In dit artikel leggen we je uit wat een Bitcoin exchange is en bieden we een overzicht van de meest betrouwbare exchanges op de markt zodat jij snel, eenvoudig en vooral veilig van start kan gaan.
Wat is een Bitcoin exchange?
Met een Bitcoin exchange kan je cryptomunten zoals Bitcoin kopen en verkopen. Het is een online platform waar vraag en aanbod elkaar vinden en prijsontdekking tot stand komt. Wanneer beide partijen het eens zijn over een bepaalde prijs, komt de transactie tot stand. Hoe meer transacties er plaatsvinden, hoe nauwkeuriger de Bitcoin koers, of exchange rate, kan bepaald worden. Voor een overzicht van alle crypto koersen kan je terecht op coinmarketcap. Deze website houdt in real-time de koersen van meer dan 5.000 cryptomunten bij.
Laat je echter niets wijsmaken, Bitcoin is nog steeds veruit de meest populaire cryptomunt die er is. Zowel in adoptie, marktwaarde als technische ontwikkelingen en innovaties steekt het met kop en schouders boven andere munten uit. De koers van alternatieve cryptomunten, ook wel altcoins genoemd, wordt in grote mate bepaald door de prijsstijging- of daling van Bitcoin.
Registratieproces
Hoewel het in het begin zeer omslachtig kon zijn om bitcoins te kopen, zijn er nu al heel wat gebruiksvriendelijke platformen waar je snel en eenvoudig bitcoins kan kopen en verkopen. Maar vooraleer je kan handelen, zal je je eerst moeten registreren en een aantal verificatiestappen doorlopen. Dit is verplicht voor exchanges die het kopen en verkopen mogelijk maken met fiatgeld zoals euro’s. Van zodra de registratie achter de rug is, kan je geld overschrijven en je eerste order plaatsen. Hou er wel rekening mee dat het al snel 24 tot 48 uur kan duren vooraleer je geld op je account staat. Het is pas wanneer het geld aankomt op een exchange, dat je cryptomunten kan kopen.
Betalingsmogelijkheden
Verschillende exchanges gebruiken verschillende betalingsmethoden om geld te storten. Afhankelijk van welke exchange je gebruikt, is het mogelijk om geld over te schrijven met Bancontact, overschrijving, iDeal, Mastercard en Visa. Hou er wel rekening mee dat er meestal extra kosten in rekening worden gebracht wanneer je een kredietkaart gebruikt. Deze kunnen soms wel oplopen tot 1% of meer bovenop de transactiekost die je al betaalt.
Maar welk platform kies ik nu?
Om jou het opzoekingswerk te besparen hebben we hieronder een overzicht gemaakt van de meest gekende crypto exchanges. Het kan zeker geen kwaad om een account aan te maken op meerdere exchanges. Zo ben je er zeker van dat je altijd geholpen zal zijn. Ook spreid je op die manier je belegging over meerdere exchanges en dus het risico voor het geval dat een exchange overkop gaat of in moeilijkheden terecht komt.
Hoewel exchanges er alles aan doen om het geld van hun klanten veilig te bewaren, loert het risico van aanvallen of ingebrekestelling steeds om de hoek. We raden je dan ook aan om je bitcoins altijd in eigen bewaring te houden door zelf een Bitcoin adres te generen.
De beste crypto exchange bestaat echter niet, maar is afhankelijk van je noden. Daarom hebben we een vergelijking gemaakt tussen Coinbase, Binance, Bitstamp en Kraken.
Het is geen geheim dat Coinbase de hoogste kosten aanrekent op de markt is. Daar tegenover staat wel dat zij een zeer gebruiksvriendelijk platform en een mobiele applicatie hebben om op ieder moment je belegging te raadplegen. Ben je een beginner en geen professionele trader die dagelijks of wekelijks bitcoins wenst aan te kopen, dan is Coinbase de exchange voor jou.
Exchange vs. Broker
Naast de kosten die elke exchange aanrekent, is er ook nog de geadverteerde prijs. Dit is de effectieve aankoopkoers. Kraken en Binance bieden meestal de laagste koers aan om te kopen. Een ander type van handelsplatformen zijn brokers en adverteren hun eigen prijs. Om die reden zijn zij altijd een stuk duurder dan exchanges. Een broker koopt namelijk zijn bitcoins op de internationale markt (via Binance, Kraken, …) en verkoopt die daarna terug met een winstmarge. Het voordeel is dat zij veel lokaler kunnen werken. Voorbeelden van brokers zijn BTC Direct, LiteBit en Bitonic. Naast de kosten vergelijk je dus beter ook altijd de prijs zodat je niet teveel betaalt en zoveel mogelijk bitcoins voor je geld ontvangt. Tenslotte kan iedere euro naar een veelvoud groeien en dus ook de kosten die hiermee gepaard gaan.
Welke Bitcoin exchanges heb je in België?
Tot nu toe zijn er nog geen handelsplatformen van Belgische bodem. Gelukkig kan je wel al terecht bij bovenstaande internationale exchanges voor het verhandelen van je cryptomunten. Het platform van Coinbase is bijvoorbeeld ook al beschikbaar in het Nederlands. Heb je een vraag, dan zal een medewerker je wel nog steeds antwoorden in het Engels. Nederlandstalige ondersteuning is dus jammer genoeg nog niet mogelijk. Daarvoor zal je bij onze noorderburen moeten aankloppen die verschillende brokers hebben, maar waar je dus ook flink betaalt.
België kan niet achterblijven. Ook met Start2Bitcoin zijn we volop bezig om een gebruiksvriendelijk platform aan te bieden aan onze klanten om het kopen en verkopen zo eenvoudig mogelijk te maken. Echter heerst er nog heel wat onzekerheid inzake het wettelijk kader dat eerst zal moeten worden uitgeklaard. We hopen om in het najaar van 2020 live te gaan. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan hieronder in.