Wat zijn ERC20 tokens, en hoe bewaar je ze?

Wat zijn ERC20 tokens?
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Wanneer je ooit crypto hebt gekocht, of dit wilt gaan doen, is de kans groot dat je de term ERC20 voorbij hebt zien komen. Een groot deel van de cryptocurrencies zijn namelijk ERC20 tokens.

Daarom is het belangrijk om te weten wat de betekenis van ERC20 tokens is, zodat je weet hoe je hiermee moet omgaan. In dit artikel leggen we je uit wat ERC20 tokens zijn en hoe je deze kunt bewaren.

Wat is een tokenprotocol?

Je kunt een tokenprotocol vergelijken met een taal die in een land wordt gesproken. Wanneer iemand in China Nederlands gaat praten, zal niemand hem verstaan. Daarom zal dit persoon eerst Chinees moeten leren om met de lokale bevolking te kunnen spreken.

Zo werkt het ook op een blockchain. Wanneer iemand een token heeft ontwikkeld, moet de ontwikkelaar ervoor zorgen dat zijn token de juiste taal van de blockchain spreekt.

Concreet houdt dit in dat het token op een bepaalde manier geprogrammeerd moet zijn, waardoor alle andere spelers op de blockchain met het token om kunnen gaan. Dit zorgt ervoor dat we tokens van persoon naar persoon kunnen versturen.

Wat zijn ERC20 tokens?

ERC20 tokens zijn crypto tokens die gebruik maken van het ERC20 protocol en staat voor Ethereum Request Comment. Dit protocol is ontwikkeld door de mede-oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin. Hij heeft dit protocol ontwikkeld zodat tokens op de blockchain van Ethereum kunnen draaien. Door aan dit protocol te voldoen, kunnen deze tokens zonder problemen verstuurd worden over het netwerk van Ethereum.

Het is niet moeilijk om een ERC20 token te maken. Er zijn verschillende applicaties waarmee je dat binnen enkele klikken hebt gedaan. Dit is eenvoudig omdat het ERC20 protocol erg standaard is. Een ERC20 token heeft dan ook weinig functionaliteiten. De belangrijkste functie van het ERC20 token is om waarde uit te wisselen tussen mensen.

erc20 tokens op de ethereum blockchain
Vitalik Buterin, oprichter van Ethereum

Hoe kan ik ERC20 tokens bewaren?

Het is ontzettend belangrijk om ERC20 tokens op de juiste manier te bewaren. Mocht dat fout gaan, kunnen de tokens voorgoed verloren gaan.

Wanneer je een ERC20 token wilt bewaren, moet je een wallet hebben die het ERC20 protocol ondersteund. Denk dus aan een Ethereum-wallet, zoals Metamask. Dit is gelukkig niet de enige wallet waar ERC20 tokens op bewaard kunnen worden. Vrijwel iedere wallet ondersteunt dit protocol, al is het wel verstandig om dit even te controleren voordat je besluit een wallet in gebruik te nemen.

Mocht je ERC20 tokens versturen naar een wallet dat dit protocol niet ondersteund, zijn je tokens voorgoed verloren gegaan. De wallet kan dit protocol in dat geval namelijk niet verstaan, waardoor er ook geen communicatie mogelijk is. Het is ook niet mogelijk om je tokens op een andere manier terug te halen. Dit kan namelijk alleen met de juiste keys.

Dit zijn een aantal software en hardware wallets die ERC20 tokens ondersteunen.

Software wallet

Hardware wallet

Daarnaast kun je ERC20 tokens ook altijd opslaan in de wallet van de crypto exchange die je gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan Bitvavo of Binance.

Welke altcoins zijn voorbeelden van ERC20 tokens?

Veel altcoins maken gebruik van het ERC20 protocol. Het is namelijk makkelijk om van dit protocol gebruik te maken. Onderstaande cryptocurrencies zijn de bekendste tokens die gebruik maken van de ERC20 standaard:

Chainlink

Chainlink

Basic Attention Token

Decentraland

Augur

Augur

Tether coin

Tether

Shiba Inu

Shiba Inu

Natuurlijk zijn er nog veel meer ERC20 tokens. Veel cryptocurrencies beginnen als ERC20 token, voordat ze verder gaan als cryptomunt. Dit zien we vooral terug bij een ICO. Wanneer er een ICO wordt opgezet, verdeeld de organisatie achter de ICO eerst ERC20 tokens onder de mensen de in het project hebben geïnvesteerd.

Zodra het project is ontwikkeld, heeft het vaak een eigen cryptocurrency. Bezitters van het ERC20 token kunnen hun tokens dan omruilen tegen de native cryptocurrency van het project waarin ze hebben geïnvesteerd.

Wat is het verschil tussen een token en coin?

Na bovenstaand voorbeeld is het belangrijk om het verschil tussen een token en coin te begrijpen. Een token is een cryptocurrency die in de meeste gevallen draait op een andere blockchain. Zo zou jij bijvoorbeeld een token kunnen maken die op de blockchain van Ethereum draait. Ethereum is niet van jou, en daarom is jouw cryptocurrency een token.

De organisatie van Ethereum heeft verder ook niets met jouw token te maken. Een token is namelijk niet noodzakelijk voor de werking van de blockchain. Dit betekent dat een blockchain best zou kunnen werken zonder alle tokens die hierop zijn geprogrammeerd.

Een coin is een cryptocurrency die wél noodzakelijk is voor de werking van de blockchain. Denk bijvoorbeeld aan Ether. Zonder Ether zou de blockchain van Ethereum niet kunnen werken.

Bitcoin is ook een coin, omdat de blockchain van Bitcoin zonder deze coin niet kan werken. Dit betekent dat een coin dus ook altijd ontwikkeld is door de ontwikkelaars van de blockchain waar deze cryptocurrency op draait.

Andere tokenprotocollen voor Ethereum

ERC20 is niet het enige protocol dat voor tokens op Ethereum gebruikt kan worden. Er zijn namelijk ook nog andere protocollen die zijn ontwikkeld na de komst van ERC20.

Ieder protocol heeft zijn eigen set aan regels, waardoor sommige protocollen meer mogelijkheden bieden dan andere. Dit zijn de belangrijkste protocollen voor Ethereum-tokens:

  • ERC721: dit is het tokenprotocol dat wordt gebruikt voor non-fungible tokens, beter bekend als NFT’s.
  • ERC223: dit protocol kan gezien worden als een update van ERC20, en heeft een aantal bugs opgelost.
  • ERC621: met dit tokenprotocol kunnen eigenaren van smart contracts het aantal tokens dan in omloop is beïnvloeden.
  • ERC1511: met dit protocol kunnen smart contracts gebruikt worden als fungible of non-fungible token.

Conclusie

ERC20 tokens zijn crypto tokens die op de blockchain van Ethereum draaien en gebruik maken van het ERC20 protocol. Dit protocol stelt ontwikkelaars in staat om tokens te creëren die binnen het Ethereum-ecosysteem tussen mensen verstuurd kunnen worden.

Het is belangrijk om een wallet te hebben die het ERC20 protocol ondersteund, wanneer je hier jouw ERC20 tokens in wilt bewaren. Wanneer een wallet hier geen ondersteuning voor biedt, zullen tokens voorgoed verloren gaan zodra ze naar dit wallet adres verzonden worden.

ERC20 is niet het enige protocol dat ontwikkelaars kunnen gebruiken wanneer ze een token op de blockchain van Ethereum willen ontwikkelen. Andere veelgebruikte protocollen zijn ERC721, ERC223, ERC621 en ERC1511.

Picture of Matt Timmermans

Matt Timmermans

Mijn technische kennis heb ik opgedaan toen ik bij een Indonesisch blockchain bedrijf heb gewerkt, en ben daarnaast al jaren actief als crypto trader.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN 2024
UNLOCKING TOMORROW’S WEALTH
Oogt de toekomst van Bitcoin rooskleurig? Of zijn er limieten aan de groei? Ontdek het op 5 oktober in de Handelsbeurs in Antwerpen.

EARLY BIRD TICKETS TOT 30 JUNI

  • 00Dagen
  • 00Uren
  • 00Min.
  • 00Sec.
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network – Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financiële expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‘Bank en Beurs’ aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ​​Security Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in België, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?