NFTs, van crypto kitties & punks tot Nike en Adidas: een kleine geschiedenis [Deel 2]

Geschiedenis van nft - overzicht
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Dit is deel 2 van een driedelige intro reeks over NFTs. In deel 1 legden we uit wat NFTs zijn, hoe ze werken en gaven we voorbeelden van enkele toepassingen. Vandaag gaan we dieper in op de geschiedenis van NFTs.

First things first, hoe lang bestaan NFTs al en wat ging er vooraf aan de NFT mania die begin 2021 begon? We kunnen de geschiedenis van NFTs ruwweg in 3 delen splitsen.

Bitcoin & Counterparty NFTs

De eerste vorm van NFTs waren de ‘colored coins’ op het Bitcoin netwerk in 2012-2013. Het idee achter de colored coins was dat ze gelinkt waren aan activa uit de echte wereld. Denk aan vastgoed, auto’s, … . Via de colored coins werden die activa vastgelegd op de blockchain en kon eigendom bewezen worden.

NFT geschiedenis colored coins

Het was wachten tot 2015, toen de eerste gaming NFTs opdoken, namelijk in-game items van het ‘Spells of Genesis’ videogame. Dit was op via het Bitcoin platform, Counterparty. En daar bleef het niet bij, in 2016 werd het eerste card game gelinkt aan de blockchain: Force of will, toen een van de populairste card games in Noord Amerika. Ook dit gebeurde via het Counterparty platform.

En een jaar later, in 2016, werden de eerste Pepe The Frog NFTs via Counterparty gemint.
Rare Pepes zijn memes gebaseerd op een kikker figuurtje. De rare pepes hebben in de loop der jaren een echte internet cult status bereikt.

En begin 2017, toen Ethereum aan populariteit won, werden Rare Pepes ook deze opkomende blockchain verhandeld. De eerste live internetveiling van Rare Pepes werd gehouden op het eerste Rare Digital Art Festival, begin 2018.

Een historisch moment, aangezien het door velen wordt beschouwd als de geboorte van CryptoArt. Het was de eerste keer dat digitale makers hun eigen kunstwerken konden inzenden, verkopen en dus dat hun digitale kunst intrinsieke waarde kon hebben.

Crypto Kitties & Punks

In 2017 bracht het bedrijfje Larva Labs de eerste grote collectie van NFTs uit: de alombekende Crypto Punks. De punks zijn een verzameling van 10.000 unieke avatars, uitgebracht op de Ethereum blockchain.

De gepixelde karakters worden beschouwd als de eerste grote profielfoto collectie, en waren tot voor kort vandaag de duurste profiel foto NFTs op de markt. De goedkoopste kan je oppikken voor 69 Ethereum. Een enorm bedrag, zeker omdat de punks in 2017 gratis te claimen waren.

Recent hebben de Bored Apes de punks ingehaald, ‘geflipped’ zoals ze in het wereldje zeggen, met een floor price (de prijs van de goedkoopste NFT in die specifieke collectie) van 93 Ethereum (op het moment van schrijven).

cryptopunks nft

En toen kwamen de katten die het Ethereum netwerk deden crashen. Crypto Kitties, een blockchain spel waar het doel was om katten te kweken. NFTs, in de vorm van katten, konden met elkaar paren en zo ontstonden er nieuwe NFTs. De Crypto Kitties legden het Ethereum netwerk niet letterlijk plat, maar het was wel de eerste keer dat NFTs in een hype terecht kwamen.

De duurste kat werd voor $117.712,12 verkocht en voor het eerst haalden NFTs de headlines van mainstream media. Vandaag bestaan de Crypto Kitties nog, maar ze zijn sterk gezakt in waarde. Mede omdat er geen ‘hard cap’ stond op het aantal kitties dat gemaakt kon worden. Enkel de eerste generatie kitties hebben nog wat van hun waarde kunnen behouden.

Nog een technisch weetje voor de geïnteresseerden. De Crypto Kitties waren de eerste toepassing van de ERC-721 token. De Crypto Punks, was voor de Kitties en de ERC-721 standaard gelanceerd en worden dus niet gerepresenteerd door een ERC-721 token.

Ze hebben een eigen custom token en contract. Daarom dat ze ook niet verhandelbaar zijn op third party marketplaces zoals Opensea, maar enkel op de eigen marketplace gebouwd door LarvaLabs.

Post-Kitties & Punks

Nadat de storm rond de kitties ging liggen bleef het even stil in de NFT space. Al was die stilte deels schijn. In de luwte werd er naarstig gebouwd aan nieuwe projecten en platformen. Zo werd Opensea, de Ebay voor NFTs, opgericht in 2017. Vandaag is Opensea de grootste NFT marketplace en na een recente nieuwe kapitaalronde gewaardeerd aan meer dan 13 miljard dollar.

Traag maar gestaag ontstond er een trouwe NFT community en werd er meer en meer infrastructuur gebouwd. Ster voor ster werd gealigneerd totdat ze eind 2020 perfect op een rijtje begonnen te staan. Grote NFT artiesten zoals Pak en Beeple begonnen toen digitale kunst te verkopen op marketplaces zoals Nifty Gateway en SuperRare.

2021 het jaar van de NFT

In maart 2021 werd de wereld plots verrast toen de veiling van Beeple’s werk ‘The First 5000 days’ 69 miljoen dollar opleverde. Zo veel geld voor digitale kunst? Voor een JPEG die ik gewoon kan opslaan op mijn computer? De wereld maakte met verbazing kennis met het 3 letterwoord ‘NFT’ en een nieuwe hype werd geboren.

beeple first 500 days nft
Everydays: The First 5000 Days by Beeple

Snel begonnen andere kunst projecten zoals Art Blocks, ook tractie te genereren. Art Blocks is een digitaal kunstplatform dat zich toelegt op ‘generative art’. Kunst die door een algoritme wordt gemaakt.

De artiest, moet verschillende elementen in de code opladen, en een algoritme schrijven hoe al die elementen gecombineerd moeten worden. Een voorbeeld hiervan is de Fidenza collectie van kunstenaar Tyler Hobbs. De duurste, hieronder afgebeeld, is verkocht voor 3.3 miljoen dollar.

Fidenza #313 by Tyler Hobbs

Niet enkel kunst NFTs sloegen aan, ook de Crypto Punks werden plots voor miljoenen verkocht. Als antwoord schoten nieuwe profiel foto collecties schoten als paddestoelen uit de grond. Iedereen moest en zou zijn profielfoto op Twitter vervangen door een cartoonesk beest.

De profiel foto mania kwam in een stroomversnelling in april van 2021, toen de Bored Ape Yacht Club zijn 10.000 verveelde aapjes lanceerden. De oprichters van de BAYC, 4 jonge kerels, haalden bijna 2 miljoen dollar op (de 10.000 apen verkochten aan 0.08 ETH, toen $190 per stuk).

En plots werd de markt overspoeld door vele copycats die op hetzelfde succes hoopten. Enkele slaagden daarin maar de meeste hielden er hun virtuele beesten en een (financiële) kater aan over.

Bored Ape Yacht Club

Nieuwe NFT domeinen werden ontdekt en aangeboord. Van kunst en profielfoto NFTs ging het naar gaming en metaverse toepassingen. Het, in de Filipijnen, razend populaire spel Axie Infinity ging viraal. En verschillende metaverse werelden verdienden goed geld aan het verkopen en ontwikkelen van virtueel land.

2021 was ook het jaar waarin bekende sterren en bedrijven NFTs, en dus ook blockchain & crypto, omarmden. Sommigen hielden het bij het kopen van NFTs. Onder andere basketballer Steph Curry, talk show host Jimmy Fallon, acteur Omar Sy, rapper Eminem en voetballer Neymar kochten een Bored Ape.

Anderen lanceerden zelf NFT projecten. Social media guru Gary V wilt een community bouwen rond zijn Veefriends project. Melania Trump haar collectie deed dan weer vooral stof opwaaien maar is vooralsnog geen succes.

What's next?

Visa, Pepsi, Coca-Cola McDonalds, Adidas, … het zijn maar enkele voorbeelden van merken die in 2021 NFTs kochten of zelf collecties lanceerden. Sport en modemerk Nike ging nog een stapje verder en kocht digitaal modehuis RTFKT, uitgesproken als ARTEFAKT.

2021 was duidelijk het jaar van de doorbraak voor NFTs. Van het prille begin in 2012 tot vandaag wordt er geleidelijk aan gebouwd aan nieuwe modellen en toepassingen. NFTs zijn nog bijlange geen afgewerkt product en er is nog heel veel ruimte voor verbetering.

Stap voor stap komen we dichter een technologie die klaar is voor massale adoptie. Het feit dat sommige, gigantische bedrijven, met NFTs beginnen experimenteren bevestigt het potentieel ervan.

Picture of Samuel Eggermont

Samuel Eggermont

Samuel is een blockchain expert en co-founder van 0nboard, een consulting agency dat gespecialiseerd is in web3 en de tokenized economy.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network – Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist voor Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Interview: Een korte geschiedenis van Bitcoin

11h50 - 12h15

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financiële expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‘Bank en Beurs’ aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ​​Security Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in België, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?