Welke Bitcoin exchange moet ik kiezen?

Er bestaan heel wat Bitcoin en crypto exchanges, maar welke kies je nu?
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

In dit artikel leggen we je uit wat een Bitcoin exchange is en bieden we een overzicht van de meest betrouwbare exchanges op de markt zodat jij snel, eenvoudig en vooral veilig van start kan gaan.

Wat is een Bitcoin exchange?

 

Met een Bitcoin exchange kan je cryptomunten zoals Bitcoin kopen en verkopen. Het is een online platform waar vraag en aanbod elkaar vinden en prijsontdekking tot stand komt. Wanneer beide partijen het eens zijn over een bepaalde prijs, komt de transactie tot stand. Hoe meer transacties er plaatsvinden, hoe nauwkeuriger de Bitcoin koers, of exchange rate, kan bepaald worden. Voor een overzicht van alle crypto koersen kan je terecht op coinmarketcap. Deze website houdt in real-time de koersen van meer dan 5.000 cryptomunten bij. 

Laat je echter niets wijsmaken, Bitcoin is nog steeds veruit de meest populaire cryptomunt die er is. Zowel in adoptie, marktwaarde als technische ontwikkelingen en innovaties steekt het met kop en schouders boven andere munten uit. De koers van alternatieve cryptomunten, ook wel altcoins genoemd, wordt in grote mate bepaald door de prijsstijging- of daling van Bitcoin. 

 

Registratieproces

Hoewel het in het begin zeer omslachtig kon zijn om bitcoins te kopen, zijn er nu al heel wat gebruiksvriendelijke platformen waar je snel en eenvoudig bitcoins kan kopen en verkopen.¬†Maar vooraleer je kan handelen, zal je je eerst moeten registreren en een aantal verificatiestappen doorlopen. Dit is verplicht voor exchanges die het kopen en verkopen mogelijk maken met fiatgeld zoals euro’s. Van zodra de registratie achter de rug is, kan je geld overschrijven en je eerste order plaatsen. Hou er wel rekening mee dat het al snel 24 tot 48 uur kan duren vooraleer je geld op je account staat. Het is pas wanneer het geld aankomt op een exchange, dat je cryptomunten kan kopen.¬†

Betalingsmogelijkheden

Verschillende exchanges gebruiken verschillende betalingsmethoden om geld te storten. Afhankelijk van welke exchange je gebruikt, is het mogelijk om geld over te schrijven met Bancontact, overschrijving, iDeal, Mastercard en Visa. Hou er wel rekening mee dat er meestal extra kosten in rekening worden gebracht wanneer je een kredietkaart gebruikt. Deze kunnen soms wel oplopen tot 1% of meer bovenop de transactiekost die je al betaalt.

Maar welk platform kies ik nu?

Om jou het opzoekingswerk te besparen hebben we hieronder een overzicht gemaakt van de meest gekende crypto exchanges. Het kan zeker geen kwaad om een account aan te maken op meerdere exchanges. Zo ben je er zeker van dat je altijd geholpen zal zijn. Ook spreid je op die manier je belegging over meerdere exchanges en dus het risico voor het geval dat een exchange overkop gaat of in moeilijkheden terecht komt.

Hoewel exchanges er alles aan doen om het geld van hun klanten veilig te bewaren, loert het risico van aanvallen of ingebrekestelling steeds om de hoek. We raden je dan ook aan om je bitcoins altijd in eigen bewaring te houden door zelf een Bitcoin adres te generen.

De beste crypto exchange bestaat echter niet, maar is afhankelijk van je noden. Daarom hebben we een vergelijking gemaakt tussen Coinbase, Binance, Bitstamp en Kraken.

Het is geen geheim dat Coinbase de hoogste kosten aanrekent op de markt is. Daar tegenover staat wel dat zij een zeer gebruiksvriendelijk platform en een mobiele applicatie hebben om op ieder moment je belegging te raadplegen. Ben je een beginner en geen professionele trader die dagelijks of wekelijks bitcoins wenst aan te kopen, dan is Coinbase de exchange voor jou. 

Een vergelijking van de beste bitcoin exchanges

Exchange vs. Broker

Naast de kosten die elke exchange aanrekent, is er ook nog de geadverteerde prijs. Dit is de effectieve aankoopkoers. Kraken en¬†Binance¬†bieden meestal de laagste koers aan om te kopen. Een ander type van handelsplatformen zijn brokers en adverteren hun eigen prijs. Om die reden zijn zij altijd een stuk duurder dan exchanges. Een broker koopt namelijk zijn bitcoins op de internationale markt (via Binance, Kraken, …) en verkoopt die daarna terug met een winstmarge. Het voordeel is dat zij veel lokaler kunnen werken. Voorbeelden van brokers zijn BTC Direct, LiteBit en Bitonic. Naast de kosten vergelijk je dus beter ook altijd de prijs zodat je niet teveel betaalt¬†en zoveel mogelijk bitcoins voor je geld ontvangt.¬†Tenslotte kan iedere euro naar een veelvoud groeien en dus ook de kosten die hiermee gepaard gaan.

Welke Bitcoin exchanges heb je in Belgi√ę?

Tot nu toe zijn er nog geen handelsplatformen van Belgische bodem. Gelukkig kan je wel al terecht bij bovenstaande internationale exchanges voor het verhandelen van je cryptomunten. Het platform van Coinbase is bijvoorbeeld ook al beschikbaar in het Nederlands. Heb je een vraag, dan zal een medewerker je wel nog steeds antwoorden in het Engels. Nederlandstalige ondersteuning is dus jammer genoeg nog niet mogelijk. Daarvoor zal je bij onze noorderburen moeten aankloppen die verschillende brokers hebben, maar waar je dus ook flink betaalt.

Belgi√ę kan niet achterblijven. Ook met Start2Bitcoin zijn we volop bezig om een gebruiksvriendelijk platform aan te bieden aan onze klanten om het kopen en verkopen zo eenvoudig mogelijk te maken. Echter heerst er nog heel wat onzekerheid inzake het wettelijk kader dat eerst zal moeten worden uitgeklaard. We hopen om in het najaar van 2020 live te gaan. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan hieronder in.

Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN 2024

5 oktober  |  +40 sprekers  |  Handelsbeurs, Antwerpen

EARLY BIRD TICKETS TOT 30 JUNI

  • 00Dagen
  • 00Uren
  • 00Min.
  • 00Sec.
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network ‚Äď Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financi√ęle expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‚ÄėBank en Beurs‚Äô aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ‚Äč‚ÄčSecurity Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in Belgi√ę, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?