Crypto cursus: welke moet je kiezen in 2024?

een vergelijking van drie crypto cursussen
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Volgens velen zullen cryptocurrencies zoals Bitcoin niet meer van het toneel verdwijnen. Voor velen is het vaak nog zoeken hoe je nu exact van start gaat.

Om valkuilen te vermijden zoals geld verliezen is het kiezen van een crypto cursus vaak de goede keuze. Maar welke kies je nu?

In dit artikel leggen we uit waar je moet op letten en vergelijken we de drie beste uit de sector. Afhankelijk van wat je wenst te bereiken kan je zo een gegronde beslissing maken.

Investeren in crypto: waar begin je?

Wist je dat er al meer dan 10.000 verschillende cryptomunten bestaan? Een volledige lijst kan je terugvinden op coinmarketcap.com. Op deze website wordt voor elke cryptomunt zowel de prijs als het aantal eenheden die ervan in omloop zijn bijgehouden. 

Wanneer je de prijs vermenigvuldigt met het aantal beschikbare eenheden bekom je de marktwaarde, ook wel marktkapitalisatie genoemd. Op dit moment staat Bitcoin nog steeds op de eerste plaats met een totale marktwaarde van ongeveer ‚ā¨500.000.000.000 (‚ā¨500 miljard).¬†

Het is belangrijk om te vermelden dat je altijd heel kritisch moet blijven en steeds op eigen onderzoek moet uitgaan. Wanneer je bijvoorbeeld door de lijst gaat zou je al snel verleid worden om een aantal “goedkope” cryptomunten te kopen.

Het is echter niet omdat de prijs maar een aantal eurocenten bedraagt dat dit daarom een betere investering is. Bijvoorbeeld de prijs van 1 Ripple is lager dan een euro, maar er zijn er wel 52 miljard in omloop.

Het aantal maximale bitcoins die ooit in omloop kunnen worden gebracht is vastgelegd op 21 miljoen. Dit zet het wel allemaal beter in perspectief. En zonder dat je het beseft heb je zo al iets belangrijks bijgeleerd over cryptomunten.

waar kan ik leren over crypto? crypto cursus

De drie beste crypto cursussen van 2024

Net zoals elke aankoop vergelijk je best de verschillende crypto cursussen die er op de markt zijn vooraleer je gaat beleggen. En dat zijn er natuurlijk heel wat. Om het eenvoudiger te maken kan je ze opdelen in verschillende types. Zo heb je cursussen voor beginners, traders of met een maandelijks abonnement.

Voor beginners: de Bitcoin Masterclass

Deze cryptocursus werd gemaakt door Levi Haegebaert, auteur van het best verkocht Nederlandstalig crypto boekje ‘Bitcoin voor beginners‘. De auteur komt ook regelmatig in de media en is tevens eigenaar van deze website dus daar moet tevens belangrijke kanttekening bijgemaakt worden.

In zijn cursus neemt hij je bij de hand en ontvang je meer dan 7u aan lesmateriaal. Alles komt aan bod van zowel de fundamenten tot traden, belastingen en meer. De cursus bestaat uit zeven lessenreeksen en na elk hoofdstuk volgt er een kort testje met enkele vragen. Op die manier weet je wanneer je klaar bent voor het volgende hoofdstuk.

Wat deze cursus onderscheidt van andere is dat je ook een welkomstpakket ontvangt. Na het voltooien van de cursus én alle testjes ingevuld te hebben, ontvang je een certificaat van voltooing.

Prijs

Zeer goed

Minder goed

Doopiecash is een gekende crypto cursus onder traders. Traders zijn mensen die vaak willen handelen, dit in tegenstelling tot investeerders die eerder op de lange termijn kijken. 

Wanneer je gaat traden moet je analytisch zijn ingesteld en prijsgrafieken kunnen lezen. In zo’n cursus ga je dan patronen gaan herkennen om zo op het juiste moment in- of uit te stappen.¬†

Ze hebben verschillende cursussen op hun website, wat hen onderscheidt is de focus op traden en de vele positieve reviews. Biedt de cursus garantie op succes? Dat zeker niet. Garantie heb je namelijk nooit, echter leert de cursus jou om minder emotioneel te gaan handelen.

Onthoudt wel dat traden wil zeggen dat je vaak achter je computer moet zitten en de prijs volgen. Dit is zeker niet voor iedereen weggelegd. Daarbovenop riskeer je ook als Belg om belastingen te moeten betalen op je winsten, het gaat hierbij om diverse inkomsten die kunnen belast worden aan 33%. Je leest er alles over hier.

Ben je nog niet zeker? Dan heeft Doopiecash een gratis cursus. Hun andere cursussen zijn:

Praktisch

Zeer goed

Minder goed

Voor een sterke community: Madelon Vos

Madelon Vos, ook wel Miss Bitccoin, is zowat het gekendste crypto gezicht van Belgi√ę en Nederland. Ze heeft een Youtube kanaal met maar liefst 100.000 volgers en ook op Twitter heeft ze bijna 75.000 mensen die haar dagelijkse updates volgen.

In lijn met de Bitcoin Masterclass heeft ze ook een ideale instapcursus voor beginners, namelijk de ‘Bitcoin en Technische analyse Academy‘. Je leert er alles over crypto, maar ook aandelen en traden. Hij gaat dus minder diep dan de eerder genoemde cursussen.¬†

Wat Madelon Vos haar cursussen onderscheidt van de andere is haar sterke community en de verschillende experts die ze aan het woord laat. Bij aankoop van deze cursus krijg je 60 dagen toegang tot de MoneyTalks community. Ben je niet tevreden? Dan krijg je je geld gewoon terug.

Sinds kort heeft ze ook haar tweede cursus gelanceerd. Deze gaat over het bouwen, beheren en beschermen van je vermogen. Deze cursus speelt nog meer in op hoe de macro-economie werkt, hoe je dit in je voordeel kan keren en je mindset hier tegenover.

Praktisch

Zeer goed

Minder goed

Kun je nog rijk worden met crypto?

Het is mogelijk om nog rijk te worden met crypto, maar het brengt aanzienlijke risico’s met zich mee. De waarde van cryptocurrencies kan sterk schommelen, wat kansen biedt voor aanzienlijke winsten. Echter, dit gaat gepaard met een hoog volatiliteitsrisico en potenti√ęle verliezen. Succes vereist grondig onderzoek, strategische investeringen en gedegen risicobeheer. Daarvoor is een crypto cursus zeker geschikt om te beginnen.

Is investeren in crypto moeilijk?

Investeren in crypto kan uitdagend zijn, vooral voor beginners. Het vereist begrip van complexe termen en marktdynamieken. Echter, met educatie en begeleiding is het toegankelijk. Het effectief kopen en verkopen van crypto is dan weer zeer eenvoudig. Je opent het best een account op een geregistreerd platform zoals Bitvavo om van start te gaan.

Hoeveel moet je minimaal investeren in crypto?

Er is geen strikt minimumbedrag om te investeren in crypto. Het varieert afhankelijk van de cryptovaluta en het platform dat je gebruikt. Sommige crypto’s kunnen al met kleine bedragen worden gekocht, terwijl andere meer kapitaal vereisen. Belangrijk is om binnen je financi√ęle mogelijkheden te blijven en te streven naar een evenwicht tussen investeren en risicobeheer.

Bestaan er crypto cursussen die gratis zijn?

Ja, er bestaan gratis crypto cursussen. Op Start2Bitcoin vind je heel wat blogs die je op weg helpen van technische termen tot praktische uitleg hoe je nu effectief aan de slag gaat.

Zijn er betrouwbare crypto boeken?

Ja, er zijn betrouwbare crypto boeken beschikbaar die waardevolle inzichten bieden in de wereld van cryptocurrencies. Een vaak aanbevolen boek is “Bitcoin voor beginners,” dat een begrijpelijke introductie geeft tot Bitcoin en blockchain-technologie. Bij het selecteren van een boek is het belangrijk om steeds de recensies te lezen.

Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network ‚Äď Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist voor Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Interview: Een korte geschiedenis van Bitcoin

11h50 - 12h15

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financi√ęle expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‚ÄėBank en Beurs‚Äô aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ‚Äč‚ÄčSecurity Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in Belgi√ę, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?