Waarom je geld investeren in Bitcoin?

Waarom je beter overweegt om te investeren in Bitcoin
Deel dit bericht
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Wat mag je verwachten:

Investeren in Bitcoin zal hoogstwaarschijnlijk je beste belegging ooit zijn. Maar waarom is dat? In dit artikel blikken we eens terug op het afgelopen decennia om na te gaan hoe goed Bitcoin heeft gepresteerd, leggen we je uit hoe je van start gaat, en op welke positieve als negatieve signalen je moet letten als belegger.

Is investeren in Bitcoin winstgevend?

Hoewel Bitcoin aanvankelijk werd aanschouwd als een louter elektronisch cash systeem, is ondertussen duidelijk geworden dat deze cryptomunt meer potentieel te bieden heeft. In landen met economische instabiliteit, en kampen met hoge inflaties of kapitaal controles zoals in China en Argentinië, blijkt Bitcoin voor velen een goeie belegging te zijn. Het gegeven dat Bitcoin een schaars goed is die je niet zomaar kan bijdrukken zoals het klassieke geld, heeft de laatste jaren ook heel wat interesse gewekt bij institutionele beleggers die langzaam aan hun weg naar Bitcoin vinden.

Best presterende belegging

Sinds 2013, is Bitcoin de best presterende investering geweest. Beter dan technologieaandelen of de S&P500, welke de 500 grootste bedrijven van de VS vertegenwoordigt. Terwijl de prijs van een Bitcoin hevig blijft fluctueren, gaat deze wel in stijgende lijn.

Onderstaande grafiek, uitgebracht door Coinbase, geeft weer hoe winstgevend een investering in Bitcoin sinds november 2018 is geweest. We zien een stijging van 132%, terwijl de Nasdaq slechts een stijging kende van +17% en de S&P 500 een stijging van +12%.

Bitcoin is de best presteerde investering van 2019.

Stijgende laagtes (?!)

We herinneren ons allemaal nog het hoogtepunt van Bitcoin eind 2017 toen die een record hoogte van zo net geen €17.000 aantikte. Om je niet blind te staren op de jaarlijkse hoogtes, kan het ook eens interessant zijn om eens de omgekeerde analyse te maken en kijken tot welke prijs deze iedere keer terugviel. Onderstaande grafiek geeft weer dat ook deze trend in een stijgende lijn zit. Vorig jaar in 2019 was het absolute laagtepunt €3.360. Tot nu toe hebben we in 2020 nog maar een absolute laagte gekend op 3 januari met een koers van €6.234. Het is maar afwachten hoe de prijs zal reageren de komende maanden met de langverwachte halving die staat gepland midden mei 2020.

Wat zijn de jaarlijkse laagtes in de koers van Bitcoin. Niet onbelangrijk bij het investeren.

Dollar-Cost-Averaging

Kocht je vier jaar geleden, voor maandelijks €25 aan Bitcoins, dan was je investering van €1.200 naar €3.979 gestegen (mei 2020). Dat is een stijging van maar liefst 232%. Had je hetzelfde gedaan in goud dan was je investering “maar” met 22% gestegen. Nog altijd meer dan het spaarboekje op de bank.

Deze techniek heet de Dollar-Cost-Averaging strategie (DCA) en is gekende aankoop strategie om je risico in een volatiele investering te spreiden over meerdere instap momenten. Je koopt dus niet op één bepaald moment maar koopt bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks een beetje Bitcoins aan. In de Bitcoin community wordt vaak verwezen naar de term “stacking sats”. Een sat staat voor Satoshi Nakamoto, de bezieler van Bitcoin, en is het kleinste deeltje van een Bitcoin, namelijk een honderd miljoenste of 0,00000001 Bitcoin. Met andere woorden, een Bitcoin is opdeelbaar in honderd miljoen satoshi’s.

Spreid je investering in Bitcoin door gespreid te investeren met DCA strategie.
DCA strategie Goud (geel) vs Bitcoin (oranje).

Hoe beleg je in Bitcoins?

Eigenlijk is het vrij eenvoudig om te beleggen in Bitcoin:

 1. Je kiest een gekende Bitcoin exchange zoals Coinbase, Binance of Kraken.
 2. Je opent een account door het registratieproces te doorlopen.
 3. Je stort geld op je account doormiddel van een SEPA overschrijving of kredietkaart.
 4. Je koopt Bitcoins wanneer je verwacht dat de prijs zal stijgen.
 5. Je verkoopt Bitcoins wanneer je verwacht dat de prijs zal dalen.
 6. Voor grotere bedragen wordt aangeraden om je Bitcoins niet op een exchange te laten staan maar deze in eigen bewaring te houden doormiddel van een Bitcoin wallet.

Beleggen via futures

Een andere, en meer ingewikkelde methode om Bitcoins te kopen, is via futures. Je gaat ze dan niet direct kopen maar indirect via een contract. Met dit contract sluit je in feite een overeenkomst met een exchange om Bitcoins te kopen tegen een bepaalde prijs voor een bepaalde periode in de toekomst.
 
Stel, je denkt dat de prijs van Bitcoin de komende 6 maanden zal stijgen naar €10,000. Je giet deze voorwaarden in een contract, en aan het einde van de 6 maanden mag jij 1 Bitcoin kopen voor €10,000. Steeg de prijs naar €11,000, dan heb jij €1,000 verdient. Dit gebeurt via financiële beurzen die dit voor jou regelen. Zo hoef je enkel maar een contract af te sluiten en heb je nooit zelf Bitcoins in je eigen bezit gehad. Voor heel wat investeerders is dit aantrekkelijker omdat zij hun niet willen druk maken rond het veilig bewaren ervan. Ook kan dit implicaties hebben op de belastingaangifte. Andere voordelen zijn dat de kosten een stuk lager zijn, je razendsnel kan reageren op de prijs en futures kan combineren met hefboomeffecten.

Futures en hefbomen

Met een hefboomeffect ga je eigenlijk meer geld lenen dan dat je hebt en gokken op een prijsstijging of daling.

Stel, je hebt €100 staan op je account. Bij een stijging van 10% zou je normaal €110 hebben. Een winst van €10. Met een hefboomeffect kan je die winst verdubbelen tot wel x100. Dan ga je niet met een positie van €100 aankopen, maar met een positie van €10,000. Stijgt de koers opnieuw met 10%, dan is je positie gestegen naar €11,000. Een winst van €1,000 in plaats van €10.

Maar het omgekeerde kan uiteraard ook gebeuren. De exchange zal kijken naar hoeveel waarborg je hebt staan om die hefboomlening af te sluiten. Stel dat de Bitcoin koers met 1% daalt, dan daalt je positie naar €9,900 en zal die automatisch gesloten worden omdat je maar €100 had staan op je account. Met andere woorden, kan je ook heel snel je volledige investering kwijt raken.

Voor beginners is deze tactiek van handelen dus zeker niet aan te raden. Zeker niet in een volatiele markt zoals Bitcoin waar de koers al snel dagelijkse 20% kan stijgen of dalen. De meeste gekende exchanges om futures te plaatsen zijn Kraken en BitMex.

Wat is een future contract en hoe werkt gecombineerd met hefboomeffecten - Start2Bitcoin.

Op welke signalen moet je letten

Als belegger hou je best een aantal signalen in de gaten zodat je een verwachting kunt creëren van hoe de markt zal evolueren. We geven vier positieve, en vier negatieve prijs signalen waar je als belegger op kunt letten:

4 positieve signalen:

 •  Technologie: de ontwikkelingen binnen Bitcoin staan niet stil en kennen een constante groei. Een van die grote ontwikkelingen waar in 2018 en 2019 hevig aan gewerkt wordt is de schaalbaarheid van Bitcoin. Momenteel kan het netwerk zo’n 7 transacties per seconde verwerken, terwijl traditionele betalingsoplossingen zoals Visa, Mastercard en Paypal al snel 25,000 transacties per seconde kunnen verwerken. Het Lightning netwerk moet hier een antwoord op bieden wat een tweede laag van betalingen zal worden bovenop het bestaande Bitcoin netwerk. Naar schatting zal dit miljoenen transacties per seconde verwerken, dit voor internationale betalingen aan een fractie van de huidige kost. 
 •  Financialisatie: Zeker een goeie voor als je nog eens Scrabble wilt spelen. Zoals hierboven al vermeld beginnen institutionele beleggers ook meer en meer interesse te hebben in Bitcoin. Zo zal de CME, eigenaar van de grootste derivatenmarkt ter wereld, volgend jaar ook hun aanbod aan Bitcoin futures uitbreiden. Goldman Sachs investeerde in het crypto bedrijf Bitgo om bewaring van Bitcoins aan te bieden en kocht via hun dochteronderneming Circle ook de exchange Poloniex. En wie weet zal dit jaar eindelijk de eerste Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) verhandelbaar zijn. Deze moeten meer flexibiliteit bieden voor investeerders die op grote schaal willen handelen.
 •  Use-cases: Hoewel het in Westerse landen, met een stabiele economie, nog niet altijd duidelijk is wat de toepassing voor Bitcoin kan zijn. Is dit in landen met een minder stabiele economie wel al duidelijk. Landen zoals Venezuela, Argentinië, Zimbabwe, Turkije, Egypte, etc waar een hoge inflatie heerst, moeten inwoners niet langer de gevolgen dragen van deze politieke machtspelletjes. Dit is duidelijk te merken aan de stijgende volumes in deze landen waar inwoners massaal Bitcoin aan het kopen zijn.
 •  Millennials: De millennial groep is de snelst groeiende demografische populatie ter wereld. Hoewel zij nu nog hun carrière aan het uitbouwen zijn, zal naar schatting hun besteedbaar inkomen in 2029 die van alle generaties overstijgen. Uit een studie van Facebook blijkt dat 92% van millennials ook een gebrek aan vertrouwen hebben in banken, en eerder bij vrienden of familie te raad gaan voor financieel advies. Ook de voorzitter van de New York Stock Exchange maakte al deze vaststelling in 2015:
“We’re seeing millennials trust a currency that is created in the ether, more than they trust fiat currency by government”

                    Het is dus zeker niet onbelangrijk om ook het investeringsgedrag van
                    millennials verder te volgen.

4 negatieve signalen:

 •  Hacks: Hoewel Bitcoin nog nooit werd gehacked, mogen we dit niet uitsluiten. Een aanval op het netwerk is echter niet goedkoop. Naar schatting zou het opzetten van de infrastructuur al zo’n $18 miljard kosten. Het elektriciteitsverbruik zou al snel oplopen tot zo’n $550,000 per uur. En dan is er nog steeds geen zekerheid als de aanval wel succesvol is gelukt. Had de aanvaller deze infrastructuur op een eerlijke manier ingezet, dan zou hij een duizendtal Bitcoins per dag verdienen. Een aanval uitvoeren is dus niet zo eenvoudig. De meeste hacks of aanvallen gebeuren echter bij bedrijven die Bitcoins in bewaring houden voor hun klanten zoals exchanges. Zo werd Mt.Gox in 2014, een exchange uit Japan, gehacked voor zo’n 850,000 Bitcoins. Toen het nieuws uitkwam crashte de prijs met meer dan 50%. 
 •  Economische onrust: Heel wat Bitcoin beleggers hopen ergens op een verzwakking van de economie zodat hun portfolio aan Bitcoins zal stijgen. Echter zou bij een economische recessie of depressie dit ook wel eens anders kunnen uitdraaien. Toen in 2008 de financiële crisis uitbrak, daalde goud met meer dan 30%, ook wel genaamd de goud paradox. Dit kwam doordat beleggers hun voorraad aan goud moesten aanspreken om andere verlieslatende beleggingen te compenseren. Aangezien de Bitcoin prijs niet gerelateerd is met de aandelenmarkt, zou er zich wel eens een gelijkaardige situatie kunnen voordoen. 
 •  De kost van mining: Indien de Bitcoin prijs onder een bepaalde koers valt, dan kan het gebeuren dat miners hun voorraad aan Bitcoins moeten liquideren voor het afbetalen van verliezen zoals de elektriciteit kosten, etc. Dit zou opnieuw een golf van verkoop kunnen veroorzaken waardoor de prijs verder de dieperik in daalt. Afhankelijk van een aantal factoren ligt deze prijs rond de €3000.
 •  Andere signalen: Tot op de dag van vandaag hebben overheden nog niet hardhandig opgetreden tegen digitale munten zoals Bitcoin. Veel regeringen nemen een neutrale en afwachtende houding aan om nadien te evalueren in welke richting de technologie groeit. Hoewel het zeer eenvoudig te verbieden is, is het een stuk lastiger om dit ook af te dwingen. Bitcoins kan je namelijk bezitten op een stukje papier of een usb stick. Een tweede signaal die wel eens een negatieve prijsdruk kan veroorzaken is het algemeen vertrouwen die beleggers hebben in Bitcoin. Upgrades in het netwerk zijn daar een van de grootste pijnpunten. In het verleden heeft dit al voor heel wat onrust gezorgd zoals de splitsing naar Bitcoin Core en Bitcoin Cash in de zomer van 2017.

Conclusie

Investeren in Bitcoin is in essentie vrij eenvoudig. Het juiste moment kiezen om in te stappen blijft echter lastig. Een gespreide instap waarbij maandelijks of wekelijks een vast bedrag aan Bitcoins wordt aangekocht blijft hierbij de veiligste optie. Hoewel er al zeer mooie rendementen in het verleden zijn gemaakt, is dit absoluut geen garantie naar de toekomst toe. Signalen zoals hierboven beschreven kunnen je alvast een inschatting geven van hoe de koers zal evolueren.
*Dit is geen beleggingsadvies

Wil je ook weten wat Bitcoin is?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update.

Ontdek meer

Mis de boot niet! Bestel het Bitcoin voor Beginners boek vandaag nog.