Paper wallet: de minst veilige manier om crypto te bewaren

Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Wanneer je meer te weten wil komen over crypto wallets, hoor je de term ‘paper wallet’ vrijwel altijd vallen. Toch zijn er maar weinig mensen die dit type wallet gebruiken om hun crypto te bewaren.

In dit artikel leggen we uit waarom dit geen goede manier van opslag is. Voordat we je vertellen wat een paper wallet is, leggen we eerst uit hoe een crypto wallet werkt.

Hoe werkt een crypto wallet?

Voordat we gaan kijken naar wat een paper wallet is, kunnen we beter eerst uitleggen hoe een crypto wallet eigenlijk werkt. Veel mensen denken in eerste instantie dat cryptocurrencies daadwerkelijk in een wallet worden bewaard, maar dat is eigenlijk niet zo.

Wanneer je een transactie op de blockchain maakt, met andere woorden cryptomunten wilt verzenden, moet je die transactie ondertekenen met een digitale handtekening. Met deze handtekening weet het netwerk zeker dat de transactie wordt gemaakt door de rechtmatige eigenaar van de cryptocurrencies die men wil verzenden.

Public en private key

Deze digitale handtekening wordt gemaakt door middel een private key. Zo’n key is in feite een aantal cijfers en letters die op het eerste oog random door elkaar staan. Deze sleutel is en mag alleen in bezit zijn van de rechtmatige eigenaar. Stel dat iemand anders jouw private key in bezit heeft, kan hij zichzelf voordoen als jij.

Daarnaast heb je ook een public key. Zoals het woord zegt is dit een sleutel die je wel met iedereen mag delen. Zowel de private als de public key zijn steeds met elkaar verbonden. Wanneer we hieronder dieper ingaan op wat een paper wallet is, zal je merken dat er steeds een private en een public key zal zijn.

Wanneer we terug gaan naar de blockchain dan kan je eigenlijk de private keys zien als een soort van lang wachtwoord die je toegang geeft tot het beheer van die bepaalde cryptomunten. Cryptomunten verlaten dus nooit de blockchain.

Een public key is dan weer een soort van identificatienummer. In de praktijk zal je niet vaak in aanraking komen met de public key maar eerder met een adres. Een adres vloeit voort uit een public key. Zo kan elke public key verschillende adressen genereren die je dan weer met iedereen mag delen.

Een bitcoinadres kan je het best vergelijken als een zichtrekeningnummer waarbij je private key je wachtwoord is. Bij het versturen of ontvangen van crypto gebruik je dus steeds een bitcoinadres mits een digitale ondertekening van je private key.

Hoe werkt dit?

Laten we dit even uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Stel dat de blockchain een reeks van brievenbussen moet voorstellen. Net zoals de brievenbussen is de blockchain ook voor iedereen toegankelijk.

Echter heb je enkel maar toegang tot een bepaalde brievenbus mits je de sleutel hebt. Deze sleutel stelt de private key voor.

Een bitcoinadres stelt dan weer het huisnummer voor. Dit identificeert welke brievenbus bij welke persoon hoort. En net zoals in dit voorbeeld iedereen een brief naar elkaar kan versturen, kan iedereen ook virtuele munten naar elkaar versturen.

offline wallet crypto

Wat is een paper wallet?

Een paper wallet is een type crypto wallet waarbij de public en private keys worden geprint op een stuk papier, vandaar de naam van dit type wallet. Het is belangrijk om te weten dat een paper wallet geheel offline is, en nooit direct verbinding kan maken met het internet of een elektronisch apparaat. 

Echter schuilt het gevaar erin hoe deze wordt gegenereerd. Wie toegang heeft tot de private keys, heeft ook toegang tot de cryptomunten. Wanneer je een paper wallet laat genereren via een website weet je nooit 100% zeker wie er achter die website zit en als deze wel te vertrouwen is.

Hoe maak ik een paper wallet?

Er zijn verschillende websites waar een paper wallet kan aanmaken. De bekendste is die voor Bitcoin en kan gemaakt worden op bitaddress.org.

Op deze website zul je eerst je muis moeten bewegen om random een private key en een bitcoinadres te genereren. Door je muis te bewegen worden er namelijk verschillende variabelen gecreëerd die zorgen voor de “randomness”. Zodra de groene balk ‘100%’ aangeeft, zijn de twee keys klaar. Je ziet vervolgens een  adres en een Private Key staan.

Beide kun je opslaan door op ‘Print’ te klikken, waarna je succesvol een eigen paper wallet hebt aangemaakt. Je kunt Bitcoin in deze paper wallet bewaren door Bitcoin vanaf een software wallet of exchange naar het adres te sturen.

paper wallet generator

Hoe kan ik het saldo van mijn paper wallet zien?

Er zijn verschillende websites waarop je het saldo van een paper wallet kunt zien. Hiervoor moet je je adres kopiëren. Let er wel op dat je niet per ongeluk de private key van de paper wallet invoert op de website. Deze mag je nooit met iemand anders delen. Een aantal websites waarop je het balans kunt zien zijn:

Hoe kun je crypto verzenden van een paper wallet?

Om crypto vanuit een paper wallet te versturen, zul je eerst handmatig de private key moeten importen in een wallet. Welke type van wallets er bestaan lees je hier

Tijdens de installatie van een nieuwe wallet zal jou steeds gevraagd worden als je een bestaande wenst te importeren of een nieuwe aanmaken. Wanneer je voor de eerste optie gaat kan je hier jouw private key invoeren.

Sommige paper wallets bevatten een QR-code die je met een smartphone kunt scannen, waarna de private key direct geïmporteerd is. Vervolgens zal je je wallets kunnen gebruiken en cryptomunten verzenden naar andere adressen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een paper wallet?

Hieronder zie je de belangrijkste voor- en nadelen van een paper wallet.

Voordelen (+)

 • Leuk dat het fysiek is. Een paper wallet maakt crypto fysiek, en dat kan leuk zijn wanneer je bijvoorbeeld cryptomunten cadeau wil geven. Echter zou je de munten dan wel vrij snel na het geven van het cadeau moeten overzetten naar een veilige software of hardware wallet;
 • Gratis aan te maken en te gebruiken. Je betaalt geen geld om een paper wallet te maken en bewaren.

Nadelen (-)

 • De kans op verlies van crypto is erg groot. De private key is alleen opgeslagen op een stuk papier. Mocht dit papier ooit nat worden of bij een brand verloren gaan, is toegang tot de wallet voor altijd verloren gegaan;
 • Online opslag is gevaarlijk. Sommige mensen bewaren de private key in een tekstdocument op hun apparaat wat ontzettend gevaarlijk is. De private key is in dat geval volledig onbeschermd en kan makkelijk gekopieerd worden;
 • Paper wallet kan gestolen worden. Wanneer je deze niet op een veilige plaats (zoals een kluis) bewaard, kan de paper wallet makkelijk gestolen worden.
 • Met een paper wallet kan je enkel maar cryptocurrencies ontvangen. Uiteraard kan je deze ook spenderen maar daarvoor dien je eerst je private keys te importeren in een hot of cold wallet. Dit vraagt wat extra technische kennis. Meer info kan je vinden in de Bitcoin Masterclass.
 • Je weet niet wie de keys maakt. De private keys maak je op een website, maar je weet eigenlijk nooit zeker wie er achter deze website zit. De maker zou jouw keys ook zelf kunnen gebruiken. Gebruik het daarom enkel voor kleine bedragen en korte termijn zoals een geschenk.
Voorbeeld paper wallet

Waarom is een paper wallet geen veilige manier om cryptomunten te bewaren?

Een paper wallet wordt gezien als de minst veilige manier voor opslag van cryptocurrency. Wij zullen je daarom ook nooit aanraden om gebruik te maken van een paper wallet, en dat heeft verschillende redenen:

 • Zo weet je bijvoorbeeld nooit wie de website heeft gemaakt en waar je de private keys op hebt gegenereerd. De maker van de website zou jouw keys bijvoorbeeld kunnen opslaan om zo jouw cryptomunten op een later tijdstip te stelen.
 • Ook zijn er mensen die de private keys in een tekstdocument op hun laptop of smartphone bewaren. Op deze manier zijn de sleutels niet beveiligd en kunnen ze makkelijk gekopieerd of gehacked worden bij infectie met een computervirus.
 • Maar ook in de offline wereld ligt er gevaar op de loer. Mocht je de public en private keys uitprinten, is de kans aanwezig dat het papier kwijt raakt of wordt beschadigd door water en vuur.

Al met al is een paper wallet dus geen veilige manier om cryptomunten te bewaren. Je kunt beter gebruik maken van een veilige software of hardware wallet, welke we hieronder bespreken.

Welke soorten crypto wallets zijn wél veilig?

Je hebt net gelezen dat het niet veilig en verstandig is om gebruik te maken van een paper wallet. Er zijn verschillende andere manieren waarop je crypto kunt bewaren, welke een stuk veiliger zijn.

Webwallets

Webwallets zijn wallets waarbij je cryptomunten worden bewaard door een platform. Dit is gelijkaardig zoals je rekening bij een bank. Het verschil met andere types van wallets is dat jij geen controle hebt over de private key maar louter inlogt aan de hand van een gebruikersnaam en wachtwoord.

Het voordeel is dit enorm gebruiksvriendelijk is en je op deze platformen ook crypto zoals Bitcoin kunt verhandelen, namelijk kopen en verkopen.

Software wallets

Een software wallet, ook wel hot wallet genoemd, is een crypto wallet waarbij de private keys worden bewaard in een applicatie. Dit kan een lokale applicatie zijn, die je bijvoorbeeld op je laptop of smartphone installeert, maar komt ook voor als webapplicatie. De Metamask wallet voor Ethereum of Bluewallet voor Bitcoin is daar een bekend voorbeeld van.

Software wallets zijn veiliger dan paper wallets, maar nog steeds niet de veiligste manier om cryptocurrencies te bewaren.

Bluewallet is een app om je cryptomunten in te bewaren

Hardware wallets

Net als de paper wallet is de hardware wallet een offline wallet voor crypto. De hardware wallet wordt ook wel een cold wallet genoemd, omdat de private keys op een extern apparaat worden bewaard die je kunt loskoppelen van ieder elektronisch apparaat.

Zodra de hardware wallet niet aan een apparaat is verbonden, is het voor hackers onmogelijk om bij de private keys te komen. Natuurlijk moet je de hardware wallet wel op een veilige plek bewaren.

De hardware wallet wordt gezien als de veiligste manier om crypto te bewaren. Ook op deze wallets kan je verschillende digitale munten zoals ERC20 tokens, Bitcoins of zelfs NFT’s bewaren. Bekende hardware wallets zijn:

ledger nano s cold wallet

De Ledger Nano S is de goedkoopste hardware wallet die je op de markt kan vinden (€59). Ledger is een Frans bedrijf dat actief is sinds 2014. De wallet ondersteunt meer dan 1000 verschillende cryptomunten die je erop kan bewaren. Echter gezien de beperkte capaciteit kan je er op elk moment maar maximaal 3 verschillende bewaren. Het bedrag maakt echter niet uit. De Ledger Nano S kun je alleen met een USB-kabel verbinden aan een apparaat.

4.5 / 5

4.5/5
Trezor Model one offline wallet

Een tweede gekende speler in de markt van hardware wallets is Trezor. Hun antwoord op de Ledger Nano S is de Model One (€73). Het grootste verschil met Ledger en Trezor is dat bij Trezor al hun code open-source is. Doorheen de jaren heeft dit hun een ijzersterke reputatie gegeven.

4.1 / 5

4.1/5

Conclusie

Gebruik je een paper wallet, dan bewaar je de private keys op een uitgeprint stuk papier. Om crypto vanaf de paper wallet te versturen, voer je de private keys handmatig in binnen een software of hardware wallet die hiervoor geschikt is.

Ondanks dat een paper wallet gratis en eenvoudig te maken is, wordt het gezien als de minst veilige manier voor de opslag van cryptocurrency. Daarom raden wij je ook niet aan om crypto te bewaren in een paper wallet.

In plaats daarvan kun je beter gebruik maken van een software wallet of hardware wallet. De hardware wallet wordt gezien als de veiligste manier waarop je crypto kunt bewaren.

Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN 2024
UNLOCKING TOMORROW’S WEALTH
Oogt de toekomst van Bitcoin rooskleurig? Of zijn er limieten aan de groei? Ontdek het op 5 oktober in de Handelsbeurs in Antwerpen.

EARLY BIRD TICKETS TOT 30 JUNI

 • 00Dagen
 • 00Uren
 • 00Min.
 • 00Sec.
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network – Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financiële expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‘Bank en Beurs’ aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ​​Security Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in België, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?