Is Elon Musk dan toch geen fan van Bitcoin?

Is Elon Musk dan toch geen fan van Bitcoin?
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Begin februari kondigde Tesla aan dat ze €1,25 miljard aan bitcoins hadden gekocht en het ook gingen aanvaarden als betaalmiddel. Echter was dit laatste maar van korte duur. 

“Digitale munten zijn een goed concept, veelbelovend, maar dat mag niet gepaard gaan met een hoge kostprijs voor het milieu” schreef hij op Twitter. Kort daarna tuimelde de prijs 12% naar beneden.

Maar is dat wel zo?

De energieconsumptie van Bitcoin, hoe zit dat nu?

Miners, dat zijn de bedrijven die nieuwe bitcoins minen, verdienen naar schatting zo’n €50 miljoen per dag. Bijna 90% van deze inkomsten halen zij uit de creatie van nieuwe bitcoins, slechts 10% komt voort uit de transactiekosten die wij allen betalen wanneer we een bitcoinbetaling doen.

Aangezien er slechts 21 miljoen zijn, daalt de uitgifte ervan elke vier jaar, dit noemen we ook wel de bitcoinhalving. Op dit moment ontvangen miners elke tien minuten 6,25 bitcoins terwijl dit in het jaar 2024 nog maar 3,125 zal zijn. In het jaar 2140 zal de laatste bitcoin gemined worden.

Tenzij je gelooft dat de koers elke vier jaar zal blijven verdubbelen, zullen de inkomsten van miners op een gegeven moment beginnen slinken. Transactiekosten kunnen een deel recupereren maar niet voldoende om alle kosten van miners te dekken.

Die energieconsumptie is nodig om het netwerk te beveiligen. Net zoals banken gereguleerd worden door de overheid die wij ook jaarlijks kosten betalen om het vertrouwen te bemiddelen. Zij dienen als centrale tegenpartij terwijl Bitcoin dit niet heeft.

Is Bitcoin nu werkelijk zo slecht voor het milieu?

Mining is een zeer competitieve sector waar miners steeds op zoek zijn naar de goedkoopste elektriciteit. Hoe goedkoper ze die vinden, hoe hoger hun winstmarges. En waar vind je die voornamelijk? Op plaatsen waar men met een overschot kampt, met andere woorden energie die anders toch maar verloren gaat.

Veelal strookt de vraag naar energie niet altijd met het aanbod in die locaties. Elektriciteit is een goed dat zeer moeilijk te transporteren valt. Dat is één van de redenen waarom China hun aluminiumertsen laat smelten in IJsland om ze daarna terug te verschepen naar China voor constructie. Hoewel de export van IJsland voor een derde uit aluminium bestaat, is hun werkelijke exportproduct eigenlijk energie.

Meer dan 80% van hun energie halen zij uit waterkrachtcentrales en geothermische energiecentrales. Gezien het enorme aanbod aan energie en koele klimaat is dit de voornaamste reden waarom heel wat bitcoinminers in landen zoals IJsland, Noord-Amerika of China zijn gevestigd.

Uit een laatste rapport van de University of Cambridge blijkt dat 75% van alle miners enige vorm van hernieuwbare energie gebruiken. Gaan zij niet op zoek naar de goedkoopste vorm dan worden zij simpelweg uit de markt geconcurreerd.

Net omdat Bitcoin, in tegenstelling tot een stad of een dorp, niet plaatsgebonden kunnen miners zich zowat overal vestigen. En omdat die vraag naar elektriciteit ook niet altijd effen is heeft de energieproduct nu de zekerheid dat er altijd een internationale opkoper is.

Op die manier krijg je een scenario waar de energieproducent dubbel zoveel zonnepanelen gaat leggen of windmolens gaat bouwen. Drijft dit de fabricage- en installatie kost niet naar beneden?

Een verdere analyse over de impact van Bitcoin op ons klimaat lees je hier.

Een transactie is niet gelijk aan één betaling

In zijn tweet haalt Elon Musk ook uit naar de energie die nodig is per transactie. Naar mijn mening is dit een vaak voorkomende misvatting die ik hier graag nog eens bespreek.

Bitcoin is een settlement netwerk wat wil zeggen dat het snelle en betrouwbare verrekeningen kan doen met absolute zekerheid. Een betaling van een kredietkaart is pas zeker nadat je die op het einde van de maand ontvangt op je rekening, dat is je verrekening of settlement dus.

Bitcoin mag je niet vergelijken met een Visa, Mastercard of Paypal die geen onmiddellijke verrekening bieden. Deze bedrijven zijn louter mogelijk door het onderliggende betalingssysteem van Euroclear in Europa of Fedwire in Amerika.

Wat wil ik hiermee zeggen? Bitcoin laat het toe om miljoenen euro’s te verplaatsen in een korte periode met absolute zekerheid. Dat is iets wat je niet kan doen met Visa of andere betalingssystemen. Deze zekerheid laat het toe om betaling applicaties te bouwen bovenop het bitcoinnetwerk die veel verder kunnen schalen.

En deze zijn al talrijk aanwezig zoals bijvoorbeeld exchanges, het Lightning netwerk, smart-contract platformen zoals Blockstack en meer. Hoewel we dus allen denken dat Bitcoin maar zeven transacties per seconde kan verwerken, zijn het in de realiteit al honderden zo niet duizenden die allemaal kunnen terugvallen op het vertrouwensplatform van Bitcoin.

Vergelijk dus Bitcoin niet met een Visa, Mastercard of Paypal maar de laag daaronder zoals een Fedwire en Euroclear. Deze systemen verwerken ongeveer 750.000 transacties per dag wat al meer in de buurt komt van de 300.000 bitcointransacties die we nu zien.

Bitcoin als een globale munt

Dit ‘gelaagde’ model van Bitcoin is niet nieuw. Het is hetzelfde technische model dat zowel wordt toegepast op ons financieel systeem als het internet. Denk maar aan TCP/IP wat de ruggengraat van ons internet is.

Dit model is ook al breed geaccepteerd in de bitcoincommunity waar ontwikkelaars er alles aan doen om Bitcoin zo gedecentraliseerd mogelijk te houden. En dit doe je door de eerste laag zo min mogelijk te belasten, anders krijg je een netwerk waarbij het onmogelijk wordt voor de gewone gebruiker om mee te participeren in het netwerk (lees: het opzetten van een bitcoin node).

Verschillende optimalisaties binnen Bitcoin zoals Segwit en Taproot maken het mogelijk om op de eerste laag te schalen naar een miljoen transacties per dag. Aan een gemiddelde transactiekosten die we de afgelopen weken zagen van €25 zou dit neerkomen op een inkomstenstroom voor miners van €25 miljoen per dag. Zelfs in een extreem scenario waar dit stijgt naar €50 bereiken we vroeg of laat een plafond en zal dit in evenwicht komen.

Is het een marketingtruc?

Uiteraard mag het belangrijkste niet onbelicht blijven. Elon Musk vermelde duidelijk in zijn tweet dat Tesla geen Bitcoins zal verkopen. En dit maakt van hem nog steeds een “believer”? Op dit moment bezit Tesla naar schatting 43.000 bitcoins of omgerekend zo’n €2 miljard.

Er was één zin die toch wel mijn aandacht trok “… we intend to use it for transactions as soon as mining transitions to more sustainable energy”. Zou dit weer een marketingtruc zijn om eerst de aandacht te vestigen op het probleem om daarna met een oplossing te komen? Tesla is tenslotte een batterijbedrijf en Bitcoin maakt de arbitrage van elektriciteitskosten mogelijk …

Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN 2024
UNLOCKING TOMORROW’S WEALTH
Oogt de toekomst van Bitcoin rooskleurig? Of zijn er limieten aan de groei? Ontdek het op 5 oktober in de Handelsbeurs in Antwerpen.

EARLY BIRD TICKETS TOT 30 JUNI

  • 00Dagen
  • 00Uren
  • 00Min.
  • 00Sec.
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network – Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financiële expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‘Bank en Beurs’ aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ​​Security Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in België, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?