Het is moeilijk te geloven dat één van de top 10 cryptomunten met miljarden aan fondsen in enkele dagen tijd is gekelderd met 99,9%. We zagen de koers van Luna vallen van $100 naar $0,0002.
Dit zorgde uiteraard voor heel wat volatiliteit in de rest van de cryptomarkt. In dit artikel leggen we uit wat er precies is gebeurd met Terra Luna.
Wat is Terra Luna?
Luna is de cryptomunt, of token, die gebruikt wordt voor de Terra Luna blockchain. De bezieler van dit project is de Zuid-Koreaan, Do Kwon. Hij lanceerde dit project met als doel om de adoptie van cryptomunten te versnellen door een stablecoin te ontwikkelen. Dit is een cryptomunt waarvan de prijs steeds stabiel blijft.
Hun blockchain, de Terra blockchain, kunnen we aanschouwen als een layer 1 blockchain. Dit wil zeggen dat deze geschikt is om verschillende applicaties zoals exchanges, uitleenplatformen en meer op te bouwen. Zo zijn er reeds verschillende op de markt. Voorbeelden hiervan zijn Ethereum, Binance Smart Chain, Avalance en meer.
Wat de Terra Luna blockchain onderscheidt van andere is het feit dat hun stablecoin steeds centraal staat.
Wat zijn stablecoins?
Stablecoins behoren tot een van de meest succesvolle toepassingen van cryptomunten. Handelaars en investeerders kunnen wereldwijd vrij snel en goedkoop geld versturen als ontvangen. Het grootste verschil met bijvoorbeeld een Bitcoin is dat de waarde steeds stabiel blijft.
De grootste stablecoins zoals Tether of USDC geven voor elke dollar (of euro) in een bank een cryptomunt uit dat altijd ingewisseld kan worden voor een dollar (of euro). Echter zijn hier ook kanttekeningen bij te maken maar dit houden we voor een ander artikel.
Het gevaar van stablecoins is dat deze vaak niet gedecentraliseerd werken als bijvoorbeeld een Bitcoin. Dit wil zeggen dat transacties gecensureerd, bevroren of geblokkeerd kunnen worden. De bedrijven achter deze stablecoins kunnen ook vaker onderworpen worden aan regulering.
Dit staat uiteraard haaks op het gedecentraliseerde karakter van cryptomunten. Terra Luna had hier de oplossing voor gevonden, althans dat beweerden ze toch. Namelijk algorithmic stablecoins waarbij de prijs stabiel blijft doormiddel van een algoritme.
Hoe werkt het Luna ecosysteem?
Het ecosysteem van Terra Luna werkt aan de hand van twee tokens:
- Luna: vertegenwoordigt de cryptomunt zelf
- UST: een gedecentraliseerde stablecoin die steeds garant staat voor $1
Om ervoor te zorgen dat de waarde van 1 UST stabiel blijft hebben ze hiervoor een mechanisme bedacht. Deze werkt als volgt.
Wanneer 1 UST meer waard is dan een dollar kunnen Luna beleggers hun munten “verbranden”. Wanneer beleggers ter waarde van $1 aan Luna munten “verbranden”, ontvangen zij hiervoor $1 UST in de plaats. Vervolgens kunnen ze deze verkopen op de markt voor een kleine winst. Op die manier wordt het onderpand, de Luna munten zelf, kleiner ten opzichte van de stablecoin UST. Aangezien er meer UST worden verkocht zal de waarde zakken zodat deze opnieuw in balans is.
Wanneer 1 UST minder waard is dan een dollar kunnen beleggers hun UST “verbanden”. Wanneer zij 1 UST verbanden ontvangen zij Luna munten ter waarde van $1. Aangezien UST minder waard is dan een dollar kunnen zij hun Luna munten verkopen op de markt voor een winst. Op die manier is er meer vraag naar UST en stijgt de waarde ervan.
Met andere woorden als de stablecoin UST onder $1 noteerde kon je deze altijd kopen, omwisselen voor Luna munten en verkopen voor een kleine winst. We noemen dit ook wel arbitrage. Wanneer de waarde van UST boven die van een dollar noteerde kon je je Luna munten inwisselen voor UST en deze dan weer verkopen voor winst.
Waar liep het fout bij Terra Luna?
Vanuit de community kwamen er al verschillende kritieken dat dit mechanisme niet houdbaar was. Echter stond de Luna community ervoor bekend om hevig en agressief te reageren op kritiek van buitenaf.
Een voorbeeld hiervan was deze tweet waarbij iemand uit de cryptocommunity verwees naar hoe George Soros in 1992 bijna de Britse Pond ten onder liet gaan. Een gelijkaardig event zou ook UST kunnen laten crashen. In de tweet hieronder legt hij in detail uit hoe dit precies in zijn werk zou gaan. Een klein detail is dat je wel $1 miljard aan kapitaal nodig hebt.
A few weeks ago I responded to @tbr90’s tweet with a brief outline of how a wealthy attacker could not only break @terra_money but profit heavily doing it with a Soros style Black Wednesday attack. Below I provide a detailed breadown...~$1B capital needed.https://t.co/MIbSH3Lwpq
— FreddieRaynolds (@FreddieRaynolds) November 25, 2021
Een normale reactie van de Luna community zou zijn om mogelijke acties te onderzoeken om dit tegen te gaan. Of toegeven dat het protocol zich nog in een testomgeving bevindt. Een duidelijke communicatie ontbrak hier echter. In de plaats reageerde de oprichter Do Kwon als volgt (Do Kwon heeft zijn tweet verwijderd dus verwijs ik naar deze).
Silence is a perfectly acceptable option if stupid https://t.co/XE2wYF2mgc
— Alex Krüger (@krugermacro) May 11, 2022
Als we één iets geleerd hebben van de meme stocks vorig jaar zoals Gamestop is dat je het internet beter niet tart. Zo waren er nog verschillende andere incidenten als deze.
Hoe kon Luna en UST zo snel crashen?
Het waren de hoge interestvoeten die heel wat beleggers aantrokken. Jaarlijks kon je tot 20% interesten ontvangen op je UST stablecoins, ook wel staking. De bezorgdheid die groeide was dat wanneer de interesten van de Terra Luna blockchain gingen dalen ook het mechanisme om de stabiliteit te bewaren zou breken. Beleggers zouden namelijk hun geld weghalen uit UST en in andere plaatsen investeren.
Aangezien er meer UST zouden verkocht worden daalt ook de waarde van UST ten opzichte van de dollar. Om dit te compenseren schiet de mechanisme (zoals hierboven uitgelegd) in gang waarbij het protocol Luna munten gaat gaan creëren.
Een te grote creatie aan Luna munten zou het systeem uit zijn balans halen. Als oplossing heeft de Luna Foundation een alternatief bedacht waardoor het niet enkel afhankelijk zou moeten zijn van de creatie van nieuwe Luna munten, maar ook andere beleggingen, namelijk Bitcoin.
De Luna Foundation kocht in de maanden vooraf meer dan 80.000 bitcoins aan, omgerekend zo’n $3,5 miljard. Dit extra onderpand zou mee dienen als buffer om koersschommelingen op te vangen.
Het einde van de stablecoin UST
Op 7 en 8 mei 2022 daalde de wisselkoers van UST voor het eerst naar $0,98 nadat enkele honderden miljoenen aan UST werden verkocht. Waren dit short posities die zijn geopend? Of een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse Centrale bank die zijn rentes gaat verhogen met 0,50% en schrik voor een recessie?
Verschillende grote partijen die baat hadden bij het behoud van de wisselkoers waren nog tevergeefs UST aan het opkopen maar het was al te laat. Het vertrouwen was geschonden en niet veel later kelderde de koers hevig naar beneden.
Het vertrouwen was zoek en niet veel later kelderde ook de prijs van Luna waardoor alles in een negatieve spiraal terecht kwam. De enige oplossing die nog leek te bestaan om deze dodelijke spiraal af te remmen was om de Luna munt te gaan opblazen. Gigantisch veel Luna munten creëren om zo alle verkochte UST stablecoins op te kopen. Zeg maar hyperinflatie creëren in een sneltempo.
Hierbij ontwaard je wel alle Luna investeerders aangezien hun Luna munten ook minder waard zullen zijn. Het aantal munten steeg van 340 miljoen naar 6,5 biljoen in enkele dagen tijd. Als gevolg kelderde de koers van $100 begin mei naar $0,0002 midden mei. Let op, schokkende beelden.
Wat met de toekomst van Terra Luna?
Op 12 mei 2022 werd de Terra Luna blockchain tot een halt geroepen nadat bleek dat het zo goedkoop was geworden om de volledige blockchain te hacken en over te nemen. Het feit dat dit alleen al mogelijk is toont aan dat het systeem niet zo gedecentraliseerd is als men beweerde.
De bestaansreden van een blockchain is net dat deze niet beheerd kan worden door een centrale identiteit en dus ook niet gepauzeerd kan worden. Dit heeft ook heel wat implicaties voor handelsplatformen waar gebruikers hun beleggingen hebben staan. Exchanges hebben deze beleggingen tijdelijk moeten bevriezen.
Dit hele fiasco heeft ervoor gezorgd dat de cryptomarkten zwaar in het rood zijn gegaan. Op dit moment weten we nog niet als alle Bitcoins die de Luna Foundation heeft aangekocht ook daadwerkelijk zijn verkocht. Dit brengt nog heel wat onzekerheid met zich mee.
De CEO van de grootste crypto exchange ter wereld, Binance, heeft ook al laten weten dat zij teleurgesteld zijn in hoe de Luna Foundation is omgegaan met het incident. Het is maar de vraag als exchanges na dit incident deze munt zullen blijven aanbieden of niet.
5. I am very disappointed with how this UST/LUNA incident was handled (or not handled) by the Terra team. We requested their team to restore the network, burn the extra minted LUNA, and recover the UST peg. So far, we have not gotten any positive response, or much response at all
— CZ 🔶 Binance (@cz_binance) May 13, 2022
Conclusie
Cryptomunten zijn nog steeds experimenten. Wat men altijd moet onthouden bij het investeren is dat crypto projecten veelal nog start-ups zijn. En zoals elke start-up hebben die een grote kans op falen.
Dit onderscheidt cryptomunten van Bitcoin die niet louter wordt beheerd door een centrale identiteit en de code niet enkel wordt geschreven door een select groepje van ontwikkelaars.
Het krijgt veelal ook de kritiek dat het niets vernieuwend brengt maar dit is net ook waar zijn sterkte ligt. Een onverwoestbaar alternatief uitbouwen voor het monetaire systeem.