Wat heb je nodig om bitcoins te kopen?

Wat heb je nodig om bitcoins te kopen?
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Bitcoins kopen doe je héél eenvoudig op een exchange. Je hebt er niet veel voor nodig. Een e-mailadres, bankrekening en een identiteitskaart zijn in de meeste gevallen al voldoende. Sommige exchanges zoals Kraken vragen ook een bewijs van residentie. Dit kan gaan om een factuur die je hebt ontvangen om aan te tonen dat je wel degelijk op het opgegeven adres woont.

In dit artikel leggen we uit welke documenten je nodig hebt om bitcoins te kopen op de Nederlandse exchange Bitvavo, of een meer geavanceerd platform uit San Francisco, Kraken.

Welke documenten heb je nodig om bitcoins te kopen?

Bitvavo

Bitvavo is een exchange uit Nederland met hoofdzetel in Amsterdam. Ze staan bekend om hun gebruiksvriendelijk platform waarop je goedkoop bitcoins kan kopen en verkopen. Hun transactiekosten bedragen slechts 0,25% en liggen een stuk lager dan die van hun Nederlandse concurrenten die kunnen oplopen tot wel 2%.

Aangezien het platform en hun klantendienst ook in het Nederlands beschikbaar is, maakt dit de dingen toch wat eenvoudiger voor beginners. Ook België heeft een exchange om bitcoins te kopen, Bit4You heet deze. Echter raden wij dit platform niet aan omwille van hun hoge transactiekosten (2%) en gematigde klantendienst.

Bitcoins kopen met ideal bij Bitvavo

Wat heb je nodig?

  • Een e-mailadres
  • Identiteitskaart (of rijbewijs)
  • Een bankrekening gekoppeld
    aan de naam op je identiteitskaart

Heb je deze documenten bij de hand, dan kan je bij Bitvavo dezelfde dag nog een account aanmaken om bitcoins te kopen. Geld overschrijven doe je eenvoudig met een traditionele overschrijving, iDeal of Bancontact. Wanneer je identiteit is geverifieerd en je bankrekening is gekoppeld, kan je onbeperkt geld overschrijven. Bitvavo maakt binnen de 24 uur het geld over op je rekening zodat je nooit lang hoeft te wachten.

We hebben dit zelf al meerdere keren gedaan en kunnen jou verzekeren dat Bitvavo een betrouwbaar platform is. De minimumleeftijd om een account aan te maken is, net zoals bij alle andere platformen, 18 jaar. Via onderstaande link kan je een account aanmaken en betaal je geen transactiekosten op de eerste €1.000 aan bitcoins die je aanschaft.

Kraken

Kraken is een Amerikaanse exchange met hoofdkantoor in San Francisco en opgericht in 2011. Daarmee behoren ze tot één van de oudste en meest gerespecteerde exchanges ter wereld. Kraken is een van de weinige exchanges die nog nooit werd gehackt. Voor hun Europese klanten werken ze samen met een Duitse bank, Fidor. Daardoor is het mogelijk om met een simpele SEPA-overschrijving geld over te schrijven en staat het geld al binnen de 24 uur op je account.

Wat heb je nodig?

  • Een e-mailadres
  • Identiteitskaart (of rijbewijs)
  • Een bankrekening gekoppeld aan de naam op je identiteitskaart
  • Bewijs van residentie (bv. een factuur)
wat heb je nodig om bitcoins te kopen op Kraken

Zowel Kraken als Bitvavo zijn een exchange, en geen broker, wat wil zeggen dat zij hun eigen orderboek met transacties hebben. Dit in tegenstelling tot een broker, zoals BTC Direct, die opnieuw zijn bitcoins moet kopen via een exchange. Hierdoor fungeren zowel Kraken als Bitvavo zonder tussenpersoon, waardoor ook de kosten een stuk lager liggen. Bij Kraken schommelen de kosten tussen 0% en 0,26% voor het verhandelen van cryptocurrencies.

Het grote verschil met Kraken is dat zij een geavanceerder platform hebben met meer mogelijkheden voor professionele beleggers. Zo kan je bijvoorbeeld handelen met hefbomen en is de liquiditeit een pak hoger. Koop je dus voor grote bedragen dan raden we dit platform aan. Stortingen of afhalingen met Bancontact of iDeal zijn hier jammer genoeg niet mogelijk.

Hoe lang duurt de verificatie?

Verificatie bij Bitvavo verloopt enorm vlot. Het duurt niet langer dan enkele seconden vooraleer je al een bevestiging ontvangt dat je account actief is en je kunt starten met het verhandelen van cryptomunten. 

Bij Kraken kan dit wel wat langer duren. Zo moet je soms enkele uren wachten vooraleer je account geverifieerd is. Wanneer het heel druk is, kan dit soms nog langer duren, hoewel dit eerder de uitzondering is.

Hoe lang duurt de overschrijving?

Zoals hierboven al vermeld, kan je bij Bitvavo overschrijven met Bancontact en iDeal, waardoor het geld na enkele minuten al op je rekening staat. Dit gaat vlot en je hoeft nooit lang te wachten. Kies je voor een traditionele overschrijving, dan is de snelheid afhankelijk van je bank. Bij grote banken zoals ING en KBC gaat dit vrijwel direct. Voor kleinere banken zal je ook nooit langer dan 24 uur moeten wachten.

Kraken werkt niet met deze betaaloplossingen dus moet je geld overschrijven via een traditionele SEPA-overschrijving. Schrijf je vandaag over, dan staat het geld meestal de volgende dag op je account. Wil je geld afhalen en terugstorten naar je bankrekening, dan moet je in veel gevallen ook niet langer dan 24 uur wachten.

Heb je een bitcoin wallet nodig?

Op zowel Bitvavo als Kraken heb je geen eigen wallet nodig. Het account dat je aanmaakt, fungeert tevens als een bitcoin wallet. Op beide exchanges kan je ook een bitcoin adres aanmaken om bitcoins te ontvangen of om ze te versturen naar andere adressen. Het grote verschil met een eigen wallet is namelijk dat je deze niet in eigen beheer houdt.

Creëer je een eigen wallet zoals hier beschreven dan heb jij volledige controle over je bitcoins. Bij een exchange moet je je nog steeds aanmelden waarbij zij jouw bitcoins beheren. Stel dat morgen één van deze exchanges overkop gaat, dan loop je het risico om ook je geld te verliezen. Je kan het vergelijken met geld op je bankrekening of geld onder je matras bewaren. Met geld op een rekening ben je ook afhankelijk van de gezondheid van die bank, terwijl je bij geld onder je matras zelf alle verantwoordelijkheid draagt. Beide methoden hebben dus hun voor- en nadelen.

Start2Bitcoin - Een bitcoin adres kan je aanmaken op een veilige manier via een hardware wallet zoals Ledger of Trezor

Gaat het om grote bedragen dan raden wij aan om je bitcoins in eigen beheer te houden. Dit doe je het best met een cold wallet zoals Ledger, Trezor of – van onze Belgische ondernemers – NGRAVE. De kostprijs van deze toestellen varieert van €75 tot €300 en meer.

Ben je voldoende vertrouwd met Bitcoin?

Wat heb je nog meer nodig om bitcoins te kopen? Je merkt dat een account opzetten relatief eenvoudig en snel gaat. Maar bezit je ook over voldoende kennis? Dit aspect wordt veelal onderschat. Koop je enkel Bitcoin of ook wat andere cryptomunten om je portefeuille te diversifiëren? Wist je bijvoorbeeld dat je geen volledige bitcoin hoeft te kopen maar deze opdeelbaar zijn in 100 miljoen eenheden, genaamd satoshi’s? Je kan dus eigenlijk ook een honderdste, of 0,01 van een bitcoin kopen.

Je moet namelijk weten dat Bitcoin een volatiele investering is. Het is niet ongewoon dat de koers enkele tientallen percenten daalt (of stijgt) in één dag. Ben je deze schommelingen niet gewoon dan loop je al snel het risico om je belegging te snel te verkopen aan een lagere prijs, uit vrees dat de koers nog verder zal dalen.

Daarom is het belangrijk om te begrijpen in wat je investeert zodat je op termijn meer vertrouwt geraakt met deze schommelingen en vooral wat de cruciale factoren zijn. Daar helpen we jou graag bij. Het Bitcoin voor Beginners boek beantwoord de gekende vragen, ontkracht mythes en legt je uit wat we de komende jaren mogen verwachten. Ontdek het hier of bestel het vandaag nog op Bol.com.

Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network – Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist voor Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Interview: Een korte geschiedenis van Bitcoin

11h50 - 12h15

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financiële expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‘Bank en Beurs’ aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ​​Security Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in België, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?