Hoe oud moet je zijn om bitcoins te kopen?

Hoe oud moet je zijn om bitcoins te kopen?
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

In principe is er geen minimumleeftijd vereist om bitcoins te kopen of verkopen. Zo kan je ze aanschaffen via vrienden, familie, een bitcoin ATM of zelfs verdienen. Hoe oud je precies moet zijn om Bitcoin te kopen via een exchange hangt eigenlijk af van het platform waarmee je samen werkt. De meeste exchanges zoals Coinbase, Kraken en Binance vereisen echter een minimumleeftijd van 18 jaar.

Wat zijn bitcoins en hoe werkt het?

Bitcoin is digitaal geld dat verhandeld wordt van persoon tot persoon. Er zijn dus geen tussenpersonen nodig zoals bij het traditionele geld waar je telkens een bank of betalingsverwerker nodig hebt. Het grote voordeel is dat, net zoals bij contant geld, jij dus de enige eigenaar bent van je geld. 

De koers van Bitcoin wordt voornamelijk bepaald door vraag en aanbod, net zoals bij aandelen. Wat Bitcoin anders maakt, is dat ze schaars zijn. Er zullen namelijk nooit meer dan 21 miljoen gecre√ęerd worden. Daarom dat het ook wel vaak het digitale equivalent van goud wordt genoemd.

Transacties die in het Bitcoin netwerk gebeuren, worden bijgehouden in een digitaal grootboek, ook wel de blockchain genoemd. Dit is een verzameling van transacties die bijhoudt welke activiteiten hebben plaatsgevonden zodat één bitcoin niet tweemaal gespendeerd kan worden.

Waarom is er een minimumleeftijd?

Net zoals bij het internet is er geen minimumleeftijd vereist voor het gebruik van Bitcoin. Echter zijn het wel de bedrijven die met Bitcoin samenwerken die dit eisen. Veel van de geregistreerde exchanges vereisen daarom een minimumleeftijd van 18 jaar voor het kopen en verkopen van Bitcoin of andere cryptomunten.

Hoewel het enkele jaren geleden wel nog mogelijk was om ze bijvoorbeeld te kopen op Coinbase wanneer je jonger dan 18 was, is de wetgeving steeds strenger geworden. Een van de voornaamste redenen is om te voorkomen dat minderjarigen illegale goederen of diensten zouden kopen. Hoewel dit de laatste jaren steeds moeilijker is geworden net omdat Bitcoin niet anoniem, maar pseudoniem is.

Sommige landen trekken deze lijn zelf verder voor volwassenen en verbieden de cryptomunt volledig uit hun rechtsgebied. Zo zijn er ook landen waar zelfs het bezitten van bitcoins strafbaar kan zijn.

Hoe koop je bitcoins als je jonger bent dan 18 jaar?

Er zijn wel nog heel alternatieve methodes om bitcoins te kopen wanneer je minderjarig bent. Hoewel het juridisch gezien voor interpretatie vatbaar is, zijn onderstaande nog steeds de meest voorkomende:

Bitcoin kopen voor minderjarigen via een ATM.

Bitcoin ATM

Bitcoin geldautomaten zijn veruit de eenvoudigste oplossing om ze aan te schaffen. Je scant je bitcoin adres, steekt enkele euro’s in het apparaat en enkele seconden laten heb je al bitcoins in je wallet. Inloggen of aanmelden hoeft niet. Het nadeel? Bitcoin ATM’s staan bekend om hun dure kosten. Deze kunnen soms wel oplopen tot 7% of meer. Vind¬†hier alle ATM’s in Belgi√ę.

P2P exchanges

Er zijn verscheidene bitcoin exchanges die niet gereguleerd zijn. P2P exchanges zijn platformen die de koper en verkoper rechtstreeks met elkaar in contact brengt. De meest gekende is Bisq waarbij jezelf de software gaat downloaden en installeren op je computer. Let wel op, dit is een stuk moeilijker in gebruik dan een gereguleerde exchange zoals Coinbase of Bitvavo.

Bisq is een P2P bitcoin exchange
Levi in Vietnam

Bitcoin meetups

Lokale Bitcoin- of cryptogroepen zijn soms nog de beste plaats om bitcoins te kopen en verkopen. Je vindt ze simpelweg door te zoeken op Facebook of de website Meetup.com. Enkele bekende in Belgi√ę zijn P2P.Gent, Hive en Blockchain Vlaanderen. Wees zoals altijd voorzichtig wanneer je voor de eerste keer handelt met iemand.

Gift cards

Een meer creatieve, maar arbeidsintensieve, methode is om gift cards van grote winkels zoals Amazon te kopen. En deze daarna te verkopen voor bitcoin via Paxful. 

Paxful om bitcoins te kopen via gift cards
Het Bitcoin boek voor beginners van Levi Haegebaert legt uit wat Bitcoins zijn en hoe je van start gaat - Pelckmans Pro

Bitcoins verdienen

Tenslotte kan je ze ook verdienen door bijvoorbeeld online te shoppen met lolli.com. Dit is een extensie in je browser die automatisch een deel van het bedrag terugstort in bitcoin. Of ontvang er bij aankoop van een bitcoin boek zoals Bitcoin voor beginners.

Heb je vragen over bepaalde methodes? Laat het ons dan weten via hello@start2bitcoin.com. Jammer genoeg zijn er al heel wat schandalen bekend van mensen die geld zijn verloren door te handelen op onbetrouwbare platformen of met oplichters. Dit nagaan is niet altijd evident. Lees daarom voldoende reviews of vraag raad bij experten.

Een vaak voorkomende vorm van oplichting gebeurt via eBay of gelijkaardige websites waar men bitcoins verkoopt. eBay heeft geen middelen om te verifi√ęren of een bepaalde transactie heeft plaats gevonden of niet. Verkoop je bijvoorbeeld bitcoins aan een koper, maar claimt de koper dat hij ze niet heeft ontvangen, dan kan eBay het geld terugroepen van je rekening. Omdat het terugroepen van bitcoins niet mogelijk is, verlies je niet alleen de betaling maar dus ook je bitcoins die je al verzonden had.

Waar kun je nog bitcoins kopen?

Ben je ouder dan 18 jaar en wil je bitcoins aanschaffen, dan koop je die het best via een exchange. Handelsplatformen die wij aanraden zijn Bitvavo, Coinbase en Kraken. Afhankelijk van het bedrag schommelen de kosten voor Bitvavo en Kraken tussen de 0% en 0,5%. Coinbase is iets duurder en vraagt een commissie van 2%.

Het voordeel bij Bitvavo is dat zowel hun platform als klantendienst in het Nederlands beschikbaar is. Hun hoofdkantoor situeert zich in Amsterdam. Ook kan je geld overschrijven via de traditionele methoden zoals iDeal, Bancontact en Sofort terwijl dit bij Coinbase en Kraken enkel mogelijk is via een SEPA-overschrijving.

Zouden minderjarigen bitcoins mogen kopen of niet?

Een recente studie bij 1.000 bevraagden wees uit dat de leeftijdsgroep van millennials zich het meest aangetrokken voelt tot digitale munten zoals Bitcoin. De kans is re√ęel dat ook hun jongere broers en zussen zich aangetrokken voelen. Onafhankelijk van welke wetgeving de exchanges oplegt, jongeren die zich aangetrokken voelen zullen hoe dan ook manieren vinden om te investeren. Er zijn namelijk al heel wat incidenten bekend waarbij jongeren handelen in naam van hun ouders.

Net zoals bij elke investering moet je altijd het nodige onderzoek uitvoeren vooraleer je instapt. Zo weet je wat je koopt, en nog belangrijker, laat je je niet zomaar leiden door emoties. Voor elke sterke daling of stijging van de koers is er wel een mogelijke oorzaak. Ben je beter op de hoogte, dan ga je ook minder snel panikeren. Het Bitcoin boek voor beginners geeft jou een grondige basis om van start te gaan.

Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network ‚Äď Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist voor Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Interview: Een korte geschiedenis van Bitcoin

11h50 - 12h15

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financi√ęle expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‚ÄėBank en Beurs‚Äô aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ‚Äč‚ÄčSecurity Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in Belgi√ę, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?