Hoe oud moet je zijn om bitcoins te kopen?

Hoe oud moet je zijn om bitcoins te kopen?
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

In principe is er geen minimumleeftijd vereist om bitcoins te kopen of verkopen. Zo kan je ze aanschaffen via vrienden, familie, een bitcoin ATM of zelfs verdienen. Hoe oud je precies moet zijn om Bitcoin te kopen via een exchange hangt eigenlijk af van het platform waarmee je samen werkt. De meeste exchanges zoals Coinbase, Kraken en Binance vereisen echter een minimumleeftijd van 18 jaar.

Wat zijn bitcoins en hoe werkt het?

Bitcoin is digitaal geld dat verhandeld wordt van persoon tot persoon. Er zijn dus geen tussenpersonen nodig zoals bij het traditionele geld waar je telkens een bank of betalingsverwerker nodig hebt. Het grote voordeel is dat, net zoals bij contant geld, jij dus de enige eigenaar bent van je geld. 

De koers van Bitcoin wordt voornamelijk bepaald door vraag en aanbod, net zoals bij aandelen. Wat Bitcoin anders maakt, is dat ze schaars zijn. Er zullen namelijk nooit meer dan 21 miljoen gecreëerd worden. Daarom dat het ook wel vaak het digitale equivalent van goud wordt genoemd.

Transacties die in het Bitcoin netwerk gebeuren, worden bijgehouden in een digitaal grootboek, ook wel de blockchain genoemd. Dit is een verzameling van transacties die bijhoudt welke activiteiten hebben plaatsgevonden zodat één bitcoin niet tweemaal gespendeerd kan worden.

Waarom is er een minimumleeftijd?

Net zoals bij het internet is er geen minimumleeftijd vereist voor het gebruik van Bitcoin. Echter zijn het wel de bedrijven die met Bitcoin samenwerken die dit eisen. Veel van de geregistreerde exchanges vereisen daarom een minimumleeftijd van 18 jaar voor het kopen en verkopen van Bitcoin of andere cryptomunten.

Hoewel het enkele jaren geleden wel nog mogelijk was om ze bijvoorbeeld te kopen op Coinbase wanneer je jonger dan 18 was, is de wetgeving steeds strenger geworden. Een van de voornaamste redenen is om te voorkomen dat minderjarigen illegale goederen of diensten zouden kopen. Hoewel dit de laatste jaren steeds moeilijker is geworden net omdat Bitcoin niet anoniem, maar pseudoniem is.

Sommige landen trekken deze lijn zelf verder voor volwassenen en verbieden de cryptomunt volledig uit hun rechtsgebied. Zo zijn er ook landen waar zelfs het bezitten van bitcoins strafbaar kan zijn.

Hoe koop je bitcoins als je jonger bent dan 18 jaar?

Er zijn wel nog heel alternatieve methodes om bitcoins te kopen wanneer je minderjarig bent. Hoewel het juridisch gezien voor interpretatie vatbaar is, zijn onderstaande nog steeds de meest voorkomende:

Bitcoin kopen voor minderjarigen via een ATM.

Bitcoin ATM

Bitcoin geldautomaten zijn veruit de eenvoudigste oplossing om ze aan te schaffen. Je scant je bitcoin adres, steekt enkele euro’s in het apparaat en enkele seconden laten heb je al bitcoins in je wallet. Inloggen of aanmelden hoeft niet. Het nadeel? Bitcoin ATM’s staan bekend om hun dure kosten. Deze kunnen soms wel oplopen tot 7% of meer. Vind hier alle ATM’s in België.

P2P exchanges

Er zijn verscheidene bitcoin exchanges die niet gereguleerd zijn. P2P exchanges zijn platformen die de koper en verkoper rechtstreeks met elkaar in contact brengt. De meest gekende is Bisq waarbij jezelf de software gaat downloaden en installeren op je computer. Let wel op, dit is een stuk moeilijker in gebruik dan een gereguleerde exchange zoals Coinbase of Bitvavo.

Bisq is een P2P bitcoin exchange
Levi in Vietnam

Bitcoin meetups

Lokale Bitcoin- of cryptogroepen zijn soms nog de beste plaats om bitcoins te kopen en verkopen. Je vindt ze simpelweg door te zoeken op Facebook of de website Meetup.com. Enkele bekende in België zijn P2P.Gent, Hive en Blockchain Vlaanderen. Wees zoals altijd voorzichtig wanneer je voor de eerste keer handelt met iemand.

Gift cards

Een meer creatieve, maar arbeidsintensieve, methode is om gift cards van grote winkels zoals Amazon te kopen. En deze daarna te verkopen voor bitcoin via Paxful

Paxful om bitcoins te kopen via gift cards
Het Bitcoin boek voor beginners van Levi Haegebaert legt uit wat Bitcoins zijn en hoe je van start gaat - Pelckmans Pro

Bitcoins verdienen

Tenslotte kan je ze ook verdienen door bijvoorbeeld online te shoppen met lolli.com. Dit is een extensie in je browser die automatisch een deel van het bedrag terugstort in bitcoin. Of ontvang er bij aankoop van een bitcoin boek zoals Bitcoin voor beginners.

Heb je vragen over bepaalde methodes? Laat het ons dan weten via hello@start2bitcoin.com. Jammer genoeg zijn er al heel wat schandalen bekend van mensen die geld zijn verloren door te handelen op onbetrouwbare platformen of met oplichters. Dit nagaan is niet altijd evident. Lees daarom voldoende reviews of vraag raad bij experten.

Een vaak voorkomende vorm van oplichting gebeurt via eBay of gelijkaardige websites waar men bitcoins verkoopt. eBay heeft geen middelen om te verifiëren of een bepaalde transactie heeft plaats gevonden of niet. Verkoop je bijvoorbeeld bitcoins aan een koper, maar claimt de koper dat hij ze niet heeft ontvangen, dan kan eBay het geld terugroepen van je rekening. Omdat het terugroepen van bitcoins niet mogelijk is, verlies je niet alleen de betaling maar dus ook je bitcoins die je al verzonden had.

Waar kun je nog bitcoins kopen?

Ben je ouder dan 18 jaar en wil je bitcoins aanschaffen, dan koop je die het best via een exchange. Handelsplatformen die wij aanraden zijn Bitvavo, Coinbase en Kraken. Afhankelijk van het bedrag schommelen de kosten voor Bitvavo en Kraken tussen de 0% en 0,5%. Coinbase is iets duurder en vraagt een commissie van 2%.

Het voordeel bij Bitvavo is dat zowel hun platform als klantendienst in het Nederlands beschikbaar is. Hun hoofdkantoor situeert zich in Amsterdam. Ook kan je geld overschrijven via de traditionele methoden zoals iDeal, Bancontact en Sofort terwijl dit bij Coinbase en Kraken enkel mogelijk is via een SEPA-overschrijving.

Zouden minderjarigen bitcoins mogen kopen of niet?

Een recente studie bij 1.000 bevraagden wees uit dat de leeftijdsgroep van millennials zich het meest aangetrokken voelt tot digitale munten zoals Bitcoin. De kans is reëel dat ook hun jongere broers en zussen zich aangetrokken voelen. Onafhankelijk van welke wetgeving de exchanges oplegt, jongeren die zich aangetrokken voelen zullen hoe dan ook manieren vinden om te investeren. Er zijn namelijk al heel wat incidenten bekend waarbij jongeren handelen in naam van hun ouders.

Net zoals bij elke investering moet je altijd het nodige onderzoek uitvoeren vooraleer je instapt. Zo weet je wat je koopt, en nog belangrijker, laat je je niet zomaar leiden door emoties. Voor elke sterke daling of stijging van de koers is er wel een mogelijke oorzaak. Ben je beter op de hoogte, dan ga je ook minder snel panikeren. Het Bitcoin boek voor beginners geeft jou een grondige basis om van start te gaan.

Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Ik ben auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners' en gaf wereldwijd verschillende presentaties en workshops over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN

 CONFERENCE

Heeft Bitcoin nog toekomst? Ontdek het op 8 oktober tijdens de grootste Bitcoin conferentie van de Benelux.

Keynotes

Web 5.0, inflatie, criminaliteit, mining, ...

Workshops

Wallets, Lightning, trading en meer

Panel gesprekken

Adoptie, regelgeving, security en meer

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?