Top 5 Bitcoin aandelen van 2022

Top 5 Bitcoin aandelen om in te beleggen
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Als je in cryptomunten wilt beleggen maar toch in de traditionele markten wilt blijven zijn er gelukkig verschillende alternatieven. In dit artikel bespreek ik vijf beloftevolle Bitcoin aandelen voor 2022 waarvan de koers sterk gerelateerd is aan die van Bitcoin.

1. Microstrategy (MSTR)

Het Amerikaanse softwarebedrijf Microstrategy is je waarschijnlijk niet onbekend. Het is een van de grote believers in Bitcoin en kwam de laatste maanden geregeld in het nieuws. Het bedrijf kocht al voor €1,8 miljard bitcoins die aan de huidige prijs van net geen €50.000 al in waarde zijn verdubbeld.

Aangezien het bedrijf zowat al hun geld in de digitale munt heeft geïnvesteerd, zien veel beleggers Microstrategy dan ook als een sterk alternatief. Michael Saylor, de oprichter en CEO van Microstrategy, steekt zijn sterke voorkeur voor Bitcoin ook niet onder stoelen of banken.

Het bedrijf investeerde maar liefst op drie verschillende manieren. Allereerst kocht het bedrijf er met de overtollige cash reserves die ze op hun bankrekening hadden staan. Meer dan 90% van dat geld ging naar Bitcoin. Daarnaast leenden ze ook eens €500 miljoen bij de bank uitsluitend voor het kopen ervan en tenslotte zal het bedrijf ook hun toekomstige inkomsten omzetten in Bitcoin.

Hiermee heeft het bedrijf een stevige positie ingenomen en een sterk signaal uitgestuurd naar hun aandeelhouders wat hun lange termijnvisie is. Als dit nog niet genoeg was heeft Michael Saylor ook nog eens beslist om zijn raad van bestuur de optie te bieden om uitbetaald te worden in Bitcoin.

Hun eerste aankondiging dateert al van augustus vorig jaar. Toen liet het bedrijf weten dat ze voor de eerste keer €200 miljoen aan Bitcoins had aangeschaft. Het aandeel is sindsdien vervijfvoudigd en noteert op dit moment rond de €500.

2. Grayscale Investments (GBTC)

GBTC staat voor Grayscale Bitcoin Trust Investment wat een aandeel vertegenwoordigt van het Amerikaanse investeringsfonds Grayscale Investments. Op dit moment heeft het fonds zo’n 600.000 bitcoins in hun bezit en is daarmee het grootste Bitcoin-fonds ter wereld.

Het fonds is voornamelijk bedoeld voor instituties die ook wensen te investeren maar zich geen zorgen hoeven te maken over belastingen, bewaring, de wetgeving of andere technische aspecten. Als beursgenoteerd bedrijf ben je verplicht om dit aan te geven aan de US Securities and Exchange Commission (SEC). Grayscale zorgt ervoor dat je als CEO op je beide oren kan slapen.

Elk aandeel vertegenwoordigt een duizendste van een bitcoin, ook wel een milibit genoemd. Gezien de hoge vraag en dominante positie die Grayscale had noteerde de koers van het aandeel steeds met een premium. Echter is dit de laatste tijd niet meer het geval en is de premium zo goed als weggevallen. Op dit moment is er zelfs een korting van 10%.

Die leiderspositie van Grayscale komt onder vuur te liggen gezien de groeiende concurrentie die het eerder niet had, een Bitcoin-ETF. Hoewel die in de VS nog niet zijn goedgekeurd, zijn er wel al verschillende actief in Zwitserland en Canada. Hoewel de Amerikaanse markt 20x groter is dan die van Canada heeft die wel al in minder dan één maand tijd 16.000 bitcoins opgekocht.

De vraag naar bitcoins ontbreekt dus zeker niet bij instituties. Maar aangezien de managementkosten van een ETF een stuk goedkoper zijn dan een fonds zoals Grayscale Investments verkiezen steeds meer instituties de eerste optie.

Dat is waarom Grayscale Investments geen andere keus meer heeft dan om hun fonds om te zetten naar een ETF. Begin dit jaar hebben ze dit ook reeds aangekondigd. Volgens velen zal een ETF de prijs van Bitcoin opnieuw naar nieuwe hoogtes brengen.

3. Coinbase (COIN)

Met meer dan 56 miljoen gebruikers is Coinbase één van de grootste crypto exchanges ter wereld. Het is ook het platform waar bedrijven zoals Tesla en Microstrategy hun bitcoins kopen. Ze hebben dus niet enkel het grootste marktaandeel op vlak van retail beleggers maar ook bij grotere instituties. De Coinbase applicatie was afgelopen maand ook nog eens de meest gedownloade app in de App store.

Coinbase kwam in het verleden al meerdere malen onder vuur te liggen vanwege zijn orthodoxe beleidsvoering waar discussies over sociale kwesties niet op de bedrijfsvloer mogen worden gevoerd en beslissingen niet altijd werden gesmaakt door de crypto community. Een voorbeeld hiervan is de aankoop van het Italiaanse blockchain analyse bedrijf Neutrino. De oprichters verkochten in het verleden bewakingssoftware en data aan overheden wereldwijd. Als gebruiker ben je daar uiteraard niet tevreden om en dit leidde tot een groot protest onder de hashtag #DeleteCoinbase.

Het wist zijn public relations en betrouwbaar imago wel te behouden waardoor de toekomst van het bedrijf er nog steeds zeer rooskleurig uitziet. De laatste jaren deed Coinbase ook heel wat overnames waardoor het bedrijf minder afhankelijk is geworden van louter de handelsvolumes die het genereert.

Zoals te merken is uit onderstaande grafiek dateert de beursgang van 14 april en sindsdien schommelt de prijs van het aandeel rond de €250.

4. RIOT Blockchain (RIOT)

Riot Blockchain is een Amerikaans bedrijf die gespecialiseerd is in het minen van Bitcoins, zeg maar een miner. Tot voor kort opereerden ze enkel vanuit de staat New York waar ze een oude aluminiumsmelterij hadden overgenomen en omgevormd tot een mining faciliteit van 435 megawatt.

In het eerste kwartaal van dit jaar kondigden ze een tweede faciliteit aan in Houston Texas. Daar zal eerst nog een proefproject lopen. De nieuwe locatie is schaalbaar tot een vermogen van 750 megawatt op jaarbasis.

De prijs van Bitcoin is de laatste maanden enorm gestegen terwijl de hashrate, dat is de moeilijkheidsgraad die miners hebben om nieuwe Bitcoins te vinden amper is verdubbeld. Dit wil zeggen dat het minen van Bitcoins nu enorm winstgevend is. Van zodra de hashrate die inhaalbeweging heeft gedaan zal de winstmarge wel weer gaan dalen.

Maar dit kan nog even duren. Het probleem situeert zich bij de productie van halfgeleiders, een essentieel onderdeel voor mining apparatuur maar ook voor chips. Op dit moment heerst er een enorme schaarste en heeft bijvoorbeeld Ford hun productie in Duitsland al noodgedwongen moeten stilleggen. Zolang het chiptekort blijft aanhouden zal het nog even duren vooraleer miners hun bestellingen in bulk opnieuw kunnen plaatsen bij chipfabrikanten.

Riot Blockchain heeft als ambitie om het grootste mining bedrijf ter wereld te worden. Naast het minen hebben ze de afgelopen maanden ook al heel wat strategische overnames gedaan om hun investeringen en inkomsten verder te spreiden.

Als belegger is een Bitcoin mining bedrijf is het dus verstandig om de elektriciteitskost, de hashrate én de Bitcoin prijs in de gaten te houden. Aangezien het nog steeds een Bitcoin bedrijf is houden zij ook de meerderheid van hun financiële middelen in de digitale munt wat hun cashpositie volatiel kan maken.

Op dit moment noteert het aandeel rond een koers van €25.

5. Galaxy Digital Holdings (GLXY)

Galaxy Digital Holdings is een Amerikaans beleggingsfonds dat opgericht werd door Mike Novogratz, een hedge fund manager en ex-partner bij Goldman Sachs. Het bedrijf investeert zowel in cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum als in verschillende Blockchain bedrijven. Begin mei nam het nog BitGo over voor €1 miljard. Eerder dit jaar hadden ze ook al een aanvraag ingediend bij de SEC voor de lancering van een Bitcoin-ETF. Niet onbelangrijk om te weten, op dit moment hebben ze zo’n 4.000 bitcoins op hun balans staan.

Het aandeel wordt beschouwd als een veiliger alternatief dan rechtstreeks Bitcoins te kopen. Zo daalde de koers van het aandeel slechts 19% in 2018 terwijl de volledige cryptomarkt zo’n 81% daalde. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat Mike Novogratz meerderheidsaandeelhouder is.

Op dit moment noteert het aandeel rond een koers van €27.

Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Ik ben auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners' en gaf wereldwijd verschillende presentaties en workshops over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?