Hoe koop ik bitcoins met iDeal?

Hoe bitcoins kopen met ideal
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

In dit artikel leggen we uit hoe je Bitcoins kan kopen met iDeal. Je kan ze ook op verschillende andere manieren kopen zoals via een bitcoin geldautomaat (ATM), rechtstreeks van een persoon of je kunt ze zelf verdienen. 

Elke methode heeft zijn voor- en nadelen. Zo zijn over het algemeen een broker en ATM een stuk duurder dan via een online platform zoals een bitcoin exchange. Gemiddeld mag je al snel 5 tot 8% rekenen bij een automaat en 2% bij een broker. Echter zijn er maar weinig platformen die het ook mogelijk maken om bitcoins te kopen met iDeal. 

We bespreken drie platformen en wat hun kosten zijn.

Waar bitcoins kopen met iDeal?

Via iDeal heb je keuze uit een aantal brokers zoals BTC Direct en Coinmerce. Gezien de aard van hun platformen, zijnde een broker dus dienen ze als tussenpersoon, moeten zij ook hun bitcoins aankopen via de internationale markt van exchanges. Daarom liggen hun kosten meestal ook een stuk hoger.

Een goedkopere optie is om rechtstreeks met een exchange te werken. Een exchange werkt, in tegenstelling tot een broker, met een orderboek van transacties. Op die manier brengen zij de koper en verkoper direct met elkaar in contact via hun platform.

Echter zijn er maar weinig exchanges die het verhandelen van cryptomunten met iDeal accepteren. Bitvavo, een Nederlandse exchange met hoofdzetel in Amsterdam, is naar ons weten de enigste die dit doet. Op andere exchanges zoals Coinbase Kraken zal je een SEPA-overschrijving moeten uitvoeren.

Hoewel Bitvavo met hun lage kosten zeker en vast onze voorkeur krijgt voor het verhandelen van cryptomunten met iDeal, bespreken we hieronder ook nog eens twee alternatieve brokers, zijnde BTC Direct en Coinmerce.

Bitcoins kopen met ideal bij Bitvavo

Bitvavo

BTC Direct

Bitcoins kopen met ideal bij BTCDirect
Bitcoins kopen met ideal bij Coinmerce

Coinmerce

Op al deze platformen kan je naast iDeal ook bitcoins kopen met Bancontact. Zoals reeds vermeld gaat onze voorkeur uit naar Bitvavo omwille van vijf redenen:

 • Bieden Nederlandstalige ondersteuning bij vragen
 • Eenvoudig geld overschrijven met iDeal en Bancontact
 • Hebben ook een mobiele applicatie
 • Zijn zowat de goedkoopste op de markt
 • Bieden keuze uit meer dan 50 verschillende cryptomunten

Een optie die we hier nog niet vermeld hebben is Binance. Sinds kort kan je hier ook Bitcoins en andere digitale munten kopen met iDeal. Hoewel het een zeer betrouwbaar platform is raden we deze niet aan voor beginners.

Is een SEPA-overschrijving voldoende? Dan zijn Coinbase en Kraken ook goede opties. Echter is hun klantendienst niet in het Nederlands maar steeds in het Engels. Jammer genoeg maakt geen enkel van deze platformen het mogelijk om bitcoins te kopen met PayPal. Hun policy sluit namelijk alle activiteiten met cryptomunten uit. 

Waarom moet ik bitcoins kopen?

Bitcoin is en zal nog voor een geruime tijd een speculatieve en volatiele investering zijn. Prijsstijgingen en dalingen van meer dan 20% op een dag zijn niet ongewoon. Maar waarom zou je dan investeren? Hieronder drie redenen waarom Bitcoin toch meer is dan wat je op het eerste zicht zou denken:

 • Je hebt het misschien al gelezen in de krant maar centrale banken en overheden zijn in de strijd tegen deze crisis volop geld aan het bijdrukken. Dit “nieuwe” geld wordt letterlijk uit het niets gecre√ęerd. Van zodra dit geld in circulatie zal komen, heeft dit een impact op onze koopkracht. Wanneer en hoe zwaar deze impact zal zijn weet niemand. In tegenstelling tot het traditionele geld kunnen bitcoins niet bijgedrukt worden. Er zullen er maar 21 miljoen zijn. Met andere woorden, het is inflatieloos.¬†
 • Verscheidene investeerders hebben dit opgemerkt en zijn aan het hamsteren geslagen. Niet alleen in wc-papier en voeding maar ook in fysiek goud om hun koopkracht te beschermen. Het is geen toeval dat de fysieke goudvoorraden uitgeput raken en er al lange wachttijden zijn voor bestellingen van edelmetalen. Bitcoin daarentegen is zoals contant geld of goud dat je zelf in beheer kan houden zonder afhankelijk te hoeven zijn van derden.
 • De stabiliteit en robuustheid van het netwerk is simpelweg ongezien en trekt steeds meer de aandacht van institutionele beleggers. Sinds het ontstaan is bitcoin al voor 99,9% van de tijd operationeel geweest en heeft het onlangs nog een belangrijke update doorgevoerd zonder enige vertraging. Dit stuurt opnieuw een positief signaal uit dat het netwerk wel degelijk het potentieel heeft om verder te groeien.
Grote investeerders willen ook goedkoop bitcoins kopen

3 tips waar je op moet letten

 1. Zoals hierboven al vermeld, koop je het best bitcoins via een exchange zoals Kraken of Coinbase. Liever met iDeal? Dan kies je het best voor Bitvavo als handelsplatform. Zij rekenen een fee van gemiddeld 0,25% wat toch heel wat lager ligt dan gekende brokers zoals BTC Direct of Coinmerce die al snel 2% aanrekenen.
 2. Maar ook tussen exchanges is er heel wat verschil op te merken. Je hebt het misschien al gemerkt maar elke exchange publiceert een eigen koers. In de realiteit liggen deze wel dicht bij elkaar met slechts enkele eurocenten verschil. Het kan echter voorkomen dat wanneer er meer volatiliteit is, de koers op deze exchanges sterker kan verschillen.
 3. Naast de kosten die een exchange aanrekent en de gepubliceerde prijs, speelt er nog een derde factor een rol en dat is het volume dat in het orderboek van een exchange aanwezig is. Met andere woorden, hoeveel kopers en verkopers er op een gegeven moment aanwezig zijn. Zij voorzien namelijk de liquiditeit van een exchange.
  Waarom is dit van belang? Wil je als koper een aantal bitcoins kopen, dan moet er voldoende aanbod zijn (lees: er moeten voldoende verkopers zijn die jou hun bitcoins willen verkopen aan een bepaalde prijs). Zijn die er niet, en is er maar een beperkt aanbod, dan bestaat de kans dat je je aankoop moet spreiden over meerdere verkopers. Hoewel je hier nooit mee geconfronteerd zal worden, zal dit te merken zijn aan de koers waaraan je bitcoins koopt. Dit is vooral van belang voor grotere bedragen. Spreekt men over ‚ā¨100 of zelfs ‚ā¨1.000 euro, dan zal je hier op de meeste exchanges weinig van merken.¬†

Heb ik eerst een wallet nodig?

Om bitcoins te kopen heb je in de meeste gevallen geen eigen wallet nodig. De meeste exchanges en brokers (met uitzondering van BTC Direct) bieden je de optie om je investering bij hen in bewaring te houden. 

Wil je bitcoins kopen met contant geld via een geldautomaat? Dan zal je wel een bitcoin wallet nodig hebben. Hier vind je een overzicht van alle ATM’s in Belgi√ę. Bij een ATM kan je Bitcoins kopen zonder verificatie zoals een ID of identiteitskaart.

De filosofie achter Bitcoin is dat iedereen zijn of haar eigen bank kan zijn. Dit doe je door een eigen wallet te installeren waar enkel jij controle over hebt. Dit is dus geen applicatie waar je voor moet inloggen, maar een applicatie die enkel jij beheert. 

Voor kleine bedragen en frequent gebruik raden we een hot-wallet aan. Dit is een applicatie die je kan downloaden op je smartphone. Wil je echter jouw investering voor een lange tijd veilig stellen, dan is een cold-wallet aangeraden.

Welke cryptomunt moet ik nu kopen?

Volgens de website coinmarketcap.com zijn er al meer dan 9.000 cryptomunten beschikbaar. Maar welke kies je nu? De term diversifi√ęren geldt hier niet echt. Want zoals al meerdere malen is gebleken, is de prijs van alle¬†cryptomunten sterk gecorreleerd met die van Bitcoin. Met andere woorden, als Bitcoin stijgt, stijgen de altcoins ook. Daalt Bitcoin, dan daalt de volledige markt mee.

Bitcoin is tot op heden nog steeds de grootste cryptomunt in marktwaarde en liquiditeit. Maar ook op vlak van technische ontwikkelingen en innovatie zijn er maar weinig munten die in de buurt komen van Bitcoin. Ben je nieuw en volg je het vanop een afstand dan is het aangeraden om met een beperkt bedrag in Bitcoin te stappen.

Let er op dat je ook steeds de “echte” Bitcoin koopt. Zo bieden bovenstaande platformen ook Bitcoin Cash en Bitcoin Gold aan. Dit zijn kopie√ęn van de echte versie maar minder goed presteerden in het verleden omwille van hun beperkte innovaties en controversi√ęle standpunten.

Bij elke crypto investering die je maakt moet je steeds nagaan als die beter presteert dan Bitcoin. Met andere woorden, BTC moet dienen als je benchmark. Want investeer je in een cryptocurrency die bijvoorbeeld 15% stijgt terwijl Bitcoin 25% stijgt dan heb je eigenlijk verlies gemaakt. Los van het feit dat Bitcoin ook minder risico met zich meebrengt in vergelijking met de andere cryptocurrencies.

Stap voor stap uitleg: Bitcoins kopen met iDeal op Bitvavo

Hoe ga je nu aan de slag. Eerst zal je een account moeten aanmaken op Bitvavo waar je nadien je eerste Bitcoins kan aanschaffen:

 1. ¬†Cre√ęer een account
 2.  Verifieer je e-mailadres
 3.  Voorzie Bitvavo van alle nodige identificatiedocumenten
 4.  Verifieer jouw identiteit
 5.  Schrijf geld over met iDeal

Wij raden aan om nog een bijkomende two-factor authentication op te zetten zodat je account veilig is tegen aanvallen. Hoe je dit doet lees je hier.

Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN 2024
UNLOCKING TOMORROW’S WEALTH
Oogt de toekomst van Bitcoin rooskleurig? Of zijn er limieten aan de groei? Ontdek het op 5 oktober in de Handelsbeurs in Antwerpen.

EARLY BIRD TICKETS TOT 30 JUNI

 • 00Dagen
 • 00Uren
 • 00Min.
 • 00Sec.
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network ‚Äď Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financi√ęle expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‚ÄėBank en Beurs‚Äô aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ‚Äč‚ÄčSecurity Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in Belgi√ę, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?