Compounden: Het Achtste Wereldwonder van Financiële Groei

Compounden: wat is het en hoe werkt het
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Albert Einstein noemde compound interest, ook wel bekend als samengestelde rente of “compounden”, het achtste wereldwonder. Maar wat betekent dit precies? Compounden is het effect waarbij niet alleen rente wordt berekend over het beginkapitaal, maar ook over de reeds bijgeschreven rente. Dit wordt ook wel rente-op-rente genoemd en kan leiden tot exponentiële groei van uw vermogen over tijd.

De Kracht van Compound Interest

Wat is compounding nu eigenlijk? Compound interest werkt op een eenvoudige maar krachtige manier. Stel, u stort €1.000,- op een spaarrekening met 5% jaarlijkse rente. Na 20 jaar zou dit bedrag groeien tot €2.653,30, zonder enige extra inspanning van uw kant. Dit principe werkt ook bij beleggen, waarbij rendementen op rendementen worden verdiend.

Berekenen van Compound Interest
De formule voor het berekenen van compound interest is A = P(1 + r/n)^(nt), waarbij ‘A’ de toekomstige waarde vertegenwoordigt, ‘P’ het beginkapitaal, ‘r’ de rente, ‘n’ het aantal renteperiodes en ‘t’ de tijd in jaren.

Compound calculator (zelf invullen)

25

Factoren die Compounden beïnvloeden

De 72-Regel

Een snelle manier om de tijd te schatten die nodig is om een belegging te verdubbelen is de 72-regel. Door 72 te delen door het jaarlijkse rentepercentage krijgt u een schatting van het aantal jaren nodig voor verdubbeling.

Voorbeeld
Stel dat u een spaarrekening of investering heeft met een jaarlijkse rente of rendement van 6%. Hoe lang zal het dan duren voordat uw geïnvesteerde kapitaal zich verdubbelt?

Berekening: 72 / 6 = 12. 

Dus, bij een jaarlijks rendement van 6%, zal het ongeveer 12 jaar duren voordat uw geïnvesteerde bedrag verdubbelt.

Voordelen en Nadelen van Compounden

Compound interest kan zowel positief als negatief uitpakken. Voor beleggers betekent het een kans op exponentiële groei, terwijl het voor leners, zoals bij creditcardschulden, kan leiden tot snel oplopende schulden.

Compounden in de Praktijk

Warren Buffett, een van de rijkste mensen ter wereld, heeft zijn vermogen grotendeels opgebouwd door het principe van compounden. Deze strategie is niet alleen voor de rijken; door vroeg te beginnen met een klein bedrag, kan iedereen profiteren van het rente-op-rente effect.

Compounden met ETF’s en Aandelen

Door te investeren in ETF’s of aandelen en dividenden te herinvesteren, creëert u een sneeuwbal-effect. Dit betekent dat uw investeringen over tijd blijven groeien, zelfs vanuit een bescheiden startkapitaal.

Compounden met crypto

Ook met crypto kan je compounden door de interesten die je ontvangen te herbeleggen, of simpelweg niet af te halen of te verkopen. Verschillende cryptocurrency exchanges zoals Bitvavo bieden deze dienst aan. In crypto heet het ontvangen van interesten op je crypto staking.

Lange Termijn Perspectief

Het is essentieel om een lange termijn perspectief te hebben bij het toepassen van compounden. Hoe langer uw investeringshorizon, hoe groter de potentiële groei van uw vermogen.

Conclusie

Compounden is een krachtig instrument in de wereld van financiën. Of het nu gaat om sparen, beleggen of het afbetalen van schulden, het begrijpen en toepassen van compound interest kan een aanzienlijk verschil maken in uw financiële toekomst. Door slim te investeren en geduldig te zijn, kan iedereen profiteren van wat Einstein het achtste wereldwonder noemde.

Wat is compound investeren?

Compound investeren is een strategie waarbij de winsten of rente van een investering worden herbelegd om extra rendement te genereren. Dit proces creëert een sneeuwbaleffect, waarbij het rendement op het oorspronkelijke kapitaal en op eerder behaalde winsten wordt verdiend.

Wat is een compound plan?

Een compound plan is een beleggingsstrategie waarbij winsten of dividend herbelegd worden om verdere groei te stimuleren. Dit plan richt zich op het maximaliseren van het compounding effect over tijd, vaak door regelmatige herinvesteringen en een langetermijnvisie.

Hoe werkt rente-op-rente bij investeren?

Rente-op-rente bij investeren werkt door behaalde winsten of rente te herbeleggen, waardoor nieuwe winsten worden gegenereerd op zowel het oorspronkelijke kapitaal als de eerder behaalde winsten. Dit proces verhoogt de groei van de investering, omdat het rendement niet alleen op het initiële bedrag maar ook op de cumulatieve winsten wordt berekend.

Is maandelijks €100 beleggen interessant?

Maandelijks €100 beleggen kan zeer interessant zijn, vooral door het effect van compounding.

Stel dat je elke maand €100 belegt tegen een gemiddeld jaarlijks rendement van 6%. Na 20 jaar heb je dan €24.000 belegd.

Dankzij compounding stijgt de totale waarde van je belegging naar €44.143. Het compounding effect houdt in dat je rendement verdient op zowel het oorspronkelijke bedrag als op de rendementen die in de loop der tijd zijn geaccumuleerd, waardoor jouw vermogen sneller kan groeien.

Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN 2024

5 oktober  |  +40 sprekers  |  Handelsbeurs, Antwerpen

EARLY BIRD TICKETS TOT 30 JUNI

  • 00Dagen
  • 00Uren
  • 00Min.
  • 00Sec.
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network – Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financiële expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‘Bank en Beurs’ aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ​​Security Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in België, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?