Welke soorten van bitcoins zijn er? En wat is de echte?

In dit artikel lees je alles over de types van bitcoins die er zijn.
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Je zou kunnen zeggen dat er drie types van cryptomunten zijn: Bitcoin, altcoins en tokens. In dit artikel bespreken we het verschil, hoe deze tot stand komen en in welke je moet investeren. Spoiler alert: Bitcoin is nog steeds de best presterende én veiligste cryptomunt om in te investeren. Hieronder lees je waarom.

Welke types van Bitcoins bestaan er?

Wanneer de media spreekt over Bitcoin of wanneer je zaken online leest dan zal dit in de meeste gevallen gaan over Bitcoin Core. Dit is de meest gekende en dus meest waardevolle versie.

Het klopt dus dat er meerdere versies van Bitcoin in omloop zijn. Zo heb je naast Bitcoin Core ook nog Bitcoin Cash, BitcoinSV, Bitcoin Gold, Bitcoin Unlimited, etc. Al deze versies verschillen lichtjes van elkaar. Hoeveel exacte versies er van Bitcoin zijn weet niemand. Maar naar schatting moet dit aantal rond de 100 situeren.

In informatica termen gebruikt men het woord fork wanneer een bepaalde versie afwijkt van de originele versie. Je krijgt als het ware een afsplitsing van de originele software waarbij de aangepaste versie enkele regels code heeft herschreven. 

Zo kan bijvoorbeeld Bitcoin Cash meer transacties per seconden verwerken door andere eigenschappen over boord te gooien.

Deze afsplitsingen van Bitcoin noemen we dus Forks en komen geregeld voor. Je moet weten dat Bitcoin geen bedrijf is of een maatschappelijke zetel heeft waarbij centraal de beslissingen worden genomen. Wanneer er dus bijvoorbeeld een upgrade wordt voorgesteld door de ontwikkelaars zal zijn er verschillende meningen en zorgt dit voor onenigheid.

Dit heeft in het verleden al tot heel wat drama geleid waardoor je verschillende kampen krijgt en dus afsplitsingen. Een afsplitsing waarbij een volledig nieuwe munt wordt gecreëerd zoals bijvoorbeeld bij Bitcoin Cash noemen we een Hard Fork. Daarnaast heb je ook nog Soft Forks wanneer er geen nieuwe munt ontstaat.

Forks zijn een type van bitcoins

Het is niet verwonderlijk als je nu al een hoop vragen hebt. Zoals je al weet, of niet, is de Bitcoin software open en toegankelijk voor iedereen. Met andere woorden, jij kan de software downloaden en installeren op je computer zonder hiervoor enige licenties aan te vragen of accounts te creëren. Niemand bezit de software, net zoals er geen eigenaar is van het internet.

Wil je ermee aan de slag? Surf dan naar Bitcoin.org, en download de bitcoin core client software. Let op, aangezien de blockchain alle transactiegegevens bevat zal je al snel een harde schijf nodig hebben van minimum 500 GB en ook een stevig internet abonnement om alles te downloaden.

Sta je toch niet achter de keuzes van Bitcoin Core, dan kan je ook kiezen voor een alternatieve versie, bijvoorbeeld Bitcoin Cash die je op de website bitcoincash.org kan downloaden. Hoewel we dit niet aanraden.

Er is natuurlijk wel een groot verschil tussen al deze verschillende versies. Hoewel iedereen Bitcoin kan kopiëren en er zijn eigen versie van maken, wil dit niet zeggen dat deze ook een economische waarde zal hebben. Kijk maar naar het prijsverschil tussen Bitcoin en Bitcoin Cash.

Waarom is dat? Wel, simpelweg omdat kopieën een kopie blijven. Stel dat plots een regisseur het script van Lord of the Rings probeert te herschrijven. Als regisseur zal je eerst al het nodige kapitaal moeten inzamelen en de nodige overtuiging moeten gebruiken, daarna voldoende marketing en hype creëren dat er een nieuwe film uitkomt. En tenslotte de test bij het grote publiek of zij ook de film aanvaarden als een waardig alternatief van het originele werk.

Het is mogelijk, maar het toont aan dat er meer nodig is dan enkel en alleen wat tekstuele aanpassingen. Je moet eigenlijk een volledig nieuw ecosysteem gaan uitbouwen. Ook bij Bitcoin bouw je niet zomaar een nieuwe versie door wat kleine technische aanpassingen aan te brengen. Om die reden, uitgaande van de prijs, het aantal ontwikkelaars en liquiditeit op exchanges, kunnen we concluderen dat zowat alle forks gefaald zijn in hun opzet om Bitcoin te overstijgen.

Wat is het verschil tussen altcoins en tokens?

Bitcoin is niet de enige cryptomunt. Volgens Coinmarketcap, een website die de koers bijhoudt van zowel bitcoin als alternatieve cryptomunten, bestaan er meer dan 5.500 munten en tokens. Hoe zie je nog het bos door de bomen en wat is nu het verschil tussen beide?

Wat zijn altcoins?

Een altcoin, of alternatieve cryptomunt, is net zoals Bitcoin een virtuele munt die enkel digitaal beschikbaar is. Hoewel de meeste louter een kopie zijn van Bitcoin met minuscule wijzigingen aan de code, zijn sommige volledig nieuw. Enkele cryptomunten zoals IOTA of Hedera Hashgraph gebruiken zelf geen blockchain technologie.

Het verschil tussen altcoins en forks is dat bij een fork er op een bepaald moment een splitsing gebeurd. Met andere woorden, tot het moment van de splitsing, behouden beide versies dezelfde geschiedenis. Terwijl altcoins ook een kopie kunnen zijn, is er geen gemeenschappelijke geschiedenis.

Elk type van munt probeert steeds een eigen niche in te vullen. Zo zijn er bijvoorbeeld privacy coins die (quasi) volledige anonimiteit bieden zoals Monero en Zcash. Terwijl NEO dan weer een munt is die gebruikers beloont met een jaarlijks dividend wanneer ze hun munten bijhouden.

Je zou kunnen zeggen dat ze stuk voor stuk goed draaiende marketing campagnes zijn. De meerderheid van de altcoins bezit maar weinig innovatieve technologie of een team dat dag en nacht aan de code werkt. Om deze reden noemen we ze ook veelal shitcoins.

Wat zijn tokens?

Het grote verschil tussen altcoins en tokens is dat tokens geen eigen blockchain draaien hebben maar hiervoor gebruik maken van bestaande infrastructuur zoals die van Ethereum. Tokens die op Ethereum worden gecreëerd, noemen we ook ERC-20 tokens. Ethereum is verreweg het meest populaire platform om deze te creëren. Andere populaire platformen zijn Waves en NEO.

Om een token te creëren ligt de barrière nog lager. Je hoeft eigenlijk geen technische kennis te hebben aangezien al het lastige werk al gedaan is. Op sommige platformen zoals Waves kan je al je eigen token creëren in tien minuten. Voor de creatie ervan zal je wel eerst de altcoins van dat platform moeten aankopen, zoals bijvoorbeeld Wave coins. Die zijn nodig om transacties van je tokens op de onderliggende blockchain uit te voeren.

Dit wil ook zeggen dat de token die je zonet hebt gecreëerd volledig afhankelijk is van de onderliggende infrastructuur waarop je bouwt. Met andere woorden, als Ethereum het niet haalt of met problemen kampt, zal dit ook een invloed hebben op de prestaties van je token.

Waarvoor worden ze dan gebruikt? Tokens worden vooral gecreëerd om snel geld op te halen voor nieuwe projecten. Binance, nu een van de grootste exchanges ter wereld had in 2017 een eigen token (BNB) gelanceerd op het Ethereum platform om snel geld op te halen voor het bouwen van hun exchange. In een periode van enkele weken haalden zij $15 miljoen op.

Hoewel BNB bij de best presterende cryptomunten van 2019 behoort, zijn er heel wat andere die de dieperik zijn ingegaan. Het kiezen van winnaars en verliezers in traditionele markten is al een extreem moeilijke opgave, maar dit nabootsen in cryptomunten is nog een stuk lastiger net omdat ze zich allemaal voordoen als de game-changer.

In welke cryptomunt moet je investeren?

Welke munt is de cryptomunt van de toekomst, en welke gaat er nu stijgen? Een vraag die iedereen zich afvraagt maar slechts enkelingen juist hebben gegokt. Om de spectaculaire prestaties van Bitcoin in de beginjaren na te bootsen, hoopten veel beleggers op dezelfde prestaties bij andere cryptomunten. Echter kwamen velen terug van een kale reis.

Er zijn verschillende munten die buitengewone prestaties hebben neergezet zoals Ethereum, Ripple en Monero. Wanneer we kijken naar de stijgingen van begin 2017 tot eind 2017, zien we dat deze inderdaad een stuk hoger liggen dan bij Bitcoin. Had je dan op het juiste moment uitgestapt, had je een mooie koerswinst behaald. Ripple steeg bijvoorbeeld van $0,006 naar $1,73 in 2017.

Wat was de beste cryptomunt om in te investeren?

Achteraf  gezien lijkt het altijd zo eenvoudig. Maar tijdig in- en uitstappen is moeilijker dan je denkt.  Zeker als blijkt dat de prijzen maar blijven stijgen. Wanneer heb je voldoende winst gemaakt en stap je uit? Hebzucht is een klassiek fenomeen waar jammer genoeg veel investeerders zich aan mispakken. Laten we bijvoorbeeld ook eens kijken naar de dalingen die daarop volgden bij dezelfde cryptomunten. Dit van de periode januari 2018 tot en met december 2018.

 

Welke cryptomunt moet je kopen?

De crash van Bitcoin was minder zwaar dan die van de andere cryptomunten. In dit voorbeeld zien we een verschil van 10% omdat de crash nog meeviel in vergelijking met andere cryptomunten. Zowat 95% van alle munten kenden een crash van meer dan 90%. Van sommige schiet er zelf nog maar weinig over. De winnaars zouden dus eigenlijk al meer dan moeten compenseren voor de verliezers in je portfolio. 

Ondertussen zijn de prijzen al wat hersteld, maar staan ze nog steeds niet op dezelfde hoogte als eind 2017. Wanneer we de lijn doortrekken en kijken naar de huidige koers van bitcoin (mei 2020), dan is de daling nog maar 31% in vergelijking met januari 2018. Bij Ripple ligt deze rond de -45% terwijl bij Ethereum en Monero deze schommelt rond de -75%.

Maak gerust zelf de vergelijking met andere cryptomunten vooraleer je gaat kopen en ontdek voor jezelf hoe Bitcoin presteert ten opzichte van de rest. Je zal versteld staan van de resultaten. Laat het gerust weten via hello@start2bitcoin.com.

Veel platformen stonden, en staan eigenlijk nog steeds in hun kinderschoenen waardoor zowel technische als fundamentele problemen de levensvatbaarheid nog in gevaar kunnen brengen. Dit heeft ook zijn effect op de prijs als investeerders uiteraard kijken naar winstpotentieel vs. risico. Heel wat projecten maakten beloftes over realisaties die achteraf onrealistisch bleken te zijn. 

Toen de realiteit en de gemaakte beloftes elkaar vonden eind januari 2018, stortte de prijs in elkaar. Hetzelfde geldt voor Bitcoin. Hoewel deze technologie een stuk ouder en meer robuust is, zijn er ook nog heel wat uitdagingen.

Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network – Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist voor Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Interview: Een korte geschiedenis van Bitcoin

11h50 - 12h15

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financiële expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‘Bank en Beurs’ aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ​​Security Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in België, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?