 • 00Dagen
 • 00Uren
 • 00Min.
 • 00Sec.
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network – Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financiële expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‘Bank en Beurs’ aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ​​Security Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in België, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?