Bouw een crypto portfolio met Dollar Cost Average (DCA)

Bouw een crypto portfolio met Dollar Cost Average (DCA)

Wat is Dollar Cost Average?

Je hebt verschillende investeringsstrategieën om in crypto te stappen. Een van de betere strategieën is DCA wat staat voor Dollar Cost Average. Hierbij ga je gespreid instappen en wordt voornamelijk gebruikt bij volatiele investeringen zoals cryptomunten.

Hoewel er wordt gesproken over Dollar leent deze techniek zich uiteraard ook tot euro’s. Kort samengevat ga je een som geld over een bepaalde periode en op vaste tijdsintervallen investeren. 

Bijvoorbeeld: stel dat je €1200 wilt beleggen. In plaats van dit bedrag in één keer te investeren ga je met DCA gedurende één jaar elke maand €100 aan crypto kopen.

Het doel is om koersschommelingen uit te vlakken. Gedurende die periode zal je eens hoog en eens laag kopen. Op lange termijn is dit de meest veilige manier om een goed rendement te behalen.

Dollar Cost Averaging vs. Lump Sum

Een andere strategie is dat je de investering in één keer maakt. Dit noemen we ‘Lump Sum’ of ‘LS’. Je gaat met andere woorden de €1200 uit ons voorbeeld van hierboven in één keer investeren.

Dit wil je voornamelijk doen wanneer de markt zich in een ‘bull-market’ bevindt. Een bull, of stierenmarkt, kenmerkt zich door prijzen die over algemeen stijgen. Een breed aanvaard stijgingspercentage hiervoor is 20% of meer boven het laatste dieptepunt. 

In de cryptomarkt zijn deze percentages echter dagelijkse kost en zou je eerder kunnen stellen wanneer de prijs 50% of meer is gestegen versus zijn laatste dieptepunt. Weet ook dat andere cryptomunten zoals Cardano, Ripple of Ethereum nog hevigere kunnen fluctueren in prijs dan Bitcoin.

Een stierenmarkt kenmerkt zich ook door positieve berichtgeving. Een voorbeeld hiervan is Tesla die aankondigde dat ze Bitcoin zullen aanvaarden voor hun wagens. Er zijn ook nog tal van andere indicatoren die een bull of bear market kunnen aangeven.

Maar wanneer de prijzen over het algemeen in stijgende lijn zitten wil je natuurlijk zo vroeg mogelijk kopen en dan wordt de Lump Sum strategie aangeraden.

Met DCA loop je hier het risico dat je inkoopwaarde elke keer stijgt en je dus steeds aan een hogere prijs moet inkopen. Hierdoor zal je rendement afnemen.

Een flexible Dollar Cost Average strategie

Daarom kan je ook een flexible DCA strategie toepassen waarbij je zowel DCA als Lump Sum met elkaar gaat combineren.

Stel je bent nog steeds van plan om €1200 te investeren in Bitcoin. Echter weer je niet goed als dit nu een goed inkoopmoment is of niet. Daarom kies je om dit gespreid te doen, elke maand €100. 

Zoals wel regelmatig het geval is met de koers cryptomunten daalt Bitcoin 25% over een periode van twee weken. In plaats van te wachten tot je volgende aankoopmoment schuif je die naar voren en koop je nog eens voor €100 in.

Dit lagere instapmoment zal het rendement van je investering op het einde van de rit verhogen.

Je kan hier nog een stap verder gaan en op flexibele tijdspunten kopen gebaseerd op handelsindicatoren zoals technische analyse. Onderaan het artikel vind je enkele voorbeelden van deze indicatoren. In de Bitcoin Masterclass wordt dit ook nog eens helder uitgelegd.

Dollar Cost Averaging vs. Value Investing

Een minder gekende techniek die wel steeds populairder wordt bij het grote publiek is ‘value investing’. Dit houdt in dat je steeds meer gaat investeren wanneer de prijs daalt, en minder wanner de prijs gaat stijgen.

Je uitgangspunt is hierbij de totale waarde van je portfolio. Elk nieuw aankoopmoment is daarom afhankelijk van de koers en dus je waarde van je portfolio.

Stel je investeert €500 in Cardano die aan een koers noteert van €2. Je verwacht dat je totaal portfolio van Cardano zal stijgen naar €1000 en je wilt hiervoor dus twee keer €500 investeren. Wanneer de prijs stijgt naar €2,50 is je totale investering nu €625 waard (250 Cardano’s * €2,50).

Je tweede inleg zal nu geen €500 moeten bedragen maar slechts €375. Dit doe je tot de vooropgestelde eindwaarde van je portefeuille is bereikt. Het tegenovergestelde zou van toepassing zijn zou de koers van Cardano gedaald zijn.

Hieronder kan je een uitgebreid voorbeeld vinden van beide strategieën. Je merkt duidelijk dat als de prijs daalt, je bij beide strategieën meer munten koopt. Echter ga je bij value investering nog meer gebruik maken van deze opportuniteit waardoor je op het einde een hoger rendement behaald.

Voorbeeld DCA bitcoin

Welke rendement kan je halen?

Een goede website waar je het historisch rendement kan berekenen is dcabtc.com. Het werkt als een soort van DCA crypto calculator zeg maar.

Laten we in dit voorbeeld €100 nemen die je afgelopen 3 jaar hebt geïnvesteerd. Na 3 jaar heb je in totaal €3600 geïnvesteerd. Maar welke beleggingsstrategie heeft jou nu het meeste opgebracht?

Met Lump sum zou je dat bedrag in september van 2018 geïnvesteerd hebben aan een bitcoinkoers van €9500. Dit zou je ongeveer 0,33 bitcoins opgebracht hebben.

Had je diezelfde maand gestart met DCA en elke maand, gedurende drie jaar, €100 in Bitcoins geïnvesteerd dan had je in totaal zo’n 0,40 bijeen gespaard. Dit betekent een rendement van 21% hoger.

Uiteraard kan in sommige gevallen lump sum een betere strategie zijn wanneer de prijs heel laag staat. Echter zijn dit eerder de uitzonderlijke gevallen en is een gepast instapmoment vinden uiterst moeilijk.

Wat is het rendement van de Beleggingsstrategie DCA (Dollar Cost Average)?

Welke DCA-tools zijn er?

Dollar Cost Average blijft dus op lange termijn de voorkeurstrategie. Met de hulp van een trading bot kan je dit automatiseren. Deze kan je koppelen aan je favoriete exchange zoals Bitvavo

Bitvavo is een Nederlandse exchange die hun hoofdzetel in Amsterdam heeft en ook een zeer gebruiksvriendelijke app heeft. Wij raden deze exchange aan gezien hun lage handelskosten, slechts 0,25% en mogelijkheid om met Bancontact of iDeal geld over te schrijven.

Andere gekende exchanges zijn Bitcoin Meester, Coinbase en Binance. Enkel bij de twee eerste kan je op een geautomatiseerde DCA manier crypto kopen.

Cryptohopper: DCA tool

Cryptohopper

Cryptohopper is een Nederlands trading bot handelsplatform. Elke mogelijke handeling kan je door hen geautomatiseerd laten doen waaronder ook Dollar Cost Average.

Start2Bitcoin logo

Start2Bitcoin DCA

Ook bij Start2Bitcoin hebben we een handige DCA tool ontwikkeld die automatisch Bitcoins gaat kopen. De tool is enkel beschikbaar voor leden van de Bitcoin Masterclass.

DCA en belastingen

Rond winsten uit crypto bestaat er in België nog geen duidelijke regelgeving. De opbrengsten kunnen daarom aanleiding geven tot een professioneel inkomen, divers inkomen of een onbelastbaar inkomen.

In de meeste gevallen zijn de twee laatste categorieën van toepassing. Het onderscheid wordt gemaakt als de belastingplichtige gehandeld heeft als goede huisvader. Hiervoor heeft FOD financiën een vragenlijst gepubliceerd.

Wanneer kan aangetoond worden dat een veilige strategie werd toegepast zoals een eenmalige toevallig aankoop (HODL) of DCA zal eerder geneigd worden naar het goede huisvader principe.

Wanneer de belastingplichtige regelmatig handelt of met bijvoorbeeld een tradingbot werkt die automatisch koop en verkooporders gaat plaatsen dan de fiscus eerder neigen naar speculatie en dus 33% belasting op je winsten.

Echter is dit geen zekerheid en neem je best altijd contact op met een advocatenkantoor zoals Sansen International die gespecialiseerd is in het begeleiden hiervan.

Tips voor het kiezen van een strategie

Dat is de vraag die iedereen zich stelt. Wat is de beste strategie en wanneer is het beste moment om te kopen? Het is altijd belangrijk om eerst ervaring op te doen zodat je de markt beter leert kennen. Weet wat je koopt.

Gezien de volatiliteit van de markt zal je minder snel geneigd zijn om op basis van je emoties te handelen. Dat is iets dat je zoveel mogelijk wilt uitsluiten en waar Dollar Cost Average voor gebruikt kan worden.

Start bijvoorbeeld met een eenvoudige DCA strategie waarbij je wekelijks of maandelijks voor een vast bedrag koopt en bouw zo verder op. Daarna kan je overschakelen naar een meer complexe methode waarbij je rekening gaat houden met verschillende marktindicatoren.

Een podcast die hier nog veel dieper op ingaat en we zeker willen aanraden is deze van Stephan Livera waarin hij de verschillende  opties van een DCA plan bespreekt.

Voorbeeld marktindicator

Een zeer gekende is de Entity-adjusted Spent Output Profit Ratio (SOPR), ontwikkeld werd door Glassnode. Het berekent de uitgegeven output van een transactie door alle verkoopbedragen te delen door de aankoopbedragen.

Analisten geven aan dat wanneer deze ratio boven 1,15 staat de markt overgewaardeerd is en wanneer deze lager staat dan 0,95  de markt ondergewaardeerd is. Meer info over deze indicator lees je hier. Voor de actuele SOPR ratio kan je een gratis account moeten aanmaken op Glassnode.

Bij een opwaartse trend of stierenmarkt (bull run)

In een stierenmarkt waar de prijzen over het algemeen stijgen wil je zo vroeg mogelijk kopen. Dan kan je opteren om een zwaarder gewicht aan je eerste investeringen toe te kennen en geleidelijk afbouwen tot je het gewenste bedrag hebt geïnvesteerd.

Bij een neerwaartse trend of berenmarkt (bear run)

In een berennmarkt waar de prijzen over het algemeen dalen wil je zo geleidelijk aan kopen omdat je niet weet hoe ver de markt nog zal dalen. Elke keer de koersen verder dalen wil je een hoger bedrag inleggen want dan vergaar je meer cryptomunten.

Volg een model zoals Stock-to-Flow

Je kan ook altijd een model te volgen waarin je gelooft en dit als basis gebruiken voor de waardebepaling. Bijvoorbeeld wanneer de prijs van Bitcoin onder het model zakt is de prijs ondergewaardeerd en kan je bijkopen. 

Een zeer gekend model is het Stock-To-Flow model van PlanB. Deze ratio geeft de schaarste weer van een goed zoals Bitcoin. Het deelt de huidige voorraad door de jaarlijkse nieuwe productie.

Hoe hoger het getal,  hoe schaarser het goed. Op dit moment is de S2F van Bitcoin 56 wat wil zeggen dat het 56 jaar zou duren om de huidige voorraad te verdubbelen.

De productie van nieuwe bitcoins halveert ook elke vier jaar wat we de halvings noemen en dus ook een positieve impact heeft op de S2F ratio. Op basis hiervan heeft PlanB een model uitgewerkt dat een prijs voorspelt van $100.000 eind 2021.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *