De Bitcoin halving, of halvering, is een event dat zich elke 210.000 blokken voordoet wat overeenkomt met ongeveer vier jaar. Tijdens dit moment halveert de beloning voor miners. Dit wil zeggen dat er nog maar de helft zoveel nieuwe bitcoins in circulatie komen.
Het is deze gebeurtenis dat verantwoordelijk is voor de vaste uitgifte van nieuwe bitcoins zodat er nooit meer dan 21 miljoen in circulatie zullen komen. Het is dit deflatoire model dat heel wat investeerders aanspreekt aangezien bitcoins steeds schaarser worden.
Bitcoin halving countdown
De huidige beloning per blok is op dit moment 6,25 bitcoins elke tien minuten. De volgende halvering staat gepland voor 2024 waarbij de beloning per blok daalt naar 3,125.
- 00Dagen
- 00Uren
- 00Minuten
- 00Seconden
Hoe komen nieuwe bitcoins in circulatie?
We weten al dat er elke tien minuten nieuwe bitcoins worden gecreëerd. In het begin waren dit 50 bitcoins. In 2012 kwam de eerste halvering en daalde dit naar 25 bitcoins. Vier jaar later, in 2016 daalde dit opnieuw naar 12,5 bitcoins en sinds mei 2020 ontvangen miners elke tien minuten 6,25 bitcoins voor hun werk. Wanneer exact deze datum in 2024 zal vallen is nog niet zeker.
Deze creatie van nieuwe bitcoins wordt gebruikt als een beloning voor miners, zeg maar de boekhouders van het netwerk. Zij verifiëren alle transacties op een onafhankelijke manier en doen dit door de regels van het netwerk te volgen. Als garantie voor hun validatie proces moeten zij energie spenderen, ook wel mining.
Wanneer zij de transacties op een correcte manier valideren en de nodige energie spenderen, ontvangen zij hiervoor een beloning, zijnde de nieuwe bitcoins. Het feit dat miners energie moeten spenderen wijst op het feit dat zij ook betrokken zijn en iets te verliezen hebben.
Hoe werkt dit technisch?
Er is niet één bitcoin miner, maar er zijn er honderden verspreid in gebieden waar elektriciteit goedkoop is. Zo heb je er heel wat staan in IJsland, China en Noord-Amerika. Elke miner werkt onafhankelijk en wil natuurlijk zo snel mogelijk de beloning opstrijken.
Dit doen ze door naar wiskundige puzzels te raden, ook wel hashing. Een hash is een wiskundige formule waarbij elke input van tekst, een uitkomst weergeeft met een vast aantal karakters. Je kan het hier zelf eens testen. Je merkt dat van wanneer je één cijfer of letter aanpast, je een volledig andere uitkomst krijgt.
Miners voegen al deze transacties in een hash en proberen nadien een uitkomst, ook wel “hashvalue”, te raden die start met een aantal nullen. Aangezien je nooit weet welke uitkomst je zal hebben moet je heel wat verschillende keren proberen vooraleer je de correcte hashvalue hebt gevonden die start met het correcte aantal nullen vooraf. Heb je die gevonden, dan ben jij als miner de gelukkige winnaar van die blok en mag je de nieuwe bitcoins die hiermee gepaard kan gaan toe-eigenen. Nadien start het volledige proces terug opnieuw, elke tien minuten.
Het is ook belangrijk om te vermelden dat bitcoin geen klok heeft. Eén van de regels die dient nageleefd te worden is dat elke 210.000 blokken dit aantal halveert. Van zodra een miner dan nog steeds meer bitcoins toe-eigent zal het netwerk die verwerpen. Voor een nog meer gedetailleerde uitleg kan je dit artikel over Blockchain lezen. Het komt ook uitgebreid aan bod in de derde les van de Bitcoin Masterclass.
Heeft de bitcoin halving een invloed op de prijs?
Het proces van mining imiteert hetzelfde proces dat we al kennen bij edelmetalen. Het zoeken en graven naar goud of zilver wordt steeds moeilijker naarmate er meer in circulatie komt. Dit zorgt voor een slinkend aanbod wat de prijs omhoog drijft.
Miners zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoins minen. Aangezien het aantal nieuwe munten elke vier jaar halveert zal je op een bepaald ogenblik ze niet meer kunnen halveren aangezien er geen kleinere eenheden bestaan. De kleinste eenheid van een bitcoin noemen we een satoshi, genaamd naar Satoshi Nakamoto, en is één honderdste miljoen van een bitcoin. Met andere woorden, 100 miljoen satoshi’s vormen één bitcoin. Naar verluidt wordt de laatste bitcoin, of satoshi, gedolven in het jaar 2140.
Een model dat tot nu toe heel nauwkeurig de prijs van bitcoins wist te voorspellen is het stock-to-flow model van PlanB. In het Nederlands kunnen we dit het best vertalen naar voorraad-tot-productie. Dit is een ratio die je bekomt door de totale voorraad door de jaarlijkse productie te delen.
Op dit moment is de ratio van bitcoin 43, wat wil zeggen dat miners er 43 jaar over zouden doen om met de huidige productie het aanbod te verdubbelen. Uiteraard weten we dat dit onmogelijk is gezien het slinkende aanbod waardoor het cijfer constant aan het stijgen is. Hoe hoger dit cijfer, hoe schaarser het goed. Om dit even in perspectief plaatsen, goud heeft op dit moment een stock-to-flow ratio van 55.
Het model voorspelt een bitcoin koers van €88.000 tegen het einde van 2021 en zal daarna blijven stijgen naar €1 miljoen tegen de volgden halvering in 2024. Het volledige model kan je hier vinden.
Wat gebeurt er als de laatste Bitcoins gemined zijn?
Zoals reeds eerder gezegd zal de laatste bitcoin gemined worden in hat jaar 2140. Maar wat gebeurt er daarna? Nieuwe bitcoins dienen tenslotte als beloning voor de miners die op hun beurt de transacties verifiëren en het netwerk beveiligen. Zal dit dan ook stoppen?
Zeker niet. Miners hebben namelijk twee beloningen om hun computers te laten draaien. Naast nieuwe bitcoins, ontvangen zij ook de transactiekosten die je betaalt bij het versturen ervan. Deze blijven uiteraard wel doorlopen zolang er ook transacties zijn.
Op termijn zullen de transactiekosten verder moeten blijven oplopen om het slinkende aanbod te compenseren. Dit is waarom hoge transactiekosten noodzakelijk zijn voor de veiligheid van het netwerk. Laat dit je echter niet misleiden dat bitcoin niet gemaakt is voor kleine dagelijkse betalingen.
Net zoals elke technologie groeit die in verschillende fases. Waar we in dit artikel op focussen is de Blockchain zelf. Dit is echter niet de enigste manier waar je transacties mee kunt verzenden. Een nieuwe technologie die je al perfect kan gebruiken is bijvoorbeeld Lightning. Dit is een upgrade die gebouwd wordt op Bitcoin (BTC) en het mogelijk maakt meerdere transacties te bundelen in één transactie.
Zo kan één transactie eigenlijk bestaan uit duizenden, zo niet miljoenen andere transacties waarbij de kost ook evenredig verdeeld wordt. Meer info over Lightning komt onder meer aanbod tijdens de live Q&A sessies van de Bitcoin Masterclass.
Net zoals Bitcoin Pizza day, viert de gemeenschap ook de Bitcoin halving wereldwijd. Ook in België doen we dit. Wil je hiervan graag op de hoogte gehouden worden, schrijf je dan in op de nieuwsbrief.