Een NFT kopen: hoe ga je van start? [Deel 3]

NFT kopen
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

We weten ondertussen wat een NFT is en kennen de geschiedenis van NFTs. Hoe kunnen we er nu mee aan de slag? Wat zijn de verschillende blockchains, marktplaatsen én waar moet je mee rekening houden bij het kopen van een NFT?

Lees hieronder ook Deel 1 en Deel 2 van onze NFT serie:

Blockchains by sales volume

Er zijn verschillende blockchains die NFTs ondersteunen. De meest NFT activiteit vindt plaats op Ethereum, maar Ethereum is lang niet de enige blockchain die NFTs faciliteert. De vijf blockchains waarop de grootste NFT volumes in 2021 werden gedraaid waren:

blockchains by nft sales volume
Cryptoslam.io

Technisch gezien klopt deze ranking niet. De Ronin chain klokte 2021 af als nummer 2, maar deze hebben we even weggelaten. De reden? Ronin is een Ethereum side-chain die voor het blockchain spel Axie Infinity in het leven is geroepen.

Het feit dat Ronin het jaar afsloot als nummer 2 bewijst het immense succes dat Axie afgelopen jaar heeft gekend. Maar omdat Ronin enkel Axie bedient laten we deze in het overzicht even buiten beschouwing.

NFT platformen: Ethereum

Ethereum is bij uitstek de populairste plaats om NFTs te kopen, verkopen en minten (minten is het creëren van NFTs, ze op de blockchain zetten). Voor zowat alle top NFT projecten, blue-chip NFTs zoals die worden genoemd, zul je je ETH moeten bovenhalen.

De CryptoPunks, Bored Apes, maar ook bekende metaverses zoals Decentraland en The Sandbox maken gebruik van het Ethereum ecosysteem.

NFT marktplaatsen: OpenSea

De meest populaire marktplaats is Opensea. Opensea kan je vergelijken met de Ebay van NFTs. Er is geen specifieke focus. Je vindt er NFTs van alle soorten: kunst, profielfotos, metaverse land, gaming items.

Het voordeel is dat je er alle NFTs vindt die je zoekt, het nadeel is dat het zo algemeen is. Voor kleinere projecten is het niet altijd makkelijk om opgemerkt te worden in de grote massa.

OpenSea

NFT marktplaatsen: Looksrare

Sinds kort is er een nieuwe concurrent van Opensea opgedoken: Looksrare. Looksrare voerde een zogenaamde ‘vampire attack’ uit op Opensea. Bij de launch van Looksrare werden gebruikers van Opensea beloont met $Looks tokens. Vanaf een bepaalde hoeveelheid in transactie volume kreeg je de $Looks tokens geairdropped.

De $Looks tokens zijn dan ook het grote verschil tussen Opensea en Looksrare. Looksrare wilt een community gedreven intiatief zijn en streeft op termijn naar complete decentralisatie. Als je $Looks tokens staked krijg je een deel van de verkoopscomissies terug.

looksrare nft handelen
LooksRare

Er zijn ook nog verschillende meer niche platformen op Ethereum zoals Rarible, SuperRare, Makersplace. Zij focussen vaak op 1 specifieke categorie van NFTs, en ze zijn niet allemaal open. SuperRare bijvoorbeeld focust op digitale kunst, maar enkel geselecteerde artiesten mogen verkopen op het platform. Zo proberen ze een bepaalde kwaliteitsstandaard te verzorgen naar hun doelpubliek.

NFT marktplaatsen: Gem

Het kopen en aankopen van NFTs kan niet alleen via marktplaatsen, maar ook via de zogenaamde ‘aggregators’. Genie en Gem zijn platformen die de bestaande marktplaatsen gaan scrapen en samenbrengen in 1 handig overzicht. Wil je de prijs van bepaalde NFTs vergelijken overheen verschillende marktplaatsen, gebruik je zo’n aggregator. Of om meerdere NFTs tegelijkertijd in 1 transactie kopen, om zo GAS te besparen.

Gem.xyz nft sales
Gem.xyz

Voordelen Ethereum

Ethereum biedt veel voordelen: het meest uitgebreide en actieve ecosysteem, NFTs op Ethereum worden nog altijd als premium beschouwd. Ethereum is daarnaast ook het meest veilige en gedecentraliseerde NFT netwerk, maar die voordelen komen met een kost.

De transactie snelheid ligt lager dan z’n NFT concurrenten en dan zijn er ook nog de GAS kost. Gas kan je beschouwen als een soort van commissie die je betaalt om het Ethereum netwerk te gebruiken. Hoe meer activiteit, hoe drukker het netwerk en hoe hoger de Gas kost. Op drukke momenten betaal je al snel tegen de $100 aan GAS.

Mede daardoor dat de meeste NFT projecten op Ethereum ook redelijk hoog geprijsd zijn. Voor een NFT van $20 dollar, ga je geen $100 aan netwerk fee betalen. Stel dat die NFT het uitzonderlijk goed doet en 5x in waarde stijgt, maak je nog altijd verlies (je verkoopt de NFT aan $100, maar hij kostte $20 dollar + $100 GAS).

Niet alleen de GAS fee zorgt voor een struikelblok, ook de trage transactietijd op het Ethereum netwerk is niet geschikt voor sommige NFT projecten. Zoals blockchain games. Stel je voor dat telkens je een keuze in het spel maakt je enkele minuten moet wachten om verder te kunnen. Sterker nog, voor elke keuze zal je GAS moeten betalen.

Vrees niet, er zijn alternatieven en oplossingen voor de nadelen die Ethereum met zich mee kan meebrengen.

NFT platformen: Polygon

Een van die oplossingen is de Polygon sidechain. Polygon neemt als het ware een deel van Ethereum’s belasting over. Het voordeel van Polygon is dat het deel uitmaakt van het Ethereum ecosysteem, maar tegelijkertijd niet ten prooi valt aan de hoge GAS kosten en trage transactietijd van Ethereum. Een NFT creëren op Polygon is zo goed als gratis. Het nadeel is dat Polygon als iets minder premium en veilig wordt beschouwd dan Ethereum.

Polygon NFT minten
Polygon

Polygon is de ideale chain voor gaming NFTs. Het paardenrace ZED-run, wearables in de metaverse Decentraland, Aavegotchis, … bevinden zich allemaal op Polygon.

Wil je NFTs kopen op Polygon, kan je ook bij Opensea terecht. Een belgische marktplaats die op de Polygon chain draait is Venly Market.

venly market nft marketplace
Venly.market

Polygon was de 6e grootste marktplaats van 2021, en maakt deel uit van het Ethereum ecosysteem, maar welke andere chains concurreren nu eigenlijk echt met Ethereum op NFT vlak?

NFT platformen: Solana

Solana kende vorig jaar een enorme groei. Solana is een relatief nieuwe, alternatieve blockchain die Ethereum het vuur aan de schenen wil leggen. De focus van Solana ligt op een hoge transactiesnelheid en zo weinig mogelijk transactiekosten aanbieden aan z’n gebruikers.

De 5 grootste marktplaatsen op Solana zijn: Solanart, Magic Eden, Solana Monkey Business, DigitalEyes Market en Solsea. De afgelopen 30 dagen draaiden deze 5 een goede 600 miljoen dollar aan volume. Een behoorlijke som, maar vooralsnog klein bier in vergelijking met Ethereum (iets minder dan 8 miljard dollar, de voorbije 30 dagen).

Magic Eden

Solana heeft nog geen specifieke niche geclaimd in het NFT ecosysteem. Vooralsnog zijn er veel kopieën van Ethereum blue-chip NFT projecten. Daarnaast vind je ook veel gaming NFTs op Solana. De voormalige oprichter van Twitch, het gaming streamingplatform, heeft zelfs een marktplaats voor game NFTs opgericht op Solana: Fractal. Solana is ideaal voor games dankzij de hoge verwerkingssnelheid en verwaarloosbare transactiekosten.

Ook enkele beroemdheden hebben hun weg gevonden naar Solana. Melania Trump lanceerde haar eigen NFT collectie en basketball legende Michael Jordan lanceert dit jaar een nieuwe app ‘Heir’.

NFT platformen: Flow

Flow schoot 2021 als een komeet uit de startblokken dankzij het immens populaire NBA Topshots. Topshots is een een NFT platform waarbij momenten, video clips, uit de Amerikaanse basketball competitie worden verkocht.

Zo werd een dunk van Lebron James voor 535.000 dollar verkocht. Natuurlijk, lang niet elk moment was zoveel waard, maar het was mede dankzij topshots dat NFTs zoveel aandacht kregen begin dit jaar. Wat NBA topshots heel goed deed en doet is de overgang naar crypto en NFTs zo makkelijk mogelijk maken.

Je kan de momenten betalen met een gewone credit card, je hoeft geen crypto te bezitten. Daarnaast maakte Topshots heel duidelijk dat het van de milieuvriendelijke blockchain Flow gebruik maakt.

Flow is een blockchain in het leven geroepen door het bedrijf Dapper Labs, tevens het bedrijf achter NBA Topshots. Je zou dus kunnen stellen dat de blockchain speciaal voor NBA Topshots is ontworpen.

Toch zeker in het begin, ondertussen zijn er meerdere projecten bij gekomen, maar Dapper Labs focust vooral op sport. Zo hebben ze een deal gesloten met de Spaanse voetbalcompetitie La Liga en met de NFL, de American Football competitie.

NFT platformen: Wax

Wax sluit het lijstje af. Wax is een relatief recente blockchain die, zoals het zelf claimt, specifiek focust op NFTs. Het is een klimaat neutrale chain.

De bekende DJ Deadm5 lanceerde zijn NFT collectie in oktober 2021 op de WAX blockchain.

De grootste marktplaats op Wax is Atomic Market die in totaal al voor $370 miljoen aan NFTs heeft verkocht. Je zou dus kunnen besluiten dat WAX een relatief kleine speler is, maar daar zou binnenkort wel eens verandering in kunnen komen.

Het grote Amazon investeerde namelijk in een NFT Marktplaats op de WAX blockchain: Dibbs. Dibbs zal focussen op sport gerelateerde NFTs zoals digitale sportkaartjes. Iets om in de gaten te houden.

Dibbs

NFT platformen: Tezos

Tot slot zouden we nog een eervolle vermelding aan Tezos willen geven. Tezos is ook één van de nieuwe, opkomende blockchains die net als vele anderen focust op lage transactiekosten en milieuvriendelijkheid. Tezos heeft bijvoorbeeld sponsor deals met de F1 en recent ook met voetbalclub Manchester United.

De reden dat we Tezos nog willen vermelden is voor de marktplaats: fxhash. Fxhash is een ‘generative art’ marktplaats, te vergelijken met Art Blocks op Ethereum. Kunstenaars kunnen collecties lanceren, die deels via een algoritme gecreërd worden.

Het voordeel ten opzichte van Art Blocks is dat de kunst op FxHash veel betaalbaarder is. Dus wie op zoek is naar een goedkope kunst NFT, ga gerust eens kijken op FxHash. Wie weet vind je wel je ding.

fxhash nft tezos
FxHash

Tips voor bij het kopen van een NFT

Nu we weten waar we onze NFTs kopen, wordt het hoog tijd om dieper in te gaan op de selectie criteria. Waarop moet je letten bij het kopen van een NFT? Niet elke NFT is per se iets waard.

Integendeel, de meeste NFTs zullen binnen enkele jaren, maanden misschien zelfs, helemaal niets waard zijn. Helaas bestaat er geen magische formule, maar dit zijn de zaken waar ik op let:

1. X-factor

Hoe uniek is het project? In de NFT space zien we veel kopieën. Zeker bij de profiel foto NFTs. De Bored Apes en Punks deden het uitzonderlijk goed en plots zagen we tal van andere dieren en gelijkaardige concepten naar boven komen. In de overgrote meerderheid van de gevallen wordt het succes van de originele uitgevers niet herhaalt. Integendeel zelfs.

Ga dus op zoek naar de meer unieke projecten. Die uniekheid kan zich op verschillende manieren uiten: de visuele stijl, het concept, het gebruiksnut, … En als je dan een project op het oog hebt dat een kopie is van, probeer dan te kijken hoe willen ze beter doen dan het originele? Waar maken ze het verschil?

2. Team

Wie is het team achter het project? Zijn ze bekend of zijn ze anoniem? Als ze anoniem zijn, er gewoon een avatar op hun website staat, hebben ze dan een publiek twitter of LinkedIn profiel op naam van hun anonieme avatar? Wordt die persoon, ook al is die anoniem en verscholen achter een digitale identiteit, als geloofwaardig beschouwd of niet?

Projecten met anonieme oprichters, die nergens actief zijn op sociale media, en nergens een reputatie hebben opgebouwd zijn een grote rode vlag. Mocht er iets mis gaan met het project, of mochten ze slechte intenties hebben zouden ze niet terug te vinden zijn. Wees dus voorzichtig met zo’n projecten.

Stel je bij het team, verscholen achter een avatar of niet, altijd de vragen: wie zijn ze en wat hebben ze al gepresteerd in de NFT wereld? Hebben ze al succesvolle projecten afgeleverd? Is het een complementair team? Geloven ze in het project? Waar werkten ze ervoor?

Ook belangrijk is om te weten wat het team met het opgehaald geld van de NFT verkoop gaat doen. Keren ze het merendeel van het geld aan hun eigen uit of investeren ze het terug in het project?

Een positief teken is wanneer het team zichzelf niet uitbetaalt in geld, maar in NFTs van het project. Dan weet je dat het team er alle belang bij heeft om het project op lange termijn te doen slagen.

3. Visie

Wat is de visie van het project? Wat wilt het team bereiken door het project te lanceren en wat is hun lange termijn doel? Willen ze iets veranderen in de wereld? Willen ze een online community rond wijnproeven oprichten, willen ze een voetbalclub opkopen, … Probeer er op voorhand achter te komen hoe het opgehaalde geld zal geïnvesteerd worden.

Alvorens in een NFT project te investeren is het belangrijk om na te denken hoe de NFTs in waarde kunnen stijgen. Wat gaat het team doen, welke visie streven ze na om de waarde van het project te doen toenemen?

4. Community

Ga altijd een kijkje nemen in de Discord van het project. Zo leer je de community, de mensen die in het project hebben geïnvesteerd of willen investeren, kennen. De waarde van een NFT wordt meestal niet enkel door het oprichtende team en hun visie bepaalt, ook de community speelt een belangrijke rol.

Wat is hun overtuiging? Met welke insteek zitten zij in het project? Geloven ze in het project en willen ze mee waarde creëren op lange termijn? Of is hun doel snel te kunnen verkopen voor winst? Zo’n communities mijd je best omdat die heel hype gevoelig zijn. Gaat het even slecht(er) met het project, daalt de floor price of stijgt hij niet snel genoeg, dan ontstaat er in zo’n communities vaak paniek.

Die paniek leidt tot verkoop waardoor de floorprice begint te zakken, de paniek vergroot, … en je in een negatieve spiraal terecht komt. Een goed trucje is om te kijken hoe vaak ze het over de floor price hebben. Is dat een wederkerend thema in de Discord, weet je dat ze er waarschijnlijk voor de korte termijn in zitten. Of om het in de woorden van de Thingdom community te zeggen: “the only floor is the dancefloor”.

Kijk ook zeker is op Twitter. Probeer eerst een paar betrouwbare NFT kenners te volgen. Niet degenen die zomaar elk project de hemel in prijzen, maar degenen die er iets van kennen. Als niemand van hen het project waarin je wilt investeren volgt, is dat meestal een slecht teken.

Ten slotte, dit kan enkel bij al bestaande projecten, kijk ook altijd naar de volgende statistieken:

  • De verdeling van de NFTs: hoeveel verschillende owners zijn er. Hoe meer, hoe beter.
  • De historische floor price: de floor price is de prijs van de op dat moment goedkoopste NFT in het project. Wat is de evolutie van de floor price? Is die dalend of stijgend?
  • Het volume van de collectie dat verhandeld werd: ontstaat er een bruisende markt en is het project gewild of heeft er amper nog volk in geïnvesteerd na de mint?

5. Gevoel

Om af te sluiten: wat is je gevoel bij de NFT collectie. De vorige punten waren allemaal heel rationeel, maar het moet ook ergens gevoelsmatig klikken. Zorg ervoor dat indien het NFT project flopt en de waarde naar 0 gaat, kan altijd gebeuren, je je NFT op z’n minst nog mooi vindt. Je hebt er dan wel financieel een verlies aan geleden, je kan hem dan nog altijd aan je muur hangen. ;-).

Picture of Samuel Eggermont

Samuel Eggermont

Samuel is een blockchain expert en co-founder van 0nboard, een consulting agency dat gespecialiseerd is in web3 en de tokenized economy.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN 2024
UNLOCKING TOMORROW’S WEALTH
Oogt de toekomst van Bitcoin rooskleurig? Of zijn er limieten aan de groei? Ontdek het op 5 oktober in de Handelsbeurs in Antwerpen.

EARLY BIRD TICKETS TOT 30 JUNI

  • 00Dagen
  • 00Uren
  • 00Min.
  • 00Sec.
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network – Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financiële expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‘Bank en Beurs’ aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ​​Security Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in België, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?