NFTs, right-click save? [Deel 1]

NFT art als voorbeeld van een toepassing
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Dit is deel 1 van een driedelige intro reeks over NFTs. In deel 1 starten we met de basis: we leggen uit wat NFTs zijn, hoe ze werken en wat verschillende toepassingen zijn.

In 2021 braken NFTs, helemaal door. Volgens Forbes zou er in 2021 in totaal voor meer dan 23 miljard dollar aan NFTs verhandeld zijn. In Amerika is ‘NFT’ zelfs uitgeroepen tot ‘woord van het jaar’. Hoog tijd om er dieper op in te gaan.

Wat is een NFT?

Om het heel simpel te stellen: een NFT is een eigendomsbewijs van een digitaal object. Het is eigenlijk niet meer dan een token die geregistreerd is op de blockchain en verwijst naar een digitaal object. Dat object kan een afbeelding zijn, een video, een liedje, een of ander game item zoals een zwaard of pistool, … .

NFT is de afkorting van ‘non-fungible-token’. Non-fungible staat voor ‘uniek’, ‘niet inwisselbaar’. Elke NFT is uniek en kan niet zomaar vervangen worden door een andere. Non fungible is het tegenovergestelde van fungible. Fungible tokens zijn wel perfect inwisselbaar.

Denk maar aan Bitcoin bijvoorbeeld. De Bitcoin die ik bezit is exact dezelfde als de Bitcoin die jij bezit. Ze kunnen perfect voor elkaar geruild worden. Op elk moment is 1 BTC gelijk aan 1 BTC. In de fysieke wereld is een goudstaaf nog een voorbeeld van een fungible asset en een kunstwerk van Vincent van Gogh een voorbeeld van een non-fungible asset.

Wat is een NFT

Elke NFT is dus uniek, net zoals vele fysieke objecten ook uniek zijn. Die uniekheid wordt dan ook weerspiegeld door het type token waarmee NFTs worden vastgelegd op de Ethereum blockchain.

Een non-fungible-token wordt door een ERC-721 of ERC-1115 token gepresenteerd, en elke ERC-721 of ERC-1115 token is uniek. In tegenstelling tot de ERC-20 tokens die wel fungible, inwisselbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is een token van de gedecentraliseerde exchange Uniswap.

Slimme Contracten

Wanneer een NFT gecreëerd wordt, wordt dat telkens gedaan door een smart contract, of slim contract, op de blockchain (dat slim contract zit verweven in de ERC-721 of ERC-1115 token).

Een smart contract is eigenlijk een stukje code waarin de eigenschappen van de NFT worden beschreven, waarin de maker van de NFT staat aangeduid en waarin een aantal functies gedefinieerd worden waarmee de NFT gebruikt kan worden. Het is dat smart contract dat elke NFT uniek maakt.

Non-fungible-tokens hoeven dus niet gewoon dode, objecten op het internet zijn. Ze kunnen dankzij dat slim contract ook verschillende functies vervullen. Zo kan een NFT bepaalde content of ervaringen ontgrendelen.

Dit kan trouwens online, bijvoorbeeld de paywall van een artikel, maar ook offline, in de echte wereld: NFTs kunnen dienen als toegangstickets voor concerten en dergelijke. De Dallas Mavericks, NBA ploeg van businessman Mark Cuban experimenteren hiermee voor hun thuismatchen.

NFT art als voorbeeld van een toepassing

Het is belangrijk om te begrijpen wat het belang is van die slimme contracten. Dankzij die slimme contracten krijgen NFTs een bepaald nut in de online wereld. Daardoor is een NFT meer dan enkel een afbeelding.

Een NFT heeft eigenlijk 2 kanten:

De visuele weergave van de NFT: hoe die NFT er uitziet. Dat is een afbeelding, animatie, of het kan ook gewoon tekst zijn.

De functionele kant: het nut dat die NFT dankzij het smart contract in de virtuele wereld kan opleveren. 

Possession is nine-tenths of the law

Een argument dat vaak tegen NFTs wordt gebruikt is het ‘right-click-save’ argument: “Waarom zou iemand betalen voor een NFT? Ik kan die afbeelding toch gewoon opslaan en zelf gebruiken?”.

Dat is inderdaad zo. Iedereen kan afbeeldingen, videos, animaties van NFTs opslaan. Net zoals er ook van fysieke kunstwerken zoals de Mona Lisa vele kopieën bestaan. En dat is niet erg, want dat is niet het punt van NFTs.

Non-fungible-tokens geven de eigenaars ervan niet het alleenrecht om die NFT te kunnen bewonderen. De afbeelding van de NFT zal altijd voor iedereen te zien zijn. De waarde van een NFT draait echter om het bezit ervan en wat je er mee kan doen. Er is maar 1 unieke eigenaar, en enkel voor die eigenaar kan de NFT waarde opleveren.

En dat is het grootste probleem van het ‘right-click-save’ argument. Volgens die redenering wordt een NFT, en de waarde ervan, puur herleidt tot het visuele aspect: het kunnen bezichtigen ervan. De echte waarde van een NFT, zit hem in het bezit ervan.

NFT non fungible token - beeple
Beeple: Everydays - First 5000 Days

Enkel de eigenaar van een NFT kan beroep doen op het digitale nut dat die NFT verschaft (bv de toegang tot een exclusieve community). Enkel de eigenaar van de NFT heeft recht op eventuele financiële inkomsten van de NFT zoals Tokens die worden uitgedeeld aan de houders van die NFT.

En enkel de eigenaar van de NFT kan de NFT ook terug verkopen en zo een meerwaarde realiseren. Want dat is het mooie van de blockchain? De afbeelding zomaar opslaan en er een NFT van maken gaat perfect, maar het is dan voor iedereen zichtbaar dat jij dit hebt gedaan. En niet de originele kunstenaar.

Trouwens, het blijkt dat hoe populairder een afbeelding van een NFT op het internet is, en hoe meer hij ‘gratis’ gedeeld wordt, hoe meer waarde de NFT heeft.

Toepassingen van NFTs

We hebben al veel over NFTs gesproken, maar wat zijn nu de toepassingsgebieden van NFTs? Wat kan je er mee doen? Het zou NFTs oneer aandoen om enkel te spreken van een brede NFT categorie en niet te kijken naar de vele subdomeinen die ze bestrijken. We kunnen NFTs opdelen in 5 verschillende klassen:

1. Digitale kunst

Dankzij non-fungible-tokens kunnen artiesten eindelijk hun digitale werken rechtstreeks verkopen. Voor NFTs was het enkel via social media (en de advertentie inkomsten die daarmee gepaard gaan) mogelijk om geld te verdienen aan digitaal werk.

Hierbij bleef natuurlijk het grootste deel van de waardecreatie plakken bij de social media platformen. De bekendste NFT kunstenaar is Beeple die in maart 2021 zijn kunstwerk ‘Everydays: The First 5000 Days’ voor 69 miljoen dollar verkocht.

2. Profile pictures NFTs

Je hebt de laatste tijd misschien gemerkt dat je Twitter feed werd overgenomen door beesten of gepixelde mannetjes. Mensen die in plaats van hun eigen profiel foto, een avatar plaatsen.

Dat zijn hoogstwaarschijnlijk NFTs. De CryptoPunks waren de eerste echte collectie die als statussymbool werd gebruikt, maar de Bored Ape Yacht Club is vermoedelijk de bekendste.

Profile picture NFTs worden meestal in series van enkele duizenden uitgebracht. Van de CryptoPunks & Bored Apes bestaan er elk 10.000 unieke karakters. Die karakters worden random gegenereerd door een algoritme, dat de karakteristieken van elke NFT bepaald. Sommigen hebben een hoedje, anderen een 3D bril, … .

Zo is de eigenschap ‘Alien’ heel zeldzaam bij CryptoPunks, wat de Alien CryptoPunks ook meer waard maakt dan andere niet-alien CryptoPunks. Het hebben van zo’n Punk of Ape betekent dat je deel uitmaakt van een exclusieve club. Daarom willen mensen daar dan ook mee uitpakken op hun Twitter of LinkedIn profiel.

Binnenkort komt Twitter trouwens met een ‘NFT verification tool’ waarbij je je wallet kan koppelen aan je Twitter account. Zo is het mogelijk om je profile picture NFT ook officieel te verifiëren.

Cryptopunks
Bored ape yacht club

Let op, status is niet de enige reden waarom je zo’n profile picture NFT zou kopen. Meer en meer projecten leggen de nadruk op ‘utility’. Welk nut verschaft het bezitten van die NFT je?

Buiten flexen op sociale media natuurlijk. Dit nut kan variëren, en breed geïnterpreteerd worden. Het kan gaan om toegang tot een (exclusieve) discord server en online community, waar je tips & tricks krijgt over andere NFT projecten. Maar de NFT kan je evengoed toegang verschaffen tot events in het echte leven.

Of degenen die een NFT bezitten krijgen nieuwe NFTs gratis ‘geairdropped’. NFT projecten kunnen ook een token launchen en die verdelen onder hun NFT houders. U ziet het, de mogelijkheden zijn legio.

Als je vandaag de dag een succesvol NFT project wilt launchen zie je maar best dat het niet enkel leuke prentjes zijn, maar dat de NFT collectie ook nuttig is.

3. Collectibles

Non-fungible-tokens kenden hun doorbraak in maart 2021 mede dankzij NBA Top Shots. Zoals de naam al doet vermoeden zijn de topshots korte video fragmenten van de mooiste punten en acties uit de NBA, de Amerikaanse basketball competitie. Van die korte clips worden NFTs gemaakt op de Flow blockchain.

Basketball fans sprongen massaal op de NFTs en verzamelden naar hartelust de mooiste momenten van hun favoriete spelers. Collectible NFTs zijn eigenlijk een voor de hand liggende categorie.

De fysieke collectible markt is al enorm, denk maar aan iedereen die postzegels verzameld, of miniatuur autootjes. Wij mensen zijn verzamelaars. We doen het enkel (nog) niet digitaal.

NBA Top Shot

4. Game items

Een groot aantal mensen zal via de gaming wereld in contact komen met NFTs. Games draaien rond digitale objecten. Mensen kopen digitale skins (kleding voor hun avatars) in Fortnite, maar omdat het nog geen NFTs zijn, kunnen ze die enkel in Fortnite gebruiken.

Stel dat Fortnite gebruik zou maken van NFTs, zouden hun gebruikers deze skins ook zelf kunnen verkopen en verhandelen. Ze zouden ze ook in andere spelletjes kunnen gebruiken, mochten die spelletjes de skins van Fortnite integreren.

De twee bekendste blockchain games tot nu toe zijn Zed Run en Axie Infinity.

  1. In Zed Run kan je paarden kopen (dit zijn NFTs) waarmee je virtueel kan racen. Waarbij je ook effectief prijzengeld krijgt mocht je paard winnen. Elk paard heeft bepaalde eigenschappen die het succes bepalen. Sterke paarden zijn dan ook meer waard.

  2. Axie Infinity is dan weer een heel ander type spel. Je kan het vergelijken met Pokémon op de blockchain. Je vecht met je NFTs, dit zijn Axies of kleine monsters, tegen de Axies van een tegenspeler. De winnaar krijgt een love potion. Deze potion kan je gebruiken om je Axies te laten paren, en zo nieuwe NFTs te creëren. Of je kan het love potion verkopen en geld verdienen terwijl je gamet. Play-to-earn.

    Naar westerse normen is dit een aardige bijverdienste op maandbasis, maar helaas niet genoeg om te overleven. In de Filipijnen daarentegen werd Axie Infinity razend populair tijdens de lockdown. Toen de lokale bewoners hun winkels moesten sluiten door de Corona maatregelen ontdekten ze Axie. Er ontstonden hele communities rond en het bleek dat ze dankzij het spelen van Axie Infinity hun verloren inkomsten konden recupereren.
zed run nft gaming
Zed Run
axie infinity nft gaming
Axie Infinity

5. Virtueel land

De laatste categorie van NFTs is virtueel land. Virtueel land kan je beschouwen als de tegenhanger van een fysiek stuk land, maar dan in de Metaverse. In metaverses zoals ‘The Sandbox’ of ‘Decentraland’ kan je al percelen kopen, en die kan je dan ook uitbaten zoals je wilt. In Decentraland heb je bijvoorbeeld een Casino.

De eigenaars van het casino hebben dat stuk land gekocht en er een virtueel casino opgebouwd, er zijn zelfs architecten voor de metaverse. De inkomsten die het casino genereert zijn voor de eigenaars, en zo hopen ze de prijs van het stuk grond te recupereren.

De mogelijkheden zijn heel breed: er zijn shoppingcentra, musea voor NFTs, event mogelijkheden, … Snoop Dogg kocht onlangs een stuk grond in The Sandbox en enkel fans die een bepaalde NFT bezitten kunnen Snoop Dogg’s virtueel koninkrijk betreden.

Sandbox nft
The Sandbox
Decentraland

Weet dat we ons nog in een heel vroeg stadium van de technologie bevinden. Dit zijn voorlopig de 5 grootste en meest ontwikkelde categorieën, maar de lijst is zeker niet exhaustief. In de loop der jaren zullen er nog tal van klassen bijkomen.

Denk maar aan het ‘on-chain’ brengen van zaken uit de fysieke wereld. Zoals vastgoed, de identiteitskaart van je auto, je eigen identiteit of bijvoorbeeld medische historie.

We staan nog maar aan het begin van de NFT revolutie. Wat de geschiedenis is van NFTs, de verschillende types blockchain waarop NFTs gecreëerd worden, en hoe je actief met NFTs aan de slag kan gaan lees je in deel 2.

Picture of Samuel Eggermont

Samuel Eggermont

Samuel is een blockchain expert en co-founder van 0nboard, een consulting agency dat gespecialiseerd is in web3 en de tokenized economy.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network – Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist voor Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Interview: Een korte geschiedenis van Bitcoin

11h50 - 12h15

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financiële expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‘Bank en Beurs’ aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ​​Security Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in België, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?