Bevinden we ons in een berenmarkt?
De bitcoinkoers viel vandaag op haar laagste punt terug tot 32.950 dollar voor een hele munt (ongeveer 29.150 euro). Een stevige correctie van 51% sinds haar hoogste punt van 69.000 dollar op 10 november van vorig jaar.
Doorwinterde HODLers halen hun schouders op en de nieuwkomers krijgen meteen een nodige les in volatiliteit. De kans is groot dat je de komende dagen en weken heel wat angstaanjagende grafieken van de bitcoinkoers te zien krijgt. Maar de nuchtere spaarder van sats weet dat het hoofd koel houden tijdens crashes op lange termijn het meest oplevert.
We zetten de huidige koersval in perspectief om beter in te schatten of het ergste reeds achter de rug is of we toch nog meer pijn mogen verwachten. Daarnaast zoomen we onze grafiek uit om de lange-termijn beter in te schatten.
Een overzicht van de vier grootste Bitcoin crashes
2021 – 2e kwartaal
De meeste recente bitcoin crash dateert nog maar uit 2021. Na de snelle stijging in het eerste kwartaal kwam de correctie. De terugval duurde slechts 3 maanden maar toch ging er 53% van de prijs af. De lokale bodem was bereikt op 20 juli aan een koers van 29.800 dollar per bitcoin.
Het is onmogelijk om een enkele oorzaak toe te schrijven aan een serieuze correctie. Maar in ons jaaroverzicht gaven we een paar mogelijke verklaringen. De prijs herstelde zich vervolgens razendsnel en bereikte opnieuw een lokaal maximum in het laatste kwartaal van 2021.
2020 – 1e kwartaal: Coronacrash
Terwijl iedereen toiletpapier en droge voeding aan het kopen was stortten in maart 2020 de wereldmarkten en de bitcoinkoers in. Dit kwam na een wat langere periode van dalende prijzen sinds de koers piekte in juni 2019. De traditionele beurzen kleurden bloedrood toen ze een wereld verwerkten waarin iedereen gewoon even thuis ging blijven.
De obligatiemarkten in de VS bleken compleet dysfunctioneel en de Federal Reserve bracht redding met een uitbreiding van de bestaande kredietfaciliteiten (die tot op vandaag nog doorlopen).
De oplopende verliezen zorgen voor gedwongen verkopen voor partijen die onderpand moesten zien te leveren en de bitcoin koers crashte van meer dan 10.000 dollar tot een prijs van 3.850 dollar per bitcoin op haar laagste punt.
De rest van het jaar stegen zowel aandelenmarkten als de bitcoin opnieuw. De halvering van de block reward, die kort daarna van 12.5 BTC per blok naar 6.25 BTC ging gaan, zorgde voor de nodige hoop onder de marktdeelnemers.
2018: ICO bubbel
In 2018 kende de bitcoinkoers de grootste, recente berenmarkt met een correctie van maar liefst 84%. Na een ontzettend sterk 2017 piekte de koers aan een waarde van 19.000 dollar per bitcoin. Voornamelijk in de tweede helft van 2017, gingen naast de prijs van bitcoin ook alle altcoins door hun dak. De ICO-bubbel werd gevolgd door een correctie die een jaar duurde.
Van de piek viel de koers terug tot een waarde van 3.200 dollar per bitcoin (een koers die pas voor het eerst bereikt werd in augustus 2017, n.b.). Onder invloed van de bekende beursgoeroe’s had de retailbelegger zoals gewoonlijk bitcoin toen alweer afgeschreven.
Vreemd genoeg was het niet de laatste keer dat we die bodemprijzen terugzagen. Al was er in begin 2019 heel wat meer tijd dan tijdens de crash in maart 2020.
2014: Bitcoin Winter
Ook in 2014 kende de bitcoinkoers een serieuze terugval. Nadat een eerste maal de kaap van 1.000 dollar bereikt werd, volgde een lange en pijnlijke neerwaartse markt tot de capitulatie plaatsvond onder 200 dollar per bitcoin.
HODLers keken meer dan een jaar tegen verliezen aan maar zagen ook een opportuniteit om te kunnen aankopen tegen prijzen waar we nu alleen maar van kunnen dromen.
Velen hebben de neiging om de historische rendementen van bitcoin te berekenen vanaf de laagste prijs tot de absolute piek. Maar wie had in 2014 genoeg overtuiging om te blijven aanhouden?
Wie vond de mentale kracht om rond 500 dollar aan te kopen en niet te verkopen wanneer zelfs 300 dollar per bitcoin teveel leek eind 2014?
When in doubt, zoom out
De crashes die we hierboven bespraken, worden hieronder nogmaals getoond op een (logaritmische) grafiek van bitcoin sinds 2013.
Wanneer de twijfel toeslaat is het goed om even uit te zoomen. Brutale berenmarkten worden korte correcties. Wat de bovenhand haalt, zijn de sterke stijgingen gedurende de beter maanden.
Het grootste deel van het historische rendement dat te behalen viel met het aanhouden van bitcoin komt van een klein percentage dagen waarin de koers omhoog schiet. De beste dagen missen, komt overeen met het overgrote deel van het rendement mislopen.
Bitcoin bevindt zich al 10 jaar in een stierenmarkt voor zij die erin slagen in de markt te zitten en de slechte weken en maanden te overleven. Dat is het makkelijkst voor wie geen hefboom gebruikt.
Conclusie
Of het ergste van deze correctie achter de rug is kan ik jou niet vertellen. Wat ik wel kan zeggen is dat mijn thesis om bitcoin aan te houden in de huidige macro-context niet gewijzigd is.
Persoonlijk zie ik zwakte in de koers als ideale momenten om verder bij te leren over de technologie en als goede momenten om mijn allocatie in bitcoin te vergroten.
Sorry, this Bitvavo widget is not supported by your browser.