Hoe Bitcoin kopen met Bancontact?

Bitcoin kopen met bancontact
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Bitcoin (BTC) kan je op verschillende manieren kopen. Via een overchrijving, kredietkaart, Bancontact, iDeal of met contant geld. In Belgi√ę blijft Bancontact de snelste en veelal ook de goedkoopste manier om bitcoins aan te schaffen.

In Nederland is dit dan weer via iDeal. Hieronder bespreken we de verschillende manieren en hoe je dit kan doen. Heb je nog geen idee wat Bitcoin is? Lees dan eerst dit artikel.

Goedkoop bitcoin kopen met Bancontact

Op internationale exchanges zoals Coinbase, Kraken of Bitstamp kan je jammer genoeg nog geen Bancontact gebruiken. Om deze exchanges te gebruiken zal je geld moeten overschrijven via een traditionele overschrijving, waardoor het in sommige gevallen enkele dagen kan duren vooraleer je aan de slag kan gaan.

Hieronder bespreken we drie Nederlandse platformen waar je bitcoin snel, veilig en gemakkelijk kunt kopen.

Kopen op Bitvavo

Bitvavo is het handelsplatform bij uitstek om cryptomunten snel, eenvoudig en vooral goedkoop te kopen of verkopen. Handelskosten bij Bitvavo bedragen maximaal 0,25% waardoor je steeds aan de beste prijs geholpen bent.

Net zoals bij iedere gereguleerde exchange zal je ook je identiteit moeten verifi√ęren. Dit duurt niet langer dan een aantal minuten. Na registratie en goedkeuring van je account kan je inloggen en voor een onbeperkt bedrag aan cryptomunten kopen. Bitvavo biedt keuze uit meer dan 50 munten waaronder Bitcoin, Ethereum en Litecoin. Op die manier ben je steeds geholpen.

Voor de geavanceerde handelaren onder ons is er ook een professioneel dashboard met meer handelsopties zoals stop limieten en uitgebreide grafieken. 

In onderstaande video leggen we uit hoe je aan de slag gaat met Bitvavo en geld overschrijft met Bancontact. Je zal ervan verschieten hoe snel dit gaat!

Kopen op BTC Direct

Net zoals Bitvavo is BTC Direct ook een Nederlands platform waar je eenvoudig en snel bitcoins kan kopen met Bancontact. Het verschil is dat BTC Direct een broker is en geen exchange. Zij dienen als tussenpartij en kopen ook hun crypto bij andere partijen waardoor de kosten iets hoger liggen.

Handelskosten bij BTC Direct bedragen 2% voor aankoop en 1% bij verkoop van Bitcoin. Wil je andere munten aankopen? Dan bedraagt de commissie 3%. Ook bieden zij geen bewaring aan. Je dient dus steeds in het bezit te zijn van een wallet waar je cryptomunten naar verzonden worden. Heb je nog geen bitcoin wallet? Lees dan zeker dit artikel.

Onderstaande video legt uit hoe je een account aanmaakt, aankoopt en verstuurt naar je wallet.

Kopen op Bitcoin Meester

Tot slot is er nog een derde platform waar je ook kan handelen met Bancontact. Bitcoin Meester is opnieuw een Nederlands platform die ook als broker dient waardoor de kosten gelijkaardig zijn aan die van BTC Direct. Een overzicht van hun kosten kan je hier vinden.

Bitcoin Meester heeft de ruimste keuze aan cryptomunten van alle drie de besproken opties. Op dit moment heb je keuze uit zo’n 216 cryptomunten. Via onderstaande video wordt uitgelegd hoe je een account kan aanmaken.

Alternatieve manieren om bitcoin te kopen

Naast exchanges en brokers kan je ook cryptomunten zoals Bitcoin op andere manieren aanschaffen. Hieronder bespreken we drie alternatieve methodes. 

Kopen met PayPal

Bitcoins rechtstreeks kopen via PayPal is al enkele jaren niet meer mogelijk. Dat komt omdat je bij PayPal je geld kunt terugvorderen als je de goederen, in dit geval bitcoins, niet hebt ontvangen. 

Bij Bitcoin is dat moeilijk te bewijzen want eenmaal ze verzonden zijn naar een adres, is het onmogelijk om een transactie terug te draaien. Handelsplatformen zoals Bitvavo lopen hierbij het risico dat klanten beweren hun bitcoins niet ontvangen te hebben en hun geld terugvorderen via PayPal. Dit is dan ook de voornaamste reden waarom de meeste platformen deze betaaloptie niet meer aanbieden.

Wil je toch absoluut PayPal gebruiken dan bestaat er een omweg. Sinds 2023 is het mogelijk om geld te storten op Bitvavo via PayPal.

Kopen met kredietkaart

Van bovenstaande platformen biedt zowel Bitvavo als BTC Direct de optie om Bitcoin te kopen met kredietkaarten zoals Visa en MasterCard. Wat je moet weten, is dat de kosten doorgaans hoger liggen dan die van Bancontact, iDeal of overschrijving. Bij BTC Direct zal je bijvoorbeeld 0,5% extra betalen.

Omdat fraude met kredietkaarten vaak voorkomt zal een bijkomende (eenmalige) identiteitsverificatie vereist zijn. Bij BTC Direct gebeurt dit aan de hand van een videogesprek.

Kopen met contant geld

Er bestaan ook automaten (ATM’s) waar je bitcoins kan kopen met contant geld. In Belgi√ę hebben we er een aantal staan. Een overzicht van de locaties vind je hier.

Deze zijn heel eenvoudig in gebruik en je geniet van volledige privacy. In tegenstelling tot de vorige methodes, hoef je jezelf niet te identificeren. Het nadeel is echter dat de kosten enorm hoog zijn. Gemiddeld betaal je zo’n 5% handelskosten maar deze kunnen soms wel oplopen tot 15% en meer.

Veel automaten adverteren ook nog eens hun eigen bitcoin koers die in veel gevallen hoger ligt dan de marktprijs op dat moment. Je let dus beter op vooraleer je bitcoins koopt bij een bitcoinautomaat. 

In dit artikel hebben we nog drie tips uitgeschreven hoe je veilig en betrouwbaar kunt omgaan met Bitcoin.

Bitcoins kopen met contant geld via een ATM
Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network ‚Äď Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financi√ęle expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‚ÄėBank en Beurs‚Äô aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ‚Äč‚ÄčSecurity Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in Belgi√ę, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?