Dit is deel 2 van een driedelige intro reeks over NFTs. In deel 1 legden we uit wat NFTs zijn, hoe ze werken en gaven we voorbeelden van enkele toepassingen. Vandaag gaan we dieper in op de geschiedenis van NFTs.
First things first, hoe lang bestaan NFTs al en wat ging er vooraf aan de NFT mania die begin 2021 begon? We kunnen de geschiedenis van NFTs ruwweg in 3 delen splitsen.
Bitcoin & Counterparty NFTs
De eerste vorm van NFTs waren de ‘colored coins’ op het Bitcoin netwerk in 2012-2013. Het idee achter de colored coins was dat ze gelinkt waren aan activa uit de echte wereld. Denk aan vastgoed, auto’s, … . Via de colored coins werden die activa vastgelegd op de blockchain en kon eigendom bewezen worden.
Het was wachten tot 2015, toen de eerste gaming NFTs opdoken, namelijk in-game items van het ‘Spells of Genesis’ videogame. Dit was op via het Bitcoin platform, Counterparty. En daar bleef het niet bij, in 2016 werd het eerste card game gelinkt aan de blockchain: Force of will, toen een van de populairste card games in Noord Amerika. Ook dit gebeurde via het Counterparty platform.
En een jaar later, in 2016, werden de eerste Pepe The Frog NFTs via Counterparty gemint.
Rare Pepes zijn memes gebaseerd op een kikker figuurtje. De rare pepes hebben in de loop der jaren een echte internet cult status bereikt.
En begin 2017, toen Ethereum aan populariteit won, werden Rare Pepes ook deze opkomende blockchain verhandeld. De eerste live internetveiling van Rare Pepes werd gehouden op het eerste Rare Digital Art Festival, begin 2018.
Een historisch moment, aangezien het door velen wordt beschouwd als de geboorte van CryptoArt. Het was de eerste keer dat digitale makers hun eigen kunstwerken konden inzenden, verkopen en dus dat hun digitale kunst intrinsieke waarde kon hebben.
Crypto Kitties & Punks
In 2017 bracht het bedrijfje Larva Labs de eerste grote collectie van NFTs uit: de alombekende Crypto Punks. De punks zijn een verzameling van 10.000 unieke avatars, uitgebracht op de Ethereum blockchain.
De gepixelde karakters worden beschouwd als de eerste grote profielfoto collectie, en waren tot voor kort vandaag de duurste profiel foto NFTs op de markt. De goedkoopste kan je oppikken voor 69 Ethereum. Een enorm bedrag, zeker omdat de punks in 2017 gratis te claimen waren.
Recent hebben de Bored Apes de punks ingehaald, ‘geflipped’ zoals ze in het wereldje zeggen, met een floor price (de prijs van de goedkoopste NFT in die specifieke collectie) van 93 Ethereum (op het moment van schrijven).
En toen kwamen de katten die het Ethereum netwerk deden crashen. Crypto Kitties, een blockchain spel waar het doel was om katten te kweken. NFTs, in de vorm van katten, konden met elkaar paren en zo ontstonden er nieuwe NFTs. De Crypto Kitties legden het Ethereum netwerk niet letterlijk plat, maar het was wel de eerste keer dat NFTs in een hype terecht kwamen.
De duurste kat werd voor $117.712,12 verkocht en voor het eerst haalden NFTs de headlines van mainstream media. Vandaag bestaan de Crypto Kitties nog, maar ze zijn sterk gezakt in waarde. Mede omdat er geen ‘hard cap’ stond op het aantal kitties dat gemaakt kon worden. Enkel de eerste generatie kitties hebben nog wat van hun waarde kunnen behouden.
Nog een technisch weetje voor de geïnteresseerden. De Crypto Kitties waren de eerste toepassing van de ERC-721 token. De Crypto Punks, was voor de Kitties en de ERC-721 standaard gelanceerd en worden dus niet gerepresenteerd door een ERC-721 token.
Ze hebben een eigen custom token en contract. Daarom dat ze ook niet verhandelbaar zijn op third party marketplaces zoals Opensea, maar enkel op de eigen marketplace gebouwd door LarvaLabs.
Post-Kitties & Punks
Nadat de storm rond de kitties ging liggen bleef het even stil in de NFT space. Al was die stilte deels schijn. In de luwte werd er naarstig gebouwd aan nieuwe projecten en platformen. Zo werd Opensea, de Ebay voor NFTs, opgericht in 2017. Vandaag is Opensea de grootste NFT marketplace en na een recente nieuwe kapitaalronde gewaardeerd aan meer dan 13 miljard dollar.
Traag maar gestaag ontstond er een trouwe NFT community en werd er meer en meer infrastructuur gebouwd. Ster voor ster werd gealigneerd totdat ze eind 2020 perfect op een rijtje begonnen te staan. Grote NFT artiesten zoals Pak en Beeple begonnen toen digitale kunst te verkopen op marketplaces zoals Nifty Gateway en SuperRare.
2021 het jaar van de NFT
In maart 2021 werd de wereld plots verrast toen de veiling van Beeple’s werk ‘The First 5000 days’ 69 miljoen dollar opleverde. Zo veel geld voor digitale kunst? Voor een JPEG die ik gewoon kan opslaan op mijn computer? De wereld maakte met verbazing kennis met het 3 letterwoord ‘NFT’ en een nieuwe hype werd geboren.
Snel begonnen andere kunst projecten zoals Art Blocks, ook tractie te genereren. Art Blocks is een digitaal kunstplatform dat zich toelegt op ‘generative art’. Kunst die door een algoritme wordt gemaakt.
De artiest, moet verschillende elementen in de code opladen, en een algoritme schrijven hoe al die elementen gecombineerd moeten worden. Een voorbeeld hiervan is de Fidenza collectie van kunstenaar Tyler Hobbs. De duurste, hieronder afgebeeld, is verkocht voor 3.3 miljoen dollar.
Niet enkel kunst NFTs sloegen aan, ook de Crypto Punks werden plots voor miljoenen verkocht. Als antwoord schoten nieuwe profiel foto collecties schoten als paddestoelen uit de grond. Iedereen moest en zou zijn profielfoto op Twitter vervangen door een cartoonesk beest.
De profiel foto mania kwam in een stroomversnelling in april van 2021, toen de Bored Ape Yacht Club zijn 10.000 verveelde aapjes lanceerden. De oprichters van de BAYC, 4 jonge kerels, haalden bijna 2 miljoen dollar op (de 10.000 apen verkochten aan 0.08 ETH, toen $190 per stuk).
En plots werd de markt overspoeld door vele copycats die op hetzelfde succes hoopten. Enkele slaagden daarin maar de meeste hielden er hun virtuele beesten en een (financiële) kater aan over.
Nieuwe NFT domeinen werden ontdekt en aangeboord. Van kunst en profielfoto NFTs ging het naar gaming en metaverse toepassingen. Het, in de Filipijnen, razend populaire spel Axie Infinity ging viraal. En verschillende metaverse werelden verdienden goed geld aan het verkopen en ontwikkelen van virtueel land.
2021 was ook het jaar waarin bekende sterren en bedrijven NFTs, en dus ook blockchain & crypto, omarmden. Sommigen hielden het bij het kopen van NFTs. Onder andere basketballer Steph Curry, talk show host Jimmy Fallon, acteur Omar Sy, rapper Eminem en voetballer Neymar kochten een Bored Ape.
Anderen lanceerden zelf NFT projecten. Social media guru Gary V wilt een community bouwen rond zijn Veefriends project. Melania Trump haar collectie deed dan weer vooral stof opwaaien maar is vooralsnog geen succes.
What's next?
Visa, Pepsi, Coca-Cola McDonalds, Adidas, … het zijn maar enkele voorbeelden van merken die in 2021 NFTs kochten of zelf collecties lanceerden. Sport en modemerk Nike ging nog een stapje verder en kocht digitaal modehuis RTFKT, uitgesproken als ARTEFAKT.
2021 was duidelijk het jaar van de doorbraak voor NFTs. Van het prille begin in 2012 tot vandaag wordt er geleidelijk aan gebouwd aan nieuwe modellen en toepassingen. NFTs zijn nog bijlange geen afgewerkt product en er is nog heel veel ruimte voor verbetering.
Stap voor stap komen we dichter een technologie die klaar is voor massale adoptie. Het feit dat sommige, gigantische bedrijven, met NFTs beginnen experimenteren bevestigt het potentieel ervan.