Beleggen in Bitcoin: hoe doe je dat?

beleggen-in-bitcoin-hoe-werkt-dat

Steeds meer mensen beleggen hun geld in Bitcoin. Er zijn verschillende redenen waarom het aantal mensen dat in deze cryptocurrency belegt toeneemt, waarvan het hoge rendement de voornaamste is. Door te investeren in Bitcoin is het mogelijk om geld te verdienen met geld dat je anders niet zou gebruiken. Best slim, toch?

Wanneer je nog nooit eerder hebt belegd in Bitcoin, voelt de informatie die op het internet staat waarschijnlijk erg overweldigend. Over dit onderwerp is namelijk veel te vinden, en komen al snel vaktermen om de hoek kijken. In dit artikel zullen we je vertellen wat je over Bitcoin moet weten, en hoe je het kunt kopen als belegging.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een digitale valuta, dat ook wel cryptocurrency wordt genoemd. Deze valuta wordt niet uitgegeven door een bank, zoals bij de euro wel het geval is, maar wordt uitgegeven en onderhouden door een netwerk van computers. Deze computers zijn allemaal aan elkaar verbonden, en vormen zo een netwerk dat we de blockchain noemen.

Wanneer iemand Bitcoin verstuurt naar een andere gebruiker, dan zorgen de computers in het netwerk ervoor dat de Bitcoin bij de juiste gebruiker aankomt. Dit is dus vergelijkbaar met het verzenden van geld door middel van een bank. Net als een bank zal het blockchainnetwerk controleren of iemand wel genoeg saldo heeft om Bitcoin te versturen.

waarom bitcoin kopen als belegging

Het verschil tussen een bank en de blockchain is dat de blockchain decentraal is. Er is namelijk niet één server die álle transacties controleert. In plaats daarvan zijn duizenden computers dat aan het doen. Dit zorgt ervoor dat gebruikers baas zijn over hun eigen geld, en er geen autoriteit is die hier invloed op uit kan oefenen.

Wat zijn altcoins?

Bitcoin is niet de enige cryptocurrency die er bestaat. Het was in 2009 bedacht, en was hiermee wel de eerste cryptocurrency ooit. Nadat Bitcoin was ontstaan, waren er meerdere mensen die het idee achter Bitcoin gingen kopiëren en een eigen cryptocurrency lanceerde. Alle cryptocurrencies behalve Bitcoin worden altcoins genoemd. Vandaar de naam: ‘alt’ staat voor alternatief. Een bekend voorbeeld hiervan is Ethereum.

3 redenen waarom je moeten beleggen in Bitcoin

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom beleggen in Bitcoin interessant kan zijn, waarvan onderstaande het meest voorkomenst zijn.

21 miljoen

Uiteindelijk zullen er maar 21 miljoen Bitcoins in omloop zijn. Het nieuwe aanbod Bitcoins halveert om de vier jaar. Daarom wordt dit ook wel het digitale equivalent van goud genoemd. 

Op hetzelfde moment zien we dat steeds meer bedrijven en organisaties Bitcoin accepteren als betaalmiddel. De vraag naar Bitcoin stijgt dus, terwijl het nieuwe aanbod steeds sneller stagneert.

Middel tegen inflatie

Ieder jaar wordt ons geld door inflatie minder waard. Om je vermogen te beschermen tegen de inflatie, zou Bitcoin een interessante optie kunnen zijn.

Hoge rendementen mogelijk

De koers van Bitcoin is erg volatiel, wat voor hoge rendementen zou kunnen zorgen. Natuurlijk biedt dit geen garantie, en moet je altijd rekening houden met verlies van inzet.

Beleggen in bitcoin verstandig - 21 miljoen

Wat zijn de nadelen van Bitcoin?

Natuurlijk is het belangrijk om realistisch te blijven, en de andere kant van Bitcoin te belichten. Er kleven namelijk ook enkele nadelen aan Bitcoin waar je jezelf bewust van moet zijn.

Hoge volatiliteit

Ondanks dat de hoge volatiliteit kan zorgen voor grote winsten, kan het ook voor zorgen voor het verliezen van je inzet. Daarom is het belangrijk om nooit geld te beleggen dat je eigenlijk niet kunt missen.

Waarde gebaseerd op vertrouwen

Bitcoin heeft geen fundamentele waarde, en zijn prijs is dan ook puur gebaseerd op het vertrouwen dat we in deze munt hebben. Wanneer het vertrouwen daalt of compleet verdwijnt, zou dit voor een crash van de prijs kunnen zorgen.

Lastig te begrijpen

Voor veel mensen is het lastig om te begrijpen wat Bitcoin precies is, en hoe de technologie achter de cryptomunt werkt. Het is bij beleggen belangrijk om te begrijpen wat je koopt, en dat is bij Bitcoin vaak lastig te doen.

veilig beleggen in bitcoins

Hoe beleggen in Bitcoin? Een uitleg voor dummies!

Heb je nog nooit eerder Bitcoin gekocht, maar zou je het wel graag willen doen? Beleggen in Bitcoin is gelukkig niet moeilijk wanneer je onderstaande stappen uitvoert. 

1. Account aanmaken bij een crypto exchange

Crypto kun je kopen op een crypto exchange. Dit is een website dat verschillende cryptocurrencies zoals Bitcoin aanbiedt, en is vergelijkbaar met wat DeGiro voor aandelen is. Zonder een crypto exchange kun je geen Bitcoin kopen.

Er zijn verschillende crypto exchanges waar je Bitcoin zou kunnen kopen. Wanneer je nieuw bent met Bitcoin, kun je het beste gebruik maken van een Nederlandse crypto exchange zoals Bitvavo. Dit is een betrouwbare website waar je veilig, snel en makkelijk Bitcoin kunt kopen met iDeal, Bancontact of andere betaalmethodes.

Voordat je bij deze brokers crypto kunt kopen, zul je een account moeten aanmaken. Dat kan hier. Nadat je jouw gegevens hebt ingevuld, moet je het account verifiëren.

Bitvavo logo

Bitvavo

Kraken logo

Kraken

Beste exchange voor leverage is binance

Binance

2. Geld storten

Op de crypto exchange van Bitvavo kun je geld storten door, wanneer je bent ingelogd, in het dashboard op ‘Tegoed storten’ te klikken. Je kunt hier van verschillende betaalmethodes gebruik maken. Denk aan iDeal, Bancontact, creditcard en SEPA Overboeking.

3. Bitcoin kopen

Nadat je succesvol geld hebt toegevoegd aan je account op Bitvavo, kun je in het dashboard zoeken naar Bitcoin.

Wanneer je op de pagina van Bitcoin staat, vul je het bedrag in waarvoor je Bitcoin wilt kopen, en klikt hierna op ‘Kopen’. De Bitcoin zal vervolgens automatisch aan je wallet worden toegevoegd binnen Bitvavo.

Wat doe je na de aankoop van Bitcoin?

Je behaalt natuurlijk pas een positief rendement op je belegging wanneer je besluit om over te gaan op verkoop. Voordat je Bitcoin koopt zou je een strategie kunnen bepalen die je volgt. Deze strategie kan gebaseerd zijn om het rendement of op de tijd.

Zo kun je kiezen om Bitcoin te verkopen wanneer jouw belegging een bepaald rendement heeft bereikt. Of spreek je met jezelf af dat je Bitcoin voor de komende 5 jaar niet meer verkoopt, en daarna kijkt wat je ermee gaat doen.

Wanneer je van tevoren een strategie bepaalt, zorg je ervoor dat je niet belegt op basis van emoties.

Conclusie

Door je geld te beleggen zorg je ervoor dat het meer waard kan worden naarmate de tijd vordert, zonder dat je er zelf voor hoeft te werken. Beleggen is ook een prima middel om je vermogen te beschermen tegen inflatie.

Bitcoin is voor veel mensen een interessant belegging. Er zullen uiteindelijk namelijk steeds minder nieuwe Bitcoins in omloop komen, waardoor het aanbod op een gegeven moment niet meer groeit. Op hetzelfde moment is er wel steeds meer vraag naar Bitcoin. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat Bitcoin in de toekomst in prijs toeneemt.

Ondanks dat het steeds populairder wordt om in Bitcoin te investeren, is in crypto beleggen voor beginners nog erg lastig. Gelukkig kun je met bovenstaande uitleg zelf makkelijk en snel beleggen in Bitcoins.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *