Waarom je geld investeren in bitcoin?

Waarom je beter overweegt om te investeren in Bitcoin
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Waarom zou je nu investeren in Bitcoin? Een eenvoudig antwoord is wanneer de prijs laag staat. Maar wat is laag? Het vorige prijsrecord dateert al van november 2021 toen de prijs heel eventjes €57.000 aantikte. Daarna tuimelde die naar beneden. Zullen we opnieuw hetzelfde momentum zie de komende jaren?

Om een koersverwachting te kunnen maken, blikken we eerst nog eens terug op hoe deze belegging de afgelopen 10 jaar heeft gepresteerd en wat ons dit kan leren. We bespreken enkele positieve en negatieve prijssignalen en hoe je deze kan herkennen.

Wil je ook bitcoins kopen? Lees dan dit artikel waar we stap voor stap uitleggen hoe je er aan begint.

Is investeren in Bitcoin winstgevend?

Hoewel Bitcoin aanvankelijk werd voorgesteld als een louter elektronisch cashsysteem, is het voor veel beleggers duidelijk dat deze technologie meer te bieden heeft. Je zou kunnen beargumenteren dat het tot nu toe gefaald is om te dienen als een betaalmiddel.

Quasi geen enkele handelaar aanvaardt het, de koers is te volatiel, transactiekosten zijn duur en gebruiksvriendelijk is het ook niet echt.

Maar wat heeft het dan wél te bieden? Bitcoin heeft niet de ambitie om louter een PayPal 2.0 te worden. Ga je naar landen zoals China, Argentinië, Chili, Venezuela of Turkije waar mensen kampen met hoge inflatie of kapitaalrestricties, dan merk je al snel de minder gekende eigenschappen van Bitcoin die veel meer opportuniteiten te bieden hebben, zijnde een Store-Of-Value.

Een Store-Of-Value wil zeggen dat het zijn waarde weet te behouden over een lange termijn en het niet eenvoudig is om de productie ervan te verhogen wanneer de vraag stijgt. Dit is een belangrijke eigenschap wil het zijn waarde blijven behouden omwille van de schaarste.

Het gegeven dat Bitcoin een schaars goed is dat men niet kan bijdrukken, in tegenstelling tot het klassieke fiatgeld zoals de euro en dollar, zorgt voor een toevluchtsoord voor spaarders die hun koopkracht willen behouden. Er zullen namelijk maar maximaal 21 miljoen bitcoins in circulatie komen.

In landen zoals Argentinië en Venezuela heeft de overheid de geldkraan lange tijd te hard opengedraaid waardoor mensen hun vertrouwen in de munt zijn verloren en die sterk in waarde is gaan dalen. Hoe meer geld er in circulatie is, hoe meer inflatie er komt en dus een daling van de koopkracht betekent. 

De snelst groeiende vraag kwam vooral van deze landen, tot begin vorig jaar. Door de gezondheidscrisis waar we ons nu in bevinden zijn mensen opnieuw gaan grijpen naar schaarse goederen waardoor goud en zilver het opnieuw beter doen. Ook Bitcoin behoort hier toe.

Afgelopen jaar werd maar liefst 22% van al het geld bijgedrukt. Dat is een gigantisch bedrag waardoor veel beleggers ook vrezen voor inflatie op korte tot middenlange termijn. 

Doordat ze schaars zijn, worden bitcoins ook wel het digitale equivalent van goud genoemd. Maar naast deze eigenschappen biedt het natuurlijk nog meer. Je zou het ook wel het digitale contante geld kunnen noemen. Met andere woorden, jij hebt alle controle over je geld en hoeft niet te vertrouwen op een tussenpersoon zoals bij een bank. 

Heb je bitcoins in je bezit, dan is dit vergelijkbaar met contant geld onder je matras of in je portemonnee. Ook deze eigenschap van absolute controle over je geld wekt steeds meer interesse op bij zowel kleine investeerders als grote investeerders zoals institutionele beleggers.

Best presterende belegging

Is het daarom verstandig om in bitcoins te beleggen? Sinds 2013 was de digitale munt de best presterende investering die je kon maken. De cryptomunt presteerde zo beter dan technologieaandelen of indexfondsen zoals de S&P 500, die de 500 grootste bedrijven van de VS vertegenwoordigt.

Onderstaande grafiek, uitgebracht door Coinbase, geeft weer hoe winstgevend een investering in Bitcoin was (2019). We zien een stijging van 132%, terwijl de Nasdaq slechts een stijging kende van +17% en de S&P 500 een stijging van +12%. Ook dit jaar (2023) heeft Bitcoin beter gepresteerd dan gelijk welk andere activaklasse. 

Bitcoin is de best presteerde investering van 2019.

Stijgende laagtes (?!)

Je mag je niet louter blind staren op de hoogtes van de Bitcoin prijs. Het kan ook eens interessant zijn om de omgekeerde analyse te maken en kijken tot welke prijs deze ieder jaar terugvalt.

Onderstaande grafiek toont dat de jaarlijkse laagtes in stijgende lijn zijn. Een uitzondering was 2022 waar de prijs van Bitcoin voor de eerste keer lager is gezakt dan het laagste punt van het vorige jaar. Was dit een goed koopmoment geweest?

Elke vier jaar vindt er in Bitcoin een uitzonderlijk moment plaats. Namelijk de uitgifte van nieuwe Bitcoins worden elke vier jaar gehalveerd, we noemen dit ook wel de halving. Voor beleggers is dit een goede zaak want ze worden op deze manier steeds schaarser. De volgende staat gepland in mei 2024 en in het verleden heeft deze gebeurtenis al elke keer een positieve impact gehad op de prijs. Het is maar afwachten hoe de prijs deze keer zal reageren.

Jaarlijkse laagstes in de koers van Bitcoin

Dollar-Cost-Averaging (DCA)

Kocht je gedurende de laatste vier jaar voor maandelijks €250 aan bitcoins, dan had je in totaal al €12.00 geïnvesteerd. Deze investering zou ondertussen al gegroeid zijn tot 0,9 bitcoins. Met andere woorden, je investering van €12.000 zou nu al zo’n €20.000 waard zijn (januari 2023).

Dat is een stijging van maar liefst 167%. Had je hetzelfde gedaan in goud dan was je investering maar met 6% gestegen. Dat is de gele lijn hieronder op de onderstaande grafiek. Beide investeringen waren natuurlijk nog steeds beter dan je spaarboekje op de bank. Hier kan je de berekening nog eens zelf uitvoeren.

Deze techniek van investeren heet de Dollar-Cost-Averaging strategie (DCA) en is een gekende aankoopstrategie om je risico in een volatiele investering, zoals cryptomunten, te spreiden over een langere periode. Het is zoals je pensioensparen waarbij je ook maandelijks een deel van je loon investeert in een tak 21 of tak 23. Je koopt dus niet op één bepaald moment maar je koopt bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks voor hetzelfde bedrag aan.

In de Bitcoin Masterclass leg ik je stap voor stap uit hoe je dit nu doet en leer ik je ook nog andere investeringsstrategieën.

In de bitcoingemeenschap hebben ze hier een term voor verzonnen, namelijk “stacking sats”. Een sat, of een “satoshi“, staat voor de kleinste eenheid van een bitcoin, een honderd miljoenste of 0,000.000.01 van een bitcoin. Satoshi is ook de naam van de bezieler van Bitcoin, namelijk Satoshi Nakamoto, wiens identiteit tot op de dag van vandaag nog steeds niet gekend is.

Welke crypto investeren korte termijn
DCA strategie Goud (geel) vs Bitcoin (oranje).

Hoe beleg je nu in bitcoins?

Eigenlijk is het vrij eenvoudig om te investeren:

 1. Je maakt een account aan op een exchange zoals Bitvavo, Kraken of Binance.
 2. Daarna verifieer je je e-mailadres
 3. Je voorziet alle nodige identificatiedocumenten zoals een kopie van je identiteitskaart of rijbewijs
 4. Je verifieert je identiteit
 5. Je schrijft geld over via iDeal, Bancontact of een SEPA overschrijving
 6. Nadien staan de euro’s op je account en kan je starten met investeren.
 7. Voor grotere bedragen raad ik je aan om je geld niet op een exchange te laten staan, maar om deze af te halen en te bewaren in een eigen bitcoin wallet.

Onderstaande video legt je stap voor stap uit hoe je nu precies aan de slag gaat.

Beleggen via futures

Een tweede maar ingewikkeldere methode om bitcoins te kopen is doormiddel van future contracten. Je gaat ze dan niet rechtstreeks maar indirect kopen via een contract dat je afsluit met een exchange zoals Binance of Kraken. Je sluit in feite een overeenkomst af om bitcoins te kopen tegen een bepaalde prijs voor een bepaalde periode in de toekomst.

Hoe werkt dat? Stel, je denkt dat de prijs de komende zes maanden zal stijgen naar €100.000. Je giet deze voorwaarden in een overeenkomst, en aan het einde van de periode mag jij één bitcoin kopen voor €100.000. Steeg de prijs naar €110.000, dan heb jij €10.000 verdient. Gebeurde het omgekeerde, dan maak je uiteraard verlies.

Dit klinkt misschien allemaal wat abstract maar je gaat in feite investeren met geleend geld. Geld dat niet van jou is. Exchanges regelen uiteraard voor jou de praktische kant. Het voordeel is dat je eigenlijk nooit zelf bitcoins in jouw bezit hebt gehad. Heel wat investeerders willen zich namelijk niet druk maken om het veilig bewaren ervan. Ook heeft dit implicaties voor de belastingen. Andere voordelen zijn dat de kosten een stuk lager zijn, je razendsnel kan reageren op prijsveranderingen en je ze kan combineren met hefboomeffecten.

Futures en hefbomen

Wat zijn dat nu weer? Met een hefboomeffect ga je eigenlijk meer geld lenen dan je werkelijk hebt en ga je dus speculeren op mogelijke prijsstijgingen of dalingen.

Stel, je hebt €100 staan op je account. Bij een stijging van 10% heb je normaal €110. Een winst van €10. Met een hefboomeffect kan je die winst verdubbelen tot wel x100. Je gaat niet met een positie van €100 kopen, maar met een positie van €10.000. Dit is in feite geleend geld waarvoor de €100 op je account als waarborg dient. Stijgt de koers opnieuw met 10%, dan is je positie gestegen naar €11.000. Een winst van €1.000 in plaats van €10.

Maar het omgekeerde kan uiteraard ook gebeuren. De exchange zal kijken naar hoeveel waarborg je hebt staan om die hefboomlening af te sluiten. Stel dat de koers met 1% daalt, dan daalt je positie naar €9.900 en zal die automatisch gesloten worden omdat je maar €100 had staan. Met andere woorden, je kan heel snel geliquideerd worden en al je geld verliezen.

Voor beginners is deze methode van handelen dus zeker niet aan te raden. En dan al zeker niet in een volatiele markt zoals Bitcoin waar de koers dagelijks 20% of meer kan stijgen en dalen. De meest gekende exchanges om futures te plaatsen zijn Kraken en Binance.

Wat is een future contract en hoe werkt gecombineerd met hefboomeffecten - Start2Bitcoin.

Op welke prijssignalen moet je letten

Bitcoin is een nieuwe wereld en als belegger is het niet evident om een grondige prijsanalyse te maken. Je hebt namelijk geen winstverwachtingen zoals bij een bedrijf.

Toch zijn er een aantal signalen in de markt die zowel positieve als negatieve gevolgen kunnen hebben voor de prijs. Hieronder bespreek ik er vier van elk die jou hopelijk helpen om betere beslissingen te maken.

4 positieve prijssignalen:

 • Technologie: de ontwikkelingen binnen Bitcoin staan niet stil en kennen een constante groei. Eén van die grote ontwikkelingen waar sinds 2013 hevig aan gewerkt wordt, is de schaalbaarheid van het netwerk. Momenteel kan het netwerk zo’n zeven transacties per seconde verwerken, terwijl traditionele betalingsoplossingen zoals Visa, MasterCard en PayPal al snel 25.000 transacties per seconde verwerken. Deze ontwikkeling heet het Lightning netwerk en moet een antwoord bieden op de stijgende vraag naar retailbetalingen met Bitcoin. Naar schatting zou de capaciteit stijgen van slechts zeven transacties naar miljoenen transacties per seconde. Dit voor internationale betalingen aan een fractie van de huidige kost. Het is slechts een kwestie van tijd vooraleer deze technologie verder uitgerold wordt en we ze in allerlei toepassingen zien.
 • Financialisatie: Op zoek naar een leuk Scrabble woord? Zoals hierboven al vermeld, vinden institutionele beleggers ook steeds sneller hun weg richting dit nieuwe goud. Zo zal de CME, eigenaar van de grootste derivatenmarkt ter wereld, volgend jaar ook hun aanbod aan Bitcoin futures uitbreiden. Goldman Sachs investeerde in het crypto bedrijf Bitgo om bewaring van bitcoins aan te bieden en kocht via hun dochteronderneming Circle ook de exchange Poloniex. En wie weet zal dit jaar eindelijk de eerste Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) verhandelbaar zijn. Deze moet meer flexibiliteit bieden aan investeerders die op grote schaal willen handelen.
 • Use-cases: Hoewel in Westerse landen zoals België en Nederland, met een “stabiele” economie, de use-case van Bitcoin nog niet altijd even duidelijk is, is dit in instabielere landen wel het geval. In landen waar hoge inflatie heerst zoals Venezuela, Argentinië, Zimbabwe, Turkije en Egypte, moeten inwoners niet langer de gevolgen dragen van politieke machtspelletjes en hebben zij de mogelijkheid om hun geld ergens anders te parkeren. Dit is duidelijk te merken aan de stijgende volumes die verhandeld worden in deze landen. Ik geloof dat Bitcoin eerst zal doorbreken in dergelijke ontwikkelingslanden met heel wat politieke onrust vooraleer er meer toepassingen op grote schaal kunnen komen.
 • Millennials: De millennial groep is de snelst groeiende demografische populatie ter wereld. Dit zijn mensen die geboren zijn tussen 1981 en 1996. Hoewel zij nu nog volop hun carrière aan het uitbouwen zijn, zal naar schatting het besteedbaar inkomen van deze groep in 2029 die van alle generaties overstijgen. Uit een studie van Facebook blijkt dat 92% van millennials ook een gebrek aan vertrouwen heeft in banken, en eerder bij vrienden of familie te rade gaat voor financieel advies. Ook de voorzitter van de New York Stock Exchange maakte al deze vaststelling al in 2015:
“We’re seeing millennials trust a currency that is created in the ether (bitcoin), more than they trust fiat currency by government”

Het is dus zeker niet onbelangrijk om het investeringsgedrag van millennials te volgen. Ook al gaat maar een klein bedrag van hun spaargeld naar Bitcoin, dan heeft dit nog steeds zeer positieve gevolgen voor de prijs.

4 negatieve prijssignalen:

 • Hacks: Hoewel Bitcoin nog nooit werd gehackt, mogen we dat risico niet uitsluiten. Een aanval op het netwerk is echter niet goedkoop. Naar schatting zou het opzetten van de infrastructuur om een aanval te plegen zo’n $18 miljard kosten. Het elektriciteitsverbruik om alles draaiende te houden zou al snel oplopen tot zo’n $550.000 per uur. En dan is er nog steeds geen zekerheid dat de aanval met succes wordt uitgevoerd. Had de aanvaller deze infrastructuur op een eerlijke manier ingezet om bitcoins te minen, dan zou hij een duizendtal bitcoins per dag verdienen. Een aanval uitvoeren is dus niet zo voor de hand liggend. De meeste aanvallen waarover we lezen in de media gebeuren bij bedrijven die bitcoins in bewaring houden voor hun klanten, zoals exchanges. Mt.Gox is hier het bekendste voorbeeld van. In 2014 werd de Japanse exchange van 850.000 bitcoins beroofd. Toen het nieuws uitkwam, crashte de prijs met meer dan 50%. 
 • Economische onrust: Heel wat cryptobeleggers hopen op een verzwakking van de economie zodat hun portfolio zal stijgen. Bitcoin werd tenslotte gelanceerd tijdens de vorige financiële crisis en is erop voorzien om als uitweg te dienen bij een depressie. Echter zou dit ook wel eens anders kunnen uitdraaien. Toen in 2008 de financiële crisis uitbrak, daalde goud met meer dan 30%, ook wel genaamd de goud paradox. Ook nu toen de pandemie uitbrak, kenden zowel goud als Bitcoin een sterke daling. Ondertussen zijn beide correcties wel alweer hersteld. Een mogelijke oorzaak hiervan is dat beleggers hun winstgevende beleggingen moeten verkopen om andere verlieslatende beleggingen te compenseren. Veelal worden deze bij beleggers gekocht op krediet met hefbomen. Het einde van de huidige crisis is nog niet in zicht, dus wees je ervan bewust dat de prijs zeker nog eens sterk kan dalen.
 • De kost van mining: Indien de prijs onder een bepaalde koers valt, dan kan het gebeuren dat miners hun voorraad aan bitcoins moeten liquideren voor het afbetalen van uitgaven zoals de elektriciteitskosten. Dit zou opnieuw een golf van verkoop veroorzaken waardoor de prijs verder de dieperik ingaat. Afhankelijk van een aantal factoren ligt de break-even prijs voor de meeste miners rond de €9.000.
 • Andere signalen: Overheden hebben nog niet hardhandig opgetreden tegen digitale munten zoals Bitcoin. Veel regeringen nemen een neutrale of afwachtende houding aan, om nadien een evaluatie te maken in welke richting de technologie groeit. Hoewel het zeer eenvoudig te verbieden is, is het een stuk lastiger om dit ook daadwerkelijk af te dwingen. Aangezien het niet meer dan een code is, kan je ze bezitten op een USB-stick en verzenden of ontvangen doormiddel van emoji’s in een e-mail. Hou dat maar eens tegen!

  Een tweede signaal dat wel eens een negatieve prijsdruk kan veroorzaken, is het algemeen vertrouwen dat beleggers in Bitcoin hebben. Upgrades in het netwerk blijven één van de grootste pijnpunten. Omwille van het decentrale karakter is er geen centrale persoon (CEO) die beslissingen maakt maar moet iedereen het eens zijn over een bepaalde wijziging. In het verleden heeft dit al voor heel wat onrust gezorgd zoals de splitsing in de zomer van 2017 naar Bitcoin Core en Bitcoin Cash.

Conclusie

Dus moet je nu investeren in Bitcoin, of toch maar beter niet? Het juiste moment kiezen om in te stappen, zal altijd een uitdaging blijven. Een gespreide instap (DCA) waarbij je wekelijks of maandelijks een vast bedrag aankoopt blijft de veiligste instapmethode. Via de Bitcoin Masterclass kan je dit gratis installeren.

Investeren in Bitcoin is ook een belegging die je op lange termijn moet bekijken. Ga niet voor kortetermijnwinsten, maar investeer met geld dat je op korte tot middellange termijn kan missen, minimum 4 tot 5 jaar.

Voor welk bedrag je moet investeren hangt volledig af van je eigen situatie. Onze persoonlijke voorkeur is om geleidelijk aan meer te investeren naarmate je meer kennis opbouwt. Dit maakt je niet alleen zekerder over je keuze, maar je gaat ook minder snel emotioneel handelen bij koersschommelingen.

Bovenstaande signalen helpen je alvast om mediaberichten beter te kaderen en nauwkeurigere inschattingen te maken over hoe de koers zal evolueren de komende maanden en jaren.
* Dit is geen financieel advies maar louter bestemd voor informatieve en educatieve doeleinden. Bitcoin en andere cryptomunten zijn zeer volatiele investeringen waar je altijd gewaar moet blijven van de risico’s.
Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN 2024

5 oktober  |  +40 sprekers  |  Handelsbeurs, Antwerpen

EARLY BIRD TICKETS TOT 30 JUNI

 • 00Dagen
 • 00Uren
 • 00Min.
 • 00Sec.
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network – Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financiële expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‘Bank en Beurs’ aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ​​Security Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in België, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?