Je zou kunnen zeggen dat er drie types van cryptomunten zijn: Bitcoin, altcoins en tokens. In dit artikel bespreken we het verschil, hoe deze tot stand komen en in welke je moet investeren. Spoiler alert: Bitcoin is nog steeds de best presterende én veiligste cryptomunt om in te investeren. Hieronder lees je waarom.
Welke types van Bitcoins bestaan er?
Wanneer de media spreekt over Bitcoin of wanneer je zaken online leest dan zal dit in de meeste gevallen gaan over Bitcoin Core. Dit is de meest gekende en dus meest waardevolle versie.
Het klopt dus dat er meerdere versies van Bitcoin in omloop zijn. Zo heb je naast Bitcoin Core ook nog Bitcoin Cash, BitcoinSV, Bitcoin Gold, Bitcoin Unlimited, etc. Al deze versies verschillen lichtjes van elkaar. Hoeveel exacte versies er van Bitcoin zijn weet niemand. Maar naar schatting moet dit aantal rond de 100 situeren.
In informatica termen gebruikt men het woord fork wanneer een bepaalde versie afwijkt van de originele versie. Je krijgt als het ware een afsplitsing van de originele software waarbij de aangepaste versie enkele regels code heeft herschreven.
Zo kan bijvoorbeeld Bitcoin Cash meer transacties per seconden verwerken door andere eigenschappen over boord te gooien.
Deze afsplitsingen van Bitcoin noemen we dus Forks en komen geregeld voor. Je moet weten dat Bitcoin geen bedrijf is of een maatschappelijke zetel heeft waarbij centraal de beslissingen worden genomen. Wanneer er dus bijvoorbeeld een upgrade wordt voorgesteld door de ontwikkelaars zal zijn er verschillende meningen en zorgt dit voor onenigheid.
Dit heeft in het verleden al tot heel wat drama geleid waardoor je verschillende kampen krijgt en dus afsplitsingen. Een afsplitsing waarbij een volledig nieuwe munt wordt gecreëerd zoals bijvoorbeeld bij Bitcoin Cash noemen we een Hard Fork. Daarnaast heb je ook nog Soft Forks wanneer er geen nieuwe munt ontstaat.

Het is niet verwonderlijk als je nu al een hoop vragen hebt. Zoals je al weet, of niet, is de Bitcoin software open en toegankelijk voor iedereen. Met andere woorden, jij kan de software downloaden en installeren op je computer zonder hiervoor enige licenties aan te vragen of accounts te creëren. Niemand bezit de software, net zoals er geen eigenaar is van het internet.
Wil je ermee aan de slag? Surf dan naar Bitcoin.org, en download de bitcoin core client software. Let op, aangezien de blockchain alle transactiegegevens bevat zal je al snel een harde schijf nodig hebben van minimum 500 GB en ook een stevig internet abonnement om alles te downloaden.
Sta je toch niet achter de keuzes van Bitcoin Core, dan kan je ook kiezen voor een alternatieve versie, bijvoorbeeld Bitcoin Cash die je op de website bitcoincash.org kan downloaden. Hoewel we dit niet aanraden.
Er is natuurlijk wel een groot verschil tussen al deze verschillende versies. Hoewel iedereen Bitcoin kan kopiëren en er zijn eigen versie van maken, wil dit niet zeggen dat deze ook een economische waarde zal hebben. Kijk maar naar het prijsverschil tussen Bitcoin en Bitcoin Cash.
Waarom is dat? Wel, simpelweg omdat kopieën een kopie blijven. Stel dat plots een regisseur het script van Lord of the Rings probeert te herschrijven. Als regisseur zal je eerst al het nodige kapitaal moeten inzamelen en de nodige overtuiging moeten gebruiken, daarna voldoende marketing en hype creëren dat er een nieuwe film uitkomt. En tenslotte de test bij het grote publiek of zij ook de film aanvaarden als een waardig alternatief van het originele werk.
Het is mogelijk, maar het toont aan dat er meer nodig is dan enkel en alleen wat tekstuele aanpassingen. Je moet eigenlijk een volledig nieuw ecosysteem gaan uitbouwen. Ook bij Bitcoin bouw je niet zomaar een nieuwe versie door wat kleine technische aanpassingen aan te brengen. Om die reden, uitgaande van de prijs, het aantal ontwikkelaars en liquiditeit op exchanges, kunnen we concluderen dat zowat alle forks gefaald zijn in hun opzet om Bitcoin te overstijgen.
Wat is het verschil tussen altcoins en tokens?
Bitcoin is niet de enige cryptomunt. Volgens Coinmarketcap, een website die de koers bijhoudt van zowel bitcoin als alternatieve cryptomunten, bestaan er meer dan 5.500 munten en tokens. Hoe zie je nog het bos door de bomen en wat is nu het verschil tussen beide?

Wat zijn altcoins?
Een altcoin, of alternatieve cryptomunt, is net zoals Bitcoin een virtuele munt die enkel digitaal beschikbaar is. Hoewel de meeste louter een kopie zijn van Bitcoin met minuscule wijzigingen aan de code, zijn sommige volledig nieuw. Enkele cryptomunten zoals IOTA of Hedera Hashgraph gebruiken zelf geen blockchain technologie.
Het verschil tussen altcoins en forks is dat bij een fork er op een bepaald moment een splitsing gebeurd. Met andere woorden, tot het moment van de splitsing, behouden beide versies dezelfde geschiedenis. Terwijl altcoins ook een kopie kunnen zijn, is er geen gemeenschappelijke geschiedenis.
Elk type van munt probeert steeds een eigen niche in te vullen. Zo zijn er bijvoorbeeld privacy coins die (quasi) volledige anonimiteit bieden zoals Monero en Zcash. Terwijl NEO dan weer een munt is die gebruikers beloont met een jaarlijks dividend wanneer ze hun munten bijhouden.
Je zou kunnen zeggen dat ze stuk voor stuk goed draaiende marketing campagnes zijn. De meerderheid van de altcoins bezit maar weinig innovatieve technologie of een team dat dag en nacht aan de code werkt. Om deze reden noemen we ze ook veelal shitcoins.
Wat zijn tokens?
Het grote verschil tussen altcoins en tokens is dat tokens geen eigen blockchain draaien hebben maar hiervoor gebruik maken van bestaande infrastructuur zoals die van Ethereum. Tokens die op Ethereum worden gecreëerd, noemen we ook ERC-20 tokens. Ethereum is verreweg het meest populaire platform om deze te creëren. Andere populaire platformen zijn Waves en NEO.
Om een token te creëren ligt de barrière nog lager. Je hoeft eigenlijk geen technische kennis te hebben aangezien al het lastige werk al gedaan is. Op sommige platformen zoals Waves kan je al je eigen token creëren in tien minuten. Voor de creatie ervan zal je wel eerst de altcoins van dat platform moeten aankopen, zoals bijvoorbeeld Wave coins. Die zijn nodig om transacties van je tokens op de onderliggende blockchain uit te voeren.
Dit wil ook zeggen dat de token die je zonet hebt gecreëerd volledig afhankelijk is van de onderliggende infrastructuur waarop je bouwt. Met andere woorden, als Ethereum het niet haalt of met problemen kampt, zal dit ook een invloed hebben op de prestaties van je token.
Waarvoor worden ze dan gebruikt? Tokens worden vooral gecreëerd om snel geld op te halen voor nieuwe projecten. Binance, nu een van de grootste exchanges ter wereld had in 2017 een eigen token (BNB) gelanceerd op het Ethereum platform om snel geld op te halen voor het bouwen van hun exchange. In een periode van enkele weken haalden zij $15 miljoen op.
Hoewel BNB bij de best presterende cryptomunten van 2019 behoort, zijn er heel wat andere die de dieperik zijn ingegaan. Het kiezen van winnaars en verliezers in traditionele markten is al een extreem moeilijke opgave, maar dit nabootsen in cryptomunten is nog een stuk lastiger net omdat ze zich allemaal voordoen als de game-changer.
In welke cryptomunt moet je investeren?
Welke munt is de cryptomunt van de toekomst, en welke gaat er nu stijgen? Een vraag die iedereen zich afvraagt maar slechts enkelingen juist hebben gegokt. Om de spectaculaire prestaties van Bitcoin in de beginjaren na te bootsen, hoopten veel beleggers op dezelfde prestaties bij andere cryptomunten. Echter kwamen velen terug van een kale reis.
Er zijn verschillende munten die buitengewone prestaties hebben neergezet zoals Ethereum, Ripple en Monero. Wanneer we kijken naar de stijgingen van begin 2017 tot eind 2017, zien we dat deze inderdaad een stuk hoger liggen dan bij Bitcoin. Had je dan op het juiste moment uitgestapt, had je een mooie koerswinst behaald. Ripple steeg bijvoorbeeld van $0,006 naar $1,73 in 2017.

Achteraf gezien lijkt het altijd zo eenvoudig. Maar tijdig in- en uitstappen is moeilijker dan je denkt. Zeker als blijkt dat de prijzen maar blijven stijgen. Wanneer heb je voldoende winst gemaakt en stap je uit? Hebzucht is een klassiek fenomeen waar jammer genoeg veel investeerders zich aan mispakken. Laten we bijvoorbeeld ook eens kijken naar de dalingen die daarop volgden bij dezelfde cryptomunten. Dit van de periode januari 2018 tot en met december 2018.

De crash van Bitcoin was minder zwaar dan die van de andere cryptomunten. In dit voorbeeld zien we een verschil van 10% omdat de crash nog meeviel in vergelijking met andere cryptomunten. Zowat 95% van alle munten kenden een crash van meer dan 90%. Van sommige schiet er zelf nog maar weinig over. De winnaars zouden dus eigenlijk al meer dan moeten compenseren voor de verliezers in je portfolio.
Ondertussen zijn de prijzen al wat hersteld, maar staan ze nog steeds niet op dezelfde hoogte als eind 2017. Wanneer we de lijn doortrekken en kijken naar de huidige koers van bitcoin (mei 2020), dan is de daling nog maar 31% in vergelijking met januari 2018. Bij Ripple ligt deze rond de -45% terwijl bij Ethereum en Monero deze schommelt rond de -75%.
Maak gerust zelf de vergelijking met andere cryptomunten vooraleer je gaat kopen en ontdek voor jezelf hoe Bitcoin presteert ten opzichte van de rest. Je zal versteld staan van de resultaten. Laat het gerust weten via hello@start2bitcoin.com.
Veel platformen stonden, en staan eigenlijk nog steeds in hun kinderschoenen waardoor zowel technische als fundamentele problemen de levensvatbaarheid nog in gevaar kunnen brengen. Dit heeft ook zijn effect op de prijs als investeerders uiteraard kijken naar winstpotentieel vs. risico. Heel wat projecten maakten beloftes over realisaties die achteraf onrealistisch bleken te zijn.
Toen de realiteit en de gemaakte beloftes elkaar vonden eind januari 2018, stortte de prijs in elkaar. Hetzelfde geldt voor Bitcoin. Hoewel deze technologie een stuk ouder en meer robuust is, zijn er ook nog heel wat uitdagingen.