In de meeste rechtsgebieden is Bitcoin niet illegaal. Hoewel er maar een beperkt aantal landen zijn die het effectief verbieden, zijn er wel heel wat landen die de activiteiten ervan beperken zoals het verhandelen via exchanges of minen. Los daarvan is het voor heel wat banken en financiële dienstverleners ook nog eens verboden om met klanten samen te werken die hun activiteiten in Bitcoin hebben.
Is Bitcoin illegaal in België en Nederland?
Het antwoord is neen. Het is wettig om cryptomunten zoals Bitcoin te bezitten en er zelfs mee te betalen. Ook het minen en verhandelen ervan is legaal. Echter behoort dit, net zoals al je andere investeringen, tot je vermogen en moet je op de winsten dus ook belastingen betalen. In Nederland hoef je op de winsten geen belastingen te betalen, maar op het totaal vermogen dat je hebt.
Tot het begin van dit jaar kon je met bitcoins nog betalen in een vijftigtal handelszaken verspreid in België. De meeste ervan zijn gelegen in Gent en Ieper. Een Nederlandse start-up, Bitkassa, deed de verwerking ervan zodat handelaars gewoon euro’s op hun bankrekening krijgen. Echter treedt de Nederlandse wetgever steeds strenger op waardoor crypto start-ups aan heel wat verplichtingen moeten voldoen. Sinds mei 2020 hebben zij dan ook beslist om hun activiteiten stop te zetten.
We verwachten dat ook in België de regels steeds strenger zullen worden inzake belastingen maar ook het gebruik ervan zal steeds meer gereguleerd worden. Het bezitten, verhandelen en minen van bitcoins zien wij in België en Nederland nog niet snel illegaal worden. De enige uitspraak die België tot op vandaag heeft gemaakt is dat je bij de aankoop van bitcoins geen BTW hoeft te betalen.
In welke landen is het niet toegelaten?
In een aantal landen is het gebruik van bitcoin illegaal. Sommige landen gaan zelf nog een stapje verder en is het bezitten ervan ook strafbaar. Gelukkig geldt dit maar voor de minderheid van alle landen. Hieronder hebben we een opsplitsing gemaakt per continent. Er werd een onderscheid gemaakt naar:
Volledig illegaal
Banken en financiële dienstverleners mogen geen diensten verlenen
Het is verboden als betaalmiddel
Afrika
Algarije
Egypte
Marokko
Azië
Rusland
Saudi-Arabië
Jordanië
Iran
Bangladesh
Nepal
Pakistan
China
Taiwan
Cambodja
Indonesië
Vietnam
Noord- en Midden-Amerika
Canada
Zuid-Amerika
Bolivië
Colombia
Ecuador
Hoewel het standpunt van alle landen niet bekend is, voornamelijk van die van Afrika, is Bitcoin gelukkig wel legaal in de meeste landen. En hoewel banken in Rusland geen diensten mogen verlenen aan cryptobedrijven, is het wel legaal om bitcoin te minen en wordt dit aanschouwd als een volwaardige beroepsactiviteit.
Hoewel het in 2019 niet zo rendabel was om bitcoins te minen, zien we dat de hashrate dit jaar opnieuw sterk aan het stijgen is. Dit is de rekenkracht van het netwerk, wat een indicatie geeft over het aantal miners dat actief is. Doordat de bitcoin koers opnieuw is gestegen, heeft dit een belangrijke invloed op de winstgevendheid van mining.
Vooraleer je zelf een bitcoin miner gaat kopen online, controleer je beter eerst eens hoe rendabel het is. Dit kan je eenvoudig nagaan via deze handige tool. Over het algemeen moet je over zeer goedkope elektriciteit beschikken. Betaal je meer dan €0,05 per KWh, dan zoek je beter een andere hobby.
Is crypto haram of halal lees je hier.
Wordt het vaak gebruikt voor onwettige activiteiten?
Net zoals elk type van geld, wordt ook bitcoin gebruikt voor illegale activiteiten. Hoewel dit nog steeds het geval is, wordt het steeds minder vaak gebruikt net omdat het niet anoniem maar pseudoniem is. Waar in 2012 nog 7% van alle bitcointransacties met illegale activiteiten werden gelinkt, was dit in 2018 minder dan 1%.
Bitcoin heeft zijn slechte reputatie te danken aan de Silk Road, een dark-web marktplaats voor het verhandelen van illegale goederen zoals drugs, wapens en valse identiteitsdocumenten. In 2013 werd deze online zwarte markt opgedoekt maar toch blijft de media gretig inspelen op deze negatieve perceptie.
Ondertussen worden al heel wat andere cryptomunten gebruikt om te handelen op zwarte markten. Monero en Dash zijn twee heel populaire munten net omdat zij quasi volledige anonimiteit garanderen.
Waarom het verbieden van bitcoins niet zo eenvoudig is?
Heel wat staten in de VS zouden niets liever doen dan Bitcoin bannen. Echter is het niet zo eenvoudig. Hier in Europa, maar ook in de VS, leven we in een vrij land met recht op vrijheid van meningsuiting. In de VS garandeert de fameuze ‘First Amendment’ uit de grondwet dit.
In het verleden heeft dit ook al voor heel wat opschudding gezorgd toen een programmeur zijn zelfgeschreven programma openbaar wou publiceren. Omdat zijn software een algoritme en cryptografie bevatte zou hij, althans volgens de Amerikaanse regering, een licentie nodig hebben die hij toen niet bezat. Later gaf het Hooggerechtshof hem gelijk aangezien zijn software aanschouwd wordt als een vorm van expressie en dus valt onder de noemer van vrije meningsuiting.
Om even terug te komen op Bitcoin. Ook dit is in zijn puurste vorm niets meer dan code die men onder elkaar uitwisselt. Je zou dus kunnen zeggen dat het onder dezelfde regelgeving valt. Er bestaan natuurlijk uitzonderingen, zo valt iemand aanzetten tot moord niet onder het recht op vrije meningsuiting. Dus ook het uitvoeren van bepaalde transacties die schadelijke gevolgen hebben, kan men wel verbieden. Het is maar afwachten hoe landen hiermee om zullen gaan in de toekomst.