Beleggen in Bitcoin: hoe doe je dat?

beleggen-in-bitcoin-hoe-werkt-dat
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Steeds meer mensen beleggen hun geld in Bitcoin. Er zijn verschillende redenen waarom het aantal mensen dat in deze cryptocurrency belegt toeneemt, waarvan het hoge rendement de voornaamste is. Door te investeren in Bitcoin is het mogelijk om geld te verdienen met geld dat je anders niet zou gebruiken. Best slim, toch?

Wanneer je nog nooit eerder hebt belegd in Bitcoin, voelt de informatie die op het internet staat waarschijnlijk erg overweldigend. Over dit onderwerp is namelijk veel te vinden, en komen al snel vaktermen om de hoek kijken. In dit artikel zullen we je vertellen wat je over Bitcoin moet weten, en hoe je het kunt kopen als belegging.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een digitale valuta, dat ook wel cryptocurrency wordt genoemd. Deze valuta wordt niet uitgegeven door een bank, zoals bij de euro wel het geval is, maar wordt uitgegeven en onderhouden door een netwerk van computers. Deze computers zijn allemaal aan elkaar verbonden, en vormen zo een netwerk dat we de blockchain noemen.

Wanneer iemand Bitcoin verstuurt naar een andere gebruiker, dan zorgen de computers in het netwerk ervoor dat de Bitcoin bij de juiste gebruiker aankomt. Dit is dus vergelijkbaar met het verzenden van geld door middel van een bank. Net als een bank zal het blockchainnetwerk controleren of iemand wel genoeg saldo heeft om Bitcoin te versturen.

waarom bitcoin kopen als belegging

Het verschil tussen een bank en de blockchain is dat de blockchain decentraal is. Er is namelijk niet één server die álle transacties controleert. In plaats daarvan zijn duizenden computers dat aan het doen. Dit zorgt ervoor dat gebruikers baas zijn over hun eigen geld, en er geen autoriteit is die hier invloed op uit kan oefenen.

Wat zijn altcoins?

Bitcoin is niet de enige cryptocurrency die er bestaat. Het was in 2009 bedacht, en was hiermee wel de eerste cryptocurrency ooit. Nadat Bitcoin was ontstaan, waren er meerdere mensen die het idee achter Bitcoin gingen kopi√ęren en een eigen cryptocurrency lanceerde. Alle cryptocurrencies behalve Bitcoin worden altcoins genoemd. Vandaar de naam: ‚Äėalt‚Äô staat voor alternatief. Een bekend voorbeeld hiervan is Ethereum.

3 redenen waarom je moeten beleggen in Bitcoin

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom beleggen in Bitcoin interessant kan zijn, waarvan onderstaande het meest voorkomenst zijn.

21 miljoen

Uiteindelijk zullen er maar 21 miljoen Bitcoins in omloop zijn. Het nieuwe aanbod Bitcoins halveert om de vier jaar. Daarom wordt dit ook wel het digitale equivalent van goud genoemd. 

Op hetzelfde moment zien we dat steeds meer bedrijven en organisaties Bitcoin accepteren als betaalmiddel. De vraag naar Bitcoin stijgt dus, terwijl het nieuwe aanbod steeds sneller stagneert.

Middel tegen inflatie

Ieder jaar wordt ons geld door inflatie minder waard. Om je vermogen te beschermen tegen de inflatie, zou Bitcoin een interessante optie kunnen zijn.

Hoge rendementen mogelijk

De koers van Bitcoin is erg volatiel, wat voor hoge rendementen zou kunnen zorgen. Natuurlijk biedt dit geen garantie, en moet je altijd rekening houden met verlies van inzet.

Beleggen in bitcoin verstandig - 21 miljoen

Wat zijn de nadelen van Bitcoin?

Natuurlijk is het belangrijk om realistisch te blijven, en de andere kant van Bitcoin te belichten. Er kleven namelijk ook enkele nadelen aan Bitcoin waar je jezelf bewust van moet zijn.

Hoge volatiliteit

Ondanks dat de hoge volatiliteit kan zorgen voor grote winsten, kan het ook voor zorgen voor het verliezen van je inzet. Daarom is het belangrijk om nooit geld te beleggen dat je eigenlijk niet kunt missen.

Waarde gebaseerd op vertrouwen

Bitcoin heeft geen fundamentele waarde, en zijn prijs is dan ook puur gebaseerd op het vertrouwen dat we in deze munt hebben. Wanneer het vertrouwen daalt of compleet verdwijnt, zou dit voor een crash van de prijs kunnen zorgen.

Lastig te begrijpen

Voor veel mensen is het lastig om te begrijpen wat Bitcoin precies is, en hoe de technologie achter de cryptomunt werkt. Het is bij beleggen belangrijk om te begrijpen wat je koopt, en dat is bij Bitcoin vaak lastig te doen.

veilig beleggen in bitcoins

Hoe beleggen in Bitcoin? Een uitleg voor dummies!

Heb je nog nooit eerder Bitcoin gekocht, maar zou je het wel graag willen doen? Beleggen in Bitcoin is gelukkig niet moeilijk wanneer je onderstaande stappen uitvoert. 

1. Account aanmaken bij een crypto exchange

Crypto kun je kopen op een crypto exchange. Dit is een website dat verschillende cryptocurrencies zoals Bitcoin aanbiedt, en is vergelijkbaar met wat DeGiro voor aandelen is. Zonder een crypto exchange kun je geen Bitcoin kopen.

Er zijn verschillende crypto exchanges waar je Bitcoin zou kunnen kopen. Wanneer je nieuw bent met Bitcoin, kun je het beste gebruik maken van een Nederlandse crypto exchange zoals Bitvavo. Dit is een betrouwbare website waar je veilig, snel en makkelijk Bitcoin kunt kopen met iDeal, Bancontact of andere betaalmethodes.

Voordat je bij deze brokers crypto kunt kopen, zul je een account moeten aanmaken. Dat kan hier. Nadat je jouw gegevens hebt ingevuld, moet je het account verifi√ęren.

Bitvavo logo

Bitvavo

Kraken logo

Kraken

Beste exchange voor leverage is binance

Binance

2. Geld storten

Op de crypto exchange van Bitvavo kun je geld storten door, wanneer je bent ingelogd, in het dashboard op ‚ÄėTegoed storten‚Äô te klikken. Je kunt hier van verschillende betaalmethodes gebruik maken. Denk aan iDeal, Bancontact, creditcard en SEPA Overboeking.

3. Bitcoin kopen

Nadat je succesvol geld hebt toegevoegd aan je account op Bitvavo, kun je in het dashboard zoeken naar Bitcoin.

Wanneer je op de pagina van Bitcoin staat, vul je het bedrag in waarvoor je Bitcoin wilt kopen, en klikt hierna op ‚ÄėKopen‚Äô. De Bitcoin zal vervolgens automatisch aan je wallet worden toegevoegd binnen Bitvavo.

Wat doe je na de aankoop van Bitcoin?

Je behaalt natuurlijk pas een positief rendement op je belegging wanneer je besluit om over te gaan op verkoop. Voordat je Bitcoin koopt zou je een strategie kunnen bepalen die je volgt. Deze strategie kan gebaseerd zijn om het rendement of op de tijd.

Zo kun je kiezen om Bitcoin te verkopen wanneer jouw belegging een bepaald rendement heeft bereikt. Of spreek je met jezelf af dat je Bitcoin voor de komende 5 jaar niet meer verkoopt, en daarna kijkt wat je ermee gaat doen.

Wanneer je van tevoren een strategie bepaalt, zorg je ervoor dat je niet belegt op basis van emoties.

Conclusie

Door je geld te beleggen zorg je ervoor dat het meer waard kan worden naarmate de tijd vordert, zonder dat je er zelf voor hoeft te werken. Beleggen is ook een prima middel om je vermogen te beschermen tegen inflatie.

Bitcoin is voor veel mensen een interessant belegging. Er zullen uiteindelijk namelijk steeds minder nieuwe Bitcoins in omloop komen, waardoor het aanbod op een gegeven moment niet meer groeit. Op hetzelfde moment is er wel steeds meer vraag naar Bitcoin. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat Bitcoin in de toekomst in prijs toeneemt.

Ondanks dat het steeds populairder wordt om in Bitcoin te investeren, is in crypto beleggen voor beginners nog erg lastig. Gelukkig kun je met bovenstaande uitleg zelf makkelijk en snel beleggen in Bitcoins.

Picture of Matt Timmermans

Matt Timmermans

Mijn technische kennis heb ik opgedaan toen ik bij een Indonesisch blockchain bedrijf heb gewerkt, en ben daarnaast al jaren actief als crypto trader.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN 2024
UNLOCKING TOMORROW’S WEALTH
Oogt de toekomst van Bitcoin rooskleurig? Of zijn er limieten aan de groei? Ontdek het op 5 oktober in de Handelsbeurs in Antwerpen.

EARLY BIRD TICKETS TOT 30 JUNI

  • 00Dagen
  • 00Uren
  • 00Min.
  • 00Sec.
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network ‚Äď Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financi√ęle expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‚ÄėBank en Beurs‚Äô aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ‚Äč‚ÄčSecurity Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in Belgi√ę, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?