Wat is cold storage en welke cold wallet moet je kopen?

cold storage crypto

Cold storage is een manier waarop cryptocurrencies bewaard worden. Cold storage is dus een type van crypto wallet, en staat misschien beter bekend als hardware wallet (of simpelweg cold wallet).

We leggen je in dit artikel uit hoe cold storage werkt en vertellen je ook hoe jij zelf je cryptomunten en tokens in cold storage kunt bewaren. Er zijn verschillende hardware wallets die je hiervoor kunt gebruiken, welke we in dit artikel zullen bespreken.

Wat is cold storage?

Het eerste dat je moet weten is dat wallets nooit cryptomunten zelf bewaren maar louter de wachtwoorden die je toegang geven tot jouw cryptomunten. Deze wachtwoorden zijn voor iedereen uniek en bestaan uit 12 of 24 unieke woorden.

Bij de installatie van een wallet zal jou steeds gevraagd worden om een back-up te nemen in het geval dat je je wallet kwijtspeelt. Dit doe je door deze woorden op een blad papier of ergens te noteren. We noemen dit ook wel de recovery key of private key.

offline wallet crypto

Het woordje cold verwijst naar het feit dat het gaat om een extern apparaat dat is losgekoppeld van het internet, dit in tegenstelling tot een hot wallet. Dat laatste is een wallet applicatie die je kan downloaden op je smartphone.

Cold storage is dus het bewaren van de private keys op de private key op een stuk hardware dat losgekoppeld kan worden van andere apparaten, en dus ook het internet. Cold storage wordt aanschouwd als de veiligste manier om cryptomunten te bewaren.

Een cold wallet kan door middel van een kabel, Bluetooth of andere manier aan een smartphone, laptop of computer gekoppeld worden. Vervolgens kan de gebruiker via het toestel zijn toestemming geven om crypto te versturen. Die informatie wordt dan versleuteld doorgestuurd naar de blockchain. Heb je geen toegang tot de wallet, dan heb je ook geen toegang tot de private key en kan men geen transacties uitvoeren in jouw naam.

Het is dus van uiterst belang dat je zowel je private key als hardware wallet veilig bewaard zodat onbevoegden hier geen toegang tot hebben. We moeten er wel bij vermelden dat je hardware of cold wallet ook nog eens beveiligd is met een pincode.

Hoe veilig is cold storage?

Zoals eerder vermeld wordt cold storage gezien als de veiligste manier voor het bewaren van crypto. Je moet fysiek toegang hebben tot het apparaat én pincode om transacties uit te voeren. Wanneer de pincode driemaal foutief wordt ingegeven zal de hardware wallet zichzelf resetten. Dit staat haaks op een paper wallet welke wordt aanschouwd als de minst veilige manier om crypto voor lange termijn bij te houden.

Zolang je nog toegang hebt tot je back-up, dat zijn jouw unieke woorden die je best op een andere plaats bewaard, hoef je je geen zorgen te maken. Het zijn namelijk die woorden die je opnieuw toegang geven tot de cryptocurrencies.

Bij het herstellen van je hardware of cold wallet heb je altijd de keuze om enerzijds een nieuwe private key te genereren of een bestaande te importeren. Heb je al een private key, dan kan je deze ingeven en voila, je hebt opnieuw toegang tot jouw beleggingen.

Er zijn verschillende benamingen voor private key. Synoniemen zijn recovery key, seed phrase, private sleutels of wachtwoorden. Ze worden altijd weergegeven in 12 of 24 unieke woorden (afhankelijk van het toestel).

Bewaar de seed phrase dus altijd apart van de cold wallet omdat je wel degelijk geen recovery meer hebt als je beide kwijtraakt.

Hoe werkt een cold storage voor crypto?

Wanneer je eenmaal in het bezit bent van een cold wallet, ook wel offline wallet voor je crypto, zal de wallet aan een laptop, smartphone of computer gekoppeld moeten worden. Dit kan vaak door middel van een USB-kabel of Bluetooth-verbinding, afhankelijk van de soort wallet.

Crypto ontvangen

Elke wallet, zijnde het een hot of cold wallet, genereert zijn eigen adressen op basis van de private key. Een adres is zoals een zichtrekeningnummer waarop je cryptomunten kan ontvangen. Dit mag je met iedereen delen en wordt veelal weergegeven in de vorm van een aantal letters of cijfers of QR-code.

Bitcoinadressen kan je herkennen aangezien ze steeds met dezelfde karakters starten:

  • BC1****
  • 1***
  • 3***

Ethereumadressen starten dan weer met:

  • 0x***

Elk crypto adres is uiteraard uniek net zoals elke zichtrekeningnummer ook uniek is.

Crypto versturen

Stel dat je de cryptomunten die aan jouw wallet adres zijn gekoppeld wilt versturen naar een ander adres, moet de transactie eerst ondertekend worden met de overeenstemmende private key. Niemand anders dan jijzelf is in bezit van de private key, waardoor het onmogelijk is dat andere mensen jouw cryptomunten uitgeven.

Belangrijk om te weten is dat je geen verschillende cryptomunten naar elkaar kan sturen. Je kan bijvoorbeeld geen bitcoins naar een ethereumadres sturen of omgekeerd. Wil je deze omwisselen dan zal je steeds via een exchange of broker moeten gaan zoals Bitvavo of Binance.

Cold storage bij crypto exchanges

Veel crypto exchanges kiezen er voor om de cryptocurrencies van hun klanten op cold storage te bewaren. Zo willen ze de beste veiligheid garanderen.

Bitvavo is bijvoorbeeld een crypto broker die aan cold storage doet. Zij kozen onder andere voor de custody-oplossing van Coinbase Custody International. Dit is te vergelijken met een soort pool waar cryptocurrencies in bewaard worden.

Een groot deel van de cryptocurrencies van Bitvavo wordt op cold storage bewaard. Mocht er toch iets misgaan, zijn ze verzekerd tot 255 miljoen dollar. Mede door dit soort maatregelen is Bitvavo een veilige crypto exchange.

Wat zijn de beste cold storage wallets?

Wanneer je jouw cryptomunten in een eigen cold wallet wil bewaren, is het belangrijk om een veilige cold wallet uit te zoeken. Hieronder zie je de vijf cold wallets die wij je kunnen aanraden omdat ze zichzelf hebben bewezen op het gebied van veiligheid en gebruikersgemak.

1. Ledger Nano S

De Ledger Nano S is de goedkoopste hardware wallet die je op de markt kan vinden (€59). Ledger is een Frans bedrijf dat actief is sinds 2014. De wallet ondersteunt meer dan 1000 verschillende cryptomunten die je erop kan bewaren. Echter gezien de beperkte capaciteit kan je er op elk moment maar maximaal 3 verschillende bewaren. Het bedrag maakt echter niet uit. De Ledger Nano S kun je alleen met een USB-kabel verbinden aan een apparaat.

ledger nano s cold wallet

4.7 / 5

4.7/5

2. Ledger Nano X

De Ledger Nano X is de duurdere versie van de Nano S en heeft wat extra functies (€149). Zo kun je tot 20 verschillende cryptomunten tegelijk op de Nano X bewaren. Het is mogelijk om de Nano X met USB-kabel of Bluetooth aan een apparaat te verbinden.

ledger nano x hardware wallet

4.5 / 5

4.5/5

3. Trezor Model One

Een tweede gekende speler in de markt van hardware wallets is Trezor. Hun antwoord op de Ledger Nano S is de Model One (€73). Het grootste verschil met Ledger en Trezor is dat bij Trezor al hun code open-source is. Doorheen de jaren heeft dit hun een ijzersterke reputatie gegeven.

Trezor Model one offline wallet

4.1 / 5

4.1/5

4. Trezor Model T

Je kunt tot 1200 verschillende cryptocurrencies op de Trezor Model T bewaren (€230). Deze cold wallet verbindt je met een USB-kabel aan een computer of laptop, en kan door middel van het touchscreen bestuurd worden. 

Trezor model T beste hardware wallet

3.9 / 5

3.9/5

5. NGRAVE ZERO

De NGRAVE ZERO is een minder bekende cold wallet, maar zeker niet minder goed of veilig (€398). Deze cold wallet beschikt over een touchscreen en biedt ondersteuning aan 1000 verschillende cryptocurrencies. Het is niet mogelijk om de wallet aan een ander apparaat, zoals een laptop of smartphone, te verbinden. De sleutels verlaten de wallet namelijk nooit. Je kunt alleen een QR-code die op het touchscreen staat scannen met de mobiele applicatie, waarna je toegang krijgt tot je cryptocurrencies.

ngrave zero

3.5 / 5

3.5/5

Conclusie

Wanneer iemand in bezit raakt over de private key van een ander, heeft hij de mogelijkheid om de cryptocurrencies die aan deze sleutels zijn verbonden te stelen. Daarom is het belangrijk om de private key steeds veilig te bewaren.

De veilige oplossing is om je crypto te bewaren op een hardware wallet wat we ook wel cold storage noemen. Hierdoor is het voor hackers vrijwel onmogelijk cryptocurrencies te stelen.

Er zijn veel verschillende cold wallets, waardoor het lastig kan zijn een geschikte wallet te vinden. Wij raden voor beginners de Ledger Nano S aan. Ben je al wat meer gevorderd, dan raden we je de Trezor Model T aan.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *