Hoe kan ik veilig bitcoins kopen? 5 tips om je te helpen.

Hoe koop ik bitcoins veilig? 5 tips om je te helpen.

Hoe kan ik veilig bitcoins kopen? Een vraag die velen zich stellen. Hoewel het enkele jaren geleden nog een hele uitdaging was om bitcoins te bemachtigen, zal je merken dat dit nu heel wat eenvoudiger is geworden. Op Bitvavo maak je bijvoorbeeld al een account aan in minder dan drie minuten.

Echter, zoals bij elke investering die je doet, is het belangrijk om goed te weten in wat je investeert. Een basiskennis hebben over Bitcoin is zeker geen overbodige luxe. Hieronder bespreken we vijf tips zodat je op een veilige en betrouwbare manier cryptomunten zoals Bitcoin kunt verhandelen.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is, zoals je waarschijnlijk wel al weet, een digitale munt. Het werd gelanceerd in 2009 door een anoniem persoon genaamd Satoshi Nakamoto, waarvan de identiteit tot op vandaag nog steeds onbekend is.

Bitcoins bestaan uitsluitend in een digitale vorm. In zijn tienjarig bestaan kreeg het ook wel de bijnaam digitaal goud, of goud 2.0, omwille van het eindig aanbod. In tegenstelling tot het klassieke geld, kunnen bitcoins niet zomaar bijgedrukt worden. Ze worden net zoals goud gedolven. Niet in de grond, maar door wiskundige puzzels te ontcijferen. In totaal zullen er niet meer dan 21 miljoen bitcoins beschikbaar zijn.

Een tweede belangrijke eigenschap is dat het gebruik ervan geen tussenpersonen nodig heeft. Daarom kan je het ook vergelijken met contant geld. Als ik jou bijvoorbeeld een briefje van tien euro geef, hebben wij geen derde partij nodig om deze transactie goed te keuren. Bij een online overschrijving in euro’s hebben we dit wel nodig. Hoe vermijden we anders dat iemand hetzelfde bedrag tweemaal overschrijft zonder dat dit maar één keer van zijn rekening gaat? Een bank faciliteert deze online betalingen en dient dus als derde partij.

Bij Bitcoin gebeurt de controle door het netwerk en is er geen centrale tussenpersoon nodig (zoals een bank). Het voordeel is meer privacy, goedkopere en snellere betalingen en dat jij volledig eigenaar kunt zijn van je geld. Net zoals bij contant geld onder je matras, of goud in je kluis, kan je met Bitcoin ook de volledige controle over je geld bewaren.

Nog belangrijk om te weten is dat één bitcoin opdeelbaar is in honderd miljoen eenheden. De kleinste eenheid van een bitcoin heet een satoshi. Je hoeft dus zeker geen volledige bitcoin te kopen, maar je kan al starten vanaf 0,01 bitcoin of zelfs minder.

Bitcoins kopen, of toch niet?

Veel experten, investeerders en techneuten raakten al snel gefascineerd door bovenstaande eigenschappen.  Doorheen zijn bestaan groeide interesse en hebben we al drie grote marktcycles gehad. Een eerste in 2011, waar de prijs steeg van enkele centiemen naar een record van $31, om daarna terug te vallen naar $2.

Een tweede cycle in 2013 toen de koers voor het eerst voorbij de $1.000 ging, om daarna opnieuw terug te vallen naar $400. En tenslotte de laatste en meest gekende cycle van 2017, toen de koers een absoluut record haalde van net geen $20.000 per bitcoin. Kort daarna crashte de prijs naar $4.000.

Ondertussen is de prijs al aardig hersteld en situeert deze zich op het moment van schrijven rond de $10.000. Heel wat experten verwachten een nieuw record op het einde van 2020. Ondertussen is voor velen al duidelijk geworden dat Bitcoin niet meer van het toneel zal verdwijnen. Door het overmatig printen van geld zijn heel wat beleggers bezorgd over het verdere verloop van de financiële markten en zijn daarom op zoek naar alternatieve (lees: schaarse) investeringen.

Dit werd al snel duidelijk toen in het midden van de Coronacrisis de vraag naar fysiek goud steeg en de voorraden al snel uitgeput raakten. Op sommige momenten was er een wachttijd van zes weken en langer. Ook de volumes (het aantal bitcoins dat elke dag verhandeld worden) brak nieuwe records.

5 tips om bitcoins veilig te kopen

Hieronder bespreken we vijf tips om in het achterhoofd te houden wanneer je bitcoins gaat kopen. Is de materie nog volledig nieuw voor je, dan raden we je aan om eerst nog wat kennis op te doen via een bitcoin opleiding of een goed boek zoals Bitcoin voor beginners.

Bitcoins rechtstreeks kopen en verkopen via een bank zoals ING of KBC is nog niet mogelijk en verloopt steeds via een online platform. Hieronder bespreken we enkele.

Ga voor een betrouwbare exchange

Hoe ga je bitcoins veilig kopen?

Koop geen bitcoins of cryptomunten op exchanges die er verdacht uitzien. Het kan banaal klinken, maar nog steeds zijn veel startende beleggers het slachtoffer van oplichters.

Betrouwbare exchanges zijn Kraken, Coinbase of Bitvavo. Voor Belgische en Nederlandse gebruikers raden wij Bitvavo aan omwille van hun goede reputatie en Nederlandse ondersteuning.

Let op de transactiekosten

Er is heel wat verschil in transactiekosten die je betaalt bij het verhandelen van cryptomunten. En niet alle platformen zijn daar even transparant in. De duurste optie is om ze via een ATM te kopen. Gemiddeld betaal je hier 7% tot soms wel 15%.

Een iets goedkopere optie is om via een broker (tussenpersoon) te werken zoals BTC Direct. Zij rekenen gemiddeld 2% aan. De goedkoopste optie blijft nog steeds om ze via een exchange aan te schaffen zoals Bitvavo, die maximaal 0,25% aanrekent.

Let op transactiekosten om bitcoins goedkoop te kopen

Denk na over hoe je ze gaat bewaren

Bij grotere bedragen bewaar je bitcoins beter in een wallet.

Bitcoins kan je bewaren op zowel een exchange, waar je je vervolgens kan aanmelden, of je kan ze in eigen bewaring houden doormiddel van een bitcoin wallet. Hoe je een hot-wallet aanmaakt, lees je hier.

Laat je ze staan op een exchange dan loop je het risico dat, als de exchange wordt gehackt, ook jij je bitcoins verliest. Koop je voor grotere bedragen (>€1.000) dan raden we aan om deze niet op een exchange te laten staan. Een cold-wallet is hiervoor de beste optie.

Wat is je aankoopstrategie?

Ben je van plan om een groot bedrag te investeren, denk dan zeker na over hoe je dit gaat doen. Stap je bijvoorbeeld op één moment in, of spreid je je aankoopmoment over een langere periode om zo ook je risico te spreiden? 

Een gekende methode is de Dollar-Cost-Average strategie waarbij je wekelijks of maandelijks een vast bedrag investeert.

Tegen welke koers koop je bitcoins aan?

Welke cryptomunt moet je nu kopen?

Er bestaan heel wat soorten bitcoins

Er zijn heel wat soorten cryptomunten op de markt beschikbaar. Volgens de laatste telling van Coinmarketcap zijn dit er al meer dan 5.000. Het is onmogelijk om deze allemaal te gaan analyseren.

En hoewel 99% van deze munten de moeite niet is, zijn er toch enkele interessante projecten die het overwegen waard zijn. Welke dit zijn bespreken we ook in de bitcoin opleiding.

Hoe koop je bitcoins?

Op Bitvavo maak je al een account aan in minder dan drie minuten. Via deze link betaal je op de eerste €1.000 aan cryptomunten geen transactiekosten. Daarnaast zijn de kosten bij Bitvavo enorm laag en betaal je slechts 0,25% per transactie die je maakt. De stappen die je moet nemen voor het maken van een account zijn:

  1. Meld je aan
  2. Verifieer je e-mailadres
  3. Voorzie Bitvavo van alle nodige documenten
  4. Verifieer jouw identiteit
  5. Schrijf geld over met Bancontact, kredietkaart, overschrijving of iDeal*.

Vergeet zeker niet om je account goed te beveiligen. We kunnen dit niet genoeg benadrukken. Gebruik bijvoorbeeld nooit hetzelfde wachtwoord van een andere website en activeer two-factor authentication (2FA). Hoe je dit installeert, lees je hier.

*Bitcoins kopen met PayPal is net zoals bij veel andere exchanges ook niet mogelijk gezien het strenge beleid dat zij toepassen.

Kan je bitcoins kopen met contant geld?

Het is ook mogelijk om bitcoins met contant geld te kopen doormiddel van een Bitcoin ATM. Dit is een geldautomaat waar je net zoals bij een gewone automaat contant geld kan insteken of uithalen. Het enige verschil is dat je geen bankkaart nodig hebt maar wel een bitcoin wallet.

Het grote voordeel is dat je bitcoins anoniem kunt aanschaffen. Met andere woorden, je dient jezelf niet te identificeren zoals bij een exchange waar je wel identiteitsdocumenten moet voorleggen. Jongeren onder 18 jaar maken hier geregeld gebruik van.

Het nadeel is dat Bitcoin ATM’s, ook wel BTM’s, enorm duur zijn. Gemiddeld betaal je zo’n 7% transactiekosten terwijl dit bij sommige kan oplopen tot wel 15% en meer. Dit zijn absurde kosten die je beter vermijdt. Via deze link vind je een overzicht van alle BTM’s in België.

Bitcoins kan je ook kopen met contant geld hoewel dit duurder is.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *