Een Bitcoin Crash? Een overzicht van de laatste vier crashes

Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Bevinden we ons in een berenmarkt?

De bitcoinkoers viel vandaag op haar laagste punt terug tot 32.950 dollar voor een hele munt (ongeveer 29.150 euro). Een stevige correctie van 51% sinds haar hoogste punt van 69.000 dollar op 10 november van vorig jaar. 

Doorwinterde HODLers halen hun schouders op en de nieuwkomers krijgen meteen een nodige les in volatiliteit. De kans is groot dat je de komende dagen en weken heel wat angstaanjagende grafieken van de bitcoinkoers te zien krijgt. Maar de nuchtere spaarder van sats weet dat het hoofd koel houden tijdens crashes op lange termijn het meest oplevert. 

We zetten de huidige koersval in perspectief om beter in te schatten of het ergste reeds achter de rug is of we toch nog meer pijn mogen verwachten. Daarnaast zoomen we onze grafiek uit om de lange-termijn beter in te schatten.

Een overzicht van de vier grootste Bitcoin crashes

2021 – 2e kwartaal

De meeste recente bitcoin crash dateert nog maar uit 2021. Na de snelle stijging in het eerste kwartaal kwam de correctie. De terugval duurde slechts 3 maanden maar toch ging er 53% van de prijs af. De lokale bodem was bereikt op 20 juli aan een koers van 29.800 dollar per bitcoin.

Het is onmogelijk om een enkele oorzaak toe te schrijven aan een serieuze correctie. Maar in ons jaaroverzicht gaven we een paar mogelijke verklaringen. De prijs herstelde zich vervolgens razendsnel en bereikte opnieuw een lokaal maximum in het laatste kwartaal van 2021.

2020 – 1e kwartaal: Coronacrash

Terwijl iedereen toiletpapier en droge voeding aan het kopen was stortten in maart 2020 de wereldmarkten en de bitcoinkoers in. Dit kwam na een wat langere periode van dalende prijzen sinds de koers piekte in juni 2019. De traditionele beurzen kleurden bloedrood toen ze een wereld verwerkten waarin iedereen gewoon even thuis ging blijven.

De obligatiemarkten in de VS bleken compleet dysfunctioneel en de Federal Reserve bracht redding met een uitbreiding van de bestaande kredietfaciliteiten (die tot op vandaag nog doorlopen). 

De oplopende verliezen zorgen voor gedwongen verkopen voor partijen die onderpand moesten zien te leveren en de bitcoin koers crashte van meer dan 10.000 dollar tot een prijs van 3.850 dollar per bitcoin op haar laagste punt.

De rest van het jaar stegen zowel aandelenmarkten als de bitcoin opnieuw. De halvering van de block reward, die kort daarna van 12.5 BTC per blok naar 6.25 BTC ging gaan, zorgde voor de nodige hoop onder de marktdeelnemers.

2018: ICO bubbel

In 2018 kende de bitcoinkoers de grootste, recente berenmarkt met een correctie van maar liefst 84%. Na een ontzettend sterk 2017 piekte de koers aan een waarde van 19.000 dollar per bitcoin. Voornamelijk in de tweede helft van 2017, gingen naast de prijs van bitcoin ook alle altcoins door hun dak. De ICO-bubbel werd gevolgd door een correctie die een jaar duurde.

Van de piek viel de koers terug tot een waarde van 3.200 dollar per bitcoin (een koers die pas voor het eerst bereikt werd in augustus 2017, n.b.). Onder invloed van de bekende beursgoeroe’s had de retailbelegger zoals gewoonlijk bitcoin toen alweer afgeschreven. 

Vreemd genoeg was het niet de laatste keer dat we die bodemprijzen terugzagen. Al was er in begin 2019 heel wat meer tijd dan tijdens de crash in maart 2020.

2014: Bitcoin Winter

Ook in 2014 kende de bitcoinkoers een serieuze terugval. Nadat een eerste maal de kaap van 1.000 dollar bereikt werd, volgde een lange en pijnlijke neerwaartse markt tot de capitulatie plaatsvond onder 200 dollar per bitcoin. 

HODLers keken meer dan een jaar tegen verliezen aan maar zagen ook een opportuniteit om te kunnen aankopen tegen prijzen waar we nu alleen maar van kunnen dromen.

Velen hebben de neiging om de historische rendementen van bitcoin te berekenen vanaf de laagste prijs tot de absolute piek. Maar wie had in 2014 genoeg overtuiging om te blijven aanhouden? 

Wie vond de mentale kracht om rond 500 dollar aan te kopen en niet te verkopen wanneer zelfs 300 dollar per bitcoin teveel leek eind 2014?

When in doubt, zoom out

De crashes die we hierboven bespraken, worden hieronder nogmaals getoond op een (logaritmische) grafiek van bitcoin sinds 2013. 

Wanneer de twijfel toeslaat is het goed om even uit te zoomen. Brutale berenmarkten worden korte correcties. Wat de bovenhand haalt, zijn de sterke stijgingen gedurende de beter maanden.

Het grootste deel van het historische rendement dat te behalen viel met het aanhouden van bitcoin komt van een klein percentage dagen waarin de koers omhoog schiet. De beste dagen missen, komt overeen met het overgrote deel van het rendement mislopen

Bitcoin bevindt zich al 10 jaar in een stierenmarkt voor zij die erin slagen in de markt te zitten en de slechte weken en maanden te overleven. Dat is het makkelijkst voor wie geen hefboom gebruikt.

Conclusie

Of het ergste van deze correctie achter de rug is kan ik jou niet vertellen. Wat ik wel kan zeggen is dat mijn thesis om bitcoin aan te houden in de huidige macro-context niet gewijzigd is. 

Persoonlijk zie ik zwakte in de koers als ideale momenten om verder bij te leren over de technologie en als goede momenten om mijn allocatie in bitcoin te vergroten.

Sorry, this Bitvavo widget is not supported by your browser.

Picture of Thibaut V.

Thibaut V.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN 2024

5 oktober  |  +40 sprekers  |  Handelsbeurs, Antwerpen

EARLY BIRD TICKETS TOT 30 JUNI

  • 00Dagen
  • 00Uren
  • 00Min.
  • 00Sec.
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network ‚Äď Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financi√ęle expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‚ÄėBank en Beurs‚Äô aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ‚Äč‚ÄčSecurity Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in Belgi√ę, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?