Een NFT maken in 7 stappen

Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Iedereen kan een NFT maken en deze op de markt brengen. Het is verrassend eenvoudig om te doen. Elk digitaal bestand kan worden omgezet in een NFT. Dit kan zowel foto zijn, een video of PDF bestand.

De uitdaging ligt niet in het technische aspect of het maken ervan maar eerder in het creëeren van een bepaalde belangstelling voor je werk. Het opzetten van een community is dan ook cruciaal.

In 7 stappen leggen we uit hoe je van start gaat met het maken van een NFT waarbij we ook de meest gekende blockchains en marketplaces bespreken waar je deze kan verhandelen.

Stap 1: kies een blockchain

NFT’s leven op een blockchain. Om beter te begrijpen wat een blockchain is, hebben we dit hier uitvoerig besproken. Elke blockchain heeft zijn uniek ecosysteem van NFT’s. Hiermee verwijzen naar de verschillende types van wallets die er zijn om NFT’s te bewaren of marktplaatsen waar je deze kan verhandelen.

Bijvoorbeeld, een NFT’ die werd gecreëerd op de Binance Smart Chain zal niet verhandeld kunnen worden op marktplaatsen die voor Ethereum zijn gebouwd en omgekeerd. De voornaamste afwegingen tussen de verschillende blockchains zijn transactiekosten,  de minting diensten zelf (hier komen we later op terug) en de liquiditeit die aanwezig is. Hieronder bespreken we kort de 3 voornaamste blockchains.

Ethereum_logo: NFT maken

Ethereum: meest gekende maar ook de duurste

Ethereum is veruit de gekendste blockchain om NFT’s te creëeren. Omwille van zijn populariteit kunnen de transactiekosten ook hoog oplopen, gemiddeld bedragen deze €25 tot soms wel €50 per transactie die je doet.

Solana logo: NFT bouwen

Solana: "the new kid on the block"

De hoge kosten van Ethereum hebben voor de opmars van heel wat nieuwe en alternatieve blockchains gezorgd zoals Solana die tot wel 1000x meer transacties per seconde kan verwerken. De gemiddelde transactiekost bij Solana bedraagt slechts €0,0015.

Binance: NFT creeëren

Binance Smart Chain: "the new kid on the block"

Recent is ook de grootste exchange ter wereld, Binance, op de kar gesprongen met hun eigen blockchain. NFT’s op de Binance Smart Chain zijn dan weer uitsluitend verhandelbaar op hun eigen platform of BakerySwap. De gemiddelde transactiekost bedraagt €0,01.

Daarnaast zijn er uiteraard ook nog heel wat andere blockchains beschikbaar om je NFT te maken. Andere alternatieve platformen zijn Tezos, Wax, Flow en Avalanche.

Stap 2: maak een crypto-wallet aan

Nadat je deze beslissing hebt gemaakt is het tijd om een wallet aan te maken. Een heel gekende Ethereum wallet is Metamask die als een extensie werkt op je Google Chrome browser. Op die manier heb je steeds je wallet met NFT’s en cryptomunten beschikbaar. Andere gekende Ethereum wallets zijn Coinbase wallet of Trust wallet.

Aangezien een NFT leeft op een blockchain, ondersteunt eigenlijk elke non-custodial wallet het gebruik van NFT’s. Let op dat dit dus niet geldt voor custodial wallets zoals het hebben van een account bij een exchange.

Hou er rekening mee dat je best op voorhand al wat Ethereums koopt en in je wallet zet voor het ‘minting’ proces wat later aan bod komt. Met €100 à €200 in je wallet zit je normaal wel goed.

Ethereum kan je kopen op een exchange zoals Bitvavo of Binance en daarna overzetten naar je wallet. Dit proces is niet zo moeilijk maar zou je toch twijfelen dan is er de Bitcoin Masterclass, een online crypto cursus die alles van A tot Z helder uitlegt met heel wat praktische video’s ter ondersteuning.

Metamask wallet voor ethereum NFT
Metamask wallet

Stap 3: ontwerp je NFT

Om een fysiek kunstwerk of object in een NFT om te zetten moet je deze eerst uploaden zodat er een digitaal bestand ontstaat. Zoals eerder aangegeven kan dit zowel een video, PDF of foto zijn. Het kan zelfs een foto van een echt schilderij zijn, zolang het maar een digitaal bestand is. Dit digitale bestand wordt nadien opgenomen in de blockchain.

Er zijn applicaties waarin je zowel een NFT kan maken als online zetten echter hebben deze niet altijd de beste tools om je visuals te bewerken. NFT ontwerpers gebruiken in de meeste gevallen Photoshop of andere alternatieve programma’s.

Aangezien NFT’s digitaal zijn kan je er ook heel wat functionaliteiten aan koppelen zoals bijvoorbeeld leuke extraatjes wanneer de koper deze voor een minimale periode bijhoudt.

Een recent voorbeeld hiervan zijn de crypto bulls. Een collectie van 7777 unieke stieren. Hield je deze voor enkele weken vast, dan ontving je ook crypto bears. Ondertussen zijn er al crypto bulls verkocht voor 10 ethereums en meer wat omgerekend neerkomt op ongeveer €40.000.

Stap 4: mint je NFT

Het proces van ‘minten’ houdt in dat je het digitale bestand oplaadt in op een blockchain. Daar wordt het dan permanent opgeslagen. Belangrijk om te weten is dat niet de effectieve foto daar wordt opgeslagen, zoals bij een Google Drive, maar enkel het eigendomscertificaat.

Hiervoor moet de maker eerst zijn wallet, zoals Metamask, connecteren met de marktplaats. Een marktplaats is een online platform waar je NFT’s kan kopen en verkopen. Hieronder bespreken we de drie meest populaire NFT marktplaatsen. 

Eenmaal je wallet geconnecteerd is zal de marktplaats, ook wel NFT exchange genoemd, je vragen om het digitale bestand op te laden. Eenmaal opgeladen kunnen er geen wijzigingen aan het bestand meer aangebracht worden. De titel en omschrijving moeten dus ook accuraat zijn.

Daarna zal je nog gevraagd worden om alles nog eens finaal goed te keuren en een gas fee te betalen, dit zijn de transactiekosten. Afhankelijk van hoeveel transactiekosten je betaald zal het minting proces sneller of trager gaan. Eenmaal je NFT gemint is kan je deze terugvinden in je wallet of elke blockexplorer.

Bij sommige marktplaatsen zoals OpenSea en Mintable zal je geen transactiekosten moeten betalen. Je ziet hier dan de optie “gassless” staan. De creatie gebeurt zonder opname in de blockchain maar vindt pas plaats wanneer de NFT verkocht wordt. De koper zal dan deze initiële transactiekost betalen. 

Op die manier kan elke artist content genereren zonder torenhoge kosten te moeten betalen voor transactiekosten die veelal het geval zijn bij Ethereum.

opensea: NTF verkopen

OpenSea.io

OpenSea is veruit de grootste NFT marketplace met een maandelijks volume van 2 tot 3 miljard dollar per maand. Het is ook het platform waar je de meest gekende veilingen vindt zoals cryptopunks en cryptokitties. Hun kosten bedragen 2,5%.

nifty gateway: nft minten

NiftyGateway.com

Nifty Gateway werkt met curatoren om ervoor te zorgen dat enkel de beste en mooiste werken genoteerd worden. Op die manier is het een iets exclusiever platform dan de andere. Hun kosten bedragen 5%.

Beste exchange voor leverage is binance

Binance NFT marketplace

Tenslotte heb je nog Binance die onlangs ook een NFT marketplace heeft gelanceerd. Deze is de meest recente maar kent een enorme groei mede dankzij het platform Binance. Wanneer je een account aanmaakt via deze link ontvang je gratis een NFT.

Stap 5: verkoop je werk

Proficiat, je NFT is klaar om verkocht te worden. Nu start het marketing en PR verhaal om je NFT te gaan promoten zodat je volgers weten dat deze bestaat. Idealiter heb je wel al enkele aankondigingen vooraf gedaan zodat mensen weten dat je een NFT of collectie van NFT’s zal lanceren. Dit zorgt voor een bepaalde urgentie en FOMO.

Stap 6: veil je NFT

Eenmaal je een koper hebt gevonden voor je NFT moet je je wallet koppelen aan de marktplaats die je gebruikt zoals OpenSea. Dit hoeft dus niet via dezelfde marktplaats te zijn waar je deze gemint hebt, maar het moet wel op dezelfde blockchain zijn zodat je wallet deze herkent.

Je NFT kan worden aangeboden aan een vaste prijs (fixed fee) of verkocht worden aan de hand van een veiling. De maker van de NFT zal het bod dan moeten aanvaarden. 

Stap 7: vergeet je boekhouding niet

Een aspect dat vaak wordt vergeten is de boekhouding. Zowel kopers als verkopers moeten steeds een overzicht bewaren van alle transacties die hebben plaatsgevonden. Op die manier kan bij controle of vragen steeds aangetoond worden wat de meerwaarde bedroeg.

In deze video wordt het volledige proces nog eens stap-voor-stap uitgelegd:

Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network – Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist voor Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Interview: Een korte geschiedenis van Bitcoin

11h50 - 12h15

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financiële expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‘Bank en Beurs’ aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ​​Security Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in België, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?