Hoe kan ik veilig bitcoins kopen? 5 tips om je te helpen.

Hoe koop ik bitcoins veilig? 5 tips om je te helpen.
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Hoe kan ik veilig bitcoins kopen? Een vraag die velen zich stellen. Hoewel het enkele jaren geleden nog een hele uitdaging was om bitcoins te bemachtigen, zal je merken dat dit nu heel wat eenvoudiger is geworden. Op Bitvavo maak je bijvoorbeeld al een account aan in minder dan drie minuten.

Echter, zoals bij elke investering die je doet, is het belangrijk om goed te weten in wat je investeert. Een basiskennis hebben over Bitcoin is zeker geen overbodige luxe. Hieronder bespreken we vijf tips zodat je op een veilige en betrouwbare manier cryptomunten zoals Bitcoin kunt verhandelen.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is, zoals je waarschijnlijk wel al weet, een digitale munt. Het werd gelanceerd in 2009 door een anoniem persoon genaamd Satoshi Nakamoto, waarvan de identiteit tot op vandaag nog steeds onbekend is.

Bitcoins bestaan uitsluitend in een digitale vorm. In zijn tienjarig bestaan kreeg het ook wel de bijnaam digitaal goud, of goud 2.0, omwille van het eindig aanbod. In tegenstelling tot het klassieke geld, kunnen bitcoins niet zomaar bijgedrukt worden. Ze worden net zoals goud gedolven. Niet in de grond, maar door wiskundige puzzels te ontcijferen. In totaal zullen er niet meer dan 21 miljoen bitcoins beschikbaar zijn.

Een tweede belangrijke eigenschap is dat het gebruik ervan geen tussenpersonen nodig heeft. Daarom kan je het ook vergelijken met contant geld. Als ik jou bijvoorbeeld een briefje van tien euro geef, hebben wij geen derde partij nodig om deze transactie goed te keuren. Bij een online overschrijving in euro’s hebben we dit wel nodig. Hoe vermijden we anders dat iemand hetzelfde bedrag tweemaal overschrijft zonder dat dit maar √©√©n keer van zijn rekening gaat? Een bank faciliteert deze online betalingen en dient dus als derde partij.

Bij Bitcoin gebeurt de controle door het netwerk en is er geen centrale tussenpersoon nodig (zoals een bank). Het voordeel is meer privacy, goedkopere en snellere betalingen en dat jij volledig eigenaar kunt zijn van je geld. Net zoals bij contant geld onder je matras, of goud in je kluis, kan je met Bitcoin ook de volledige controle over je geld bewaren.

Nog belangrijk om te weten is dat één bitcoin opdeelbaar is in honderd miljoen eenheden. De kleinste eenheid van een bitcoin heet een satoshi. Je hoeft dus zeker geen volledige bitcoin te kopen, maar je kan al starten vanaf 0,01 bitcoin of zelfs minder.

Bitcoins kopen, of toch niet?

Veel experten, investeerders en techneuten raakten al snel gefascineerd door bovenstaande eigenschappen.  Doorheen zijn bestaan groeide interesse en hebben we al drie grote marktcycles gehad. Een eerste in 2011, waar de prijs steeg van enkele centiemen naar een record van $31, om daarna terug te vallen naar $2.

Een tweede cycle in 2013 toen de koers voor het eerst voorbij de $1.000 ging, om daarna opnieuw terug te vallen naar $400. En tenslotte de laatste en meest gekende cycle van 2017, toen de koers een absoluut record haalde van net geen $20.000 per bitcoin. Kort daarna crashte de prijs naar $4.000.

Ondertussen is de prijs al aardig hersteld en situeert deze zich op het moment van schrijven rond de $10.000. Heel wat experten verwachten een nieuw record op het einde van 2020. Ondertussen is voor velen al duidelijk geworden dat Bitcoin niet meer van het toneel zal verdwijnen. Door het overmatig printen van geld zijn heel wat beleggers bezorgd over het verdere verloop van de financi√ęle markten en zijn daarom op zoek naar alternatieve (lees: schaarse) investeringen.

Dit werd al snel duidelijk toen in het midden van de Coronacrisis de vraag naar fysiek goud steeg en de voorraden al snel uitgeput raakten. Op sommige momenten was er een wachttijd van zes weken en langer. Ook de volumes (het aantal bitcoins dat elke dag verhandeld worden) brak nieuwe records.

5 tips om bitcoins veilig te kopen

Hieronder bespreken we vijf tips om in het achterhoofd te houden wanneer je bitcoins gaat kopen. Is de materie nog volledig nieuw voor je, dan raden we je aan om eerst nog wat kennis op te doen via een bitcoin opleiding of een goed boek zoals Bitcoin voor beginners.

Bitcoins rechtstreeks kopen en verkopen via een bank zoals ING of KBC is nog niet mogelijk en verloopt steeds via een online platform. Hieronder bespreken we enkele.

Ga voor een betrouwbare exchange

Hoe ga je bitcoins veilig kopen?

Koop geen bitcoins of cryptomunten op exchanges die er verdacht uitzien. Het kan banaal klinken, maar nog steeds zijn veel startende beleggers het slachtoffer van oplichters.

Betrouwbare exchanges zijn Kraken, Coinbase of Bitvavo. Voor Belgische en Nederlandse gebruikers raden wij Bitvavo aan omwille van hun goede reputatie en Nederlandse ondersteuning.

Let op de transactiekosten

Er is heel wat verschil in transactiekosten die je betaalt bij het verhandelen van cryptomunten. En niet alle platformen zijn daar even transparant in. De duurste optie is om ze via een ATM te kopen. Gemiddeld betaal je hier 7% tot soms wel 15%.

Een iets goedkopere optie is om via een broker (tussenpersoon) te werken zoals BTC Direct. Zij rekenen gemiddeld 2% aan. De goedkoopste optie blijft nog steeds om ze via een exchange aan te schaffen zoals Bitvavo, die maximaal 0,25% aanrekent.

Let op transactiekosten om bitcoins goedkoop te kopen

Denk na over hoe je ze gaat bewaren

Bij grotere bedragen bewaar je bitcoins beter in een wallet.

Bitcoins kan je bewaren op zowel een exchange, waar je je vervolgens kan aanmelden, of je kan ze in eigen bewaring houden doormiddel van een bitcoin wallet. Hoe je een hot-wallet aanmaakt, lees je hier.

Laat je ze staan op een exchange dan loop je het risico dat, als de exchange wordt gehackt, ook jij je bitcoins verliest. Koop je voor grotere bedragen (>‚ā¨1.000) dan raden we aan om deze niet op een exchange te laten staan. Een cold-wallet is hiervoor de beste optie.

Wat is je aankoopstrategie?

Ben je van plan om een groot bedrag te investeren, denk dan zeker na over hoe je dit gaat doen. Stap je bijvoorbeeld op één moment in, of spreid je je aankoopmoment over een langere periode om zo ook je risico te spreiden? 

Een gekende methode is de Dollar-Cost-Average strategie waarbij je wekelijks of maandelijks een vast bedrag investeert.

Tegen welke koers koop je bitcoins aan?

Welke cryptomunt moet je nu kopen?

Er bestaan heel wat soorten bitcoins

Er zijn heel wat soorten cryptomunten op de markt beschikbaar. Volgens de laatste telling van Coinmarketcap zijn dit er al meer dan 5.000. Het is onmogelijk om deze allemaal te gaan analyseren.

En hoewel 99% van deze munten de moeite niet is, zijn er toch enkele interessante projecten die het overwegen waard zijn. Welke dit zijn bespreken we ook in de bitcoin opleiding.

Hoe koop je bitcoins?

Op Bitvavo maak je al een account aan in minder dan drie minuten.¬†Via deze link betaal je op de eerste ‚ā¨1.000 aan cryptomunten geen transactiekosten. Daarnaast zijn de kosten bij Bitvavo enorm laag en betaal je slechts 0,25% per transactie die je maakt. De stappen die je moet nemen voor het maken van een account zijn:

  1. Meld je aan
  2. Verifieer je e-mailadres
  3. Voorzie Bitvavo van alle nodige documenten
  4. Verifieer jouw identiteit
  5. Schrijf geld over met Bancontact, kredietkaart, overschrijving of iDeal*.

Vergeet zeker niet om je account goed te beveiligen. We kunnen dit niet genoeg benadrukken. Gebruik bijvoorbeeld nooit hetzelfde wachtwoord van een andere website en activeer two-factor authentication (2FA). Hoe je dit installeert, lees je hier.

*Bitcoins kopen met PayPal is net zoals bij veel andere exchanges ook niet mogelijk gezien het strenge beleid dat zij toepassen.

Kan je bitcoins kopen met contant geld?

Het is ook mogelijk om bitcoins met contant geld te kopen doormiddel van een Bitcoin ATM. Dit is een geldautomaat waar je net zoals bij een gewone automaat contant geld kan insteken of uithalen. Het enige verschil is dat je geen bankkaart nodig hebt maar wel een bitcoin wallet.

Het grote voordeel is dat je bitcoins anoniem kunt aanschaffen. Met andere woorden, je dient jezelf niet te identificeren zoals bij een exchange waar je wel identiteitsdocumenten moet voorleggen. Jongeren onder 18 jaar maken hier geregeld gebruik van.

Het nadeel is dat Bitcoin ATM’s, ook wel BTM’s, enorm duur zijn. Gemiddeld betaal je zo’n 7% transactiekosten terwijl dit bij sommige kan oplopen tot wel 15% en meer. Dit zijn absurde kosten die je beter vermijdt. Via deze link vind je een overzicht van alle BTM’s in Belgi√ę.

Bitcoins kan je ook kopen met contant geld hoewel dit duurder is.
Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN 2024
UNLOCKING TOMORROW’S WEALTH
Oogt de toekomst van Bitcoin rooskleurig? Of zijn er limieten aan de groei? Ontdek het op 5 oktober in de Handelsbeurs in Antwerpen.

EARLY BIRD TICKETS TOT 30 JUNI

  • 00Dagen
  • 00Uren
  • 00Min.
  • 00Sec.
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network ‚Äď Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financi√ęle expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‚ÄėBank en Beurs‚Äô aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ‚Äč‚ÄčSecurity Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in Belgi√ę, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?