In welke landen is Bitcoin illegaal?

In welke landen is Bitcoin illegaal?
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

In de meeste rechtsgebieden is Bitcoin niet illegaal. Hoewel er maar een beperkt aantal landen zijn die het effectief verbieden, zijn er wel heel wat landen die de activiteiten ervan beperken zoals het verhandelen via exchanges of minen. Los daarvan is het voor heel wat banken en financiële dienstverleners ook nog eens verboden om met klanten samen te werken die hun activiteiten in Bitcoin hebben. 

Is Bitcoin illegaal in België en Nederland?

Het antwoord is neen. Het is wettig om cryptomunten zoals Bitcoin te bezitten en er zelfs mee te betalen. Ook het minen en verhandelen ervan is legaal. Echter behoort dit, net zoals al je andere investeringen, tot je vermogen en moet je op de winsten dus ook belastingen betalen. In Nederland hoef je op de winsten geen belastingen te betalen, maar op het totaal vermogen dat je hebt.

Tot het begin van dit jaar kon je met bitcoins nog betalen in een vijftigtal handelszaken verspreid in België. De meeste ervan zijn gelegen in Gent en Ieper. Een Nederlandse start-up, Bitkassa, deed de verwerking ervan zodat handelaars gewoon euro’s op hun bankrekening krijgen. Echter treedt de Nederlandse wetgever steeds strenger op waardoor crypto start-ups aan heel wat verplichtingen moeten voldoen. Sinds mei 2020 hebben zij dan ook beslist om hun activiteiten stop te zetten.

We verwachten dat ook in België de regels steeds strenger zullen worden inzake belastingen maar ook het gebruik ervan zal steeds meer gereguleerd worden. Het bezitten, verhandelen en minen van bitcoins zien wij in België en Nederland nog niet snel illegaal worden. De enige uitspraak die België tot op vandaag heeft gemaakt is dat je bij de aankoop van bitcoins geen BTW hoeft te betalen.

In welke landen is het niet toegelaten?

In een aantal landen is het gebruik van bitcoin illegaal. Sommige landen gaan zelf nog een stapje verder en is het bezitten ervan ook strafbaar. Gelukkig geldt dit maar voor de minderheid van alle landen. Hieronder hebben we een opsplitsing gemaakt per continent. Er werd een onderscheid gemaakt naar:

Rood kruis
Een bankrekening met bitcoin is verboden

Volledig illegaal

Banken en financiële dienstverleners mogen geen diensten verlenen

Het is verboden als betaalmiddel

Afrika

Algarije

Egypte

Marokko

 

 

Rood kruis
Rood kruis
Rood kruis
In welke landen is Bitcoin onwettig in Afrika?

Azië

Rusland

Saudi-Arabië

Jordanië

Iran

Bangladesh

Nepal

Pakistan

China

Taiwan

Cambodja

Indonesië

Vietnam

Een bankrekening met bitcoin is verboden
Een bankrekening met bitcoin is verboden
Een bankrekening met bitcoin is verboden
Een bankrekening met bitcoin is verboden
Een bankrekening met bitcoin is verboden
Rood kruis
Rood kruis
Een bankrekening met bitcoin is verboden
Een bankrekening met bitcoin is verboden
Een bankrekening met bitcoin is verboden

Noord- en Midden-Amerika

Canada

 

Een bankrekening met bitcoin is verboden

Zuid-Amerika

Bolivië

Colombia

Ecuador

 

 

 

Rood kruis
Een bankrekening met bitcoin is verboden
Rood kruis

Hoewel het standpunt van alle landen niet bekend is, voornamelijk van die van Afrika, is Bitcoin gelukkig wel legaal in de meeste landen. En hoewel banken in Rusland geen diensten mogen verlenen aan cryptobedrijven, is het wel legaal om bitcoin te minen en wordt dit aanschouwd als een volwaardige beroepsactiviteit. 

Hoewel het in 2019 niet zo rendabel was om bitcoins te minen, zien we dat de hashrate dit jaar opnieuw sterk aan het stijgen is. Dit is de rekenkracht van het netwerk, wat een indicatie geeft over het aantal miners dat actief is. Doordat de bitcoin koers opnieuw is gestegen, heeft dit een belangrijke invloed op de winstgevendheid van mining.

Vooraleer je zelf een bitcoin miner gaat kopen online, controleer je beter eerst eens hoe rendabel het is. Dit kan je eenvoudig nagaan via deze handige tool. Over het algemeen moet je over zeer goedkope elektriciteit beschikken. Betaal je meer dan €0,05 per KWh, dan zoek je beter een andere hobby.

Is crypto haram of halal lees je hier.

Wordt het vaak gebruikt voor onwettige activiteiten?

Net zoals elk type van geld, wordt ook bitcoin gebruikt voor illegale activiteiten. Hoewel dit nog steeds het geval is, wordt het steeds minder vaak gebruikt net omdat het niet anoniem maar pseudoniem is. Waar in 2012 nog 7% van alle bitcointransacties met illegale activiteiten werden gelinkt, was dit in 2018 minder dan 1%.

Bitcoin heeft zijn slechte reputatie te danken aan de Silk Road, een dark-web marktplaats voor het verhandelen van illegale goederen zoals drugs, wapens en valse identiteitsdocumenten. In 2013 werd deze online zwarte markt opgedoekt maar toch blijft de media gretig inspelen op deze negatieve perceptie.

Ondertussen worden al heel wat andere cryptomunten gebruikt om te handelen op zwarte markten. Monero en Dash zijn twee heel populaire munten net omdat zij quasi volledige anonimiteit garanderen. 

Waarom het verbieden van bitcoins niet zo eenvoudig is?

Heel wat staten in de VS zouden niets liever doen dan Bitcoin bannen. Echter is het niet zo eenvoudig. Hier in Europa, maar ook in de VS, leven we in een vrij land met recht op vrijheid van meningsuiting. In de VS garandeert de fameuze ‘First Amendment’ uit de grondwet dit. 

In het verleden heeft dit ook al voor heel wat opschudding gezorgd toen een programmeur zijn zelfgeschreven programma openbaar wou publiceren. Omdat zijn software een algoritme en cryptografie bevatte zou hij, althans volgens de Amerikaanse regering, een licentie nodig hebben die hij toen niet bezat. Later gaf het Hooggerechtshof hem gelijk aangezien zijn software aanschouwd wordt als een vorm van expressie en dus valt onder de noemer van vrije meningsuiting.

Om even terug te komen op Bitcoin. Ook dit is in zijn puurste vorm niets meer dan code die men onder elkaar uitwisselt. Je zou dus kunnen zeggen dat het onder dezelfde regelgeving valt. Er bestaan natuurlijk uitzonderingen, zo valt iemand aanzetten tot moord niet onder het recht op vrije meningsuiting. Dus ook het uitvoeren van bepaalde transacties die schadelijke gevolgen hebben, kan men wel verbieden. Het is maar afwachten hoe landen hiermee om zullen gaan in de toekomst.

Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network – Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist voor Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Interview: Een korte geschiedenis van Bitcoin

11h50 - 12h15

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financiële expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‘Bank en Beurs’ aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ​​Security Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in België, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?