Crypto traden met een hefboom of leverage

Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Aangeraden exchange voor leverage

Beste exchange voor leverage is binance

Aangeraden exchange voor traders

Kraken logo

Aangeraden exchange voor beginners

Bitvavo logo

Wat is een hefboom?

Beleggen met een hefboom of leverage houdt in dat men als belegger een grotere positie kan innemen met een relatief klein bedrag. Je kan als het ware je inleg vermenigvuldigen met een bepaalde factor. Hierbij ga je met geleend geld gaan speculeren op een verwachte koersdaling of koersstijging.

Door de hogere winsten die je kan maken is een hefboom een interessant beleggingsproduct. Echter is de keerzijde van de medaille dat je ook heel snel grote verliezen kan leiden omdat je positie veel groter is.

Zowel in de cryptomarkt als in de traditionele markten worden hefbomen vaak gebruikt. Oorspronkelijk werden deze gebruikt om grotere winsten te kunnen maken in markten die weinig volatiel zijn. De combinatie van hefbomen met cryptocurrencies kan dus zorgen voor gevaarlijke toestanden.

Op 18 april 2021 werd bijvoorbeeld voor een record aan liquidaties uitgevoerd in de cryptomarkt. Dit houdt in dat de koers heel snel daalde terwijl beleggers hadden gehoopt op een koersstijging. Om verdere verliezen te vermijden werden zij verplicht om hun posities te sluiten. De som van al deze gesloten posities oversteeg $10 miljard

In de video hieronder wordt een hefboom nog eens uitgelegd.

Hoe werkt een hefboom?

Met een hefboom kan je dus met de beschikbare middelen die je hebt een grotere impact creëren door grotere posities in te nemen, ook wel het hefboomeffect genoemd. Een andere benaming die hieraan wordt gegeven is leverage trading of margin trading.

Een voorwaarde bij elke hefboom is dat je steeds een onderpand ter beschikking hebt. In essentie ga je geld lenen. Zouden je verliezen te hoog oplopen dan is er steeds een onderpand waar men beslag op kan leggen.

Wanneer je bijvoorbeeld een hefboom toepast van 1:5 wil dit zeggen dat je een positie kan innemen die 5x zo groot is als je balanstotaal. Met €100 kan je bijvoorbeeld voor €500 aan activa kopen. Hiermee heb je de keuze om twee verschillende posities in te nemen. Bij “long” hoop je op een koersstijging terwijl je bij “short” hoopt op een koersdaling. 

Hoe werkt dit technisch?

Hoe werkt een hefboom nu technisch vraag je je misschien af? Bij een long positie ontvang je dus een lening op korte termijn waarmee je de activa zoals crypto kan kopen. Stijgt de prijs dan verkoop je die terug, betaal je de lening af en het verschil tussen beide bepaalt je winst.

Maar hoe zit dat met een short positie? Hoe maak je daar nu winst op? Hiermee speculeer je namelijk op een koersdaling. Bij short leen je geen geld maar de activa zelf zoals Bitcoins bijvoorbeeld. Van zodra je die ontvangt verkoop je die onmiddellijk. Nu heb je geen Bitcoins maar geld staan op je cryptorekening en een contract die stelt dat je de Bitcoins na een bepaalde periode moet terugbetalen.

Op een gegeven moment ben je dus verplicht om de Bitcoins terug te kopen zodat je die kan terugbetalen. Wanneer de prijs gedurende die periode daalt kan je de Bitcoins aan een goedkopere prijs terugkopen. Het verschil tussen je eerdere verkoopmoment en later koopmoment bepaalt je winst.

Uiteraard hoef je met dit technische allemaal geen rekening te houden aangezien een exchange dit allemaal voor jou regelt. Het enigste wat je hoeft te doen is de grootte van je positie bepalen en ratio van hefboom. Bij cryptocurrencies heb je zoiets als “perpetual futures” waardoor je termijn ook van onbepaalde duur is.  Je kan met andere woorden je posities voor een onbepaalde termijn laten open staan.

Wat is leverage trading crypto?

Enkele begrippen

 •  Funding rate: een vergoeding die wordt betaalt aan de tegenpartij van het contract en wijzigt volgens vraag en aanbod. Wanneer er meer vraag is naar long posities zullen long posities een vergoeding moeten betalen aan de short posities. Bij short ontvang je dan een vergoeding om short te gaan. Het doel hiervan is om de prijs van het contract zo dicht mogelijk bij de werkelijke prijs te houden. De vergoeding ontmoedigt beleggers om long te gaan waardoor de contracten (futures) terug in balans komen.
 • Margin: Dit is je inleg of onderpand in je positie. Het overige gedeelte van de positie is de lening zelf.
 • High leverage (125x): Bij platformen zoals Binance of Bitmex kan je immens hoge hefbomen toepassen op je future contracts. Soms tot wel 125x. Dit wil zeggen dat je met €1 een positieve van €125 kan openen (1:125).

Voorbeeld

Laten we dit eens in een voorbeeld gieten. Stel je opent een account op een platform waar je met leverage kan traden. Je stort €5000 op je account en opent een short positie van €10.000 met een leverage van x5 (1:5). 

Je margin, of marge, is in dit geval een vijfde van de open positie, namelijk  €2000. Je margin level is 250% en wordt als volgt berekend: (€5000 / €2000)x100. Dit niveau bepaalt hoe solvabel je bent. Idealiter hou je dit niveau steeds boven de 100%.

Wanneer de prijs 10% daalt heb je in dit voorbeeld een winst van €1000 gezien je short positie €10.000 bedraagt.

Risico's van handelen met een hefboom?

Uiteraard zijn er ook heel wat risico’s en nadelen verbonden aan traden met een hefboom. Zeker in de cryptomarkten moet je heel voorzicht zijn gezien de enorme volatiliteit.

Kosten

Elk platform heeft zo zijn eigen kosten. Vooraleer je start met hefbomen is het belangrijk om te weten hoe deze werken. Zowel bij het openen als sluiten van je leverage positie betaal je kosten.

Bij Binance is dat bijvoorbeeld 0,04% (taker), terwijl dit bij Kraken 0,01% is. Bij Kraken betaal je wel nog eens 0,01% elke vier uur om je positie open te houden. Wanneer je positie in het verlies staat en je deze nog niet wenst te sluiten kunnen deze kosten al snel oplopen.

Volatiliteit

Cryptomunten zijn zeer volatiel waarbij koersschommelingen van 20 en 30% op een dag niet ongewoon zijn. Wanneer je hefbomen gebruikt is het belangrijk dat je dus steeds voldoende solvabel bent.

Wanner de trade plots de omgekeerde richting uitgaat dan je had verwacht en je verliezen snel oplopen zou het kunnen dat je geliquideerd wordt. Dat wil zeggen dat je posities onder dwang gesloten worden omdat je marge niet meer voldoende hoog is.

Voorbeeld

Stel je opent een long positie op Binance van 1 Bitcoin aan een prijs van €40.000 en je wilt diezelfde positie terug sluiten aan een prijs van €40.500. De kost voor het openen bedraagt dan €16 en voor het sluiten ervan €16,20. In totaal betaal je zo’n €32,20.

In dit geval heb je €467,80 winst gemaakt met een stijging van amper 1,25%. Maar het omgekeerde geld ook. Had de prijs gedaald met €500 dan was dit nu je verlies. Stel dat je maar €500 had staan op je account dan zou je in dit geval bijna geliquideerd zijn.

Door het traden met leverage loop je dus het risico om alles kwijt te spelen. Voor een exacte berekening kan je deze hier nabootsen.

Wat is leverage trading?

3 tips om je ricico's te beperken

Tip 1: Leverage

Het zijn de hefbomen die heel wat traders aantrekt maar waar ook het grote gevaar in schuilt. Wil je 1 Bitcoin kopen moet je al snel €40.000 ter beschikking hebben.  Met leverage kan je met een portefeuille van amper een tiende van dat bedrag (1:10) al dergelijke positie innemen.

Probeer geen al te grote posities in te nemen. Zeker niet in het begin. Start klein en bouw geleidelijk op. Want met een te hoge leverage en een  te lage marge loop je het risico om alles te verliezen. 

Tip 2: Marge vereisten

Je marge is je onderpand voor de posities  die je aangaat. Het is het bedrag dat de exchange vereist dat je hebt staan bij het open van een positie.

Bij Kraken wordt deze lichtjes anders berekend maar dient ten aller tijde boven 75% te liggen. Wil je bij Binance niet geliquideerd  te worden dan moet deze hoger zijn dan 1.3. Deze wordt berekend door:

Margin Level = Totale waarde assets / (Totaal geleend + Totaal opgebouwde interesten)

Tip 3: Fuding rates

Zoals eerder al uitgelegd zijn de hefboom contracten in de cryptowereld van onbepaalde termijn, dit noemen we perpetual contracts. Om de prijs van de asset zelf en die van de contracten gelijk te houden gebruiken exchanges een funding rate.

Deze kunnen je een inkijk geven in hoe bullish of bearish de markt is. Wanneer de funding rate positief is wil dit zeggen dat er meer vraag is naar long posities omdat de markt in het algemeen positief is over de prijs. In dit geval zal je betaald worden om short  te gaan.

5 strategieën voor leverage trading

Er zijn tal van mogelijke strategieën die je kan toepassen op je margin of leverage trading met crypto. Hier zijn enkele die je in overweging kan nemen:

 1. Vergroot geleidelijk je positie: deze is zeker van toepassing bij beginnende handelaars die hefbomen gebruiken. Op die manier kan je je risico in het begin beperken.
 2. Oefen eerst met een demo-account: Dit is een ideale methode om te leren handelen met leverage zonder echt geld te riskeren. Ook bij Binance kan je dit doen.
 3. Stel duidelijk gedefinieerde doelen en beperk je risico’s: Het hebben van een goede beheerstrategie en duidelijk gedefinieerde winstdoelen kan je helpen om emotionele beslissingen zoveel mogelijk uit te sluiten die anders tot een verlies zouden leiden.
 4. Verdeel je posities over meerdere trades: Je kan jouw posities in meerdere trades opdelen. Je kan bijvoorbeeld je orders zo instellen dat je winst stapsgewijs wordt vastgelegd. Dit in de plaats van één grote positie.
 5. Beperk je periode van openstaande trades: Overweeg je de tijd waarin je een  positie aanhoudt om onvoorziene prijswijzigingen te voorkomen en correcties op lange termijn te voorkomen.

Op welke platformen kan je met een hefboom traden?

Hieronder kan je onze beoordeling vinden over enkele gekende leverage platformen. Onze beoordeling is gebaseerd op gebruiksgemak, reputatie, handelskosten, beveiliging en klantenondersteuning.

1. Binance

Binance behoort tot de grootste cryptocurrency exchange ter wereld waar je meer  dan 200 verschillende cryptomunten kan verhandelen. Elke seconde worden er zo’n 1,5 miljoen transacties verhandeld op het platform.

Er is ook een mobiele applicatie beschikbaar waar je heel gemakkelijk en overzichtelijk je trades kan volgen. De app is zowel beschikbaar op Android als IOS.

Binance dashboard

Kenmerken:

Score:

4.6/5

4.6/5

2. Kraken

Kraken is een zeer veilig en betrouwbaar platform voor het verhandelen van crypto. Het is een van de oudste exchanges in de cryptowereld en een van de weinige die nog nooit gehacked werd. Hierdoor hebben ze een enorm sterke reputatie opgebouwd doorheen de jaren.

Ook op vlak van handelsvolume behoort Kraken tot de top 5 grootste exchanges ter  wereld. Voor handelaars die vaak traden is Kraken het mekka door de vele mogelijkheden die je hebt om je dashboard aan grafieken samen te stellen.

Kraken dashboard

Kenmerken:

Score:

4.1/5

4.1/5

3. Bybit

Net zoals voorgaande exchanges biedt ook Bybit verschillende leverage producten aan om zowel long als short te gaan op cryptocurrencies zoals Bitcoin. Op sommige munten kan je tot wel 100x gaan.

Bybit biedt hun handelaars ook de garantie van geen downtime te hebben waarbij de servers 99,99% van de tijd online zijn. Zijn er toch momenten van downtime dan garanderen zij de terugbetaling van eventuele verliezen.

Bybit dashboard

Kenmerken:

Score:

3.6/5

3.6/5

4. Plus500

Plus500 is strikt genomen geen crypto exchange maar laat je wel toe om CFD’s te verhandelen zoals die van Bitcoin, Ethereum, Ripple, Cardano en meer. Plus500 is dus een CFD en aandelen platform.

Een CFD is een financieel product waarmee geprofiteerd kan worden van een koersstijging of-daling van een onderliggend product. Net zoals bij de andere platformen heb je hier ook heel wat trading mogelijkheden zoals het instellen van stop-loss orders.

Plus500 dashboard

Kenmerken:

Score:

3.2/5

3.2/5

Ga aan de slag

In de video hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe je nu zelf met een hefboom kan handelen op Binance.

Conclusie

Met een hefboom kan inn crypto je snel veel geld verdienen. Echter moet je je gewaar zijn van de risico’s en hou je best bovenstaande tips en strategieën in je achterhoofd. Want in tegenstelling tot bij het traditioneel kopen kan je met leverage alles kwijtspelen.

Voor beginnende traders raden we aan om eerst een demo-account op te zetten en voeling te krijgen met de markt. Op die manier beleg je nog niet met echt geld.

Wanneer je van plan bent om te traden en je crypto’s wenst af te halen, vergeet dan niet om deze altijd veilig te bewaren op een hardware wallet.

Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN 2024

5 oktober  |  +40 sprekers  |  Handelsbeurs, Antwerpen

EARLY BIRD TICKETS TOT 30 JUNI

 • 00Dagen
 • 00Uren
 • 00Min.
 • 00Sec.
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network – Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financiële expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‘Bank en Beurs’ aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ​​Security Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in België, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?