Bitcoin (BTC) kan je op verschillende manieren kopen. Via een overchrijving, kredietkaart, Bancontact, iDeal of met contant geld. In België blijft Bancontact de snelste en veelal ook de goedkoopste manier om bitcoins aan te schaffen.
In Nederland is dit dan weer via iDeal. Hieronder bespreken we de verschillende manieren en hoe je dit kan doen. Heb je nog geen idee wat Bitcoin is? Lees dan eerst dit artikel.
Goedkoop bitcoin kopen met Bancontact
Op internationale exchanges zoals Coinbase, Kraken of Bitstamp kan je jammer genoeg nog geen Bancontact gebruiken. Om deze exchanges te gebruiken zal je geld moeten overschrijven via een traditionele overschrijving, waardoor het in sommige gevallen enkele dagen kan duren vooraleer je aan de slag kan gaan.
Hieronder bespreken we drie Nederlandse platformen waar je bitcoin snel, veilig en gemakkelijk kunt kopen.
Kopen op Bitvavo
Bitvavo is het handelsplatform bij uitstek om cryptomunten snel, eenvoudig en vooral goedkoop te kopen of verkopen. Handelskosten bij Bitvavo bedragen maximaal 0,25% waardoor je steeds aan de beste prijs geholpen bent.
Net zoals bij iedere gereguleerde exchange zal je ook je identiteit moeten verifiëren. Dit duurt niet langer dan een aantal minuten. Na registratie en goedkeuring van je account kan je inloggen en voor een onbeperkt bedrag aan cryptomunten kopen. Bitvavo biedt keuze uit meer dan 50 munten waaronder Bitcoin, Ethereum en Litecoin. Op die manier ben je steeds geholpen.
Voor de geavanceerde handelaren onder ons is er ook een professioneel dashboard met meer handelsopties zoals stop limieten en uitgebreide grafieken.
In onderstaande video leggen we uit hoe je aan de slag gaat met Bitvavo en geld overschrijft met Bancontact. Je zal ervan verschieten hoe snel dit gaat!
Kopen op BTC Direct
Net zoals Bitvavo is BTC Direct ook een Nederlands platform waar je eenvoudig en snel bitcoins kan kopen met Bancontact. Het verschil is dat BTC Direct een broker is en geen exchange. Zij dienen als tussenpartij en kopen ook hun crypto bij andere partijen waardoor de kosten iets hoger liggen.
Handelskosten bij BTC Direct bedragen 2% voor aankoop en 1% bij verkoop van Bitcoin. Wil je andere munten aankopen? Dan bedraagt de commissie 3%. Ook bieden zij geen bewaring aan. Je dient dus steeds in het bezit te zijn van een wallet waar je cryptomunten naar verzonden worden. Heb je nog geen bitcoin wallet? Lees dan zeker dit artikel.
Onderstaande video legt uit hoe je een account aanmaakt, aankoopt en verstuurt naar je wallet.
Kopen op Bitcoin Meester
Tot slot is er nog een derde platform waar je ook kan handelen met Bancontact. Bitcoin Meester is opnieuw een Nederlands platform die ook als broker dient waardoor de kosten gelijkaardig zijn aan die van BTC Direct. Een overzicht van hun kosten kan je hier vinden.
Bitcoin Meester heeft de ruimste keuze aan cryptomunten van alle drie de besproken opties. Op dit moment heb je keuze uit zo’n 216 cryptomunten. Via onderstaande video wordt uitgelegd hoe je een account kan aanmaken.
Alternatieve manieren om bitcoin te kopen
Naast exchanges en brokers kan je ook cryptomunten zoals Bitcoin op andere manieren aanschaffen. Hieronder bespreken we drie alternatieve methodes.
Kopen met PayPal
Bitcoins rechtstreeks kopen via PayPal is al enkele jaren niet meer mogelijk. Dat komt omdat je bij PayPal je geld kunt terugvorderen als je de goederen, in dit geval bitcoins, niet hebt ontvangen.
Bij Bitcoin is dat moeilijk te bewijzen want eenmaal ze verzonden zijn naar een adres, is het onmogelijk om een transactie terug te draaien. Handelsplatformen zoals Bitvavo lopen hierbij het risico dat klanten beweren hun bitcoins niet ontvangen te hebben en hun geld terugvorderen via PayPal. Dit is dan ook de voornaamste reden waarom de meeste platformen deze betaaloptie niet meer aanbieden.
Wil je toch absoluut PayPal gebruiken dan bestaat er een omweg. Sinds 2023 is het mogelijk om geld te storten op Bitvavo via PayPal.
Kopen met kredietkaart
Van bovenstaande platformen biedt zowel Bitvavo als BTC Direct de optie om Bitcoin te kopen met kredietkaarten zoals Visa en MasterCard. Wat je moet weten, is dat de kosten doorgaans hoger liggen dan die van Bancontact, iDeal of overschrijving. Bij BTC Direct zal je bijvoorbeeld 0,5% extra betalen.
Omdat fraude met kredietkaarten vaak voorkomt zal een bijkomende (eenmalige) identiteitsverificatie vereist zijn. Bij BTC Direct gebeurt dit aan de hand van een videogesprek.
Kopen met contant geld
Er bestaan ook automaten (ATM’s) waar je bitcoins kan kopen met contant geld. In België hebben we er een aantal staan. Een overzicht van de locaties vind je hier.
Deze zijn heel eenvoudig in gebruik en je geniet van volledige privacy. In tegenstelling tot de vorige methodes, hoef je jezelf niet te identificeren. Het nadeel is echter dat de kosten enorm hoog zijn. Gemiddeld betaal je zo’n 5% handelskosten maar deze kunnen soms wel oplopen tot 15% en meer.
Veel automaten adverteren ook nog eens hun eigen bitcoin koers die in veel gevallen hoger ligt dan de marktprijs op dat moment. Je let dus beter op vooraleer je bitcoins koopt bij een bitcoinautomaat.
In dit artikel hebben we nog drie tips uitgeschreven hoe je veilig en betrouwbaar kunt omgaan met Bitcoin.
