Hoeveel bitcoins zijn er?

Hoeveel bitcoins zijn er nog te koop?
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Hoewel er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins in omloop zullen zijn, zijn er in realiteit heel wat minder beschikbaar. Hoeveel bitcoins er nog te koop zijn hangt van een aantal zaken af. Zo zijn er in de loop der jaren al heel wat bitcoins verloren gegaan, dienen er verschillende als onderpand voor het uitvoeren van zogenaamde “smart-contracts” en dient ongeveer 15% nog gemined te worden. 

Vanuit een investeringsstandpunt is het natuurlijk interessant om te weten hoeveel bitcoins (BTC) er in omloop zijn. Hoe minder bitcoins, hoe kleiner het aanbod en hoe sneller de prijs kan stijgen bij een stijgende vraag. Een beperkter aanbod draagt dus bij tot een gunstigere bitcoin koersverwachting. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat lees je in dit artikel.

Wat is het maximum aantal bitcoins en waarom?

Sinds het ontstaan van Bitcoin in 2008 werd bepaald dat er niet meer dan 21 miljoen beschikbaar zouden zijn. Of om helemaal precies te zijn: 20.999.999,9769 bitcoins. Waarom dit getal weet echter niemand. Satoshi Nakamoto, de pseudoniem en brein achter de digitale munt, heeft nooit een verklaring gegeven.

Het kan toeval zijn, maar op het moment dat de software van Bitcoin werd gelanceerd, was de som van al het fiat geld dat in omloop was ongeveer 21 biljoen dollars. Dit noemen we ook wel M1 wat staat voor al het contante geld en deposito’s bij de banken. Converteer je dit getal naar dollarcenten, dan zou dit $2.100 biljoen zijn.

Ook bitcoins kan je opdelen naar kleinere eenheden wat een satoshi wordt genoemd. Een satoshi is een honderd miljoenste van een bitcoin. Met andere woorden, één bitcoin bestaat uit honderd miljoen satoshi’s. Het totaal aantal satoshi’s dat in omloop zal worden gebracht bedraagt dus ook 2.100 biljoen satoshi’s. Toeval of niet?

Zijn er verbanden?

Uit een e-mail correspondentie tussen Satoshi en Mike Hearn, een ontwikkelaar die al vroeg bij het project betrokken was, liet Satoshi weten dat er wel een intentie is om de digitale munt te aligneren met dezelfde waarde van het huidige financiële systeem. Hoe en welke waarde hebben zowel Satoshi als Mike niet gespecificeerd.

Er zijn ook theorieën dat het aantal willekeurig bepaald is of er een mathematische verklaring voor te vinden is. Hoe dan ook, tot op heden zijn dit speculaties en kan niemand met absolute zekerheid zeggen waarom dit getal van 21 miljoen gekozen werd. En eigenlijk doet dit er ook weinig toe. Het enige dat telt is dat het aantal vast staat.

Net zoals bij goud, zilver of diamanten is het de schaarste van de munt die er toe doet. Zou je zomaar meer bitcoins kunnen creëren, dan zou de munt geen waarde meer hebben. Deze manier van uitgifte van geld gaat radicaal in tegen het klassieke monetaire beleid van centrale banken die de geldkraan wel zomaar kunnen opdraaien.

Hoeveel bitcoins zijn er al verloren gegaan?

Uit een recente studie van Chainanalysis, een Amerikaans bedrijf dat zich bezighoudt met het volgen van bitcoin betalingen op de blockchain, zijn er naar schatting 4 miljoen verloren. Deze zijn permanent verloren en dus onmogelijk om terug in circulatie te brengen.

In tegenstelling tot je geld bewaren bij een bank waar de bank alle verantwoordelijkheid draagt, draag jij bij Bitcoin die verantwoordelijkheid. Dit heeft voordelen, maar ook nadelen. Je kan het vergelijken met contant geld. Ben je je fysieke eurobiljetten kwijt, kan je ook niet zomaar bellen naar een bank om deze terug te storten.

De meerderheid zijn verloren gegaan in de beginjaren, toen een Bitcoin nog weinig tot geen waarde had. Naar schattig zou Satoshi Nakamoto een miljoen bitcoins bezitten. Net omdat de blockchain, zeg maar de digitale boekhouding die alle transacties bijhoudt, volledig transparant is, kunnen we ook zien dat zijn bitcoins nog nooit verplaatst zijn geweest. Om die reden gaan de geruchten dat Satoshi ofwel overleden is ofwel de toegang tot zijn “Private Keys” kwijt is geraakt. Zeg maar de wachtwoorden die aantonen dat hij de eigenaar is.

Een tweede gekend verhaal is dit van James Howells, een man van 32 uit Wales. In 2013 gooide de man per ongeluk een harde schijf weg van zijn computer waar de private keys opstonden. Het gebeurt wel vaker dat mensen geen back-up nemen. Maar in dit geval bevatte zijn harde schijf 7.500 bitcoins, toen ongeveer een waarde van €4 miljoen.

Hoeveel bitcoins dienen als onderpand voor “smart-contracts”?

Dit is een iets technischer onderdeel maar zeker niet onbelangrijk. Tenslotte zijn dit ook bitcoins die niet zomaar terug in circulatie komen en dus het beschikbare aanbod voor kopers verkleint. Smart-contracts is een vaak gebruikte term in de wereld van crypto. Wat je moeten weten, is dat een smart-contract in feite niets meer is dan een programmaatje dat pas wordt uitgevoerd wanneer aan een bepaalde voorwaarde is voldaan. Zie het als een IF, THEN, ELSE functie. Ontwikkelaars gebruikten dit voor allerlei toepassingen zoals waarborgen en verzekeringen.

Het grootste smart-contract dat actief is op Bitcoin is dit van het Lightning netwerk. Dit is een soort van extra laag die bovenop het bestaande netwerk wordt gebouwd om meerdere transacties mogelijk te maken. Volgens 1ML.com, een website die statistieken over het Lightning netwerk bijhoudt, bedraagt de capaciteit net geen 1.300 bitcoins. Momenteel is de technologie nog in volle ontwikkeling en niet altijd even toegankelijk voor beginners. Met een wereldwijde transactiecapaciteit van miljoenen transacties per seconde is het alleszins veelbelovend en zal het aantal bitcoins die naar Lightning vloeien de komende jaren enkel maar stijgen.

Ethereum, de tweede grootste cryptomunt na Bitcoin, kent een vergelijkbare situatie. Heel wat cryptomunten hebben namelijk hun infrastructuur draaien op het Ethereum netwerk. Stijgt de vraag naar alternatieve cryptomunten, dan stijgt ook de vraag naar Ethereum munten die als onderpand dienen voor het uitvoeren van transacties van al deze alternatieve munten. De prijs van Ethereum kende in 2017 zowel een grotere stijging maar ook grotere daling achteraf.

Hoeveel bitcoins moeten er nog gemined worden?

Nieuwe bitcoins komen volgens een vastgelegd tempo vrij. Dat tempo wijzigt (lees: halveert) elke vier jaar. In mei 2020 vond voor de derde keer in de geschiedenis zo’n verandering of halvering plaats. Waar vroeger om de tien minuten 12,5 bitcoins vrijkwamen, is dat nu nog maar 6,25 elke tien minuten. Dat komt overeen met 900 nieuwe bitcoins die per dag gemined worden. De volgende halvering staat gepland voor mei 2024. Dan zullen er dus nog maar de helft zoveel of 3,125 bitcoins elke tien minuten vrijkomen.

Hoeveel Bitcoin miners er dus zijn heeft geen invloed op het aantal dat in circulatie wordt gebracht. Op dit moment zijn er al 18,5 miljoen van de 21 miljoen bitcoins gemined. Het exacte aantal kan je ook hier op Coinmarketcap.com vinden. De vertraagde afname loopt door tot het jaar 2140. Vanaf dan zullen er geen nieuwe bitcoins meer gemined kunnen worden en moeten we het doen met het maximum aantal van 21 miljoen. Tegen welke prijs deze dan verhandeld zullen worden, is nog maar de vraag.

De halvering leidde in het verleden steeds tot een stijging van de bitcoinkoers. De stijgingen in het verleden kwamen steeds een aantal maanden tot een jaar later. Volgens analisten en het gekende stock-to-flow model van PlanB is de prognose voor bitcoin eind 2021 een prijs van $100.000. Ook op langere termijn ziet het er heel rooskleurig uit. Zo zou de bitcoin koersverwachting in 2025 rond de $1 miljoen schommelen.

Hoeveel btc

Wat gebeurt er na het jaar 2140?

In het jaar 2140 zullen miners geen nieuwe bitcoins meer kunnen minen. Vanaf dan zullen alle 21 miljoen reeds in circulatie zijn. Dit wil ook zeggen dat miners geen beloningen meer ontvangen voor al hun werk. Denk maar aan de vele datacenters die zij draaien en het energieverbruik die hiermee gepaard gaat.

Aangezien de beloning elke vier jaar halveert en de prijs niet kan blijven verdubbelen elke vier jaar zal er een oplossing moeten gevonden worden. Want zonder miners heb je natuurlijk geen Bitcoin.

Wat we nu al zien is dat de transactiekosten soms zeer hoog kunnen oplopen. Begin 2021 zagen we zelfs transactiekosten van €25 en meer. Dit wil zeggen dat per betaling die je doet tientallen euro’s moet betalen. Deze transactiekosten gaan ook integraal naar de miners.

Aangezien de beloning afneemt zullen transactiekosten erg belangrijk worden voor de miners en dus ook de veiligheid van het netwerk. Via optimalisaties zoals het Lightning netwerk zullen heel wat betalingen buiten het netwerk vallen waardoor één “dure” transactie op de blockchain eigenlijk kan bestaan uit duizenden andere transacties.

Hoe zit het met altcoins?

Niet enkel bitcoins zijn schaars, sommige alternatieve digitale munten kennen een vergelijkbaar monetair beleid. Hoeveel Ripples of Litecoins zijn er bijvoorbeeld? Laten we eens inzoomen op een aantal gekende en grote cryptomunten:

Ethereum

Geen maximum

Created by potrace 1.16, written by Peter Selinger 2001-2019

Ripple

99,9 miljard

Litecoin

Litecoin

84 miljoen

Created by potrace 1.16, written by Peter Selinger 2001-2019

Binance

176,4 miljoen

Monero

Geen maximum

Hoe kan ik bitcoins kopen?

Bitcoins kopen gebeurt op dezelfde manier als aandelen kopen van een bedrijf. Namelijk via een online exchange of broker. Je kunt ze ook kopen via een bitcoin-automaat maar dit raden we af aangezien je hier veelal heel hoge commissies op betaalt. Gemiddeld schommelen deze rond de 7 à 15%. Brokers zijn tussenpersonen en vragen geregeld een commissie van 1 à 2,5%. 

De goedkoopste oplossing is echter een online exchange zoals Kraken, Coinbase of Bitvavo. Wij raden deze laatste aan omdat hun kosten zeer laag zijn (0,25%), hun platform en klantendienst in het Nederlands beschikbaar zijn en gebruiksvriendelijke betaaloplossingen aanbieden zoals Bancontact en iDeal. Welk platform je ook gaat gebruiken, beveilig je account steeds met two-factor-authenticatie.

Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network – Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist voor Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Interview: Een korte geschiedenis van Bitcoin

11h50 - 12h15

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financiële expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‘Bank en Beurs’ aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ​​Security Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in België, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?