Hoe lang duurt een bitcoin transactie?

In dit artikel lees je alles over hoe lang een bitcoin transactie duurt.
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Een bitcoin transactie gebeurt onmiddellijk. Verstuur je bitcoins naar een adres, dan komt het geld al na enkele seconden aan. Er is geen vertraging tussen het verzenden en ontvangen. Wat wél langer duurt, is het verkrijgen van een bevestiging van het netwerk. Gemiddeld wordt er elke tien minuten een nieuwe blok toegevoegd aan de bestaande keten, ook wel de Blockchain genoemd. Heb je voldoende transactiekosten betaald, dan is de kans groot dat je transactie binnen de tien minuten bevestigd wordt. Op piek momenten zal je transactie in een virtuele wachtrij komen en kan dit langer duren. Waarom is dit, hoe werken transactiekosten en hoe kan je dit volgen, lees je hier.

Hoe lang duurt een bitcoin transactie gemiddeld?

Zoals hierboven al vermeld, duurt het gemiddeld tien minuten vooraleer het netwerk een nieuwe blok produceert. Een blok is niets meer dan een verzameling van transacties. Je mag dit dus niet zien als fysieke blokken, maar een virtuele weergave van hoe het netwerk in een chronologische volgorde de transacties bijhoudt. Het is pas nadat een transactie is opgenomen in een blok dat beide partijen met absolute zekerheid kunnen zeggen dat het geld is overgeschreven. 

Hoewel een bevestiging je meer zekerheid geeft, zal je wel al het geld zien verschijnen op je bitcoin adres. Gaat het om kleine bedragen, dan hoef je niet altijd te wachten op een bevestiging van het netwerk. Deze kan binnen tien minuten al komen, maar kan ook 24 uur duren. Hoe hoger het bedrag, hoe meer zekerheid je wenst en dus hoe meer bevestigingen noodzakelijk zijn. Van zodra je de eerste bevestiging hebt ontvangen, komen de volgende bevestigingen er elke tien minuten bij. Het is net om die reden dat exchanges tijdens het versturen of ontvangen van bitcoins via hun platform drie of soms wel tot zes bevestigingen eisen. Dit kan al snel een uur in beslag nemen.

Wanneer wordt mijn transactie opgenomen in een blok?

De transactiekosten die je betaalt, bepalen hoe snel de transactie wordt opgenomen. Betaal je hogere kosten dan de gemiddelde transactiekost die anderen betalen op dat moment, dan is de kans groot dat je transactie relatief snel wordt opgenomen. Hiervoor zijn er twee methodes.

De eenvoudige methode

De meest voor de hand liggende methode is om de transactiekosten door je wallet te laten bepalen. Bitcoin wallets zoals BRD bieden de gebruiker drie keuzes:

Een transactie duurtijd via een bitcoin wallet.
  • traag (economy): >60 minuten
  • normaal (regular): 10 – 60 minuten
  • snel (priority): 10 – 30 minuten

Afhankelijk van de keuze die je hebt gemaakt, zal je hogere transactiekosten betalen. Wanneer er niet veel activiteit is in het Bitcoin netwerk zal je gemiddeld tussen de €0,25 en €2 betalen per transactie. In drukke periodes zoals de piek van december 2017 toen de bitcoin koers $20.000 aantikte, kan dit oplopen tot wel €30 of meer per transactie. Uiteraard stel je dan beter transacties van kleine bedragen uit.

Gelukkig staat de technologie niet stil. Andere wallets zoals BlueWallet implementeren de nieuwste technologie die het mogelijk maakt om transacties te verzenden aan een fractie van de kost. De gemiddelde transactiekost ligt dan op ongeveer een honderdste van een eurocent. Echter zijn deze ontwikkelingen nog relatief nieuw en niet aan te raden voor de beginnende gebruiker.

De geavanceerde methode

Een meer geavanceerde methode is om de kosten van je transactie zelf te bepalen. Wallets zoals Blockstream Green of BlueWallet doen eerst zelf een voorstel, maar daarna kan je in detail gaan bepalen welke kosten je wil betalen.

De kosten worden altijd uitgedrukt in satoshi’s per byte. Eén satoshi is 0,00000001 bitcoin (8 decimalen). Wanneer één bitcoin €10.000 waard is, dan is één satoshi gelijk aan €0,0001 (€10.000 x 0,00000001).

Net zoals ieder bestand op je computer een bepaalde grootte heeft, heeft ook iedere bitcoin transactie een bepaalde grootte. Geloof het of niet, maar niet alle transacties hebben dezelfde grootte. Dit is afhankelijk van een aantal factoren zoals welk type wallet je gebruikt.

Om de transactiekost zelf te bepalen, neem je beter eerst een kijkje op bitcoinfees.earn.com waar je de laatste cijfers kan terugvinden en hoeveel satoshi’s je zou moeten betalen per byte. 

Via bluewallet kan je de transactiekosten zelf bepalen.

Hoe werken transactiekosten?

Het eerste dat je moet weten is dat de ruimte in deze virtuele blokken schaars is. Dit wil zeggen dat er maar een maximum aantal transacties kan worden opgenomen in een blok. Aangezien miners, dit zijn de gebruikers die deze blokken samenstellen, de transactiekosten mogen houden, gaan zij op zoek gaan naar de transacties die hen het meeste aantal satoshi’s per byte opleveren. Hoe meer van deze transacties zij kunnen opnemen in hun blokken, hoe meer zij kunnen verdienen. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat lees je hier.

Wanneer er veel verkeer is (lees: veel transacties die verstuurd worden) kan het zijn dat miners ze niet tijdig kunnen verwerken. Als gevolg worden deze bijgehouden in een soort van virtuele wachtrij, ook wel de mempool genoemd. Dit is een verzameling van onbevestigde transacties. Hoe voller de mempool, hoe meer kosten (satoshi’s per byte) je zal moeten betalen om voorrang te krijgen.

De volgorde van welke transacties eerst worden opgenomen in de Blockchain wordt dus niet bepaald op basis van tijdstip, maar op basis van de kosten die men hiervoor betaalt. Hoewel dit geen officiële regel is in het Bitcoin netwerk, is dit voor miners wel de logische keuze.

De bitcoin mempool is een wachtrij voor transacties.

Het kan zelf voorkomen dat wanneer je te lage transactiekosten hebt betaald, je transactie simpelweg uit de mempool wordt gesmeten. Dit wil zeggen dat het geld terug gaat naar de verzender. Je controleert dit dus beter met de verzender als je na een aantal uren nog steeds geen bevestiging hebt ontvangen. 

Voor de heel geavanceerde gebruikers onder ons, bestaat er daarom de optie RBF (Replace By Fee). Dit laat toe om de kosten van een bestaande transactie die al reeds werd verstuurd, maar nog geen bevestiging had ontvangen, te verhogen. Wallets zoals Blockstream Green hebben deze optie ingebouwd.

Wat is de rol van miners?

Het netwerk van Bitcoin bestaat uit tienduizenden gebruikers die elk dezelfde software hebben draaien, ook wel nodes genoemd. Omdat elk van hen dezelfde software heeft staan kunnen zij individueel en onafhankelijk nagaan of alle regels wel worden nageleefd. Wanneer iemand probeert vals te spelen zoals bijvoorbeeld een transactie verzenden met meer bitcoins dan hij of zij heeft, dan wordt deze niet goedgekeurd door het netwerk. Op die manier heb je niet één centrale autoriteit die het voor het zeggen heeft maar een volledig netwerk van computers dat elkaar in de gaten houdt.

Miners vallen ook onder de categorie van nodes maar hebben een ietwat specifieke functie in het netwerk. Zoals hierboven al vermeld creëren zij nieuwe blokken die gevuld worden met transacties. Van zodra jouw transactie is opgenomen in een blok, ontvang je dan ook een bevestiging. Bij elke blok die een miner genereert, ontvangt die naast de transactiekosten ook een vooraf bepaald aantal bitcoins als beloning. 

De rol van miners is om enerzijds het netwerk te beveiligen tegen aanvallen en anderzijds transacties te verwerken. Dit doen ze door naar de oplossing te zoeken van een complexe puzzel. Van zodra een miner deze heeft gevonden, wordt zijn versie toegevoegd aan de keten. Blockchain is dus zoals het woord al omschrijft, een ketting van blokken. Het genereren van blokken doe je echter niet zomaar. Dit verloopt volgens een aantal regels die strikt moeten worden nageleefd. Doet een miner dit niet door bijvoorbeeld zichzelf meer bitcoins toe te kennen als beloning, dan zal het netwerk deze simpelweg niet aanvaarden.

Wat is de rol van miners in een bitcoin transaction?

Hoe kan ik mijn Bitcoin transactie volgen?

Het is mogelijk om alle bitcoin transacties die ooit werden verstuurd te volgen. De bitcoin Blockchain is namelijk open en toegankelijk voor iedereen. Hoewel een transactie volgen perfect mogelijk is, kan je daarom wel nog niet de identiteit van iemand traceren. Transacties bestaan namelijk uit een verzend- en ontvangstadres. Een adres bestaat uit cijfers en letters. Bitcoin is daarom meer een pseudoniem netwerk, dan een anoniem netwerk.

Hoe je een transactie nagaat doe je als volgt. Je kopieert het ontvangstadres naar waar je bitcoins hebt gestuurd en je plakt dit in een blockexplorer zoals Blockstream.info. Wanneer je dit hebt gedaan krijg je het volgende te zien:

Een bitcoin transactie kan je volgen via een blockexplorer.

In dit voorbeeld zie je bijvoorbeeld dat dit adres één betaling heeft ontvangen met een bedrag van 0,00184344 bitcoins. Let op, stuur geen geld naar dit adres want dit zal resulteren in het verlies van bitcoins.

Hoe kan ik Bitcoins kopen of verkopen?

Bitcoins koop je het best via een exchange zoals Bitvavo, Coinbase of Kraken. Afhankelijk van het bedrag rekenen Bitvavo en Kraken een kost aan van 0% tot 0,5%. Coinbase heeft een zeer gebruiksvriendelijk platform maar is dan weer een stuk duurder en rekenen een commissie aan van maximum 2%.

Vragen zoals hoe koop je bitcoins, wat met belastingen en hoe lang duurt een bitcoin transactie lees je ook in het boek Bitcoin voor beginners.

Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN 2024
UNLOCKING TOMORROW’S WEALTH
Oogt de toekomst van Bitcoin rooskleurig? Of zijn er limieten aan de groei? Ontdek het op 5 oktober in de Handelsbeurs in Antwerpen.

EARLY BIRD TICKETS TOT 30 JUNI

  • 00Dagen
  • 00Uren
  • 00Min.
  • 00Sec.
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network – Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financiële expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‘Bank en Beurs’ aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ​​Security Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in België, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?