Ultieme gids voor beginnende crypto traders

crypto traden gids
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Je wilt beginnen met crypto trading. Voordat je kunt starten, is het belangrijk om te weten waar het over gaat. Dat is minder makkelijk dan het klinkt, want het internet staat vol met informatie. Dus, waar begin je? Bij deze crypto trading gids!

Dit is een gids voor iedereen die wil beginnen met crypto trading. We leggen je de basisprincipes van crypto uit en vertellen je waar je crypto kunt kopen. Natuurlijk gaan we ook dieper in op de verschillende handelsstrategieën die je zou kunnen gebruiken, en vertellen we je wat meest gemaakte fouten onder crypto handelaren zijn.

Wat is crypto (en hoe kun je er geld mee verdienen)?

Cryptocurrency is een digitale valuta die gebruik maakt van de blockchaintechnologie. De blockchain, waar cryptocurrencies op draaien, is een netwerk bestaande uit computers (ook wel nodes).

Op het moment dat jij een cryptomunt naar een andere gebruiker verstuurt, zullen de nodes zorgen voor de verwerking van de transactie. Dat doen ze door eerst te controleren of jij wel genoeg cryptomunten in bezit hebt, waarna ze de transactie samen met andere transacties tot een blok bundelen.

Dit blok wordt vervolgens bewaard en gekoppeld aan de andere blokken in het netwerk. Zo weet iedere computer dat jij jouw cryptomunten naar een andere gebruiker hebt verstuurd. Vandaar ook de term blockchain, namelijk een ketting van blokken.

Een cryptocurrency kan als betaalmiddel dienen, maar wordt steeds vaker gebruikt als beleggingsproduct. De waarde van een cryptocurrency kan over tijd toenemen, waardoor het mogelijk is een positief rendement op jouw investering te verdienen. Natuurlijk kan de waarde van een cryptocurrency ook dalen, waardoor jij jouw geld zou kunnen verliezen.

De koersen en prijzen van crypto

De prijzen van cryptocurrencies schommelen continu, en dat zie je terug in de koersen. Deze schommeling wordt veroorzaakt door een continue verandering in vraag en aanbod. De vraag en het aanbod bepalen de waarde van een cryptomunt.

Op het moment dat de vraag naar een cryptocurrency stijgt, zal ook de prijs stijgen. Voorwaarde is wel dat het aanbod gelijk blijft of zelfs daalt. Mocht het aanbod, relatief gezien, toenemen ten overstaan van de vraag, zal de waarde van de cryptocurrency dalen.

Om geld te verdienen met crypto trading zul je de cryptocurrency voor een zo laag mogelijke prijs moeten aanschaffen, en voor een zo hoog mogelijke prijs moeten verkopen. Dat lijkt simpel, maar is in de praktijk vaak lastiger te verwezenlijken dan je zou denken.

De meest verhandelde cryptocurrencies

Bitcoin was de eerste cryptomunt, waarna steeds meer nieuwe ontstonden. Dit worden ook wel altcoins genoemd (alternatieve coins). We zien dat de top-10 meest verhandelde cryptocurrencies ieder jaar wel eens veranderd.

De grootte van een cryptocurrency wordt bepaald door de market cap, of ook wel marktkapitalisatie. De market cap is al het geld dat in een cryptocurrency rond gaat. Je kunt de market cap berekenen door de prijs van de cryptomunt te vermenigvuldigen met het aantal munten/tokens dat in omloop is.

Als beginnende crypto traders is het volgens ons belangrijk om in ieder geval de volgende cryptocurrencies te kennen:

We raden je aan om meer te leren over deze cryptocurrencies. Wanneer je begrijpt wat deze cryptocurrencies doen en hoe ze werken, zal het makkelijker zijn om in de toekomst zelf cryptocurrencies te onderzoeken. Deze komen ook aan bod in de Bitcoin Masterclass.

Verschillende crypto handelsstrategieën

Als crypto trader kun je gebruik maken van verschillende handelsstrategieën. Het is belangrijk dat de strategie die je volgt past bij de doelstellingen die je hebt. Volg je een strategie die niet bij jou past, is de kans op verlies van geld groter.

Daytraden of scalpen

Daytraden, ook wel scalpen genoemd, is het verhandelen van crypto op dagbasis. Je houdt een cryptocurrency in dat geval niet langer dan een dag aan en zorgt ervoor dat al jouw posities aan het eind van de dag gesloten zijn.

Als daytrader speel je in op kleine koerswijzigingen. Je zult daarom in veel gevallen moeten handelen met grote bedragen of hefbomen. Met zo’n hefboom, ook wel een leverage genoemd, kun je het geïnvesteerde bedrag vergroten. In feite leen je in dat geval geld van de exchange waar je op handelt. Wanneer je een hefboom van x50 gebruikt, wordt jouw inzet 50 keer vermenigvuldigt. Dit geldt ook voor de uitkomst van jouw trade: de winst valt 50 keer groter of 50 keer lager uit. We noemen dit leverage trading of margin trading.

Leverage trading is ontzettend lastig en erg risicovol. Het is daarom niet aan te raden hiermee te beginnen, tenzij je hiermee veel ervaring hebt. Eerder schreven we een artikel over traden met een hefboom, dat je hier kunt lezen.

Scalping is allesbehalve makkelijk. De meeste daytraders verliezen het eerste jaar alleen maar geld. Het vergt dan ook jaren aan oefening voordat je veel winst maakt.

Los daarvan moet je in België ook steeds rekening houden met belastingen. Wanneer je actief gaat handelen is de kans groot dat je 33% belastingen zal moeten betalen op je winsten. Lees hier het volledige interview met een fiscaal advocaat.

Swingtraden

Swingtraden is ook een korte termijn strategie. In dit geval houdt je posities enkele dagen tot enkele weken aan. Swingtraden is niet makkelijk en is voor veel traders pas winstgevend na maanden tot jaren oefening.

traden met bitcoin

HODL / lange termijn strategie

Wanneer je posities voor een lange termijn aanhoudt, minimaal enkele maanden, volg je een HODL-strategie. Deze term werd voor het eerst gebruikt in 2013 en staat voor ‘Hold on for dear life’. We zien dat de meeste mensen kiezen voor een lange termijn strategie als HODL.

Dollar-Cost-Average (DCA)

Een groot aantal mensen maakt gebruik van DCA. Maar wat betekent DCA? Dit staat voor Dollar Cost Average en is het aankopen van cryptocurrencies met vooraf bepaalde tussenperiodes. Zo kun je bijvoorbeeld besluiten om DCA toe te passen door iedere 1ste dag van de maand voor 200 euro aan Bitcoin te kopen. Je kijkt dan niet naar de huidige koers.

Het idee is dat je op deze manier een gemiddelde positie inneemt die op de lange termijn voor een positief rendement kan zorgen. DCA is een ideale strategie voor beginnende handelaren, omdat je op deze manier in crypto kunt beleggen zonder al te veel kennis in huis te hebben.

Het is eigenlijk dezelfde strategie die je toepast zoals bij pensioensparen. Hieronder een voorbeeld van hoeveel je belegging zou hebben opgebracht wanneer je elke maand $200 aan bitcoins hebt gekocht gedurende een periode van 3 jaar. In totaal zou je investering 175% hebben opgebracht, dat is 2,75x het bedrag.

hoe crypto traden met dca
Klik op de foto om een simulatie te maken

Waar kun je het beste crypto kopen?

Crypto verhandel je op een crypto exchange of broker. Dit is een platform waar cryptocurrencies worden aangeboden. Er zijn honderden verschillende crypto exchanges en brokers. Het lijkt op het eerste gezicht misschien lastig om een geschikt platform te vinden. Wij hebben hieronder de voor- en nadelen opgelijst van twee betrouwbare platformen.

De voor- en nadelen van Litebit

De voor- en nadelen van Binance

Crypto bewaren

Crypto bewaar je in een crypto wallet. Dit is een virtuele portemonnee die je kunt vergelijken met een bankrekening. Iedere wallet heeft een eigen adres. Vanuit je wallet kun je jouw cryptomunten naar andere crypto wallets sturen.

Litebit en Binance hebben een eigen wallet binnen hun platform. Wanneer je crypto koopt bij een van deze twee platformen, worden jouw munten automatisch opgeslagen in een wallet dat aan jouw account is gekoppeld. Dit noemen we een web wallet.

Het is ook mogelijk om jouw cryptomunten te versturen naar een andere wallet, zoals een hardware wallet (of cold wallet genoemd). Een hardware wallet lijkt op een USB-stick welke je kunt uitnemen van je laptop of computers. Op het moment dat de hardware wallet niet is verbonden met een apparaat, kan niemand bij jouw cryptomunten komen.

Tot slot heb je nog een derde type wallet waarbij je jouw cryptomunten bewaard op je smartphone. Dit noemen we een hot wallet. Bij zowel een hot als cold wallet ben jij eigenaar van je cryptomunten en staan deze niet op een platform. Hoe je zo’n wallet installeert en waar je overal op moet letten lees je hier.

Hoe bepaal je welke crypto je moet kopen?

Natuurlijk wil je een positief rendement behalen op jouw crypto-investering. Dat doe je door een cryptomunt te kopen voordat deze in waarde stijgt. Na een waardestijging verkoop je de cryptocurrency, waarna je de winst hebt gerealiseerd. Maar hoe bepaal je het perfecte koop- en verkoopmoment?

Een crypto trader kan door middel van een fundamentele of technische analyse bepalen wanneer en welke cryptocurrency hij of zij het beste kan kopen.

Wat is fundamentele analyse?

Je voert een fundamentele analyse uit door te kijken naar de interne en externe factoren van een cryptocurrency. Zo kijk je bijvoorbeeld naar de maximale voorraad, hoeveel munten er al in omloop zijn, wat de market cap is, wie er in het team achter de cryptocurrency zit en wat hun ervaringen zijn, wat de toekomstplannen zijn, etc.

Een fundamentele analyse is niet moeilijk uit te voeren en ideaal wanneer je een lange termijn strategie volgt. Deze is bijvoorbeeld ideaal te combineren met een Dollar-Cost-Average strategie.

Wat is technische analyse?

Bij een technische analyse ga je op zoek naar de beste koop- en verkoopmomenten door de koersgrafiek van een cryptocurrency te onderzoeken. Er zijn verschillende technieken, toolings en indicatoren die je kunt gebruiken om conclusies uit de grafiek te trekken.

Het uitvoeren van een technische analyse is erg moeilijk en vergt vaak maanden tot jaren oefening. Technische analyses worden voornamelijk gebruikt door daytraders en scalpers, maar kan in sommige gevallen ook gebruikt worden door traders die op de lange termijn handelen.

De 5 meest gemaakte crypto trading fouten

Wanneer je gaat beginnen met crypto trading, zul je zonder twijfel fouten maken. Iedere crypto trader, hoe succesvol deze ook is, heeft fouten gemaakt en maakt nog steeds fouten. Je kunt wel een aantal fouten voorkomen door te weten wat de meest gemaakte fouten onder crypto traders zijn:

  1. Starten met echt geld – Het is beter om met ‘paper money’ te beginnen. Je kunt hiermee posities openen zonder echt geld te hoeven gebruiken, zodat je kunt oefenen.
  2. Beleggen met geld dat je niet kunt missen – Investeer alleen geld dat je zou kunnen missen. Je kunt namelijk altijd geld verliezen met crypto trading, en het is belangrijk dat je hierdoor niet in de problemen komt.
  3. Hefbomen gebruiken -Leverage trading is ontzettend risicovol, en daarom kun je deze het beste vermijden. Mocht je hiermee willen beginnen, kun je het beste eerst veel oefenen met paper money.
  4. Crypto kopen zonder onderzoek – Baseer je trades alleen op onderzoek dat je zelf hebt uitgevoerd, en luister niet te veel naar anderen.
  5. Advies van anderen volgen – Anderen kunnen het fout hebben, dus laat jezelf niet verleiden (FOMO) door wat anderen zeggen of doen.

De 5 belangrijkste tips voor startende crypto traders

Je hebt zojuist gelezen wat je niet moet doen. Nu geven we je ook nog graag een aantal belangrijke tips mee, zodat jij vandaag nog van start kunt met jouw crypto trading avontuur.

  1. Bepaal je doel – Voordat je begint is het belangrijk om doelstellingen op te zetten. Dit zal je helpen bij het nemen van de juiste beslissingen, maar zorgt natuurlijk ook voor extra motivatie.
  2. Bepaal je strategie – Weet voordat je begint welke strategie je volgt. Het wordt dan makkelijker om hier tijdens het traden naar te handelen.
  3. Onderzoek verschillende cryptomunten – Verdiep jezelf eerst in een cryptomunt alvorens je deze koopt. Er zijn verschillende onderzoeken die je kunt uitvoeren: de technische analyse en fundamentele analyse.
  4. Pak je winst – Bepaal van te voren met welke winst je tevreden bent, en verkoop de cryptocurrency op tijd. Veel mensen wachten te lang, waardoor ze uiteindelijk verlies maken op een trade.
  5. Registreer je trades – Houdt in een logboek bij welke trades je hebt gemaakt, en schrijf ook op waarom je een cryptomunt hebt gekocht of verkocht. Zo kun je leren van trades die goed zijn gegaan, maar ook van fouten die je hebt gemaakt.
hoe starten met crypto trading

Belasting betalen op jouw cryptocurrencies, hoe zit dat?

Helaas zul je belasting moeten betalen over jouw cryptocurrencies. Hoe dat precies zit, verschilt per land. Hieronder bespreken we de belastingregels omtrent crypto in Nederland en België.

Crypto belastingen in Nederland

In Nederland ben je verplicht cryptocurrency aan te geven bij de belastingdienst. Het valt onder box 3, wat betekent dat je hier bijna geen belasting over betaalt. Er geldt altijd een heffingsvrij deel. Alles dat boven het heffingsvrije deel uitkomt wordt belast.

In sommige gevallen kunnen cryptocurrencies tot box 1 gerekend worden. Dat is het geval wanneer jouw hoofdinkomen voornamelijk uit crypto trading komt.

Crypto belastingen in België

Ook in België zul je belasting moeten afstaan over jouw cryptocurrencies. Er geldt een speculatietaks van 33%, welke in veel gevallen voor crypto trading geldt. Wanneer jij puur en alleen in crypto handelt als ‘erbij’ of voor de lange termijn, is de kans groot dat je geen belasting hoeft te betalen. Dat verandert wanneer jouw hoofdinkomen uit crypto trading komt.

Wil je hier meer over weten? Bestel dan hier het boek “Cryptomunten cryptisch belast”.

crypto belasting nederland en belgië

Meer leren over crypto trading?

Oefening baart kunst. Je zult merken dat je niet meteen winst maakt wanneer je met crypto trading start. Er zijn wel manieren om de kans op het maken van winst te vergroten. Zo zou je bijvoorbeeld meer kunnen leren over de werking van blockchains en cryptocurrencies, of een cursus kunnen volgen die jou alles uitlegt over crypto trading.

De Bitcoin Masterclass is zo’n cursus, welke uit meer dan 7 uur aan video’s bestaat. Je hebt levenslang toegang tot de cursus waar Levi Haegebaert je meeneemt in de wereld van bitcoin en crypto. Zo leer je over de geschiedenis van crypto en geld, de verschillende soorten cryptomunten, verschillende investeringstechnieken en hoe je crypto kunt kopen.

Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Ik ben auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners' en gaf wereldwijd verschillende presentaties en workshops over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN

 CONFERENCE

Heeft Bitcoin nog toekomst? Ontdek het op 8 oktober tijdens de grootste Bitcoin conferentie van de Benelux.

Keynotes

Web 5.0, inflatie, criminaliteit, mining, ...

Workshops

Wallets, Lightning, trading en meer

Panel gesprekken

Adoptie, regelgeving, security en meer

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?