Bitcoin halving: alles wat je moet weten

Bitcoin halving: alles wat je moet weten
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

De Bitcoin halving, of halvering, is een event dat zich elke 210.000 blokken voordoet wat overeenkomt met ongeveer vier jaar. Tijdens dit moment halveert de beloning voor miners. Dit wil zeggen dat er nog maar de helft zoveel nieuwe bitcoins in circulatie komen.

Het is deze gebeurtenis dat verantwoordelijk is voor de vaste uitgifte van nieuwe bitcoins zodat er nooit meer dan 21 miljoen in circulatie zullen komen. Het is dit deflatoire model dat heel wat investeerders aanspreekt aangezien bitcoins steeds schaarser worden.

Bitcoin halving countdown

De huidige beloning per blok is op dit moment 6,25 bitcoins elke tien minuten. De volgende halvering staat gepland voor 2024 waarbij de beloning per blok daalt naar 3,125.

  • 00Dagen
  • 00Uren
  • 00Minuten
  • 00Seconden

Hoe komen nieuwe bitcoins in circulatie?

We weten al dat er elke tien minuten nieuwe bitcoins worden gecre√ęerd. In het begin waren dit 50 bitcoins. In 2012 kwam de eerste halvering en daalde dit naar 25 bitcoins. Vier jaar later, in 2016 daalde dit opnieuw naar 12,5 bitcoins en sinds mei 2020 ontvangen miners elke tien minuten 6,25 bitcoins voor hun werk. Wanneer exact deze datum in 2024 zal vallen is nog niet zeker.

Deze creatie van nieuwe bitcoins wordt gebruikt als een beloning voor miners, zeg maar de boekhouders van het netwerk. Zij verifi√ęren alle transacties op een onafhankelijke manier en doen dit door de regels van het netwerk te volgen. Als garantie voor hun validatie proces moeten zij energie spenderen, ook wel mining.

Wanneer zij de transacties op een correcte manier valideren en de nodige energie spenderen, ontvangen zij hiervoor een beloning, zijnde de nieuwe bitcoins. Het feit dat miners energie moeten spenderen wijst op het feit dat zij ook betrokken zijn en iets te verliezen hebben.

Hoe werkt dit technisch?

Er is niet één bitcoin miner, maar er zijn er honderden verspreid in gebieden waar elektriciteit goedkoop is. Zo heb je er heel wat staan in IJsland, China en Noord-Amerika. Elke miner werkt onafhankelijk en wil natuurlijk zo snel mogelijk de beloning opstrijken.

Dit doen ze door naar wiskundige puzzels te raden, ook wel hashing. Een hash is een wiskundige formule waarbij elke input van tekst, een uitkomst weergeeft met een vast aantal karakters. Je kan het hier zelf eens testen. Je merkt dat van wanneer je één cijfer of letter aanpast, je een volledig andere uitkomst krijgt.

Voorbeeld van hashing

Miners voegen al deze transacties in een hash en proberen nadien een uitkomst, ook wel “hashvalue”, te raden die start met een aantal nullen. Aangezien je nooit weet welke uitkomst je zal hebben moet je heel wat verschillende keren proberen vooraleer je de correcte hashvalue hebt gevonden die start met het correcte aantal nullen vooraf. Heb je die gevonden, dan ben jij als miner de gelukkige winnaar van die blok en mag je de nieuwe bitcoins die hiermee gepaard kan gaan toe-eigenen. Nadien start het volledige proces terug opnieuw, elke tien minuten.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat bitcoin geen klok heeft. Eén van de regels die dient nageleefd te worden is dat elke 210.000 blokken dit aantal halveert. Van zodra een miner dan nog steeds meer bitcoins toe-eigent zal het netwerk die verwerpen. Voor een nog meer gedetailleerde uitleg kan je dit artikel over Blockchain lezen. Het komt ook uitgebreid aan bod in de derde les van de Bitcoin Masterclass.

Heeft de bitcoin halving een invloed op de prijs?

Het proces van mining imiteert hetzelfde proces dat we al kennen bij edelmetalen. Het zoeken en graven naar goud of zilver wordt steeds moeilijker naarmate er meer in circulatie komt. Dit zorgt voor een slinkend aanbod wat de prijs omhoog drijft.

Miners zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoins minen. Aangezien het aantal nieuwe munten elke vier jaar halveert zal je op een bepaald ogenblik ze niet meer kunnen halveren aangezien er geen kleinere eenheden bestaan. De kleinste eenheid van een bitcoin noemen we een satoshi, genaamd naar Satoshi Nakamoto, en is één honderdste miljoen van een bitcoin. Met andere woorden, 100 miljoen satoshi’s vormen één bitcoin. Naar verluidt wordt de laatste bitcoin, of satoshi, gedolven in het jaar 2140.

Een model dat tot nu toe heel nauwkeurig de prijs van bitcoins wist te voorspellen is het stock-to-flow model van PlanB. In het Nederlands kunnen we dit het best vertalen naar voorraad-tot-productie. Dit is een ratio die je bekomt door de totale voorraad door de jaarlijkse productie te delen.

Bitcoin halving grafiek

Op dit moment is de ratio van bitcoin 43, wat wil zeggen dat miners er 43 jaar over zouden doen om met de huidige productie het aanbod te verdubbelen. Uiteraard weten we dat dit onmogelijk is gezien het slinkende aanbod waardoor het cijfer constant aan het stijgen is. Hoe hoger dit cijfer, hoe schaarser het goed. Om dit even in perspectief plaatsen, goud heeft op dit moment een stock-to-flow ratio van 55.

Het model voorspelt een bitcoin koers van ‚ā¨88.000 tegen het einde van 2021 en zal daarna blijven stijgen naar ‚ā¨1 miljoen tegen de volgden halvering in 2024. Het volledige model kan je¬†hier¬†vinden.

Wat gebeurt er als de laatste Bitcoins gemined zijn?

Zoals reeds eerder gezegd zal de laatste bitcoin gemined worden in hat jaar 2140. Maar wat gebeurt er daarna? Nieuwe bitcoins dienen tenslotte als beloning voor de miners die op hun beurt de transacties verifi√ęren en het netwerk beveiligen. Zal dit dan ook stoppen?

Zeker niet. Miners hebben namelijk twee beloningen om hun computers te laten draaien. Naast nieuwe bitcoins, ontvangen zij ook de transactiekosten die je betaalt bij het versturen ervan. Deze blijven uiteraard wel doorlopen zolang er ook transacties zijn. 

Op termijn zullen de transactiekosten verder moeten blijven oplopen om het slinkende aanbod te compenseren. Dit is waarom hoge transactiekosten noodzakelijk zijn voor de veiligheid van het netwerk. Laat dit je echter niet misleiden dat bitcoin niet gemaakt is voor kleine dagelijkse betalingen.

Net zoals elke technologie groeit die in verschillende fases. Waar we in dit artikel op focussen is de Blockchain zelf. Dit is echter niet de enigste manier waar je transacties mee kunt verzenden. Een nieuwe technologie die je al perfect kan gebruiken is bijvoorbeeld Lightning. Dit is een upgrade die gebouwd wordt op Bitcoin (BTC) en het mogelijk maakt meerdere transacties te bundelen in één transactie.

Zo kan één transactie eigenlijk bestaan uit duizenden, zo niet miljoenen andere transacties waarbij de kost ook evenredig verdeeld wordt. Meer info over Lightning komt onder meer aanbod tijdens de live Q&A sessies van de Bitcoin Masterclass.

Net zoals Bitcoin Pizza day, viert de gemeenschap ook de Bitcoin halving wereldwijd. Ook in Belgi√ę doen we dit. Wil je hiervan graag op de hoogte gehouden worden, schrijf je dan in op de nieuwsbrief.

Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network ‚Äď Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financi√ęle expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‚ÄėBank en Beurs‚Äô aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ‚Äč‚ÄčSecurity Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in Belgi√ę, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?