De Terra Luna crash uitgelegd

De terra luna crash uitgelegd
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Het is moeilijk te geloven dat één van de top 10 cryptomunten met miljarden aan fondsen in enkele dagen tijd is gekelderd met 99,9%. We zagen de koers van Luna vallen van $100 naar $0,0002.

Dit zorgde uiteraard voor heel wat volatiliteit in de rest van de cryptomarkt. In dit artikel leggen we uit wat er precies is gebeurd met Terra Luna.

Wat is Terra Luna?

Luna is de cryptomunt, of token, die gebruikt wordt voor de Terra Luna blockchain. De bezieler van dit project is de Zuid-Koreaan, Do Kwon. Hij lanceerde dit project met als doel om de adoptie van cryptomunten te versnellen door een stablecoin te ontwikkelen. Dit is een cryptomunt waarvan de prijs steeds stabiel blijft.

Hun blockchain, de Terra blockchain, kunnen we aanschouwen als een layer 1 blockchain. Dit wil zeggen dat deze geschikt is om verschillende applicaties zoals exchanges, uitleenplatformen en meer op te bouwen. Zo zijn er reeds verschillende op de markt. Voorbeelden hiervan zijn Ethereum, Binance Smart Chain, Avalance en meer.

Wat de Terra Luna blockchain onderscheidt van andere is het feit dat hun stablecoin steeds centraal staat.

Wat zijn stablecoins?

Stablecoins behoren tot een van de meest succesvolle toepassingen van cryptomunten. Handelaars en investeerders kunnen wereldwijd vrij snel en goedkoop geld versturen als ontvangen. Het grootste verschil met bijvoorbeeld een Bitcoin is dat de waarde steeds stabiel blijft.

De grootste stablecoins zoals Tether of USDC geven voor elke dollar  (of euro) in een bank een cryptomunt uit dat altijd ingewisseld kan worden voor een dollar (of euro). Echter zijn hier ook kanttekeningen bij te maken maar dit houden we voor een ander artikel.

Het gevaar van stablecoins is dat deze vaak niet gedecentraliseerd werken als bijvoorbeeld een Bitcoin. Dit wil zeggen dat transacties gecensureerd, bevroren of geblokkeerd kunnen worden. De bedrijven achter deze stablecoins kunnen ook vaker onderworpen worden aan regulering.

Dit staat uiteraard haaks op het gedecentraliseerde karakter van cryptomunten. Terra Luna had hier de oplossing voor gevonden, althans dat beweerden ze toch. Namelijk algorithmic stablecoins waarbij de prijs stabiel blijft doormiddel van een algoritme.

Terra Luna ecosystem - stablecoin UST

Hoe werkt het Luna ecosysteem?

Het ecosysteem van Terra Luna werkt aan de hand van twee tokens:

  • Luna: vertegenwoordigt de cryptomunt zelf
  • UST: een gedecentraliseerde stablecoin die steeds garant staat voor $1

Om ervoor te zorgen dat de waarde van 1 UST stabiel blijft hebben ze hiervoor een mechanisme bedacht. Deze werkt als volgt. 

Wanneer 1 UST meer waard is dan een dollar kunnen Luna beleggers hun munten “verbranden”. Wanneer beleggers ter waarde van $1 aan Luna munten “verbranden”, ontvangen zij hiervoor $1 UST in de plaats. Vervolgens kunnen ze deze verkopen op de markt voor een kleine winst. Op die manier wordt het onderpand, de Luna munten zelf, kleiner ten opzichte van de stablecoin UST. Aangezien er meer UST worden verkocht zal de waarde zakken zodat deze opnieuw in balans is.

Wanneer 1 UST minder waard is dan een dollar kunnen beleggers hun UST “verbanden”. Wanneer zij 1 UST verbanden ontvangen zij Luna munten ter waarde van $1. Aangezien UST minder waard is dan een dollar kunnen zij hun Luna munten verkopen op de markt voor een winst. Op die manier is er meer vraag naar UST en stijgt de waarde ervan.

Met andere woorden als de stablecoin UST onder $1 noteerde kon je deze altijd kopen, omwisselen voor Luna munten en verkopen voor een kleine winst. We noemen dit ook wel arbitrage. Wanneer de waarde van UST boven die van een dollar noteerde kon je je Luna munten inwisselen voor UST en deze dan weer verkopen voor winst. 

Waar liep het fout bij Terra Luna?

Vanuit de community kwamen er al verschillende kritieken dat dit mechanisme niet houdbaar was. Echter stond de Luna community ervoor bekend om hevig en agressief te reageren op kritiek van buitenaf.

Een voorbeeld hiervan was deze tweet waarbij iemand uit de cryptocommunity verwees naar hoe George Soros in 1992 bijna de Britse Pond ten onder liet gaan. Een gelijkaardig event zou ook UST kunnen laten crashen. In de tweet hieronder legt hij in detail uit hoe dit precies in zijn werk zou gaan. Een klein detail is dat je wel $1 miljard aan kapitaal nodig hebt.

Een normale reactie van de Luna community zou zijn om mogelijke acties te onderzoeken om dit tegen te gaan. Of toegeven dat het protocol zich nog in een testomgeving bevindt. Een duidelijke communicatie ontbrak hier echter. In de plaats reageerde de oprichter Do Kwon als volgt (Do Kwon heeft zijn tweet verwijderd dus verwijs ik naar deze).

Als we één iets geleerd hebben van de meme stocks vorig jaar zoals Gamestop is dat je het internet beter niet tart. Zo waren er nog verschillende andere incidenten als deze.

Terra Luna recovery

Hoe kon Luna en UST zo snel crashen?

Het waren de hoge interestvoeten die heel wat beleggers aantrokken. Jaarlijks kon je tot 20% interesten ontvangen op je UST stablecoins, ook wel staking. De bezorgdheid die groeide was dat wanneer de interesten van de Terra Luna blockchain gingen dalen ook het mechanisme om de stabiliteit te bewaren zou breken. Beleggers zouden namelijk hun geld weghalen uit UST en in andere plaatsen investeren.

Aangezien er meer UST zouden verkocht worden daalt ook de waarde van UST ten opzichte van de dollar. Om dit te compenseren schiet de mechanisme (zoals hierboven uitgelegd) in gang waarbij het protocol Luna munten gaat gaan creëren.

Een te grote creatie aan Luna munten zou het systeem uit zijn balans halen. Als oplossing heeft de Luna Foundation een alternatief bedacht waardoor het niet enkel afhankelijk zou moeten zijn van de creatie van nieuwe Luna munten, maar ook andere beleggingen, namelijk Bitcoin

De Luna Foundation kocht in de maanden vooraf meer dan 80.000 bitcoins aan, omgerekend zo’n $3,5 miljard. Dit extra onderpand zou mee dienen als buffer om koersschommelingen op te vangen.

Het einde van de stablecoin UST

Op 7 en 8 mei 2022 daalde de wisselkoers van UST voor het eerst naar $0,98 nadat enkele honderden miljoenen aan UST werden verkocht. Waren dit short posities die zijn geopend? Of een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse Centrale bank die zijn rentes gaat verhogen met 0,50% en schrik voor een recessie?

Verschillende grote partijen die baat hadden bij het behoud van de wisselkoers waren nog tevergeefs UST aan het opkopen maar het was al te laat. Het vertrouwen was geschonden en niet veel later kelderde de koers hevig naar beneden.

Het vertrouwen was zoek en niet veel later kelderde ook de prijs van Luna waardoor alles in een negatieve spiraal terecht kwam. De enige oplossing die nog leek te bestaan om deze dodelijke spiraal af te remmen was om de Luna munt te gaan opblazen. Gigantisch veel Luna munten creëren om zo alle verkochte UST stablecoins op te kopen. Zeg maar hyperinflatie creëren in een sneltempo.

Hierbij ontwaard je wel alle Luna investeerders aangezien hun Luna munten ook minder waard zullen zijn. Het aantal munten steeg van 340 miljoen naar 6,5 biljoen in enkele dagen tijd. Als gevolg kelderde de koers van $100 begin mei naar $0,0002 midden mei. Let op, schokkende beelden.

Wat met de toekomst van Terra Luna?

Op 12 mei 2022 werd de Terra Luna blockchain tot een halt geroepen nadat bleek dat het zo goedkoop was geworden om de volledige blockchain te hacken en over te nemen. Het feit dat dit alleen al mogelijk is toont aan dat het systeem niet zo gedecentraliseerd is als men beweerde. 

De bestaansreden van een blockchain is net dat deze niet beheerd kan worden door een centrale identiteit en dus ook niet gepauzeerd kan worden. Dit heeft ook heel wat implicaties voor handelsplatformen waar gebruikers hun beleggingen hebben staan. Exchanges hebben deze beleggingen tijdelijk moeten bevriezen.

Dit hele fiasco heeft ervoor gezorgd dat de cryptomarkten zwaar in het rood zijn gegaan. Op dit moment weten we nog niet als alle Bitcoins die de Luna Foundation heeft aangekocht ook daadwerkelijk zijn verkocht. Dit brengt nog heel wat onzekerheid met zich mee.

De CEO van de grootste crypto exchange ter wereld, Binance, heeft ook al laten weten dat zij teleurgesteld zijn in hoe de Luna Foundation is omgegaan met het incident. Het is maar de vraag als exchanges na dit incident deze munt zullen blijven aanbieden of niet.

Conclusie

Cryptomunten zijn nog steeds experimenten. Wat men altijd moet onthouden bij het investeren is dat crypto projecten veelal nog start-ups zijn. En zoals elke start-up hebben die een grote kans op falen.

Dit onderscheidt cryptomunten van Bitcoin die niet louter wordt beheerd door een centrale identiteit en de code niet enkel wordt geschreven door een select groepje van ontwikkelaars.

Het krijgt veelal ook de kritiek dat het niets vernieuwend brengt maar dit is net ook waar zijn sterkte ligt. Een onverwoestbaar alternatief uitbouwen voor het monetaire systeem.

Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN 2024

5 oktober  |  +40 sprekers  |  Handelsbeurs, Antwerpen

EARLY BIRD TICKETS TOT 30 JUNI

  • 00Dagen
  • 00Uren
  • 00Min.
  • 00Sec.
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network – Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financiële expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‘Bank en Beurs’ aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ​​Security Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in België, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?