Hoe koop ik bitcoins met iDeal?

Hoe bitcoins kopen met ideal

In dit artikel leggen we uit hoe je Bitcoins kan kopen met iDeal. Je kan ze ook op verschillende andere manieren kopen zoals via een bitcoin geldautomaat (ATM), rechtstreeks van een persoon of je kunt ze zelf verdienen

Elke methode heeft zijn voor- en nadelen. Zo zijn over het algemeen een broker en ATM een stuk duurder dan via een online platform zoals een bitcoin exchange. Gemiddeld mag je al snel 5 tot 8% rekenen bij een automaat en 2% bij een broker. Echter zijn er maar weinig platformen die het ook mogelijk maken om bitcoins te kopen met iDeal. 

We bespreken drie platformen en wat hun kosten zijn.

Waar bitcoins kopen met iDeal?

Via iDeal heb je keuze uit een aantal brokers zoals BTC Direct en Coinmerce. Gezien de aard van hun platformen, zijnde een broker dus dienen ze als tussenpersoon, moeten zij ook hun bitcoins aankopen via de internationale markt van exchanges. Daarom liggen hun kosten meestal ook een stuk hoger.

Een goedkopere optie is om rechtstreeks met een exchange te werken. Een exchange werkt, in tegenstelling tot een broker, met een orderboek van transacties. Op die manier brengen zij de koper en verkoper direct met elkaar in contact via hun platform.

Echter zijn er maar weinig exchanges die het verhandelen van cryptomunten met iDeal accepteren. Bitvavo, een Nederlandse exchange met hoofdzetel in Amsterdam, is naar ons weten de enigste die dit doet. Op andere exchanges zoals Coinbase Kraken zal je een SEPA-overschrijving moeten uitvoeren.

Hoewel Bitvavo met hun lage kosten zeker en vast onze voorkeur krijgt voor het verhandelen van cryptomunten met iDeal, bespreken we hieronder ook nog eens twee alternatieve brokers, zijnde BTC Direct en Coinmerce.

Bitcoins kopen met ideal bij Bitvavo

Bitvavo

BTC Direct

Bitcoins kopen met ideal bij BTCDirect
Bitcoins kopen met ideal bij Coinmerce

Coinmerce

Op al deze platformen kan je naast iDeal ook bitcoins kopen met Bancontact. Zoals reeds vermeld gaat onze voorkeur uit naar Bitvavo omwille van vijf redenen:

 • Bieden Nederlandstalige ondersteuning bij vragen
 • Eenvoudig geld overschrijven met iDeal en Bancontact
 • Hebben ook een mobiele applicatie
 • Zijn zowat de goedkoopste op de markt
 • Bieden keuze uit meer dan 50 verschillende cryptomunten

Een optie die we hier nog niet vermeld hebben is Binance. Sinds kort kan je hier ook Bitcoins en andere digitale munten kopen met iDeal. Hoewel het een zeer betrouwbaar platform is raden we deze niet aan voor beginners.

Is een SEPA-overschrijving voldoende? Dan zijn Coinbase en Kraken ook goede opties. Echter is hun klantendienst niet in het Nederlands maar steeds in het Engels. Jammer genoeg maakt geen enkel van deze platformen het mogelijk om bitcoins te kopen met PayPal. Hun policy sluit namelijk alle activiteiten met cryptomunten uit. 

Waarom moet ik bitcoins kopen?

Bitcoin is en zal nog voor een geruime tijd een speculatieve en volatiele investering zijn. Prijsstijgingen en dalingen van meer dan 20% op een dag zijn niet ongewoon. Maar waarom zou je dan investeren? Hieronder drie redenen waarom Bitcoin toch meer is dan wat je op het eerste zicht zou denken:

 • Je hebt het misschien al gelezen in de krant maar centrale banken en overheden zijn in de strijd tegen deze crisis volop geld aan het bijdrukken. Dit “nieuwe” geld wordt letterlijk uit het niets gecreëerd. Van zodra dit geld in circulatie zal komen, heeft dit een impact op onze koopkracht. Wanneer en hoe zwaar deze impact zal zijn weet niemand. In tegenstelling tot het traditionele geld kunnen bitcoins niet bijgedrukt worden. Er zullen er maar 21 miljoen zijn. Met andere woorden, het is inflatieloos. 
 • Verscheidene investeerders hebben dit opgemerkt en zijn aan het hamsteren geslagen. Niet alleen in wc-papier en voeding maar ook in fysiek goud om hun koopkracht te beschermen. Het is geen toeval dat de fysieke goudvoorraden uitgeput raken en er al lange wachttijden zijn voor bestellingen van edelmetalen. Bitcoin daarentegen is zoals contant geld of goud dat je zelf in beheer kan houden zonder afhankelijk te hoeven zijn van derden.
 • De stabiliteit en robuustheid van het netwerk is simpelweg ongezien en trekt steeds meer de aandacht van institutionele beleggers. Sinds het ontstaan is bitcoin al voor 99,9% van de tijd operationeel geweest en heeft het onlangs nog een belangrijke update doorgevoerd zonder enige vertraging. Dit stuurt opnieuw een positief signaal uit dat het netwerk wel degelijk het potentieel heeft om verder te groeien.
Grote investeerders willen ook goedkoop bitcoins kopen

3 tips waar je op moet letten

 1. Zoals hierboven al vermeld, koop je het best bitcoins via een exchange zoals Kraken of Coinbase. Liever met iDeal? Dan kies je het best voor Bitvavo als handelsplatform. Zij rekenen een fee van gemiddeld 0,25% wat toch heel wat lager ligt dan gekende brokers zoals BTC Direct of Coinmerce die al snel 2% aanrekenen.
 2. Maar ook tussen exchanges is er heel wat verschil op te merken. Je hebt het misschien al gemerkt maar elke exchange publiceert een eigen koers. In de realiteit liggen deze wel dicht bij elkaar met slechts enkele eurocenten verschil. Het kan echter voorkomen dat wanneer er meer volatiliteit is, de koers op deze exchanges sterker kan verschillen.
 3. Naast de kosten die een exchange aanrekent en de gepubliceerde prijs, speelt er nog een derde factor een rol en dat is het volume dat in het orderboek van een exchange aanwezig is. Met andere woorden, hoeveel kopers en verkopers er op een gegeven moment aanwezig zijn. Zij voorzien namelijk de liquiditeit van een exchange.
  Waarom is dit van belang? Wil je als koper een aantal bitcoins kopen, dan moet er voldoende aanbod zijn (lees: er moeten voldoende verkopers zijn die jou hun bitcoins willen verkopen aan een bepaalde prijs). Zijn die er niet, en is er maar een beperkt aanbod, dan bestaat de kans dat je je aankoop moet spreiden over meerdere verkopers. Hoewel je hier nooit mee geconfronteerd zal worden, zal dit te merken zijn aan de koers waaraan je bitcoins koopt. Dit is vooral van belang voor grotere bedragen. Spreekt men over €100 of zelfs €1.000 euro, dan zal je hier op de meeste exchanges weinig van merken. 

Heb ik eerst een wallet nodig?

Om bitcoins te kopen heb je in de meeste gevallen geen eigen wallet nodig. De meeste exchanges en brokers (met uitzondering van BTC Direct) bieden je de optie om je investering bij hen in bewaring te houden. 

Wil je bitcoins kopen met contant geld via een geldautomaat? Dan zal je wel een bitcoin wallet nodig hebben. Hier vind je een overzicht van alle ATM’s in België. Bij een ATM kan je Bitcoins kopen zonder verificatie zoals een ID of identiteitskaart.

De filosofie achter Bitcoin is dat iedereen zijn of haar eigen bank kan zijn. Dit doe je door een eigen wallet te installeren waar enkel jij controle over hebt. Dit is dus geen applicatie waar je voor moet inloggen, maar een applicatie die enkel jij beheert. 

Voor kleine bedragen en frequent gebruik raden we een hot-wallet aan. Dit is een applicatie die je kan downloaden op je smartphone. Wil je echter jouw investering voor een lange tijd veilig stellen, dan is een cold-wallet aangeraden.

Welke cryptomunt moet ik nu kopen?

Volgens de website coinmarketcap.com zijn er al meer dan 9.000 cryptomunten beschikbaar. Maar welke kies je nu? De term diversifiëren geldt hier niet echt. Want zoals al meerdere malen is gebleken, is de prijs van alle cryptomunten sterk gecorreleerd met die van Bitcoin. Met andere woorden, als Bitcoin stijgt, stijgen de altcoins ook. Daalt Bitcoin, dan daalt de volledige markt mee.

Bitcoin is tot op heden nog steeds de grootste cryptomunt in marktwaarde en liquiditeit. Maar ook op vlak van technische ontwikkelingen en innovatie zijn er maar weinig munten die in de buurt komen van Bitcoin. Ben je nieuw en volg je het vanop een afstand dan is het aangeraden om met een beperkt bedrag in Bitcoin te stappen.

Let er op dat je ook steeds de “echte” Bitcoin koopt. Zo bieden bovenstaande platformen ook Bitcoin Cash en Bitcoin Gold aan. Dit zijn kopieën van de echte versie maar minder goed presteerden in het verleden omwille van hun beperkte innovaties en controversiële standpunten.

Bij elke crypto investering die je maakt moet je steeds nagaan als die beter presteert dan Bitcoin. Met andere woorden, BTC moet dienen als je benchmark. Want investeer je in een cryptocurrency die bijvoorbeeld 15% stijgt terwijl Bitcoin 25% stijgt dan heb je eigenlijk verlies gemaakt. Los van het feit dat Bitcoin ook minder risico met zich meebrengt in vergelijking met de andere cryptocurrencies.

Stap voor stap uitleg: Bitcoins kopen met iDeal op Bitvavo

Hoe ga je nu aan de slag. Eerst zal je een account moeten aanmaken op Bitvavo waar je nadien je eerste Bitcoins kan aanschaffen:

 1.  Creëer een account
 2.  Verifieer je e-mailadres
 3.  Voorzie Bitvavo van alle nodige identificatiedocumenten
 4.  Verifieer jouw identiteit
 5.  Schrijf geld over met iDeal

Wij raden aan om nog een bijkomende two-factor authentication op te zetten zodat je account veilig is tegen aanvallen. Hoe je dit doet lees je hier.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *