Welke Bitcoin koers mogen we verwachten voor 2021?

Wat is de Bitcoin koers verwachting voor 2020? In dit artikel duiken we in wat ons volgend jaar te wachten staat.
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Welke bitcoin koers mogen we dit jaar verwachten? Hoewel niemand een glazen bol heeft om de prijs te voorspellen, zijn er toch een aantal factoren die een belangrijke rol spelen en ons een indicatie geven welke prijs we mogen verwachten. 

Zo hadden we in mei de langverwachte blokhalvering achter de rug. Wat dit wil zeggen en welke invloed dit steeds heeft gehad op de prijs lees je hieronder. 

Daarnaast zien we ook steeds meer interesse vanuit institutionele beleggers en wordt er flink gebouwd aan de infrastructuur wat verder het nodige vertrouwen geeft aan nieuwe investeerders. Tot slot bespreken we de koersvoorspellingen van vijf belangrijke experten uit de bitcoin wereld. 

Kleine geschiedenis van de bitcoin koers

Bitcoin koers verwachting 2009 - 2011

Fase 1: ontdekking

Op 3 januari 2009 werd de software van bitcoin gelanceerd door een onbekend figuur, genaamd Satoshi Nakamoto. Exact een week later voorspelde Hal Finney, een computer ingenieur en cypherpunk, dat bitcoin het potentieel had om door te groeien naar een waarde van $10 miljoen per bitcoin. Niet veel later verscheen in 2010 de eerste exchange, Mt. Gox. Interesse was aangewakkerd en een bitcoin kreeg voor het eerst een prijs. Het steeg al snel van enkele centen tot een piek van $31 in 2011.

Fase 2: analyse

Al snel verwerkte Mt. Gox het merendeel van alle bitcoins die in circulatie waren. Naar schatting zo’n 70%. Het duurde niet lang vooraleer dit de aandacht trok van hackers en in 2011 werd de exchange voor het eerst gehackt. Ondanks de aanval bleef de waarde van bitcoin groeien en steeg de prijs naar $1.165.

De bitcoin prijs stabiliseerde van 2013 tot 2015

Fase 3: stabilisatie

In navolging van de financiële crisis in 2008, volgde een hevige bankencrisis in Cyprus. Om het land te redden werd voor het eerst een bail-in toegepast. Dit houdt in dat spaarders hun spaargeld wordt gebruikt om een bank te redden. Voor velen kwam bitcoin dan op de rader aangezien het vertrouwen zoek was. Later volgde een tweede aanval op Mt. Gox waarbij deze keer 740.000(!) bitcoins werden gestolen. De prijs kende tussen 2013 en 2015 geen nieuwe hoogtes.

Fase 4: innovatie

Na de aanval op de Japanse bitcoin exchange Mt. Gox volgden nog een reeks van aanvallen op andere exchanges zoals die van Bitfinex waar 120.000 bitcoins werden gestolen. Het is pas in 2017 dat bitcoin de krantenkoppen haalde toen de prijs steeg naar $20.000. De groei werd voornamelijk gevoed door FOMO investeerders (Fear-Of-Missing-Out) en een golf van nieuwe cryptomunten.

Fase 5: doorbraak (?!)

Vroeg of laat kent elke heuse koersstijging een correctie, en ook bitcoin bleef hiervan niet gespaard. De koers kelderde met meer dan 80%. Ondertussen werd voor velen duidelijk dat bitcoin niet meer van het toneel zal verdwijnen. Institutionele investeerders tonen interesse en bekende investeerders bekennen kleur. Lees er hier alles over.

Welke impact heeft de Bitcoin halving?

Ben je nieuw in bitcoin-land dan zijn er een aantal zaken die je moet weten. Een zeer belangrijke is dat bitcoins schaars zijn. Zo zullen er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins in circulatie zijn. Het tweede dat je moet weten is dat deze op een vastgelegd tempo vrijkomen. 

Met andere woorden, nog niet alle bitcoins zijn beschikbaar. Net zoals bij goud worden deze gedolven. Niet in de grond maar door wiskundige puzzels te ontcijferen. Wil je weten hoe? Lees hier hoe dit in zijn werkt gaat.

Het tempo waarmee deze vrijkomen is vooraf bepaald en wijzigt elke vier jaar. Dan halveert het aantal. In mei 2020 stond dit voor de derde keer gepland. Vanaf dat moment komen er elke tien minuten nog maar 6,25 bitcoins vrij in plaats van 12,5 voordien.

Op dit moment zijn er iets meer dan 18 miljoen bitcoins in omloop en moeten er nog 3 miljoen gedolven worden. Het is pas in het jaar 2140 dat alle bitcoins gedolven zullen zijn. Met dit maximum van 21 miljoen zullen we het moeten doen. 

En het is net deze digitale schaarste dat velen aantrekt. Het ongelimiteerd bijdrukken van geld in de afgelopen maanden door centrale banken toont het belang hiervan nog maar eens aan. 

De volgende halvering, ook wel halving, staat gepland in mei 2024. Vanaf dat moment zullen er nog maar 3,125 bitcoins vrijkomen elke tien minuten.

Bitcoin blok halvering countdown:

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Wat wil dit zeggen voor jou als (potentiële) investeerder? Wel heel eenvoudig. Bij een dalend aanbod en een gelijke vraag kan de prijs maar één kant op. En dat is omhoog. Nu zijn we al iets wijzer en weten we dat bitcoin niet werkt zoals traditionele markten en de prijs afhankelijk is van meerdere factoren.

Hoewel niemand met zekerheid kan voorspellen wat de prijs zal doen, doet het toch steeds de wenkbrauwen fronsen van veel analisten en experten uit de financiële wereld. Hoeveel beleggingen ken jij dat midden in een economische recessie net schaarser worden? 

Dit terwijl overheden overal ter wereld de geldkraan opendraaien. Dit is en blijft een krachtig signaal naar investeerders toe dat bitcoins hoe dan ook schaars blijven.

De grafiek hieronder toont zowel de jaarlijkse inflatie als het aantal bitcoins dat jaarlijks vrijkomen. Zoals je kan zien daalt de inflatie hevig en komen er steeds minder bitcoins vrij.

Zijn er verbanden tussen de prijs en halveringen?

Zoals eerder al vermeld hebben we nog maar drie halveringen gehad. In 2012, 2016 en 2020. Hoewel er dus nog niet heel veel vergelijkingen mogelijk zijn, zijn verschillende analisten er rotsvast van overtuigd dat er verbanden zijn tussen enerzijds de prijs en anderzijds de vierjaarlijkse halveringen.

Zo steeg bitcoin koers na de eerste halvering in 2012 van $5 naar $16. Bij de tweede halvering, in 2016, steeg de prijs van $350 tot bijna $800. Onderstaande grafiek van de afgelopen 10 jaar toont dit nog op eens logaritmische schaal.

Waarom is dit zou je je kunnen afvragen? Is het omdat veel beleggers anticiperen op een mogelijke prijsstijging? Of diegene die bitcoins delven, ook wel miners, hun net opgedolven bitcoins opsparen om op die manier een nog meer slinkend aanbod te genereren. 

Zij zien namelijk de halvering als een ongelukkig moment want hun winsten halveren van de ene dag op de andere. Zij hebben er dus alle baat bij dat de prijs van een bitcoin blijft stijgen.

Stock-to-flow uitgelegd

We kunnen niet over de schaarste van bitcoin praten zonder het te hebben over het bekende Stock-To-Flow model. Dit model verwachtte een koers van $30.000 of 25.000 euro tegen het einde van 2020. Merkwaardig genoeg bleek deze correct te zijn.

Het model voorspelt een waarde van één miljoen per bitcoin bij de volgende halvering in 2024. Naar het einde van 2021 zou de prijs al richting de $100.000 moeten staan. Maar zoals eerder al is gebleken zitten er enkele maanden vertraging op de prijs van het model en de werkelijke prijs. Een miljoen zullen we misschien eerder in 2025 mogen verwachten. Maar mogen we het model geloven dan zullen we gegarandeerd nog nieuwe hoogtes zien.

Deze bedragen mogen dan wel absurde lijken, het model is gebaseerd op een eeuwenoude formule die men ook gebruikt voor het waarderen van andere edelmetalen zoals goud en zilver.

Stock-to-flow is een ratio tussen enerzijds de stock (de totale hoeveelheid die beschikbaar is) en flow (de nieuwe productie van bitcoins). Maken we deze berekening voor goud dan komen we op een ratio van 62 na afronding. Voor zilver is dit 22 na afronding. Hoe hoger het getal, hoe schaarser, maar ook hoe minder invloed een producent kan hebben op de prijs. 

Op het moment van schrijven bedraat de stock-to-flow voor bitcoin 27 en volgens het vastgelegde tempo van uitgifte stijgt dit cijfer boven goud in het jaar 2022. Met andere woorden, bitcoins zijn dan schaarser dan goud. Je kan de stock-to-flow ratio van bitcoin hier live volgen.

Een model dat een optimistische waarde voorspelt krijgt altijd aandacht. Wie hoopt er nu niet op een heuse prijsstijging? Wat echter ook heel wat aandacht trok is dat het model 94,7% van de historische bitcoin prijs voorspelde.

Een niet onbelangrijke side-note is dat de auteur van het model wel liet weten dat deze halvering van 2021 de doorslag geeft voor het welslagen van zijn model.

Institutionele investeerders bekennen kleur

Bitcoin heeft nogal een atypische groei gekend. Veelal worden nieuwe technologieën of innovatieve bedrijven eerst voorgesteld aan beperkte kringen en professionele investeerders. 

Zij hebben de eerste kans om geld te investeren. Het is pas later dat investeren ook mogelijk wordt voor kleinere beleggers via een beursgang bijvoorbeeld.

Dit magische internet-geld trok aanvankelijk weinig aandacht van de grote jongens. De CEO van JP Morgan liet in 2017 weten dat bitcoin een “fraud” is, terwijl dezelfde bank dit jaar heeft aangekondigd zaken te willen doen met Coinbase, een van de grootste bitcoin exchanges ter wereld.

JPMorgan noemt bitcoin een fraude
JPMorgan wil zaken doen met Coinbase

Het is natuurlijk voor institutionele beleggers zoals banken, verzekeringsfondsen en hedge funds niet zo evident om te beleggen in niet-gereguleerde munten zoals bitcoin. Zij dienen aan heel wat meer verplichtingen te voldoen dan niet-professionele investeerders. 

Niet alleen hun reputatie staat op het spel, maar ook die van hun klanten. Daarom blijft regulering één van de belangrijkste struikelblokken om in te stappen.

Niet te min worden de fundamenten gelegd en hebben er al heel wat positieve aankondigingen plaatsgevonden. Hieronder som ik de belangrijkste voor jou op:

  • Fidelity, een Amerikaans investeringskantoor met een jaarlijkse omzet van $20 miljard, zal nu ook bewaring van bitcoin aanbieden aan hun klanten.
  • ICE, de overkoepelende organisatie achter de New York Stock Exchange (NYSE), heeft zonet BAKKT gelanceerd. Hiermee maken ze het voor institutionele klanten eenvoudiger om te handelen in bitcoin-futurecontracten. 
  • De CME, een Amerikaans investeringsfonds die de grootste derivaten beurs ter wereld beheerd, gaf aan dat zij een aanhoudende groei zien van volumes in bitcoin die via hun platform verhandeld worden. Dit jaar bieden zij ook bitcoin-futurescontracten aan.

Maar waar uiteraard iedereen op aan het wachten is, is de goedkeuring van een eerste bitcoin Exchange-Traded Fund, ook wel ETF. Ben je niet actief in de financiële wereld dan lijken dit allemaal moeilijke woorden. Maar een ETF is groot nieuws en eigenlijk relatief eenvoudig te begrijpen.

Het probleem dat heel wat investeerders hebben is dat zij wel willen speculeren op de koers verwachting maar daarom niet bitcoins in hun bezit willen hebben. Redenen hiervoor zijn gecompliceerde verificatie processen en ongunstige fiscale regimes.

De SEC is verantwoordelijk om deze ETF-aanvragen te evalueren. Echter verloopt dit proces zeer stroef. Al meerdere malen werd uitstel gevraagd en velen zijn reeds afgekeurd. Het is afwachten wat hun finale beslissing zal zijn. 

Een goedkeuring kan een positief signaal uitsturen dat regulering in de maak is en grote investeerders nu ook eenvoudiger kunnen investeren.

Infrastructuur in de maak: het Lightning netwerk

Dit onderdeel is voor de technische mensen onder jullie. Hoewel bitcoin blijft groeien kan het netwerk eigenlijk maar een zevental transacties per seconde verwerken. En dat is onvoldoende. 

Vergelijk je dit bijvoorbeeld met Visa, Mastercard of Paypal dan kunnen deze al snel 20.000 transacties of meer per seconde verwerken. Bitcoin heeft dus nog een lange weg af te leggen. Investeren is dan ook voor de lange termijn gezien de volatiliteit op korte termijn.

En dit zou wel eens een probleem kunnen vormen als meer mensen het netwerk willen gebruiken. We hebben al gezien in het verleden welke gevolgen dit heeft. Omdat je voor elke transactie ook een kleine transactiekost betaald, stijgt deze naarmate er meer verkeer is op het netwerk. 

Je transactie komt dan namelijk in een wachtrij. Wil je sneller geholpen worden, dan moet je meer transactiekosten betalen. Zo betaalde je in december 2017 al snel $50 om een transactie uit te voeren.

Dit is natuurlijk geen houdbare situatie en daarom zijn er al jaren verschillende oplossingen in de maak. Het Lightning netwerk is daar zo één van. 

Dit maakt het mogelijk om niet zeven maar miljoenen transacties per seconde uit te voeren zonder dat hiervoor de transactiekosten dramatisch moeten stijgen. De bouwstenen voor het concept dateren al sinds het ontstaan van bitcoin in 2009 toen Satoshi Nakamoto zelf nog met het idee speelde. In januari 2018 werd een eerste versie gelanceerd, en kent sindsdien een gigantische groei van zowel nieuwe bedrijven als baanbrekende ontwikkelingen die de toekomst van internationale betalingen kunnen versoepelen.

De koersvoorspelling van vijf experts

Tom Lee bitcoin koers verwachting

Top analist Wall Street: Tom Lee

Tom Lee gelooft dat bitcoin het goud van de volgende generatie zal worden. Groeit het slechts tot 5% van de goudmarkt, dan betekent dit nog steeds een prijs van $25.000 per bitcoin. Hij verwacht een koers van $100.000 tegen het einde van dit jaar.

Miljardair Michael Novogratz

Michael is een ex-hedge fund manager en miljardair die ondertussen ook al veel geld heeft verdiend met cryptomunten. Hij verwacht een bitcoin koers van minimum $100.000 naar het einde van 2021.

Michael Novogratz bitcoin koersverwachting 2020

Venture capital investor Timothy Draper

Timothy Draper heeft naar schatting een vermogen van één miljard dollar en is oprichter van zijn eigen investeringsfonds en Draper university. Hij verwacht een koers van $250.000 naar het einde van 2022.

Economist Nouriel Roubini

Maar wat zeggen de experten die niet in bitcoin geloven? De economist uit New York voorspelt een bitcoin koers van $0. Onlangs gaf hij in een tweet Donald Trump nog gelijk dat bitcoins geen waarde hebben.  

Nouriel Roubini bitcoin voorspelling
Winklevoss bitcoin koers

De Winklevoss twins

De ondernemers en tweeling Cameron en Tyler staan bekend voor hun rechtzaak tegen Facebook. Naar schatting bezitten zij voor zo’n één miljard waarde aan bitcoins. Zij verwachten dat de waarde makkelijk nog eens 40x kan stijgen in de toekomst.

Conclusie

Zoals hierboven te lezen verwachten vele een koers die zal schommelen rond de $100.000 naar het einde van dit jaar. Echter heeft niemand een glazen bol en is dit haast onmogelijk te voorspellen. Daarom doe je best zelf een grondige analyse vooraleer je investeert. Op die manier ben je beter bestand tegen koersschommelingen en ben je voldoende geïnformeerd voor eventuele nieuwsberichten die niet altijd correct zijn. In het boek Bitcoin voor beginners ga ik hier nog dieper op in.

Hoewel velen geloven dat de bitcoin-hype voorbij is, staat ze volgens sommige nog in de startblokken voor een nieuwe opwaartse waardering. 2020 bleek alvast een winstgevend jaar te zijn met een koersstijging van +400%. Ook dit jaar is de munt opnieuw verdubbeld in waarde. Dit is een teken van accumulatie. 

Instituties zoals beleggingsfondsen, private bankers en bedrijven vinden hun weg naar bitcoin en kopen voor miljoenen dollars aan bitcoin. Als deze trend zich blijft verder zetten belooft 2021 en ook 2022 een zeer gunstig jaar te zijn.

Disclaimer: Start2Bitcoin biedt geen beleggingsadvies. Deze artikels zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.
Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network – Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist voor Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Interview: Een korte geschiedenis van Bitcoin

11h50 - 12h15

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financiële expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‘Bank en Beurs’ aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ​​Security Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in België, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?