Wat zijn ERC20 tokens, en hoe bewaar je ze?

Wat zijn ERC20 tokens?

Wanneer je ooit crypto hebt gekocht, of dit wilt gaan doen, is de kans groot dat je de term ERC20 voorbij hebt zien komen. Een groot deel van de cryptocurrencies zijn namelijk ERC20 tokens.

Daarom is het belangrijk om te weten wat de betekenis van ERC20 tokens is, zodat je weet hoe je hiermee moet omgaan. In dit artikel leggen we je uit wat ERC20 tokens zijn en hoe je deze kunt bewaren.

Wat is een tokenprotocol?

Je kunt een tokenprotocol vergelijken met een taal die in een land wordt gesproken. Wanneer iemand in China Nederlands gaat praten, zal niemand hem verstaan. Daarom zal dit persoon eerst Chinees moeten leren om met de lokale bevolking te kunnen spreken.

Zo werkt het ook op een blockchain. Wanneer iemand een token heeft ontwikkeld, moet de ontwikkelaar ervoor zorgen dat zijn token de juiste taal van de blockchain spreekt.

Concreet houdt dit in dat het token op een bepaalde manier geprogrammeerd moet zijn, waardoor alle andere spelers op de blockchain met het token om kunnen gaan. Dit zorgt ervoor dat we tokens van persoon naar persoon kunnen versturen.

Wat zijn ERC20 tokens?

ERC20 tokens zijn crypto tokens die gebruik maken van het ERC20 protocol en staat voor Ethereum Request Comment. Dit protocol is ontwikkeld door de mede-oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin. Hij heeft dit protocol ontwikkeld zodat tokens op de blockchain van Ethereum kunnen draaien. Door aan dit protocol te voldoen, kunnen deze tokens zonder problemen verstuurd worden over het netwerk van Ethereum.

Het is niet moeilijk om een ERC20 token te maken. Er zijn verschillende applicaties waarmee je dat binnen enkele klikken hebt gedaan. Dit is eenvoudig omdat het ERC20 protocol erg standaard is. Een ERC20 token heeft dan ook weinig functionaliteiten. De belangrijkste functie van het ERC20 token is om waarde uit te wisselen tussen mensen.

erc20 tokens op de ethereum blockchain
Vitalik Buterin, oprichter van Ethereum

Hoe kan ik ERC20 tokens bewaren?

Het is ontzettend belangrijk om ERC20 tokens op de juiste manier te bewaren. Mocht dat fout gaan, kunnen de tokens voorgoed verloren gaan.

Wanneer je een ERC20 token wilt bewaren, moet je een wallet hebben die het ERC20 protocol ondersteund. Denk dus aan een Ethereum-wallet, zoals Metamask. Dit is gelukkig niet de enige wallet waar ERC20 tokens op bewaard kunnen worden. Vrijwel iedere wallet ondersteunt dit protocol, al is het wel verstandig om dit even te controleren voordat je besluit een wallet in gebruik te nemen.

Mocht je ERC20 tokens versturen naar een wallet dat dit protocol niet ondersteund, zijn je tokens voorgoed verloren gegaan. De wallet kan dit protocol in dat geval namelijk niet verstaan, waardoor er ook geen communicatie mogelijk is. Het is ook niet mogelijk om je tokens op een andere manier terug te halen. Dit kan namelijk alleen met de juiste keys.

Dit zijn een aantal software en hardware wallets die ERC20 tokens ondersteunen.

Software wallet

Hardware wallet

Daarnaast kun je ERC20 tokens ook altijd opslaan in de wallet van de crypto exchange die je gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan Bitvavo of Binance.

Welke altcoins zijn voorbeelden van ERC20 tokens?

Veel altcoins maken gebruik van het ERC20 protocol. Het is namelijk makkelijk om van dit protocol gebruik te maken. Onderstaande cryptocurrencies zijn de bekendste tokens die gebruik maken van de ERC20 standaard:

Chainlink

Chainlink

Basic Attention Token

Decentraland

Augur

Augur

Tether coin

Tether

Shiba Inu

Shiba Inu

Natuurlijk zijn er nog veel meer ERC20 tokens. Veel cryptocurrencies beginnen als ERC20 token, voordat ze verder gaan als cryptomunt. Dit zien we vooral terug bij een ICO. Wanneer er een ICO wordt opgezet, verdeeld de organisatie achter de ICO eerst ERC20 tokens onder de mensen de in het project hebben geïnvesteerd.

Zodra het project is ontwikkeld, heeft het vaak een eigen cryptocurrency. Bezitters van het ERC20 token kunnen hun tokens dan omruilen tegen de native cryptocurrency van het project waarin ze hebben geïnvesteerd.

Wat is het verschil tussen een token en coin?

Na bovenstaand voorbeeld is het belangrijk om het verschil tussen een token en coin te begrijpen. Een token is een cryptocurrency die in de meeste gevallen draait op een andere blockchain. Zo zou jij bijvoorbeeld een token kunnen maken die op de blockchain van Ethereum draait. Ethereum is niet van jou, en daarom is jouw cryptocurrency een token.

De organisatie van Ethereum heeft verder ook niets met jouw token te maken. Een token is namelijk niet noodzakelijk voor de werking van de blockchain. Dit betekent dat een blockchain best zou kunnen werken zonder alle tokens die hierop zijn geprogrammeerd.

Een coin is een cryptocurrency die wél noodzakelijk is voor de werking van de blockchain. Denk bijvoorbeeld aan Ether. Zonder Ether zou de blockchain van Ethereum niet kunnen werken.

Bitcoin is ook een coin, omdat de blockchain van Bitcoin zonder deze coin niet kan werken. Dit betekent dat een coin dus ook altijd ontwikkeld is door de ontwikkelaars van de blockchain waar deze cryptocurrency op draait.

Andere tokenprotocollen voor Ethereum

ERC20 is niet het enige protocol dat voor tokens op Ethereum gebruikt kan worden. Er zijn namelijk ook nog andere protocollen die zijn ontwikkeld na de komst van ERC20.

Ieder protocol heeft zijn eigen set aan regels, waardoor sommige protocollen meer mogelijkheden bieden dan andere. Dit zijn de belangrijkste protocollen voor Ethereum-tokens:

  • ERC721: dit is het tokenprotocol dat wordt gebruikt voor non-fungible tokens, beter bekend als NFT’s.
  • ERC223: dit protocol kan gezien worden als een update van ERC20, en heeft een aantal bugs opgelost.
  • ERC621: met dit tokenprotocol kunnen eigenaren van smart contracts het aantal tokens dan in omloop is beïnvloeden.
  • ERC1511: met dit protocol kunnen smart contracts gebruikt worden als fungible of non-fungible token.

Conclusie

ERC20 tokens zijn crypto tokens die op de blockchain van Ethereum draaien en gebruik maken van het ERC20 protocol. Dit protocol stelt ontwikkelaars in staat om tokens te creëren die binnen het Ethereum-ecosysteem tussen mensen verstuurd kunnen worden.

Het is belangrijk om een wallet te hebben die het ERC20 protocol ondersteund, wanneer je hier jouw ERC20 tokens in wilt bewaren. Wanneer een wallet hier geen ondersteuning voor biedt, zullen tokens voorgoed verloren gaan zodra ze naar dit wallet adres verzonden worden.

ERC20 is niet het enige protocol dat ontwikkelaars kunnen gebruiken wanneer ze een token op de blockchain van Ethereum willen ontwikkelen. Andere veelgebruikte protocollen zijn ERC721, ERC223, ERC621 en ERC1511.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *