Hoewel er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins in omloop zullen zijn, zijn er in realiteit heel wat minder beschikbaar. Hoeveel bitcoins er nog te koop zijn hangt van een aantal zaken af. Zo zijn er in de loop der jaren al heel wat bitcoins verloren gegaan, dienen er verschillende als onderpand voor het uitvoeren van zogenaamde “smart-contracts” en dient ongeveer 15% nog gemined te worden.
Vanuit een investeringsstandpunt is het natuurlijk interessant om te weten hoeveel bitcoins (BTC) er in omloop zijn. Hoe minder bitcoins, hoe kleiner het aanbod en hoe sneller de prijs kan stijgen bij een stijgende vraag. Een beperkter aanbod draagt dus bij tot een gunstigere bitcoin koersverwachting. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat lees je in dit artikel.
Wat is het maximum aantal bitcoins en waarom?
Sinds het ontstaan van Bitcoin in 2008 werd bepaald dat er niet meer dan 21 miljoen beschikbaar zouden zijn. Of om helemaal precies te zijn: 20.999.999,9769 bitcoins. Waarom dit getal weet echter niemand. Satoshi Nakamoto, de pseudoniem en brein achter de digitale munt, heeft nooit een verklaring gegeven.
Het kan toeval zijn, maar op het moment dat de software van Bitcoin werd gelanceerd, was de som van al het fiat geld dat in omloop was ongeveer 21 biljoen dollars. Dit noemen we ook wel M1 wat staat voor al het contante geld en deposito’s bij de banken. Converteer je dit getal naar dollarcenten, dan zou dit $2.100 biljoen zijn.
Ook bitcoins kan je opdelen naar kleinere eenheden wat een satoshi wordt genoemd. Een satoshi is een honderd miljoenste van een bitcoin. Met andere woorden, één bitcoin bestaat uit honderd miljoen satoshi’s. Het totaal aantal satoshi’s dat in omloop zal worden gebracht bedraagt dus ook 2.100 biljoen satoshi’s. Toeval of niet?
Zijn er verbanden?
Uit een e-mail correspondentie tussen Satoshi en Mike Hearn, een ontwikkelaar die al vroeg bij het project betrokken was, liet Satoshi weten dat er wel een intentie is om de digitale munt te aligneren met dezelfde waarde van het huidige financiële systeem. Hoe en welke waarde hebben zowel Satoshi als Mike niet gespecificeerd.
Er zijn ook theorieën dat het aantal willekeurig bepaald is of er een mathematische verklaring voor te vinden is. Hoe dan ook, tot op heden zijn dit speculaties en kan niemand met absolute zekerheid zeggen waarom dit getal van 21 miljoen gekozen werd. En eigenlijk doet dit er ook weinig toe. Het enige dat telt is dat het aantal vast staat.
Net zoals bij goud, zilver of diamanten is het de schaarste van de munt die er toe doet. Zou je zomaar meer bitcoins kunnen creëren, dan zou de munt geen waarde meer hebben. Deze manier van uitgifte van geld gaat radicaal in tegen het klassieke monetaire beleid van centrale banken die de geldkraan wel zomaar kunnen opdraaien.
Hoeveel bitcoins zijn er al verloren gegaan?
Uit een recente studie van Chainanalysis, een Amerikaans bedrijf dat zich bezighoudt met het volgen van bitcoin betalingen op de blockchain, zijn er naar schatting 4 miljoen verloren. Deze zijn permanent verloren en dus onmogelijk om terug in circulatie te brengen.
In tegenstelling tot je geld bewaren bij een bank waar de bank alle verantwoordelijkheid draagt, draag jij bij Bitcoin die verantwoordelijkheid. Dit heeft voordelen, maar ook nadelen. Je kan het vergelijken met contant geld. Ben je je fysieke eurobiljetten kwijt, kan je ook niet zomaar bellen naar een bank om deze terug te storten.
De meerderheid zijn verloren gegaan in de beginjaren, toen een Bitcoin nog weinig tot geen waarde had. Naar schattig zou Satoshi Nakamoto een miljoen bitcoins bezitten. Net omdat de blockchain, zeg maar de digitale boekhouding die alle transacties bijhoudt, volledig transparant is, kunnen we ook zien dat zijn bitcoins nog nooit verplaatst zijn geweest. Om die reden gaan de geruchten dat Satoshi ofwel overleden is ofwel de toegang tot zijn “Private Keys” kwijt is geraakt. Zeg maar de wachtwoorden die aantonen dat hij de eigenaar is.
Een tweede gekend verhaal is dit van James Howells, een man van 32 uit Wales. In 2013 gooide de man per ongeluk een harde schijf weg van zijn computer waar de private keys opstonden. Het gebeurt wel vaker dat mensen geen back-up nemen. Maar in dit geval bevatte zijn harde schijf 7.500 bitcoins, toen ongeveer een waarde van €4 miljoen.
Hoeveel bitcoins dienen als onderpand voor “smart-contracts”?
Dit is een iets technischer onderdeel maar zeker niet onbelangrijk. Tenslotte zijn dit ook bitcoins die niet zomaar terug in circulatie komen en dus het beschikbare aanbod voor kopers verkleint. Smart-contracts is een vaak gebruikte term in de wereld van crypto. Wat je moeten weten, is dat een smart-contract in feite niets meer is dan een programmaatje dat pas wordt uitgevoerd wanneer aan een bepaalde voorwaarde is voldaan. Zie het als een IF, THEN, ELSE functie. Ontwikkelaars gebruikten dit voor allerlei toepassingen zoals waarborgen en verzekeringen.
Het grootste smart-contract dat actief is op Bitcoin is dit van het Lightning netwerk. Dit is een soort van extra laag die bovenop het bestaande netwerk wordt gebouwd om meerdere transacties mogelijk te maken. Volgens 1ML.com, een website die statistieken over het Lightning netwerk bijhoudt, bedraagt de capaciteit net geen 1.300 bitcoins. Momenteel is de technologie nog in volle ontwikkeling en niet altijd even toegankelijk voor beginners. Met een wereldwijde transactiecapaciteit van miljoenen transacties per seconde is het alleszins veelbelovend en zal het aantal bitcoins die naar Lightning vloeien de komende jaren enkel maar stijgen.
Ethereum, de tweede grootste cryptomunt na Bitcoin, kent een vergelijkbare situatie. Heel wat cryptomunten hebben namelijk hun infrastructuur draaien op het Ethereum netwerk. Stijgt de vraag naar alternatieve cryptomunten, dan stijgt ook de vraag naar Ethereum munten die als onderpand dienen voor het uitvoeren van transacties van al deze alternatieve munten. De prijs van Ethereum kende in 2017 zowel een grotere stijging maar ook grotere daling achteraf.
Hoeveel bitcoins moeten er nog gemined worden?
Nieuwe bitcoins komen volgens een vastgelegd tempo vrij. Dat tempo wijzigt (lees: halveert) elke vier jaar. In mei 2020 vond voor de derde keer in de geschiedenis zo’n verandering of halvering plaats. Waar vroeger om de tien minuten 12,5 bitcoins vrijkwamen, is dat nu nog maar 6,25 elke tien minuten. Dat komt overeen met 900 nieuwe bitcoins die per dag gemined worden. De volgende halvering staat gepland voor mei 2024. Dan zullen er dus nog maar de helft zoveel of 3,125 bitcoins elke tien minuten vrijkomen.
Hoeveel Bitcoin miners er dus zijn heeft geen invloed op het aantal dat in circulatie wordt gebracht. Op dit moment zijn er al 18,5 miljoen van de 21 miljoen bitcoins gemined. Het exacte aantal kan je ook hier op Coinmarketcap.com vinden. De vertraagde afname loopt door tot het jaar 2140. Vanaf dan zullen er geen nieuwe bitcoins meer gemined kunnen worden en moeten we het doen met het maximum aantal van 21 miljoen. Tegen welke prijs deze dan verhandeld zullen worden, is nog maar de vraag.
De halvering leidde in het verleden steeds tot een stijging van de bitcoinkoers. De stijgingen in het verleden kwamen steeds een aantal maanden tot een jaar later. Volgens analisten en het gekende stock-to-flow model van PlanB is de prognose voor bitcoin eind 2021 een prijs van $100.000. Ook op langere termijn ziet het er heel rooskleurig uit. Zo zou de bitcoin koersverwachting in 2025 rond de $1 miljoen schommelen.
Wat gebeurt er na het jaar 2140?
In het jaar 2140 zullen miners geen nieuwe bitcoins meer kunnen minen. Vanaf dan zullen alle 21 miljoen reeds in circulatie zijn. Dit wil ook zeggen dat miners geen beloningen meer ontvangen voor al hun werk. Denk maar aan de vele datacenters die zij draaien en het energieverbruik die hiermee gepaard gaat.
Aangezien de beloning elke vier jaar halveert en de prijs niet kan blijven verdubbelen elke vier jaar zal er een oplossing moeten gevonden worden. Want zonder miners heb je natuurlijk geen Bitcoin.
Wat we nu al zien is dat de transactiekosten soms zeer hoog kunnen oplopen. Begin 2021 zagen we zelfs transactiekosten van €25 en meer. Dit wil zeggen dat per betaling die je doet tientallen euro’s moet betalen. Deze transactiekosten gaan ook integraal naar de miners.
Aangezien de beloning afneemt zullen transactiekosten erg belangrijk worden voor de miners en dus ook de veiligheid van het netwerk. Via optimalisaties zoals het Lightning netwerk zullen heel wat betalingen buiten het netwerk vallen waardoor één “dure” transactie op de blockchain eigenlijk kan bestaan uit duizenden andere transacties.
Hoe zit het met altcoins?
Niet enkel bitcoins zijn schaars, sommige alternatieve digitale munten kennen een vergelijkbaar monetair beleid. Hoeveel Ripples of Litecoins zijn er bijvoorbeeld? Laten we eens inzoomen op een aantal gekende en grote cryptomunten:
Ethereum
Geen maximum
Ripple
99,9 miljard
Litecoin
84 miljoen
Binance
176,4 miljoen
Monero
Geen maximum
Hoe kan ik bitcoins kopen?
Bitcoins kopen gebeurt op dezelfde manier als aandelen kopen van een bedrijf. Namelijk via een online exchange of broker. Je kunt ze ook kopen via een bitcoin-automaat maar dit raden we af aangezien je hier veelal heel hoge commissies op betaalt. Gemiddeld schommelen deze rond de 7 à 15%. Brokers zijn tussenpersonen en vragen geregeld een commissie van 1 à 2,5%.
De goedkoopste oplossing is echter een online exchange zoals Kraken, Coinbase of Bitvavo. Wij raden deze laatste aan omdat hun kosten zeer laag zijn (0,25%), hun platform en klantendienst in het Nederlands beschikbaar zijn en gebruiksvriendelijke betaaloplossingen aanbieden zoals Bancontact en iDeal. Welk platform je ook gaat gebruiken, beveilig je account steeds met two-factor-authenticatie.